Review Arlo Draadloze Videodeurbel 2K – Laat wat steken vallen
Arlo staat goed bekend als merk van slimme beveiligingscamera’s. Maar als het om deurbellen gaat, loopt het bedrijf achter op de concurrentie. Gaat de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K daar verandering in brengen? Hij kost namelijk 159,99 euro ...
Onderaan de streep zijn we niet bijster enthousiast over deze Arlo Draadloze Videodeurbel 2K. Voor 160 euro mag je echt heel veel meer verwachten van een slimme deurbel. Nu krijg je – even oneerbiedig gezegd – een digitaal doorgeefluik dat alleen werkt op het moment dat iemand aanbelt. Maar zodra je bereid bent minimaal 4,99 euro per maand meer uit te geven, dan ontgrendel je wat extra mogelijkheden. Ook hier geldt: heel veel meer is het niet. Je doet er goed aan elders te kijken, en te investeren in modellen van Ring, TP-Link, Aqara of Eufy.
- Prima beeldkwaliteit
- Gemakkelijke installatie
- Ingebouwde sirene
- Led-ring om aanbelknop
- Voicemailfunctie
- Nachtvisie zonder kleur
- Veel functies achter betaalmuur
- Geen lokale opslag
- Geen Apple Homekit-support
- Geen verwijderbare accu
Voor de nieuwe generatie slimme deurbellen heeft Arlo besloten dicht bij het design van de voorganger te blijven. Dat betekent dat je het herkenbare, ovale design terugziet, gemaakt van wit hard plastic en een zwarte voorkant die goed glimt. Yale is onlangs met dit ontwerp aan de haal gegaan, dus het zal ongetwijfeld effectief zijn. Om het nieuwe model toch net even anders te laten lijken, beschikt de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K over een knop in de vorm van een vierkant met ronde hoeken. Daarom zit een led-rand die oplicht zodra iemand aan komt lopen.
Die led-rand is superhandig, want die licht ook op zodra je aanbelt, of wanneer de oplaadbare accu opgeladen moet worden. Je hoeft als aanbeller in elk geval niet te twijfelen over de knop waarmee je aanbelt. Daarnaast heb je als eigenaar weinig werk aan de installatie van het product. Alle benodigdheden zitten in de doos; het enige wat je zou kunnen missen, is wellicht een usb-stekker. Maar de kabel zit erbij. Installeren via de app is tevens met enkele stappen gebeurd. We kunnen niet zeggen dat we hier ook maar enigszins moeite mee gehad hebben.
©Wesley Akkerman
Bedraad of draadloos?
Het enige probleem waar je mettertijd tegenaan zou kunnen lopen, is het feit dat de accu niet te verwijderen is (zoals dat wel het geval is bij de Ring Battery Doorbell Plus en Ring Battery Video Doorbell Pro. Sluit je de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K dus draadloos aan, dan moet je heel de unit van het kozijn of de muur halen om hem op te laden. In de doos zit wel een kit waarmee je hem aansluit op een bestaande deurbelaansluiting, dus dat is een mooie back-up. Maar dat geldt alleen voor de mensen die dus beschikken over die mogelijkheid, anders heb je pech.
De beloofde batterijduur bedraag vier tot zes maanden. Dat is in lijn met wat de concurrentie vaak toezegt. Wij hebben de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K meer dan een maand naast de voordeur gehangen en hebben een batterijpercentage van negentig procent. Er wordt hier geregeld aangebeld door pakketbezorgers, maar jouw ervaring kan natuurlijk anders zijn. Hoe drukker het aan de voordeur is, hoe sneller de accu leegloopt. Daarnaast ligt het er ook maar net aan welke instellingen je gebruikt en welke niet – daar gaan we nu iets dieper op in.
©Wesley Akkerman
Arlo Draadloze Videodeurbel 2K-mogelijkheden
Zo biedt de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K drie resoluties aan, van Full HD tot aan 1944 × 1944 pixels, de resolutie die wij gebruiken. Ook hebben we de HDR-stand ingeschakeld, evenals de microfoon en speaker. De bewegingsdetectie staat op 45 punten en dat betekent net onder het gemiddelde; dit kun je met een handige slider zelf gevoeliger of minder gevoelig instellen. Verder schakelt de deurbel automatisch over naar nachtzicht (helaas niet in kleur) en is de energiestand ingesteld op geoptimaliseerd – zo duurt het wat langer voordat de accu leeg is.
Al die mogelijkheden hebben invloed op de accuduur. Zo is er bijvoorbeeld ook de optie Beste prestaties, waardoor de batterij het minder lang volhoudt dan in de stand Geoptimaliseerd. Je kunt in elk geval als gebruiker wat priegelen met instellen om het maximale uit de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K te halen. Al moeten we daaraan toevoegen dat het aantal mogelijkheden niet ontzettend groot is, in vergelijking met bijvoorbeeld de Eufy Video Doorbell E340, Aqara Video Doorbell G4 en TP-Link Tapo Video Doorbell (en de laatste twee zijn nog goedkoper ook).
©Wesley Akkerman
De voicemailfunctie
Met een brede kijkhoek van 180 graden kun je goed zien wie er voor de deur staat. De kleuren ogen een beetje verzadigd hier en daar, maar dat kan bij ons ook te maken hebben met een directe lichtbron in beeld (al hebben veel andere deurbelcamera’s geen last van). Het vierkante beeld geeft helaas geen zicht op de mat, waardoor je dus geen pakketten kunt zien liggen (iets wat de recente Plus en Pro van Ring wel kunnen). Daarnaast kun je tot twaalf keer digitaal inzoomen, in redelijke kwaliteit. Als een object niet te ver weg is, kun je hem alsnog herkennen.
De bewegingsherkenning kan wat traag zijn, helemaal in vergelijking met een Ring-deurbel. Het duurt net even een seconde langer – maar zonder direct vergelijkingsmateriaal zul je hier weinig van merken. Je kunt elkaar prettig verstaan via het systeem, dus de speaker en microfoon werken ook prima. Een toffe functie van de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K is dat je binnen de app de optie Voicemail in kunt schakelen. Dan kunnen aanbellers een berichtje achterlaten wanneer je na twintig seconden nog niet opgenomen hebt. Dat is redelijk uniek.
Liever meer controle?
Hang een beveiligingscamera op, dan zie je alles!
Beperkt zonder abonnement
Daarnaast beschikt deze deurbel over een sirene. Die kun je alleen handmatig activeren, zodra je de live feed bekijkt binnen de app. Vertrouw je iets niet, dan schakel je hem in en kun je automatisch een contactpersoon laten bellen – mits je daarvoor een abonnement afgesloten hebt. Dat abonnement is ons een beetje een doorn in het oog. Want Arlo heeft veel functies in dat pakket gestopt. Net als bij Ring fungeert de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K daardoor als een soort digitaal kijkluikje wanneer je géén abonnement besluit te nemen.
Je betaalt minimaal 4,99 euro per maand voor één enkele Arlo-camera, waarna je toegang krijgt tot cloudopslag tot dertig dagen. Nu is cloudopslag wat ons betreft optioneel, behalve als een aanbieder geen lokale optie aanbiedt. Dan wordt die ineens essentieel. Want nu kun je dus niets later terugkijken. Daarnaast mis je uitgebreide detectiemogelijkheden en interactieve meldingen. Het gebruik van de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K wordt dus flink beperkt zonder een abonnement en dat is echt zuur, helemaal omdat Arlo niet de goedkoopste deurbel op de markt is.
Coole interactieve notificatie
Nu hebben wij een proefabonnement afgesloten voor de maand dat we de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K gebruikten. Net als bij de Yale-deurbel is het zo dat er een interactief venster omhoogkomt wanneer iemand aanbelt, waardoor je meteen ziet wie dat is. Ook kun je de aanbeller aannemen of afwijzen. Maar verder worden we niet heel enthousiast van de mogelijkheden. Zo zijn er geen privacyzones in te stellen en kun je delen van het beeld niet zwart maken. Met abonnement is het eigenlijk alsnog een karige ervaring.
Tot slot is het goed om te weten dat de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K compatibel is met Google Home, Amazon Alexa en IFTTT. Daardoor kun je wellicht zelf voor nog wat smarthomemogelijkheden zorgen; maar als je Apple Homekit gebruikt, dan vis je achter het net. De app is overigens overzichtelijk en prima ingedeeld. Bij het openen kom je uit op het dashboard, waar je de camerafeeds zelf als widget kunt toevoegen. Daarnaast heb je een compleet overzicht aan meldingen (die vreemd genoeg de verkeerde tijden laten zien).
Arlo Draadloze Videodeurbel 2K kopen?
Onderaan de streep zijn we niet bijster enthousiast over de Arlo Draadloze Videodeurbel 2K. Voor 160 euro mag je echt heel veel meer verwachten van een slimme deurbel. Nu krijg je – even oneerbiedig gezegd – een digitaal doorgeefluik dat alleen werkt op het moment dat iemand aanbelt. Maar zodra je bereid bent minimaal 4,99 euro per maand meer uit te geven, dan ontgrendel je wat extra mogelijkheden. Ook hier geldt: heel veel meer is het niet. Je doet er goed aan elders te kijken, en te investeren in modellen van Ring, TP-Link, Aqara of Eufy.