Google gaat strijd aan met alternatieve usb-c-opladers
Google gaat mogelijk harder optreden tegen smartphonemakers die hun Android-toestellen voorzien van een alternatieve oplaadstandaard via usb-c. De Google-standaard wordt door veel elektronicabedrijven genegeerd en dat zorgt voor onduidelijkheid onder de consument.
Dit is usb-c
Usb-c is een relatief nieuwe aansluiting die gebruikt wordt om apparaten op te laden en data door te sturen, en heeft standaarden in de vorm van Vbus-voltages. Die zijn door een aantal grote partijen vastgelegd om usb-c de universele poort van de toekomst te maken. Dat moet het eenvoudiger maken voor bedrijven en de consument, die straks één type kabel voor al zijn apparaten kan gebruiken. Dat klopt: de meeste nieuwe smartphones, laptops en tablets hebben een usb-c-aansluiting en zeggen oudere poorten als micro-usb, usb 3.0 en alternatieve laptopopladers vaarwel. Lees ook:Wat brengt usb 3.1?
Standaard genegeerd om sneller op te laden
Sinds vorig jaar krijgen ook steeds meer Android-toestellen een usb-c-poort. Google is daar als Android-eigenaar blij mee, maar klaagt tegelijkertijd over de verkeerde implementatie van de standaard. Een groeiend aantal smartphonemakers houdt zich namelijk niet aan de afgesproken Vbus-voltages om een telefoon of tablet met een bepaalde snelheid op te laden. Door aan de voltages te sleutelen, kan een stekker en usb-c-kabel meer stroom aan en laadt de accu dus sneller op (fast charging). Dat is fijn voor de gebruiker (want het opladen neemt minder tijd in beslag) en voor fabrikanten is het een verkoopargument (ons toestel laadt sneller op dan de concurrentie). Maar de verschillende usb-c-standaarden veroorzaken ook verwarring, want sommige stekkers en kabels werken slecht of zelfs niet met apparaten van andere merken. Dat zou wel het geval zijn als de usb-c-standaard gerespecteerd wordt, zoals de bedoeling is.
Waarom Google wil optreden tegen usb-c-standaarden
Bedrijven die een toestel van Android willen voorzien, moeten zich aan het Android Compatibility Definition Document (CDD) houden om Google's goedkeuring te krijgen. Om te voorkomen dat het universele usb-c verandert in een wirwar aan alternatieve standaarden, heeft Google vannacht wijzigingen aangebracht in het CDD. Nieuw is een alinea over de usb-c-oplaadmethode, waarin staat dat Google 'partners sterk aanraadt de usb-c-standaard te respecteren.' Even verderop is te lezen dat 'alhoewel Google het gebruik van de standaard nu aanraadt, het mogelijk is dat toekomstige Android-versies apparaten verplichten de standaard volledig te ondersteunen.' De alinea sluit af met de mededeling dat 1.5A- en 3.0A-opladers straks ondersteund moeten worden.
Moeten onder meer LG, Samsung en HTC zich aanpassen?
Oftewel: Google kan beslissen de nieuwe Android-versie (O) niet beschikbaar te stellen voor smartphones en tablets die een alternatieve usb-c-standaard gebruiken. Een aantal (grote) bedrijven zullen daar niet blij mee zijn. Denk aan Qualcomm, dat zijn snellere Quick Charge 3.0-standaard voor usb-c verkoopt aan smartphones van onder meer HTC, LG, ASUS en ZTE. Ook Wileyfox en HP leveren toestellen met deze oplaadtechnologie. Er zijn ook bedrijven die een eigen standaard ontwikkeld hebben. Zo adverteert OnePlus met Dashcharge voor de OnePlus 3 en laadt de Huawei Mate 9 snel op via SuperCharge. En de geannuleerde Samsung Galaxy Note 7 maakte gebruik van Samsung's Fast Adaptive Charging, ook via usb-c.
Al deze standaarden zijn sneller dan de usb-c-standaard, maar de vraag is dus of Google ze volgend jaar nog tolereert op Android-apparaten.