ID.nl logo
Review TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit  - Deurbel met prima prijs
Zekerheid & gemak

Review TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit - Deurbel met prima prijs

De TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit bestaat uit twee onderdelen: de videodeurbel DS230S1 en de Tapo Hub H200. Omdat je de hub nodig hebt voor de deurbel, zitten ze allebei in dezelfde doos. Het pakket heeft een adviesprijs van rond de 130 euro en doet op het eerste gezicht weinig fout. Toch zijn er wat onderdelen die wat minder goed bevallen.

Goed
Conclusie

Over het algemeen ben ik zeer te spreken over de TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit. De beelden ogen prima, de notificaties komen snel binnen en het is fijn dat je beelden lokaal kunt opslaan (en online kunt bereiken). Je zit niet vast aan een abonnement en bent ook niet afhankelijk van smarthomenotificaties, door de H200-hub. Daarnaast zijn er behoorlijk wat functies die het systeem aantrekkelijk maken, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Denk dan aan pakket- en persoonsherkenning. Tegelijkertijd missen we ook wat onderdelen. Zo is er geen hdr aanwezig, waardoor de opnames wat flets ogen en bijvoorbeeld in een schaduw details missen. Ook is de app onoverzichtelijk en staan sommige onderdelen gevoelsmatig op onlogische plekken. Verder is het fijn om te zien dat TP-Link de gong los aanbiedt, waardoor je een vervanger kunt kopen wanneer dat moet. En dat er ondersteuning is voor Google Assistent en Amazon Alexa. Desondanks is het systeem redelijk uitgebreid en voelt 130 euro aan als een prima prijs.

Plus- en minpunten
  • Werkt met een gong (met micro-sd slot)
  • Lokaal beelden opslaan
  • Installatie
  • Beeldkwaliteit redelijk
  • Veel opties binnen app
  • Eigen boodschap inspreken
  • Geen hdr-stand
  • App oogt rommelig

En de specificaties spelen daar een kleine rol in. De cameralens is met vijf megapixel, en een resolutie van 2.560 bij 1.920 pixels, vrij standaard, maar ook behoorlijk functioneel. TP-Link claimt dat de lens mensen van top tot teen kan filmen, maar dat is slechts ten dele waar. In principe kan elke camera dat, wanneer je genoeg afstand tussen de persoon en het apparaat hebt. Heb je een portiek of oprit, dan zie je inderdaad wat voor schoenen mensen aan hebben. Maar woon je in flat of appartementsgebouw, dan moet je het doen met de bovenste helft van iemands lichaam.

Met een diagonale kijkhoek van 160 graden kun je wel voldoende zien. Afhankelijk van de hoogte waarop je de TP-Link Tapo DS230 installeert, is het zelfs mogelijk een pakketje op de mat te zien liggen. Ik heb hem daarvoor net te hoog opgehangen; daar moet je dus wel even scherp op zijn tijdens de installatie van het product. Verder is het handig dat er automatische nachtzicht aanwezig is, evenals tweewegcommunicatie. Je kunt dus gewoon met de persoon voor de deur in gesprek en vragen of die later terug wil komen (of dat pakketje wil neerzetten).

Wat deze deurbel redelijk uniek maakt, is dat je toegang krijgt tot zogenaamde Snelle reacties. Daarmee kun je snel een boodschap achterlaten wanneer iemand belt en je niet in staat bent op te nemen. De vooraf ingestelde replieken zijn in het Engels, maar gelukkig kun je zelf ook een korte boodschap inspreken. De geluidskwaliteit van die boodschappen zijn helder en verstaanbaar, maar je moet dan wel goed duidelijk maken dat je niet aanwezig bent. Anders begrijpt de persoon bij de voordeur niet precies wat er gebeurt en moet je misschien alsnog het belletje aannemen.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien?

Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl

TP-Link Tapo Video Doorbell installeren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Aqara Video Doorbell G4 is de installatie een fluitje van een cent. Eerst dien je de Tapo Hub H200 te installeren. Dat doe je met de meegeleverde ethernetkabel (die hoef je dus niet zelf te voorzien) die je in de router stopt. Ondertussen kun je de deurbel zelf opladen middels een usb-kabel, aangezien er gelukkig een oplaadbare accu in zit. Je hebt dus geen gedoe met losse batterijen. TP-Link belooft een accuduur van pakweg drie maanden, maar zoals altijd geldt dat dit afhankelijk is van het gebruik. Dat is niet ontzettend lang, maar je kunt er dus langer mee doen.

Heb je de Hub eenmaal geïnstalleerd en de deurbel opgeladen, dan open je de app en geef je aan wat je precies wil installeren. Middels een paar simpele prompts is het allemaal zo gebeurd. In de doos zitten verder allerlei accessoires voor die installatie. Denk dan aan een schroevendraaier, alle benodigde kabels en adapters, schroeven en ankers, een plakstrip, een houder en een wig (in een hoek van vijftien graden). Mocht je niet willen of kunnen boren in het deurkozijn, dan heb je dus met die plakstrip een prima alternatief voor het ophangen. De doosinhoud is dus behoorlijk compleet.

De TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit biedt alleen ondersteuning aan voor wifi-netwerken op 2,4 GHz. Dat levert hier in elk geval een stabiel netwerk op, met een verbindingskwaliteit die uitgedrukt wordt in 84 procent. Hoe hoger het getal, hoe beter. Ondersteuning voor 5 GHz had misschien beter geweest, vanwege de snelheid voor het versturen van notificaties en beelden. Maar eerlijk is eerlijk, de notificaties voor aanbellen en bewegingen komen vrij rap binnen. Het duurt meestal niet langer dan een seconde voordat je smartphone afgaat, of je de gong in huis hoort.

Tapo Hub H200: gong en micro-sd-kaarthouder

De gong is hetzelfde product als de slimme hub die TP-Link in dit pakket levert. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ring of Eufy ben je dus niet alleen afhankelijk van je smartphone of het deurbelgeluid. Dat biedt een groot voordeel. Soms kunnen mobiele besturingssystemen apps agressief op de achtergrond afsluiten, waardoor er vertraging kan opduiken tussen aanbellen en notificaties ontvangen. Maar met een gong ondervang je dat probleem. Ben je niet thuis en dus wel afhankelijk van je smartphone, dan kun je het beste de batterij-optimalisatie uitschakelen voor de app.

De Tapo Hub H200 biedt ruimte aan voor een micro-sd-kaart (tot 256 GB). Dat is een betere plek dan in de deurbel. Want als die gestolen zou worden, ben je ook de kaart kwijt. Op die kaart kun je lokaal beelden bewaren, zodat je niet meteen aan een cloudopslagabonnement vastzit. Die zijn er wel. Voordat je hier echter veel geld aan gaat uitgeven, kun je de dienst dertig dagen gratis uitproberen. Goed om te weten: je kunt zo’n abonnement samen met de micro-sd-kaart gebruiken. Je kunt lokaal opgeslagen beelden altijd binnen de app bekijken, en zelfs op een computer bekijken en opslaan door de kaart eruit te halen.

Je hebt geen abonnement nodig om optimaal van het product gebruik te kunnen maken. Denk dan aan live view, tweewegcommunicatie, bewegingsdetectie en activiteitenzones. Ook zijn er handige functies als detectie op basis van kunstmatige intelligentie, zoals pakket-, persoon- en dierdetectie. Bovendien kun je maximaal dertig dagen aan cloudopslag krijgen en heeft zowel het basis- als premiumabonnement privacyzones. Die zones moet je niet verwarren met de privacymodus. Dat zijn twee verschillende onderdelen, met verschillende werkingen.

Heel veel opties binnen de Tapo-app

Dat is niet het enige onduidelijke aan de Tapo-app. Omdat de Tapo DS230 binnen de TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit een behoorlijk uitgebreid functiepakket aanbiedt, moeten die allemaal vertegenwoordigd worden binnen de app. Tot nu toe vind ik de manier waarop Ring de app indeelt het prettigst. Je ziet een aantal knoppen staan binnen de instellingen van de deurbel, met daarbij duidelijke titels. Je weet dus wat je waar ongeveer kunt vinden. Maar, net als bij de recent gelanceerde Aqara-deurbel overigens, bij TP-Link is dat helaas niet het geval.

Want ook hier komen we wederom een lange lijst met opties tegen. Het ene onderdeel spreekt meer voor zich dan het andere onderdeel, waardoor je dus geregeld op zoek moet gaan naar specifieke instellingen. Helaas is er geen zoekfunctie aanwezig (maar die zit ook niet in de app voor concurrerende deurbellen). Zo vind ik het vreemd dat ik het deurbelgeluid van de gong niet kan aanpassen via de instellingen van… Nou, de gong. In plaats daarvan moet ik de deurbelopties openen. Ik heb daardoor dagenlang een knetterhard geluid gehoord wanneer iemand aanbelde.

Het voordeel van zo’n uitgebreid pakket is dat je als gebruiker invloed uitoefent op ontzettend veel onderdelen. Zo kun je instellen hoe lang een opname nog duurt nadat er geen beweging mee geregistreerd wordt of hoe lang een videoclip überhaupt mag duren. Zeker voor de mensen die besluiten gebruik te maken van een micro-sd-kaart is dat een welkome instelling, om te voorkomen dat de kaart snel volloopt. Daarnaast heb je zeggenschap over de loopopname. Wanneer de kaart vol zit, kan de camera oude opnamen wissen om ruimte te maken voor nieuwe beelden.

Antidiefstalalarm en slimme assistenten

Nu kunnen we ons voorstellen dat je dat niet altijd wil zien gebeuren, dus daarom is het raadzaam die functionaliteit uit te schakelen. Het is sowieso raadzaam om overal even minstens één keer op te tappen, om dus bepaalde functies niet over het hoofd te zien. Verder kun je de beeldkwaliteit instellen (voor opnames die minder opslag gebruiken), de privacymodus inschakelen (waardoor de deurbel geen beelden meer maakt) en een antidiefstalalarm inschakelen. Wordt de deurbel verwijderd, dan gaat er een harde sirene af en kun je hem daarna niet meer resetten.

Tot slot is er ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa, maar niet voor Apple HomeKit. Mocht je een slimme deurbel willen hebben die op een accu werkt, dan moet je bijvoorbeeld aankloppen bij Aqara. Dankzij deze ondersteuning is het mogelijk de beelden van de TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit te bekijken op een smart display. Ook kun je altijd in de app terecht voor de opnamen. De beeldkwaliteit is over het algemeen vrij scherp en redelijk kleurrijk. Maar door een gebrek aan hdr is het kleurbereik niet breed en kunnen details wegvallen (zoals in de schaduw).

TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit kopen?

Over het algemeen ben ik zeer te spreken over de TP-Link Tapo Video Doorbell Camera Kit. De beelden ogen prima, de notificaties komen snel binnen en het is fijn dat je beelden lokaal kunt opslaan (en online kunt bereiken). Je zit niet vast aan een abonnement en bent ook niet afhankelijk van smarthomenotificaties, door de H200-hub. Daarnaast zijn er behoorlijk wat functies die het systeem aantrekkelijk maken, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Denk dan aan pakket- en persoonsherkenning.

Tegelijkertijd missen we ook wat onderdelen. Zo is er geen hdr aanwezig, waardoor de opnames wat flets ogen en bijvoorbeeld in een schaduw details missen. Ook is de app onoverzichtelijk en staan sommige onderdelen gevoelsmatig op onlogische plekken. Verder is het fijn om te zien dat TP-Link de gong los aanbiedt, waardoor je een vervanger kunt kopen wanneer dat moet. En dat er ondersteuning is voor Google Assistent en Amazon Alexa. Desondanks is het systeem redelijk uitgebreid en voelt 130 euro aan als een prima prijs.

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: