ID.nl logo
Review Aqara Video Doorbell G4 - Heeft last van vreemde designkeuzes
Zekerheid & gemak

Review Aqara Video Doorbell G4 - Heeft last van vreemde designkeuzes

De Aqara Video Doorbell G4 biedt toegang tot veel handige functies en komt standaard met een gong (en tevens wifi repeater), maar heeft niet altijd de basis op orde. Dat vermoeilijkt het gebruik niet alleen, ook kan het zijn dat je sommige functies mist. Het apparaat kost 119,99 euro.

Goed
Conclusie

Ondanks het feit dat de Aqara Video Doorbell G4 een aantal functies aanbiedt die redelijk uniek zijn op dit prijspunt (en daar ook geen extra geld voor vraagt), kunnen we het apparaat niet aan iedereen aanbevelen. Ben je iemand die al gebruikmaakt van het Apple-ecosysteem voor je smarthome en wil je een goedkopere deurbel uitproberen? Dan kan de G4 net precies genoeg aanbieden voor een fijne ervaring, omdat er verder weinig opties zijn. Maar als ik kijk naar de markt in het algemeen, dan wordt het toch wel lastiger. Veel functies zijn namelijk gekoppeld aan Apple HomeKit. En los daarvan: sommige functies zijn dan weer niet beschikbaar (zoals hdr). Vooral de gratis cloudopslag van een week kan een doorslaggevende factor zijn, en het feit dat je er meteen een gong bij krijgt. Het grote nadeel van die gong: wanneer die kapotgaat, dan kun je niet meteen een nieuwe kopen. Hij is namelijk vanuit de doos gekoppeld aan de deurbel. Al met al heeft de Aqara Video Doorbell G4 last van een hoop vreemde designkeuzes, en een onoverzichtelijke app, waardoor je wellicht beter elders kunt kijken.

Plus- en minpunten
  • Slimme functies en smarthomeondersteuning
  • Apple HomeKit en Secure Video
  • Geen abonnementskosten
  • Werkt op batterijen, kan ook bedraad
  • Meegeleverde gong
  • Micro-sd-kaart in gong
  • Geen hdr-ondersteuning
  • Onoverzichtelijke, rommelige app
  • Alleen 2,4 GHz
  • Missende functies
  • Beeldverhouding
  • Gong niet los te koop

Wanneer je een korte blik werpt op de specificaties van de Aqara Video Doorbell G4, dan kom je wellicht tot de conclusie dat je te maken hebt met een overcomplete videodeurbel. Want de lijst is indrukwekkend voor de prijs van 119,99 euro. Zo neemt het apparaat beelden op in full hd (1080p), heeft die een brede kijkhoek van 162 graden en biedt die een avondmodus aan (waarmee de camera automatisch overschakelt op zwart-wit wanneer het donker wordt). Ook is er, haast vanzelfsprekend, tweewegcommunicatie (via de microfoon en speaker) en ondersteuning voor micro-sd-kaarten.

Lees ook: wat mag een slimme deurbel filmen?

Aqara levert het pakket compleet aan. Naast de videodeurbel treffen we ook een gong (en tevens wifi repeater) aan, naast een Philips-schroevendraaier, een wig (in een hoek van twintig graden), schroeven en ankers, een usb-a-naar-usb-c-kabel en zes AA-batterijen. Het apparaat het die zes batterijen nodig wanneer je niet van plan bent om hem aan de standaard deurbelbekabeling te koppelen. De fabrikant belooft een accuduur van ruim vier maanden, maar dat hangt van het gebruik af. Waarom Aqara niet voor een interne, oplaadbare accu koos, is ons echter een raadsel.

Het fijne aan batterijen gebruiken is dat je ze kunt vervangen wanneer nodig, en dat je de deurbel direct kunt gebruiken na de installatie. Maar het nadeel is dat je dat altijd batterijen achter de hand moet hebben wanneer de huidige leeg zijn. Interne accu’s kunnen dat probleem deels opvangen, door hem tijdig op te laden. Als ik mijn Ring-deurbel moet opladen, dan doe ik dat ’s nachts, wanneer er toch niemand aanbelt. Dat werkt toch een stuk prettiger dan rommelen met batterijen. Je kunt oplaadbare batterijen ook in de nacht opladen, maar het blijft toch een beetje aanmodderen.

Aqara Video Doorbell G4 installeren ging moeizaam

Dat is niet de enige bedenking die vrij snel naar boven kwam. De Aqara Video Doorbell G4 ondersteunt namelijk alleen wifi op 2,4 GHz. Dat leverde veel problemen op. Hoewel mijn Google Wifi-netwerk zowel 2,4 als 5 GHz ondersteunt, lukte het de deurbel maar niet om een verbinding te maken. Ik heb een hotspot moeten aanmaken op mijn smartphone, met dezelfde naam en hetzelfde wachtwoord als mijn thuisnetwerk, waarna ik via een tablet verbinding kon maken met dat tijdelijke netwerk. In de hoop dat de deurbel automatisch zou overschakelen zodra ik de hotspot uitschakelde.

En ja, dat lukte uiteindelijk, maar het heeft wel wat uren gekost om op die conclusie uit te komen. Wellicht loop je niet tegen dezelfde problemen aan wanneer je de Aqara Video Doorbell G4 aanschaft, maar houd er dus rekening mee dat het installeren een flinke drempel kan opwerpen. Bovendien moet je weten dat de deurbel zelf geen wifi aan boord heeft: de verbinding loopt via de meegeleverde gong. Normaliter moet je dergelijke producten los aanschaffen; maar bij de Aqara-deurbel zit die er dus bij, omdat het eigenlijk een verplicht onderdeel van de setup is.

In de gong zit geen accu, dus je moet hem zelf van een (usb-)stekker voorzien. De geluiden die uit het apparaatje komen kunnen vrij hard ingesteld worden. Plus, dit is ook de plek waar je de micro-sd-kaart in drukt. Die zit niet in de deurbel zelf. Wanneer iemand de Video Doorbell G4 steelt, dan ben je dus niet meteen je beelden kwijt; daar is dan weer goed over nagedacht. Het voordeel van de micro-sd-kaart is dat je geen abonnement voor een cloudopslag hoeft af te nemen. Niet dat je daar over na hoeft te denken, want je hebt met dit product toegang tot zeven dagen gratis cloudopslag.

Veel slimme functies aan boord, maar…

De Aqara Video Doorbell G4 biedt veel slimme functies aan, zoals optionele gezichtsherkenning en rondhangende mensen. Je krijgt overal direct een notificatie van, ook wanneer er iemand aanbelt of langsloopt. Verbinding maken met het live beeld duurt dan even, maar dat is niet vreemd voor slimme deurbellen die op batterijen werkt. De opties voor de bewegingsmelder zitten heel goed verstopt in de app, achter een vreemde vertaling. Dat is iets waar de app sowieso veel last van heeft, waardoor je dus waarschijnlijk andere dingen ook niet snel kunt vinden.

Tijdens de testperiode heeft Aqara al veel updates uitgebracht die het systeem (vaak ook achter de schermen) verbeterden, dus hopelijk pakt het bedrijf zoiets simpels snel aan. Uniek aan dit model is de ondersteuning voor Apple HomeKit, naast de standaardopties voor Amazon Alexa en Google Home. De slimme speakers die je mogelijk al hebt staan, kunnen ook dienstdoen als gong. Je kunt bovendien de live stream van het beeld in apps van de genoemde partijen bekijken.

Naast Apple HomeKit is er ondersteuning voor Apple Secure Video, een beveiligd onderdeel van de Apple-cloud. Er zijn bar weinig slimme deurbellen die op batterijen werken die dergelijke functies ondersteunen; zit je dus in het ecosysteem van Apple, dan is deze Aqara misschien wel iets voor jou. Je kunt de beelden op een Apple TV-mediaspeler bekijken, de Apple HomePod als gong gebruiken en hebt toegang tot allerlei HomeKit-opties, zoals activiteitenzones, automatiseringen en meer. Sommige functies, meldingen voor dieren en pakketten, werken niet zonder HomeKit.

Onoverzichtelijke app, redelijke beeldkwaliteit

Voordat je er echter achter komt wat wel of niet kan (of met welk platform) ben je echter een middag of twee verder. Want de standaard Aqara-interface voor slimme deurbellen is vrij rommelig en onoverzichtelijk. Beelden bekijken is geen probleem; maar wanneer je de instellingen wil aanpassen, dan moet je soms graven en zoeken op onverwachte plekken. Zo hebben we wat problemen met gekozen termen. De optie Album laat alle opgeslagen beelden in de cloud zien bijvoorbeeld, terwijl Playback de lokale opties presenteert. Als je het weet, is het geen probleem meer, maar oh boy.

De beeldkwaliteit is op z’n best redelijk te noemen. Dankzij de beeldverhouding van 16:9 kun je goed in de breedte zien, maar je ziet een eventueel geleverde pakketje niet liggen. Daarnaast is er geen support voor high dynamic range, waardoor het soms moeilijk is om zelf personen te herkennen (terwijl de deurbel dat wel prima doet). Vooral wanneer het buiten zonnig is, heeft de camera moeite met duidelijke beelden weergeven. Details zijn niet altijd goed zichtbaar, omdat ze lucht zo fel in beeld gebracht wordt, bijvoorbeeld. Ook komen we redelijk wat artefacten tegen.

Toegegeven, die kom ik ook wel eens tegen op de Ring Video Doorbell 4 die ik dagelijks gebruik, maar de algemene beeldkwaliteit is beter vanwege hdr-ondersteuning. Bovendien is de indeling van de app logischer en kloppen de vertalingen gewoon. Verder lijken de beelden aan de zijkant last te hebben van een fish-eye-effect, maar dat stoort niet enorm. Over het algemeen is de beeldkwaliteit – ondanks de minpunten – goed en duidelijk genoeg voor deze prijs, aangezien je gewoon te zien krijgt wat er precies gebeurt aan de voordeur.

Conclusie: Aqara Video Doorbell G4 kopen?

Ondanks het feit dat de Aqara Video Doorbell G4 een aantal functies aanbiedt die redelijk uniek zijn op dit prijspunt (en daar ook geen extra geld voor vraagt), kunnen we het apparaat niet aan iedereen aanbevelen. Ben je iemand die al gebruikmaakt van het Apple-ecosysteem voor je smarthome en wil je een goedkopere deurbel uitproberen? Dan kan de G4 net precies genoeg aanbieden voor een fijne ervaring, omdat er verder weinig opties zijn. Maar als ik kijk naar de markt in het algemeen, dan wordt het toch wel lastiger. Veel functies zijn namelijk gekoppeld aan Apple HomeKit.

En los daarvan: sommige functies zijn dan weer niet beschikbaar (zoals hdr). Vooral de gratis cloudopslag van een week kan een doorslaggevende factor zijn, en het feit dat je er meteen een gong bij krijgt. Het grote nadeel van die gong: wanneer die kapotgaat, dan kun je niet meteen een nieuwe kopen. Hij is namelijk vanuit de doos gekoppeld aan de deurbel. Al met al heeft de Aqara Video Doorbell G4 last van een hoop vreemde designkeuzes, en een onoverzichtelijke app, waardoor je wellicht beter elders kunt kijken.