ID.nl logo
Review Aqara Video Doorbell G4 - Heeft last van vreemde designkeuzes
Zekerheid & gemak

Review Aqara Video Doorbell G4 - Heeft last van vreemde designkeuzes

De Aqara Video Doorbell G4 biedt toegang tot veel handige functies en komt standaard met een gong (en tevens wifi repeater), maar heeft niet altijd de basis op orde. Dat vermoeilijkt het gebruik niet alleen, ook kan het zijn dat je sommige functies mist. Het apparaat kost 119,99 euro.

Goed
Conclusie

Ondanks het feit dat de Aqara Video Doorbell G4 een aantal functies aanbiedt die redelijk uniek zijn op dit prijspunt (en daar ook geen extra geld voor vraagt), kunnen we het apparaat niet aan iedereen aanbevelen. Ben je iemand die al gebruikmaakt van het Apple-ecosysteem voor je smarthome en wil je een goedkopere deurbel uitproberen? Dan kan de G4 net precies genoeg aanbieden voor een fijne ervaring, omdat er verder weinig opties zijn. Maar als ik kijk naar de markt in het algemeen, dan wordt het toch wel lastiger. Veel functies zijn namelijk gekoppeld aan Apple HomeKit. En los daarvan: sommige functies zijn dan weer niet beschikbaar (zoals hdr). Vooral de gratis cloudopslag van een week kan een doorslaggevende factor zijn, en het feit dat je er meteen een gong bij krijgt. Het grote nadeel van die gong: wanneer die kapotgaat, dan kun je niet meteen een nieuwe kopen. Hij is namelijk vanuit de doos gekoppeld aan de deurbel. Al met al heeft de Aqara Video Doorbell G4 last van een hoop vreemde designkeuzes, en een onoverzichtelijke app, waardoor je wellicht beter elders kunt kijken.

Plus- en minpunten
  • Slimme functies en smarthomeondersteuning
  • Apple HomeKit en Secure Video
  • Geen abonnementskosten
  • Werkt op batterijen, kan ook bedraad
  • Meegeleverde gong
  • Micro-sd-kaart in gong
  • Geen hdr-ondersteuning
  • Onoverzichtelijke, rommelige app
  • Alleen 2,4 GHz
  • Missende functies
  • Beeldverhouding
  • Gong niet los te koop

Wanneer je een korte blik werpt op de specificaties van de Aqara Video Doorbell G4, dan kom je wellicht tot de conclusie dat je te maken hebt met een overcomplete videodeurbel. Want de lijst is indrukwekkend voor de prijs van 119,99 euro. Zo neemt het apparaat beelden op in full hd (1080p), heeft die een brede kijkhoek van 162 graden en biedt die een avondmodus aan (waarmee de camera automatisch overschakelt op zwart-wit wanneer het donker wordt). Ook is er, haast vanzelfsprekend, tweewegcommunicatie (via de microfoon en speaker) en ondersteuning voor micro-sd-kaarten.

Lees ook: wat mag een slimme deurbel filmen?

Aqara levert het pakket compleet aan. Naast de videodeurbel treffen we ook een gong (en tevens wifi repeater) aan, naast een Philips-schroevendraaier, een wig (in een hoek van twintig graden), schroeven en ankers, een usb-a-naar-usb-c-kabel en zes AA-batterijen. Het apparaat het die zes batterijen nodig wanneer je niet van plan bent om hem aan de standaard deurbelbekabeling te koppelen. De fabrikant belooft een accuduur van ruim vier maanden, maar dat hangt van het gebruik af. Waarom Aqara niet voor een interne, oplaadbare accu koos, is ons echter een raadsel.

Het fijne aan batterijen gebruiken is dat je ze kunt vervangen wanneer nodig, en dat je de deurbel direct kunt gebruiken na de installatie. Maar het nadeel is dat je dat altijd batterijen achter de hand moet hebben wanneer de huidige leeg zijn. Interne accu’s kunnen dat probleem deels opvangen, door hem tijdig op te laden. Als ik mijn Ring-deurbel moet opladen, dan doe ik dat ’s nachts, wanneer er toch niemand aanbelt. Dat werkt toch een stuk prettiger dan rommelen met batterijen. Je kunt oplaadbare batterijen ook in de nacht opladen, maar het blijft toch een beetje aanmodderen.

Er gaan aardig wat batterijen in de slimme deurbel.

Aqara Video Doorbell G4 installeren ging moeizaam

Dat is niet de enige bedenking die vrij snel naar boven kwam. De Aqara Video Doorbell G4 ondersteunt namelijk alleen wifi op 2,4 GHz. Dat leverde veel problemen op. Hoewel mijn Google Wifi-netwerk zowel 2,4 als 5 GHz ondersteunt, lukte het de deurbel maar niet om een verbinding te maken. Ik heb een hotspot moeten aanmaken op mijn smartphone, met dezelfde naam en hetzelfde wachtwoord als mijn thuisnetwerk, waarna ik via een tablet verbinding kon maken met dat tijdelijke netwerk. In de hoop dat de deurbel automatisch zou overschakelen zodra ik de hotspot uitschakelde.

En ja, dat lukte uiteindelijk, maar het heeft wel wat uren gekost om op die conclusie uit te komen. Wellicht loop je niet tegen dezelfde problemen aan wanneer je de Aqara Video Doorbell G4 aanschaft, maar houd er dus rekening mee dat het installeren een flinke drempel kan opwerpen. Bovendien moet je weten dat de deurbel zelf geen wifi aan boord heeft: de verbinding loopt via de meegeleverde gong. Normaliter moet je dergelijke producten los aanschaffen; maar bij de Aqara-deurbel zit die er dus bij, omdat het eigenlijk een verplicht onderdeel van de setup is.

In de gong zit geen accu, dus je moet hem zelf van een (usb-)stekker voorzien. De geluiden die uit het apparaatje komen kunnen vrij hard ingesteld worden. Plus, dit is ook de plek waar je de micro-sd-kaart in drukt. Die zit niet in de deurbel zelf. Wanneer iemand de Video Doorbell G4 steelt, dan ben je dus niet meteen je beelden kwijt; daar is dan weer goed over nagedacht. Het voordeel van de micro-sd-kaart is dat je geen abonnement voor een cloudopslag hoeft af te nemen. Niet dat je daar over na hoeft te denken, want je hebt met dit product toegang tot zeven dagen gratis cloudopslag.

Veel slimme functies aan boord, maar…

De Aqara Video Doorbell G4 biedt veel slimme functies aan, zoals optionele gezichtsherkenning en rondhangende mensen. Je krijgt overal direct een notificatie van, ook wanneer er iemand aanbelt of langsloopt. Verbinding maken met het live beeld duurt dan even, maar dat is niet vreemd voor slimme deurbellen die op batterijen werkt. De opties voor de bewegingsmelder zitten heel goed verstopt in de app, achter een vreemde vertaling. Dat is iets waar de app sowieso veel last van heeft, waardoor je dus waarschijnlijk andere dingen ook niet snel kunt vinden.

Tijdens de testperiode heeft Aqara al veel updates uitgebracht die het systeem (vaak ook achter de schermen) verbeterden, dus hopelijk pakt het bedrijf zoiets simpels snel aan. Uniek aan dit model is de ondersteuning voor Apple HomeKit, naast de standaardopties voor Amazon Alexa en Google Home. De slimme speakers die je mogelijk al hebt staan, kunnen ook dienstdoen als gong. Je kunt bovendien de live stream van het beeld in apps van de genoemde partijen bekijken.

Naast Apple HomeKit is er ondersteuning voor Apple Secure Video, een beveiligd onderdeel van de Apple-cloud. Er zijn bar weinig slimme deurbellen die op batterijen werken die dergelijke functies ondersteunen; zit je dus in het ecosysteem van Apple, dan is deze Aqara misschien wel iets voor jou. Je kunt de beelden op een Apple TV-mediaspeler bekijken, de Apple HomePod als gong gebruiken en hebt toegang tot allerlei HomeKit-opties, zoals activiteitenzones, automatiseringen en meer. Sommige functies, meldingen voor dieren en pakketten, werken niet zonder HomeKit.

Onoverzichtelijke app, redelijke beeldkwaliteit

Voordat je er echter achter komt wat wel of niet kan (of met welk platform) ben je echter een middag of twee verder. Want de standaard Aqara-interface voor slimme deurbellen is vrij rommelig en onoverzichtelijk. Beelden bekijken is geen probleem; maar wanneer je de instellingen wil aanpassen, dan moet je soms graven en zoeken op onverwachte plekken. Zo hebben we wat problemen met gekozen termen. De optie Album laat alle opgeslagen beelden in de cloud zien bijvoorbeeld, terwijl Playback de lokale opties presenteert. Als je het weet, is het geen probleem meer, maar oh boy.

De beeldkwaliteit is op z’n best redelijk te noemen. Dankzij de beeldverhouding van 16:9 kun je goed in de breedte zien, maar je ziet een eventueel geleverde pakketje niet liggen. Daarnaast is er geen support voor high dynamic range, waardoor het soms moeilijk is om zelf personen te herkennen (terwijl de deurbel dat wel prima doet). Vooral wanneer het buiten zonnig is, heeft de camera moeite met duidelijke beelden weergeven. Details zijn niet altijd goed zichtbaar, omdat ze lucht zo fel in beeld gebracht wordt, bijvoorbeeld. Ook komen we redelijk wat artefacten tegen.

Toegegeven, die kom ik ook wel eens tegen op de Ring Video Doorbell 4 die ik dagelijks gebruik, maar de algemene beeldkwaliteit is beter vanwege hdr-ondersteuning. Bovendien is de indeling van de app logischer en kloppen de vertalingen gewoon. Verder lijken de beelden aan de zijkant last te hebben van een fish-eye-effect, maar dat stoort niet enorm. Over het algemeen is de beeldkwaliteit – ondanks de minpunten – goed en duidelijk genoeg voor deze prijs, aangezien je gewoon te zien krijgt wat er precies gebeurt aan de voordeur.

Conclusie: Aqara Video Doorbell G4 kopen?

Ondanks het feit dat de Aqara Video Doorbell G4 een aantal functies aanbiedt die redelijk uniek zijn op dit prijspunt (en daar ook geen extra geld voor vraagt), kunnen we het apparaat niet aan iedereen aanbevelen. Ben je iemand die al gebruikmaakt van het Apple-ecosysteem voor je smarthome en wil je een goedkopere deurbel uitproberen? Dan kan de G4 net precies genoeg aanbieden voor een fijne ervaring, omdat er verder weinig opties zijn. Maar als ik kijk naar de markt in het algemeen, dan wordt het toch wel lastiger. Veel functies zijn namelijk gekoppeld aan Apple HomeKit.

En los daarvan: sommige functies zijn dan weer niet beschikbaar (zoals hdr). Vooral de gratis cloudopslag van een week kan een doorslaggevende factor zijn, en het feit dat je er meteen een gong bij krijgt. Het grote nadeel van die gong: wanneer die kapotgaat, dan kun je niet meteen een nieuwe kopen. Hij is namelijk vanuit de doos gekoppeld aan de deurbel. Al met al heeft de Aqara Video Doorbell G4 last van een hoop vreemde designkeuzes, en een onoverzichtelijke app, waardoor je wellicht beter elders kunt kijken.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube