ID.nl logo
Houd toezicht op je huis en tuin: 12 beveiligingscamera's met app getest
Zekerheid & gemak

Houd toezicht op je huis en tuin: 12 beveiligingscamera's met app getest

Met een geschikte beveiligingscamera houd je altijd en overal een oogje in het zeil. Zo vraag je met een bewakings-app op een smartphone livebeelden en opnames op. De goedkoopste modellen beginnen al bij enkele tientjes. Wens je een robuustere behuizing, een hoge videoresolutie en slimme detectiemogelijkheden, dan ben je meer geld kwijt. In deze test voelen we twaalf uiteenlopende bewakingscamera’s van evenzoveel bekende merken aan de tand. Welk product is de beste keus?

In dit artikel testen we 12 beveiligingscamera's die ook de beschikking hebben over een app, zodat jij je huis en tuin in de gaten kunt houden. We vergelijken de camera's op de volgende punten:

  • Bediening met een app
  • Stroomvoorziening
  • Nachtzicht
  • Slimme meldingen
  • Opslagmogelijkheden

Lees ook: 7 effectieve maatregelen om inbrekers af te schrikken

Naar een videocamera met app-bediening hoef je niet lang te zoeken. De kans is groot dat je bij de plaatselijke prijsvechter een goedkoop exemplaar in de schappen vindt. Wil je echter jarenlang een woonkamer, tuin, oprit of garage bewaken, dan ligt een product van een gerenommeerd merk meer voor de hand. Bij buitengebruik is immers een robuuste behuizing cruciaal. Verder zorgen de betere fabrikanten met firmware-updates dat alles soepel blijft werken. Voor deze test vroegen we bij twaalf bekende cameramerken breed verkrijgbare producten aan.

Bediening met een app

Een goede app is net zo belangrijk als de bewakingscamera zelf. De meeste fabrikanten leveren voor installatie slechts een beperkte papieren handleiding mee, maar met de gedetailleerde informatie van een bijbehorende app is de installatie van de huidige generatie beveiligingscamera’s binnen enkele minuten geregeld. Bij veel producten hoef je alleen maar met de smartphonecamera een QR-code op de behuizing te filmen. Je vult vervolgens het wachtwoord van het draadloze netwerk in en er verschijnt livebeeld.

Voordat je gaten in de muur of het plafond boort, is het verstandig om op de beoogde locatie de wifi-dekking te checken. Dat kan bijvoorbeeld met een smartphone. Verder hebben veel modellen ook een ethernetpoort.

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening van bewakingscamera’s is vaak een uitdaging. Hiervoor bestaan grofweg drie mogelijkheden. De meeste fabrikanten leveren een regulier netsnoer mee; je prikt de stekker in een nabijgelegen stopcontact om het apparaat te voeden. Houd er rekening mee dat de kabellengte per merk nogal verschilt. Een beveiligingscamera hang je over het algemeen hoog aan de gevel of het plafond, terwijl stopcontacten zich lager bevinden. Met een snoertje van pakweg twee meter kom je dan al gauw in de knel. Niet elke fabrikant houdt daar voldoende rekening mee.

Verder bestaan er ook bewakingscamera’s die je op de plek van een (buiten)lamp of lasdoos kunt monteren, zoals de in deze test besproken producten van Google Nest en Netatmo. Je koppelt hierbij de aanwezige stroomdraden aan het kroonsteentje van de camera. Een netsnoer is in dat geval niet inbegrepen.

Als derde optie voor de stroomvoorziening zijn er de bewakingscamera’s met een accu, zoals de in deze test besproken modellen van Arlo, Ezviz, Ring en TP-Link. Het voordeel van een zogeheten batterycam laat zich raden: je kunt het apparaatje overal kwijt, mits er wifi beschikbaar is. Nadelen zijn er ook, want regelmatig opladen van de batterij is noodzakelijk. Bovendien kun je met de meeste batterycams niet continu opnemen, aangezien de accu dan te snel leeg zou raken. Om die reden legt het apparaat alleen gebeurtenissen vast.

Nachtzicht in kleur

Nachtzicht in kleur is een opvallende trend in de drukbezette markt van bewakingscamera’s. Hiervoor zijn er één of meerdere witte ledlampen rondom de cameralens geïntegreerd die in het donker als schijnwerper fungeren. Na bewegingsdetectie gaan deze lampen vanzelf aan, mits je dat natuurlijk in de app instelt. Een pluspunt, want dat levert ‘s avonds en ‘s nachts kleurrijke beelden met meer details op. Daarnaast verlicht deze veredelde tuinlamp ook een oprit of voetpad. Meestal kun je de lichtintensiteit in de instellingen aanpassen. Overigens hebben nagenoeg alle bewakingscamera’s ook infraroodleds. Dat is handig voor wie continu wil opnemen zonder dat er felle verlichting brandt.

Slimme meldingen

Een toenemend aantal bewakingscamera’s ondersteunt slimme meldingen. Bij vroegere modellen ontving de gebruiker bij elke beweging een pushbericht. Dat resulteerde in de praktijk in veel niet-relevante meldingen, bijvoorbeeld van bewegende bladeren of vogels. De enige oplossing hiervoor was de gevoeligheid van de bewegingssensor te verlagen.

