ID.nl logo
Review Ring Battery Doorbell Plus - Laat een gemengde indruk achter
Zekerheid & gemak

Review Ring Battery Doorbell Plus - Laat een gemengde indruk achter

Met de Ring Battery Doorbell Plus krijg je toegang tot een hoge beeldresolutie en pakketdetectie. De videodeurbel beschikt over een beeldverhouding van 1:1, waardoor je daadwerkelijk een pakketje kunt zien liggen. Maar daar moet je helaas wel extra voor betalen. De nieuwe Ring-videodeurbel heeft een adviesprijs van 179 euro.

Goed
Conclusie

De Ring Battery Doorbell Plus is in de basis geen verkeerde slimme deurbel. Dit model beschikt over functies die we al langere tijd in Ring-producten verwachten. Denk dan aan de 1:1-beeldverhouding, pakketdetectie en de verhoogde resolutie. Ook het gezichtsveld is met 150 bij 150 graden ontzettend prettig. Maar dit model neemt ook een paar stappen achteruit. Zo verdwijnt de optie voor 5GHz-wifi en moeten we het ook zonder Pre-roll doen. Daarnaast voelt de Battery Doorbell Plus niet modern door het gebruik van een micro-usb-kabel; wanneer stapt Ring over naar usb-c? Al met al is de Ring Battery Doorbell Plus een typisch Ring-product dat veel functies (waaronder een basale opnamefunctie) achter een betaalmuur plaatst. Wil je pakketdetectie? Ook dan moet je extra betalen en maar hopen dat je pakketje geregistreerd wordt – want dat is niet altijd het geval. Zeker voor 180 euro mag een slimme videodeurbel niet zo’n gemengde indruk achterlaten, ook al is dit waarschijnlijk één van de beste deurbellen die het bedrijf uitgebracht heeft. En dat heeft alles te maken met dat veel grotere gezichtsveld en de kwaliteit van de videobeelden.

Plus- en minpunten
  • 1:1-beeldverhouding
  • Gezichtsveld van 150 bij 150 graden
  • Pakketdetectie
  • Beeldkwaliteit
  • Installatie
  • Veel functies vereisen abonnement
  • Pakketdetectie werkt niet altijd
  • Prijzige deurbel
  • Alleen 2,4GHz-wifi
  • Geen Pre-roll
  • Alleen Amazon Alexa
  • Verouderde micro-usb-aansluiting

Wanneer je investeert in een videodeurbel, dan doe je dat om verschillende redenen. Vaak in het kader van veiligheid, zodat je kunt zien wat er voor de deur gebeurt wanneer je niet thuis bent. En anders wel omdat zo’n slim apparaat aan de voordeur wel handig is. Zodra iemand aanbelt, krijg je daar een melding van. Tot slot speelt gemak een grote rol. Een aantal videodeurbellen biedt tegenwoordig bijvoorbeeld pakketdetectie aan, waardoor je dus een notificatie krijgt van het feit dat er een pakketje voor de deur ligt. Dat is ook het geval voor de Ring Battery Doorbell Plus.

Lees ook: Wat mag een slimme deurbel filmen?

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien?

Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl

Ring Battery Doorbell Plus: accu of stroom?

Laat je niet misleiden door de term ‘battery’ in de naam. Want de Ring Battery Doorbell Plus kun je op twee manieren gebruiken: via het stroomnet of via de accu. Uiteraard heb je de juiste aansluitingen bij de voordeur nodig. Maar over het algemeen geldt dat als daar nu al een deurbelaansluiting zit, je die dus kunt vervangen met een slimme variant. Voor alle andere mensen is er de accu beschikbaar, die – net als in de andere Ring-modellen – uitneembaar is. Dat is superhandig. Want als je de batterij wil opladen, hoef je de deurbel niet helemaal los te koppelen.

In de doos van de Ring Battery Doorbell Plus zit alles wat je nodig hebt voor een correcte installatie. Denk dan aan een wig, waarmee je de deurbelcamera schuin kunt positioneren. Dat is handig voor de mensen die geen ruimte hebben op de voorkant van een deurkozijn. Daarnaast is er een beveiligingsschroef voor het klepje voorop (zodat iemand de accu er niet zomaar uit kan halen), evenals bevestigingsmateriaal voor een correcte installatie. Ook is er een schroevendraaier en zit er een usb-kabel in de doos. Dit is geen usb-c helaas, maar simpelweg micro-usb.

Een groter gezichtsveld

Qua specificaties is de Ring Battery Doorbell Plus één van de betere modellen die de fabrikant op de markt uitbracht. De camera legt beelden vast in 1536p, wat een behoorlijke upgrade is sinds het laatste model (dat 1080p aanbiedt). Daarnaast is het gezichtsveld er voor het grootste deel op vooruitgegaan. Dit keer krijg je een vierkant van 1:1, van 150 bij 150 graden. In vergelijking met het voorgaande deel lever je tien graden in op de horizontale lijn, maar de verticale lijn is bijna verdubbeld. Zo kun je mensen daadwerkelijk van top tot teen in beeld brengen.

Daarnaast is er dit keer nachtvisie met kleurenbeelden. Dit gebeurt echter alleen wanneer er voldoende omgevingslicht is, anders schakelt het systeem over naar grijs-witbeelden. Dan leunt de Ring Battery Doorbell Plus op de twee infraroodlampjes. In tegenstelling tot het voorgaande model, de Video Doorbell 4, is er geen 5GHz-wifi aanwezig en moeten we het doen met 2,4 GHz. Geen groot gemis, maar meer opties zijn in dit geval beter. De accu heeft een vermogen van 5.800 mAh, die enkele weken tot maanden meegaat. Dat is afhankelijk van het gebruik en de instellingen.

Kleurrijke en gedetailleerde beelden

Nachtvisie met kleur vergt namelijk meer van de Ring Battery Doorbell Plus, waardoor de accu sneller leeg gaat. Ook wanneer je de hdr-stand activeert, voor een breder kleurenbereik, dan gaat het hard met de batterij. Dan moet je er rekening mee houden dat je om de zoveel weken de accu even een nacht aan de oplader moet hangen. Ring geeft gelukkig op een tijd een seintje wanneer de accu bijna leeg is, dus je komt niet voor verrassingen te staan. Opties als bewegingsdetectie, pakket- en persoonherkenning en slimme reacties vergen ook meer van de batterij.

De beelden die de Ring Battery Doorbell Plus maakt, zijn over het algemeen kleurrijk en gedetailleerd. Vooral overdag zie je heel goed wat er gebeurt. Het aantal frames per seconde is laag, om de accu enigszins wat rust te geven. De lens legt fijne details goed vast, door de modus die high dynamic range activeert. In de avond kun je nog steeds goed zien wat er gebeurt, al ontstaan er dan ook meer artefacten (maar dat is helaas nog gebruikelijk). De audio klinkt redelijk helder. De mensen voor de deur zijn in elk geval goed verstaanbaar, mits ze binnen een meter van de deurbel staan.

Slimme functies achter betaalmuur

Voor veel van de slimme functies heb je een abonnement op Ring Protect nodig. Bewegingsdetectie, tweerichtingsspraak en diefstalbeveiliging zijn gratis opties, naast natuurlijk de meldingen die je ontvangt wanneer iemand aanbelt en de optie live met de camera mee te kijken. Maar persoon- en pakketdetectie, online video-opslag, uitgebreide meldingen (met een fotopreview in de notificatie) en zelfs opnames maken lukt niet zonder Ring Protect Basic of Plus. Basic kost 3,99 euro per maand of 39,99 euro per jaar, terwijl Protect Plus 10 euro per maand of 100 euro per jaar kost.

Wanneer een videodeurbel dan al 180 euro kost, dan is het best zuur dat je niet eens een simpele opname kunt maken. Dat sommige opties geld kosten, omdat daar nou eenmaal ontwikkeltijd in zit, zoals pakketdetectie, is nog tot daaraan toe. Maar dan nog zijn er slimme deurbellen die deze functie gratis aanbieden. Dat is bij Aqara het geval, maar die werkt dan weer niet zonder Apple HomeKit. En anders kan dit gratis bij de Eufy met twee camera’s, maar die is met 250 euro een stuk duurder. De les: alleen wanneer je bereid bent extra te investeren, dan krijg je toegang tot geavanceerde functies.

