Je huis beveiligen met een sirene: dit moet je weten
Een sirene is een belangrijk onderdeel van een alarmsysteem in huis. Het heeft vanwege het harde geluid dat het produceert een afschrikkende werking op (potentiële) indringers. In dit artikel vertellen we je hoe je een sirene kunt inzetten om je huis te beveiligen en welke verschillende soorten er zijn.
Als je dit artikel hebt gelezen, weet je onder meer: Waar je een sirene voor kunt gebruiken | Wat de nadelen van een sirene zijn | Bij welke aanbieders je terecht kunt | Waar je op moet letten bij de aanschaf
Ook interessant: Twijfel je over het kopen van een beveiligingssysteem? Let dan op deze 6 misvattingen.
Wat heb ik aan een sirene?
Om je huis te beveiligen kun je niet alleen denken aan het plaatsen van beveiligingssensoren en -camera’s, maar ook aan het inzetten van sirenes. Het geluid van de sirene kan inbrekers wegjagen en waarschuwt tegelijkertijd (aanwezige) bewoners, buurtbewoners en voorbijgangers.
Een sirene is over het algemeen een onderdeel van een alarmsysteem. Dat betekent dat de sirene gekoppeld is aan andere beveiligingsproducten, zoals bewegingssensoren, deur- en raamsensoren en camera’s. Ook is het vaak mogelijk om een paniekknop te koppelen aan het alarmsysteem. Als er op die knop gedrukt wordt, kan bijvoorbeeld het alarm inclusief de sirene afgaan. Andere noodknoppen kunnen weer een stil alarm afgeven en zorgen dat er contact wordt opgenomen met een (vooraf bepaalde) contactpersoon of een meldkamer.
Sirenes worden automatisch geactiveerd nadat een sensor of camera beweging of activiteit detecteert. Vaak gebeurt dit binnen enkele seconden na detectie. Er bestaan zowel sirenes voor binnen als buiten, en met en zonder alarmlicht. Naast een luid geluid, flitst er dan ook een (vaak rode of oranje) lamp.
Ook kan een sirene aan de buitenzijde van een woning geplaatst worden als vorm van zichtbare beveiliging. Dit verkleint de kans op inbraak. Potentiële inbrekers maken namelijk een afweging tussen risico en beloning. Met zichtbare beveiliging zien kwaadwillenden meteen dat het om een groter risico gaat.
©Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Zijn er ook nadelen?
Hoewel het inzetten van sirenes een goede maatregel is om je huis te beveiligen, kan het ook voor overlast zorgen in de omgeving. Een sirene produceert namelijk een hoog aantal decibels, soms wel tot 120 dB. De kans is klein dat je buren daar niets van meekrijgen.
Ook gaan sirenes soms vaker af dan je zou denken. Er kan namelijk regelmatig sprake zijn van een vals alarm, bijvoorbeeld als je het systeem vergeet uit te schakelen en het alarm afgaat doordat jij of een huisgenoot langs een sensor loopt, of door een storing. In sommige gemeenten moet je dan ook een omgevingsvergunning aanvragen. Informeer bij je gemeente of dit ook in jouw situatie geldt.
Daarnaast is het goed om te weten dat (slimme sirenes) doorgaans op batterijen werken. Het is daardoor noodzakelijk om de batterijen tijdig te vervangen. Een sirene kan ook aan het stroomnetwerk hangen. Als de stroom in huis uitvalt, zal de sirene niet langer werken. Vaak is er bij een traditioneel en beheerd alarmsysteem een back-up stroomvoorziening aanwezig, bijvoorbeeld door middel van een batterij.
Weet verder ook dat een draadloze sirene in theorie door een slimme inbreker kan worden uitgeschakeld of dat het signaal kan worden verstoord. Dit kan deels voorkomen worden door gebruik te maken van een gecodeerde draadloze verbinding of door de sirene op een moeilijk bereikbare plek te installeren. Geen enkel beveiligingssysteem is echter volledig inbraakbestendig. Daarom is het slim om altijd voor verschillende beveiligingslagen te zorgen.
Aanbieders van alarmsystemen met sirenes
Voor een alarmsysteem met sirene kun je bij verschillende aanbieders terecht. Je kunt onder meer kiezen voor een geavanceerd alarmsysteem dat verbonden is met een centrale meldkamer. Er zijn verschillende bedrijven die zo’n systeem voor je kunnen installeren, zoals WoonVeilig, Feenstra, Verisure en SmartAlarm.
De kosten van een alarmsysteem met meldkamerverbinding lopen vaak hoog op. Bij het ene bedrijf betaal je bijvoorbeeld ruim 35 euro per maand, exclusief installatiekosten van rond de 100 euro. Bij een andere firma tel je 300 euro neer voor het systeem en betaal je vervolgens rond de 6 euro per maand voor alarmopvolging.
©Andrey Popov
Daarentegen kun je er ook prima voor kiezen om zelf alle touwtjes in handen te nemen en de installatie en opvolging zelf te doen. Je komt dan al snel uit bij een slim alarmsysteem met een slimme sirene. In geval van alarm wordt er geen contact opgenomen met een meldkamer, maar krijg je een pushmelding op je telefoon. Wel is het raadzaam om bij één merk te blijven als je zelf een alarmsysteem opzet. Meestal werkt de compatibiliteit tussen merken onderling namelijk niet optimaal.
Sirenes zijn als onderdeel van een kant-en-klaar-alarmsysteem, maar ook los verkrijgbaar. Zo hebben merken zoals Eufy, Ring, Somfy en Gigaset een beveiligingspakket met onder meer een sirene beschikbaar. Merken zoals Ajax, Frient, Bosch, Netatmo en Aeotec bieden losse slimme sirenes aan die te koppelen zijn met diens bijbehorende smarthomesystemen. Over het algemeen gaat het hier om draadloze sirenes.
Zichtbare beveiliging verkleint de kans op inbraak aanzienlijk. Bij Ring kun je bijvoorbeeld terecht voor een losse sirene die je buiten op een prominente plek kunt hangen. Deze sirene is te koppelen aan het basisstation van het merk. Ook kan deze sirene een licht laten knipperen, zodat omstanders sneller in de gaten hebben dat er bij jou thuis iets gaande is. Door middel van je smartphone kun je de sirene ook nog eens handmatig (op afstand) inschakelen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een sirene?
Bij aanschaf van een sirene doe je er goed aan om te kijken hoeveel decibel het apparaat kan produceren. Sommige sirenes beschikken over een instelbaar volume. De sirene moet in elk geval luid genoeg zijn om in iedere kamer in huis hoorbaar te zijn. Hoewel dit deels afhankelijk is van de grootte van je huis en de dikte van je muren, is een sirene van 85 dB het absolute minimum. Veel sirenes kunnen echter ongeveer 100 dB aan. Ook is het handig als de duur van de sirene instelbaar is. Zo kun je de overlast voor buurtbewoners beperken.
©fizkes - stock.adobe.com
Kies je voor een slimme sirene, dan is het belangrijk dat deze compatibel is met het smarthomesysteem dat je eventueel al in huis gebruikt. Bekijk goed welke beveiligingsproducten een bepaald merk in zijn assortiment heeft, zodat je zeker weet dat je op een later moment extra veiligheidsmaatregelen kunt treffen. Het is bijvoorbeeld handig als het merk dat je kiest naast een sirene en bewegingssensoren ook over beveiligingscamera’s beschikt.
Vaak is een hub of bridge vereist om aan de slag te gaan met een slimme sirene en andere onderdelen van het alarmsysteem. Dit kun je zien als de centrale computer om met alle apparaten binnen het smarthomesysteem te communiceren.
Denk voordat je tot aankoop overgaat ook na over de plaatsing. Over het algemeen plaats je een sirene op een centrale plek in huis, zodat het geluid van de sirene in elke kamer goed hoorbaar is. Door de sirene in een hoek tegen het plafond aan te hangen, is hij moeilijk te bereiken voor inbrekers. Kies daarom ook voor een plek niet te dicht bij de buitenkant van het huis.