Welke aanbieders van beveiligingssystemen zijn er?
Een alarmsysteem kan zowel financiële als emotionele schade door een inbraak of brand voorkomen. In dit artikel bespreken we welke aanbieders van beveiligingssystemen er zijn en wat de verschillen tussen deze partijen zijn.
In dit artikel lees je onder andere: Wat het verschil is tussen een beheerd en een onbeheerd beveiligingssysteem | Welke aanbieders van beveiligingssystemen er zijn | Hoe je zelf een alarmsysteem kunt samenstellen
Ook interessant: Dit zijn de verschillen tussen een alarmsysteem en een signaleringssysteem
Beheerd of onbeheerd beveiligingssysteem
Er zijn verschillende aanbieders van beveiligingssystemen. Voordat we ze bespreken, nemen we de verschillen tussen een beheerd en onbeheerd systeem met je door. Je hebt het beheer van het alarmsysteem indien gewenst namelijk zelf in de hand, maar je kunt ook voor een beheerd beveiligingssysteem kiezen. Je huurt dan een beveiligingsbedrijf in om een alarmsysteem te installeren en te onderhouden. Daarnaast ligt de monitoring in de handen van dat bedrijf. Vaak word je aangesloten bij een centrale meldkamer, waardoor er vierentwintig uur per dag actie kan worden genomen in het geval van een alarm of melding.
Of je voor een beheerd of onbeheerd beveiligingssysteem kiest, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren. In de meeste gevallen is een onbeheerd beveiligingssysteem goedkoper. Bovendien houd je het beheer in eigen hand en ben je niet afhankelijk van andere partijen.
Een beheerd beveiligingssysteem is voornamelijk geschikt als je weinig verstand hebt van het zelfstandig installeren en bedienen van het systeem. Ook als je veel waardevolle spullen in huis hebt, zorg je er met een beheerd beveiligingssysteem voor dat je eigendommen door professionele beveiligingsmedewerkers in de gaten gehouden worden.
©Andrey Popov
Deze aanbieders leveren een beheerd beveiligingssysteem
Ben je geïnteresseerd in een beheerd beveiligingssysteem, dan is er genoeg om uit te kiezen. Enkele grote aanbieders in Nederland zijn WoonVeilig, Feenstra en Verisure, maar je kunt ook terecht bij een beveiligingsbedrijf in je regio. We nemen drie grote aanbieders van alarmsystemen en de kosten ervan met je door.
WoonVeilig
Bij WoonVeilig kun je terecht voor een alarmsysteem om zelf te installeren, al is het ook mogelijk om dit uit te besteden. De prijs van het startpakket bedraagt 299 euro (exclusief eventuele installatiekosten) en bestaat uit een basisstation met ingebouwde sirene, twee bewegingsmelders, een raam- en deursensor, een afstandsbediening voor aan je sleutelbos, een bedieningspaneel en waarschuwingsstickers. Het basispakket is uit te breiden met onder meer extra bewegingsmelders, raam- en deursensoren, afstandsbedieningen, camera’s en brandbeveiliging. Je bedient het beveiligingssysteem van WoonVeilig met een sleutelhanger, app, pincode of via Smart Assist.
WoonVeilig biedt daarnaast een beveiligingsdienst aan voor 8,95 euro per maand. Je kunt dan onder andere gebruikmaken van slimme beveiligingsfuncties zoals Smart Assist en koppelingen met onder meer Google Assistant en Homey. Met Smart Assistant wordt het alarm automatisch ingeschakeld als de laatste bewoner het huis verlaat.
De beveiligingsdienst is uit te breiden met een videobeveiligingsdienst, waarbij er video-opnames worden gemaakt bij alarm. Deze uitbreiding kost 4 euro per maand extra en vereist een beveiligingscamera van het bedrijf. Daarnaast biedt WoonVeilig een Alarmwacht aan voor 6 euro extra per maand. In geval van alarm wordt dit dag en nacht opgevolgd door een gecertificeerde beveiliger.
©Daniel Jedzura
Feenstra
De beveiligingssystemen van Feenstra worden via een beveiligde VPN-verbinding aangesloten op de eigen meldkamer van het bedrijf. Er zijn verschillende componenten toe te voegen aan het basisalarmsysteem, waaronder een bedieningspaneel, rookmelder, bewegingsmelder, sirene en glasbreukmelder.
Bij Feenstra is het mogelijk om een alarmsysteem te kopen of te huren. Bij het kopen van het beveiligingssysteem ben je geen installatiekosten kwijt. Je betaalt daarnaast een vast bedrag per maand voor onder meer de dienstverlening van het beveiligingsbedrijf, zoals regelmatig onderhoud en vierentwintig uur per dag service. Het basispakket kost bij Feenstra eenmalig 855 euro. De maandelijkse kosten bedragen daarbij 35 euro per maand. Het basispakket is tegen een meerprijs uit te breiden met extra componenten.
Wil je niet kopen maar huren, dan ben je minstens 37 euro per maand kwijt. De installatiekosten bedragen 109 euro. Je zit dan vijf jaar aan het abonnement vast. Daarna is het maandelijks opzegbaar. Het beveiligingssysteem wordt daarna jouw eigendom. Er is ook een abonnementsoptie die na drie jaar maandelijks opzegbaar is. Je betaalt dan minstens 37,50 euro per maand (en 109 euro installatiekosten). Het systeem blijft hierbij echter eigendom van Feenstra.
©APchanel - stock.adobe.com
Verisure
Verisure biedt een basispakket aan met een basisstation, een bedieningspaneel, alarmsleutels, shocksensoren, een binnencamera en een sirene. Hier kunnen extra's aan worden toegevoegd, zoals een videodeurbel en rookmelders. Het is bovendien mogelijk om een rookgordijn te laten activeren in geval van alarm. Bediening van het beveiligingssysteem werkt via de eigen app van het bedrijf.
Bij alarm wordt de melding geverifieerd door medewerkers van de meldkamer. Er wordt in dit geval een stille luistermodus geactiveerd. In het geval van een inbraak wordt de politie door de meldkamer op de hoogte gesteld. Via een SOS-knop is het ook mogelijk om in andere gevallen direct om hulp te vragen. Naast de politie kan ook de brandweer of ambulance worden gebeld.
Verisure vermeldt geen prijzen op zijn website, maar na navraag door ID.nl blijkt het afnemen van een alarmsysteem mogelijk te zijn vanaf 29,90 euro per maand. De exacte kosten zijn afhankelijk van de samenstelling van je pakket. De installatiekosten bedragen 299 euro.
©qunica.com - stock.adobe.com
Bij deze merken kun je terecht voor een onbeheerd beveiligingssysteem
Als je het beveiligingssysteem liever in eigen beheer houdt, kom je al snel uit bij smarthomemerken zoals Eufy, Ring, Somfy, Gigaset, Ajax, Frient, Bosch, Netatmo of Aeotec. Deze alarmsystemen nemen geen contact voor je op met een centrale meldkamer, maar sturen je een pushmelding via een app. Enkele van deze bedrijven bieden een alarmset aan met verschillende onderdelen. Zo’n basispakket is doorgaans uitbreidbaar met extra componenten. Naast inbraakwerende accessoires kun je in veel gevallen ook een rookmelder koppelen.
De Eufy Home Alarm Kit beschikt bijvoorbeeld over een basisstation met alarm, een bedieningspaneel, een bewegingssensor en raam- en deursensoren. Aan dit beveiligingssysteem is onder meer een slimme deurbel en beveiligingscamera van het merk toe te voegen. Het vijfdelige basispakket heeft een adviesprijs van 139 euro. Een maandelijks abonnement is in dit geval niet vereist, omdat de data op het basisstation wordt opgeslagen.
Lees ook: Welke typen beveiligingssensoren zijn er om mijn huis te beveiligen?
Ook bij Ring kun je terecht voor een alarmsysteem. De basisset bestaat uit vijf producten en kost 250 euro. Naast een basisstation met alarm krijg je voor dat bedrag een bedieningspaneel, raam- en deursensor, bewegingssensor en een signaalversterker. Het beveiligingssysteem is uit te breiden met verschillende andere producten, zoals een noodknop, een buitensirene met led en een glasbreuksensor.
Lees ook: Je huis beveiligen met een sirene: dit moet je weten
Het is echter niet per se nodig om een standaardpakket te kopen. In plaats daarvan kun je je eigen beveiligingssysteem samenstellen door middel van verschillende beveiligingsproducten. In plaats van een samengesteld beveiligingspakket kies je dan alleen voor de accessoires die je echt wilt gebruiken. Wel moet je er rekening mee houden dat producten van verschillende merken niet altijd aan elkaar te koppelen zijn. Het is daarom slim om het bij één merk te houden.
Lees ook: Raambeveiliging: deze opties zijn er om je ramen te beveiligen
Meer beveiligingsvideo's van ID.nl zien? Klik dan hier.