Pakketdetectie gaat niet altijd goed

Maar goed, als je dan investeert in zo’n abonnement, hoe werken die opties dan? Met Slimme antwoorden kun je de Ring Battery Doorbell Plus een respons laten uitspreken wanneer iemand aanbelt en je niet in staat bent op te nemen. Die antwoorden zijn allemaal in het Engels. In tegenstelling tot de TP-Link Tapo D230 ben je niet in staat zelf een reactie in te spreken, zodat je een Nederlands bericht kunt achterlaten. De standaardopties zijn handig doch beperkt. Vaak komen ze niet verder dan “we komen eraan”, “niet geïnteresseerd” of “zet dat pakketje maar neer”.

De pakketdetectie werkt overdag prima. Je stelt een speciale zone in en zodra daar een pakket in verschijnt (van 25 centimeter of groter), ontvang je een melding. Wanneer het echter te donker wordt, dan krijg je niet altijd melding van dat feit. Bovendien moet een pakket ook echt een doos zijn. Bestel je een poster of ligt er een envelop op de deurmat, dan zie je die dingen pas bij thuiskomt. Ga er dus niet vanuit dat je melding krijgt van elk pakket op elk moment, want dan kom je bedrogen uit. Desondanks is het feit dat Ring deze functie eindelijk aanbiedt, na zoveel jaar.

Ring Battery Doorbell Plus mist ook wat functies

Een functie die schittert in afwezigheid, is de Pre-roll. Met Pre-roll, beschikbaar op bijvoorbeeld de Ring Video Doorbell 4, zie je wat precies de bewegingsdetectie triggerde of wat er gebeurde voordat iemand aanbelde. Je krijgt dus een paar extra seconden aan context voorgeschoteld. Dat kan in sommige, vaak onveilige, situaties handig zijn. Maar voor typisch deurbelgebruik zul je het niet missen. Desondanks is het vreemd om deze functie bewust achterwege te laten. Maar goed, ook de Video Doorbell 4 moet natuurlijk nog verkocht worden en dat lukt aardig met een unieke eigenschap.

Wanneer je diep in het Ring-ecosysteem zit, dan kun je de videodeurbel koppelen aan je Ring Alarm-systeem en zodoende profiteren van een extra oog rondom het huis. Ook Alexa-gebruikers worden vaak blij van Ring-apparaten, omdat moederbedrijf Amazon beide producten prettig geïntegreerd heeft. Maar val je daarbuiten, en gebruik je Google Assistent of Apple HomeKit, houd er dan rekening mee dat je beperkt wordt. Je kunt de Ring technisch gezien aan Google Home koppelen, maar heel lekker werkt dat niet. Zo’n Ring-deurbel blijft voor veel mensen daardoor een geïsoleerd product.

Conclusie: Ring Battery Doorbell Plus kopen?

De Ring Battery Doorbell Plus is in de basis geen verkeerde slimme deurbel. Dit model beschikt over functies die we al langere tijd in Ring-producten verwachten. Denk dan aan de 1:1-beeldverhouding, pakketdetectie en de verhoogde resolutie. Ook het gezichtsveld is met 150 bij 150 graden ontzettend prettig. Maar dit model neemt ook een paar stappen achteruit. Zo verdwijnt de optie voor 5GHz-wifi en moeten we het ook zonder Pre-roll doen. Daarnaast voelt de Battery Doorbell Plus niet modern door het gebruik van een micro-usb-kabel; wanneer stapt Ring over naar usb-c?

Al met al is de Ring Battery Doorbell Plus een typisch Ring-product dat veel functies (waaronder een basale opnamefunctie) achter een betaalmuur plaatst. Wil je pakketdetectie? Ook dan moet je extra betalen en maar hopen dat je pakketje geregistreerd wordt – want dat is niet altijd het geval. Zeker voor 180 euro mag een slimme videodeurbel niet zo’n gemengde indruk achterlaten, ook al is dit waarschijnlijk één van de beste deurbellen die het bedrijf uitgebracht heeft. En dat heeft alles te maken met dat veel grotere gezichtsveld en de kwaliteit van de videobeelden.