Help! Mijn buurman heeft een camera opgehangen – wat kan ik doen?

© Reshoot

Help! Mijn buurman heeft een camera opgehangen – wat kan ik doen?

Geplaatst: 27 januari 2024 - 13:05

Sabine Schults

Woningbeveiliging heeft voor veel mensen een hoge prioriteit. Ze plaatsen steeds vaker kwalitatieve deursloten of een alarmsysteem, maar ook camera’s zijn een populaire beveiligingsmethode. Vind je het onprettig dat een (over)buurman een camera heeft opgehangen? In dit artikel vertellen we je wat de regels zijn rond camerabewaking en welke stappen je kunt ondernemen om je privacy te waarborgen.

Lees ook: 12 beveiligingscamera's met app getest

Dit zijn de belangrijkste regels rond camerabewaking

Mag je buurman een camera plaatsen aan de buitenzijde van zijn woning? Het is lastig om daar een simpel antwoord op te geven. In beginsel is het toegestaan om een beveiligingscamera op te hangen rond je eigen woning, maar er zijn wel regels aan verbonden. We zetten de belangrijkste regels rond camerabewaking door particulieren voor je op een rij.

Net als in de rest van Europa hebben we in Nederland te maken met de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze privacywetgeving is in het leven geroepen om de privacy van burgers te beschermen. Volgens de AVG moet alle verwerking van persoonsgegevens, waar ook cameraopnames van personen onder vallen, rechtmatig en transparant zijn. 

Dat betekent onder meer dat de plaatser van de camera een goede reden moet hebben om de openbare weg te filmen en de beelden ervan op te slaan. Het beveiligen van eigendommen, zoals een auto, kan bijvoorbeeld een geldige reden zijn. Daarbij moet de plaatser van de camera zoveel mogelijk voorkomen dat de privacy van anderen in het geding komt. 

Daarnaast moeten voorbijgangers ervan op de hoogte zijn dat ze gefilmd worden. Dat betekent dat beveiligingscamera’s duidelijk zichtbaar moeten zijn en dat er met een sticker of bord moet worden duidelijk gemaakt dat er sprake is van cameratoezicht. Het is strafbaar om iemand stiekem te filmen. 

Watch on YouTube

0

Powered by

logo
Beveiligingsbeelden bekijken op een smartphone

© Andrey Popov

Deze stappen kun je ondernemen

Maak een praatje met je buren

Heb je het gevoel dat de camera van je buurman onnodig je woning of tuin filmt? Het is slim om eerst in gesprek te gaan met je buren. Leg je zorgen uit en vraag of je buurman je wil laten zien wat de camera precies filmt. Klopt je vermoeden dat (een gedeelte van) je huis en/of tuin in beeld is, vraag dan of je buurman de camera zo wil draaien dat je huis of tuin niet langer gefilmd worden. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je buurman geen oprit of voortuin heeft? Probeer dan met elkaar tot een oplossing te komen. Misschien kan de buurman de camera verplaatsen of zelfs verwijderen. 

Je kunt ook voorstellen om een boom of ander obstakel in jouw tuin of dat van buurman te (laten) plaatsen, zodat het zicht van de camera op je woning wordt belemmerd. Daarnaast kun je overleggen met je buren of het mogelijk is om de woning op een andere manier te beveiligen, zoals met beveiligingssensoren.

Er zijn ook enkele andere opties die je aan je buren kunt voorleggen. Slimme beveiligingscamera’s zijn namelijk zo in te stellen dat ze een opname starten zodra er beweging wordt gedetecteerd. Het is vaak ook mogelijk om zones in te stellen, zodat er enkel wordt gefilmd als er beweging wordt waargenomen in die zone, zoals op de oprit of in de voortuin. Zo kan voorkomen worden dat iedere voorbijganger op de openbare weg gefilmd wordt. Sommige beveiligingscamera’s, zoals van Ring, beschikken bovendien over een privacy mask of privacy zone. Hiermee kan een gedeelte van wat de camera opneemt gemaskeerd worden. In beide gevallen moet je erop vertrouwen dat je buren deze maatregelen ook daadwerkelijk (blijven) uitvoeren.

Praatje met de buren

© Tatsiana Yatsevich (Caftor)

Van buurtbemiddeling tot laatste redmiddel

Komen jullie er samen niet uit? Dan is het (helaas) nodig om vervolgstappen te nemen. De eerstvolgende stap is buurtbemiddeling of mediation. Een bemiddelaar of mediator kan helpen om alsnog een gezamenlijke oplossing te vinden. Het enige nadeel is dat je buren hier wel aan mee moeten willen werken. 

Willen je buren dit niet? Of is er onverhoopt geen oplossing gevonden waar beide partijen tevreden mee zijn? Dan kun je overwegen contact opnemen met een wijkagent van de politie. Die kan ook bemiddelen tussen jou en je buren. Doe dit alleen als je vindt dat je privacy zo erg geschaad wordt dat je er veel last van ondervindt. Het inschakelen van de politie kan je relatie met de buren namelijk (nog verder) verstoren. 

Als laatste redmiddel kun je met behulp van een advocaat naar de rechter stappen. Oordeelt de rechter dat je buren zich niet aan de regels houden, dan kan de rechter eisen dat de camera verwijderd moet worden. Houd er rekening mee dat het geld kost om naar de rechter te gaan en dat het de relatie met je buren zal schaden. 

Maak een melding bij Autoriteit Persoonsgegevens

Het is ook mogelijk om een melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP is verplicht om elke klacht in behandeling te nemen en te onderzoeken. Dat betekent echter ook dat het lang kan duren voordat je klacht in behandeling wordt genomen.

Lees ook: Zo kies je het beste alarmsysteem om je huis te beveiligen


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten