Raambeveiliging: deze opties zijn er om je ramen te beveiligen
Inbrekers komen je woning niet alleen binnen via de voor- of achterdeur, maar ook via een raam. Om het risico op een inbraak te verminderen is het slim om je ramen goed te beveiligen, zowel op de beneden- als bovenverdieping. In dit artikel bespreken we welke opties je hebt voor raambeveiliging.
In dit artikel lees je onder andere: Welke soorten raamsloten er zijn | Waar je ook aan kunt denken bij raambeveiliging | Hoe je inbraak via het raam nog meer kunt voorkomen
Ook interessant: Zo vind je een beveiligingscamera die bij jouw situatie past.
Waar veel mensen kiezen voor een veilig slot op de voor- en achterdeur, worden de ramen vaak vergeten. Toch is dit een veelvoorkomende manier voor inbrekers om je huis binnen te raken. Met de volgende beveiligingsmogelijkheden voor ramen maak je het potentiële inbrekers niet te makkelijk.
Raamsloten
Met een goed slot zorg je ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om binnen te komen. Dit verkleint de kans op een inbraak, omdat inbrekers liever kiezen voor snelle en makkelijke toegang tot een woning. Er zijn verschillende soorten raamsloten. Espagnoletten, raambomen en raamgrendels komen het meest voor.
Het is aan te raden om een slot met een SKG-keurmerk te kiezen. Zo zorg je ervoor dat het slot minder makkelijk te forceren is. Een slot met meer sterren biedt een betere beveiliging. Een professionele slotenmaker kan je adviseren over welke soorten sloten het meest geschikt zijn in jouw situatie.
Naast sloten kun je een dievenklauw gebruiken om naar buiten draaiende ramen te beveiligen tegen inbraak. Dit mechanisme bestaat uit een bus en stift van staal, en wordt boven ieder scharnier op het raam bevestigd. Het raam is dan niet vanaf buitenaf te openen, zelfs niet als het scharnier door een inbreker geforceerd wordt.
©Ronstik
Raamsensoren
Over het algemeen is het aan te raden om niet voor één, maar meerdere beveiligingslagen te kiezen. Het is een handige manier om inbrekers te vertragen en te ontmoedigen. Naast sloten voor je ramen kun je ook denken aan raamsensoren om je huis te beveiligen. Deze sensoren zijn doorgaans ook geschikt voor deuren. Een raamsensor maakt gebruik van magneten. Het ene deel bevestig je op het raam en het andere deel op het kozijn.
De sensor kan door middel van de magneten detecteren of een raam geopend wordt. Sommige raamsensoren kun je koppelen aan een alarmsysteem, maar er bestaan ook slimme varianten die je een notificatie sturen op je smartphone en die je kunt koppelen aan andere smarthomeproducten. Als de raamsensor beweging detecteert, kunnen bijvoorbeeld de slimme lampen automatisch aangaan en kan er een slimme sirene worden ingeschakeld.
Benieuwd naar welke andere sensoren er zijn om je huis te beveiligen? We vertellen je er alles over!
Anti-inbraakfolie
Inbrekers slaan met enige regelmaat de ruiten van een raam of deur in om toegang te krijgen tot een woning. Door een anti-inbraakfolie te gebruiken, kan een inbraakpoging ontmoedigd worden. Anti-inbraakfolie is gemaakt van polycarbonaat of polyester en wordt op de ruit bevestigd. Dit sterke materiaal zorgt ervoor dat de glasscherven blijven plakken in de hechtlaag van de folie.
De ruit kan wel barsten, maar de glassplinters en scherven worden bij elkaar gehouden. Anti-inbraakfolie is transparant, waardoor het je zicht naar buiten niet belemmert. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om anti-inbraakfolie te combineren met andere soorten folies, zoals een zonwerende folie.
©Петр Смагин
Anti-inbraakstrips
Met een anti-inbraakstrip - ook wel raamstrip of deurstrip genoemd - wordt het voor inbrekers lastiger om een raam (of deur) met een breekijzer te openen. De sluitnaad is dan namelijk niet langer zichtbaar vanaf de buitenkant van je huis. Er zijn zowel anti-inbraakstrips voor naar binnen draaiende ramen als naar buiten draaiende ramen.
Glasbreuksensor
Een glasbreuksensor kan je op de hoogte stellen als de ruiten worden ingeslagen. De sensor kan namelijk op basis van geluidsgolven waarnemen of er glas in de ruimte wordt gebroken. Een glasbreuksensor plaats je niet óp, maar ín de buurt van een raam. Het heeft een bereik van enkele meters, in sommige gevallen zelfs tot tien meter.
Rolluiken
Een rolluik is niet alleen handig om je slaapkamer volledig te verduisteren, of de warmte of kou in huis te houden. Het is ook een effectief middel tegen inbraken. Rolluiken zijn gemaakt van een stevig materiaal, zoals aluminium of staal. Ook maakt een vergrendelingssysteem het moeilijker om de rolluik op te tillen of te openen. Rolluiken werken dan ook afschrikwekkend. Het laat potentiële inbrekers zien dat je huis goed beveiligd is en dat het meer tijd en moeite kost om binnen te komen.
Meer weten over rolluiken? We leggen je uit welke soorten rolluiken er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.
©sutichak - stock.adobe.com
Barrièrestangen en tralies
Veel huizen hebben ook een of meerdere kleinere ramen, bijvoorbeeld in de wc of badkamer. Maar ook een bovenlicht (een klein raam boven een deur of raam) wordt regelmatig door inbrekers gebruikt om binnen te komen. Met een barrièrestang kun je voorkomen dat dit gebeurt. Je plaatst deze aan de binnenkant van een raam of bovenlicht, waardoor de doorgang geblokkeerd wordt. Met een (sier)tralie maak je het ook bij grotere ramen lastiger voor inbrekers om binnen te raken.
Tips om inbraak via het raam te voorkomen
Een inbreker heeft zonder de juiste raambeveiliging enkel een breekijzer of schroevendraaier nodig om een raam te openen. Met het juiste hang- en sluitwerk (en andere beveiligingsmethodes) maak je het indringers een stuk lastiger.
Naast onder meer sloten, sensoren en rolluiken zijn er andere manieren om de kans op inbraak via het raam te verkleinen. Een belangrijke daarin is het sluiten van alle ramen als je het huis verlaat. Doe de ramen het liefst volledig dicht. Ramen in kiepstand zijn bijvoorbeeld al van buitenaf te openen met een stuk touw en een keukenrol.
©Rainer Fuhrmann - stock.adobe.com
Ook is het verstandig om plantenbakken, containers en andere objecten onder een raam te verplaatsen. Deze kunnen namelijk gebruikt worden om op het (platte )dak te klimmen. Het is daarnaast belangrijk om de schuur of garage waarin je gereedschap en ladder(s) staan goed te beveiligen. Zo voorkom je dat inbrekers met jouw gereedschap je huis binnenkomen of via een ladder je woning betreden via een raam op de bovenverdieping.
Daarnaast is het niet onbelangrijk om te zorgen voor voldoende buitenverlichting. Ook kun je (slimme) verlichting koppelen aan een bewegingsmelder, zodat de lampen in je tuin aan gaan als er beweging gedetecteerd wordt. De kans is groot dat een inbreker het dan op het lopen zet. Een lamp die ineens aanspringt, trekt namelijk de aandacht van bijvoorbeeld buren.
Ook het plaatsen van stickers van een beveiligingsbedrijf of -systeem kan een afschrikwekkende functie hebben. Dit geeft potentiële inbrekers het idee dat je woning goed beveiligd is, zelfs als dit misschien niet het geval is. Toch is het verstandig om niet alleen stickers te plakken, maar ook daadwerkelijk voor goede sloten en andere beveiligingsmethodes te zorgen.
Nooit te veel geld betalen voor het beveiligen van je huis? We vertellen je hoe je voor een prikkie een volwaardig alarmsysteem opzet!