ID.nl logo
Welke aanbieders van beveiligingssystemen zijn er?
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Zekerheid & gemak

Welke aanbieders van beveiligingssystemen zijn er?

Een alarmsysteem kan zowel financiële als emotionele schade door een inbraak of brand voorkomen. In dit artikel bespreken we welke aanbieders van beveiligingssystemen er zijn en wat de verschillen tussen deze partijen zijn.


In dit artikel lees je onder andere: Wat het verschil is tussen een beheerd en een onbeheerd beveiligingssysteem | Welke aanbieders van beveiligingssystemen er zijn | Hoe je zelf een alarmsysteem kunt samenstellen

Ook interessant: Dit zijn de verschillen tussen een alarmsysteem en een signaleringssysteem


Beheerd of onbeheerd beveiligingssysteem

Er zijn verschillende aanbieders van beveiligingssystemen. Voordat we ze bespreken, nemen we de verschillen tussen een beheerd en onbeheerd systeem met je door. Je hebt het beheer van het alarmsysteem indien gewenst namelijk zelf in de hand, maar je kunt ook voor een beheerd beveiligingssysteem kiezen. Je huurt dan een beveiligingsbedrijf in om een alarmsysteem te installeren en te onderhouden. Daarnaast ligt de monitoring in de handen van dat bedrijf. Vaak word je aangesloten bij een centrale meldkamer, waardoor er vierentwintig uur per dag actie kan worden genomen in het geval van een alarm of melding.

Of je voor een beheerd of onbeheerd beveiligingssysteem kiest, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren. In de meeste gevallen is een onbeheerd beveiligingssysteem goedkoper. Bovendien houd je het beheer in eigen hand en ben je niet afhankelijk van andere partijen. 

Een beheerd beveiligingssysteem is voornamelijk geschikt als je weinig verstand hebt van het zelfstandig installeren en bedienen van het systeem. Ook als je veel waardevolle spullen in huis hebt, zorg je er met een beheerd beveiligingssysteem voor dat je eigendommen door professionele beveiligingsmedewerkers in de gaten gehouden worden.

©Andrey Popov

Deze aanbieders leveren een beheerd beveiligingssysteem

Ben je geïnteresseerd in een beheerd beveiligingssysteem, dan is er genoeg om uit te kiezen. Enkele grote aanbieders in Nederland zijn WoonVeilig, Feenstra en Verisure, maar je kunt ook terecht bij een beveiligingsbedrijf in je regio. We nemen drie grote aanbieders van alarmsystemen en de kosten ervan met je door.

WoonVeilig

Bij WoonVeilig kun je terecht voor een alarmsysteem om zelf te installeren, al is het ook mogelijk om dit uit te besteden. De prijs van het startpakket bedraagt 299 euro (exclusief eventuele installatiekosten) en bestaat uit een basisstation met ingebouwde sirene, twee bewegingsmelders, een raam- en deursensor, een afstandsbediening voor aan je sleutelbos, een bedieningspaneel en waarschuwingsstickers. Het basispakket is uit te breiden met onder meer extra bewegingsmelders, raam- en deursensoren, afstandsbedieningen, camera’s en brandbeveiliging. Je bedient het beveiligingssysteem van WoonVeilig met een sleutelhanger, app, pincode of via Smart Assist. 

WoonVeilig biedt daarnaast een beveiligingsdienst aan voor 8,95 euro per maand. Je kunt dan onder andere gebruikmaken van slimme beveiligingsfuncties zoals Smart Assist en koppelingen met onder meer Google Assistant en Homey. Met Smart Assistant wordt het alarm automatisch ingeschakeld als de laatste bewoner het huis verlaat. 

De beveiligingsdienst is uit te breiden met een videobeveiligingsdienst, waarbij er video-opnames worden gemaakt bij alarm. Deze uitbreiding kost 4 euro per maand extra en vereist een beveiligingscamera van het bedrijf. Daarnaast biedt WoonVeilig een Alarmwacht aan voor 6 euro extra per maand. In geval van alarm wordt dit dag en nacht opgevolgd door een gecertificeerde beveiliger. 

©Daniel Jedzura

Feenstra

De beveiligingssystemen van Feenstra worden via een beveiligde VPN-verbinding aangesloten op de eigen meldkamer van het bedrijf. Er zijn verschillende componenten toe te voegen aan het basisalarmsysteem, waaronder een bedieningspaneel, rookmelder, bewegingsmelder, sirene en glasbreukmelder.

Bij Feenstra is het mogelijk om een alarmsysteem te kopen of te huren. Bij het kopen van het beveiligingssysteem ben je geen installatiekosten kwijt. Je betaalt daarnaast een vast bedrag per maand voor onder meer de dienstverlening van het beveiligingsbedrijf, zoals regelmatig onderhoud en vierentwintig uur per dag service. Het basispakket kost bij Feenstra eenmalig 855 euro. De maandelijkse kosten bedragen daarbij 35 euro per maand. Het basispakket is tegen een meerprijs uit te breiden met extra componenten. 

Wil je niet kopen maar huren, dan ben je minstens 37 euro per maand kwijt. De installatiekosten bedragen 109 euro. Je zit dan vijf jaar aan het abonnement vast. Daarna is het maandelijks opzegbaar. Het beveiligingssysteem wordt daarna jouw eigendom. Er is ook een abonnementsoptie die na drie jaar maandelijks opzegbaar is. Je betaalt dan minstens 37,50 euro per maand (en 109 euro installatiekosten). Het systeem blijft hierbij echter eigendom van Feenstra. 

©APchanel - stock.adobe.com

Verisure

Verisure biedt een basispakket aan met een basisstation, een bedieningspaneel, alarmsleutels, shocksensoren, een binnencamera en een sirene. Hier kunnen extra's aan worden toegevoegd, zoals een videodeurbel en rookmelders. Het is bovendien mogelijk om een rookgordijn te laten activeren in geval van alarm. Bediening van het beveiligingssysteem werkt via de eigen app van het bedrijf.

Bij alarm wordt de melding geverifieerd door medewerkers van de meldkamer. Er wordt in dit geval een stille luistermodus geactiveerd. In het geval van een inbraak wordt de politie door de meldkamer op de hoogte gesteld. Via een SOS-knop is het ook mogelijk om in andere gevallen direct om hulp te vragen. Naast de politie kan ook de brandweer of ambulance worden gebeld.

Verisure vermeldt geen prijzen op zijn website, maar na navraag door ID.nl blijkt het afnemen van een alarmsysteem mogelijk te zijn vanaf 29,90 euro per maand. De exacte kosten zijn afhankelijk van de samenstelling van je pakket. De installatiekosten bedragen 299 euro.

©qunica.com - stock.adobe.com

Bij deze merken kun je terecht voor een onbeheerd beveiligingssysteem

Als je het beveiligingssysteem liever in eigen beheer houdt, kom je al snel uit bij smarthomemerken zoals Eufy, Ring, Somfy, Gigaset, Ajax, Frient, Bosch, Netatmo of Aeotec. Deze alarmsystemen nemen geen contact voor je op met een centrale meldkamer, maar sturen je een pushmelding via een app. Enkele van deze bedrijven bieden een alarmset aan met verschillende onderdelen. Zo’n basispakket is doorgaans uitbreidbaar met extra componenten. Naast inbraakwerende accessoires kun je in veel gevallen ook een rookmelder koppelen.

De Eufy Home Alarm Kit beschikt bijvoorbeeld over een basisstation met alarm, een bedieningspaneel, een bewegingssensor en raam- en deursensoren. Aan dit beveiligingssysteem is onder meer een slimme deurbel en beveiligingscamera van het merk toe te voegen. Het vijfdelige basispakket heeft een adviesprijs van 139 euro. Een maandelijks abonnement is in dit geval niet vereist, omdat de data op het basisstation wordt opgeslagen. 

Lees ook: Welke typen beveiligingssensoren zijn er om mijn huis te beveiligen?

Ook bij Ring kun je terecht voor een alarmsysteem. De basisset bestaat uit vijf producten en kost 250 euro. Naast een basisstation met alarm krijg je voor dat bedrag een bedieningspaneel, raam- en deursensor, bewegingssensor en een signaalversterker. Het beveiligingssysteem is uit te breiden met verschillende andere producten, zoals een noodknop, een buitensirene met led en een glasbreuksensor.

Lees ook: Je huis beveiligen met een sirene: dit moet je weten

Het is echter niet per se nodig om een standaardpakket te kopen. In plaats daarvan kun je je eigen beveiligingssysteem samenstellen door middel van verschillende beveiligingsproducten. In plaats van een samengesteld beveiligingspakket kies je dan alleen voor de accessoires die je echt wilt gebruiken. Wel moet je er rekening mee houden dat producten van verschillende merken niet altijd aan elkaar te koppelen zijn. Het is daarom slim om het bij één merk te houden. 

Lees ook: Raambeveiliging: deze opties zijn er om je ramen te beveiligen


Watch on YouTube

Meer beveiligingsvideo's van ID.nl zien? Klik dan hier.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.