Veel moderne bewakingsproducten zijn tegenwoordig in staat objecten, zoals personen, huisdieren en voertuigen, automatisch te herkennen. Soms is ook detectie van gezichten en postpakketjes mogelijk. Handig, want het verkleint de kans op valse meldingen. Bedenk wel dat bepaalde fabrikanten voor het gebruik van slimme meldingen een betaald abonnement vereisen.

Opslagmogelijkheden

Let altijd goed op de beschikbare opslagopties, want bij sommige beveiligingscamera’s zijn die wel erg beperkt. Ring en Google Nest ondersteunen bijvoorbeeld alleen cloudopslag. In dat geval ben je naast de aanschaf van de camera ook nog eens abonnementskosten kwijt. Het voordeel van cloudopslag is wel dat de beelden veilig op een online server staan.

Zit je niet te wachten op extra kosten, dan kun je een product met een microSD-kaartlezer en/of NAS-ondersteuning overwegen. Gebruik sowieso een van de twee laatstgenoemde opties wanneer je continu wilt opnemen. Je loopt zo geen risico dat de camera bepaalde gebeurtenissen mist.

Testverantwoording Bij het testen van de beveiligingscamera’s gaan we op de stoel van de consument zitten. We sluiten het bewakingsapparaat aan op het draadloze netwerk en beoordelen of de configuratie in de app vlekkeloos werkt. Daarnaast letten we op de videokwaliteit, opslagmogelijkheden en beschikbare functies. We kijken ook naar de bouwconstructie en montage. Tot slot heeft de prijs-kwaliteitverhouding veel invloed op ons uiteindelijke oordeel.

Arlo Ultra 2

De prijzige Arlo Ultra 2-beveiligingscamera kun je in principe overal ophangen. In de weerbestendige behuizing zit namelijk een oplaadbare accu. Vergeleken met veel andere beveiligingscamera’s vereist de configuratie van dit model wel wat meer aandacht. Naast drie camera’s treffen we in de productdoos namelijk ook een basisstation aan. Zodra je deze zogeheten SmartHub met een netwerkkabel aan het thuisnetwerk koppelt, creëert de bridge een eigen draadloos netwerk. Aan de hand van duidelijke stappen voeg je de Arlo-producten in de app een voor een toe. Verder dien je zelf nog de bijgesloten accu’s in de camerabehuizingen te plaatsen.

De beeldkwaliteit is uitstekend. Met een hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels en diagonale kijkhoek van 180 graden kun je een groot gebied monitoren. Vanwege de groothoeklens zijn de beelden wel ietwat bolvormig. Vind je dat storend, dan stel je een kleinere kijkhoek in. De felle schijnwerper en sirene zijn nuttig voor het geval je insluipers wilt afschrikken.

Deze camera herkent op eigen houtje mensen, voertuigen, dieren en pakketjes, mits je een betaald Secure-abonnement hebt afgesloten. Abonnees ontvangen bij dergelijke gebeurtenissen een pushbericht. Je integreert de Ultra 2 eenvoudig in een smarthome. Zo werkt dit product samen met bekende platformen als Apple HomeKit, Google Assistent en IFTTT. Je kunt gebeurtenissen op een microSD-kaart bewaren of tegen betaling in de cloud opslaan. Continu opnemen op een geheugenkaart is helaas niet mogelijk.

Arlo Ultra 2

Pluspunten

  • 4K-videokwaliteit

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Schijnwerper en sirene

  • Goed nachtzicht in kleur

Minpunten

  • Erg duur

  • Vereist basisstation

  • Abonnement nodig voor slimme meldingen

  • Niet 24/7 opnemen op microSD-kaart

D-Link DCS-8300LHV2

Ondanks de lage aanschafprijs valt de bouwkwaliteit van de D-Link niet tegen. De kunststof behuizing kan namelijk best een stootje hebben. De cameravoet is met een kogelconstructie op de wandsteun bevestigd. Met behulp van twee schroeven hang je de DCS-8300LHV2 aan de wand of het plafond, waarna je de filmhoek eenvoudig aanpast. Voor de stroomvoorziening bevat de productdoos een usb-kabel en voedingsadapter. Met een lengte van zo’n anderhalve meter is de voedingskabel helaas erg kort.

Gebruikers krijgen de DCS-8300LHV2 eenvoudig aan de praat. Je installeert de mydlink-app op een smartphone en filmt de QR-code aan de onderzijde van de wandsteun. Zodra je het juiste wifi-wachtwoord opgeeft, is de camera aan de app gekoppeld. Daarna duurt het vanwege meerdere firmware-updates wel behoorlijk lang voordat er beeld verschijnt. Ondanks een bescheiden resolutie van 1920 × 1080 pixels is de videokwaliteit in orde, al ogen de kleuren wat flets. Bij detectie van beweging, geluid of een persoon ontvang je desgewenst een pushbericht.

Voor de opslag van beelden zijn er verschillende opties. Zo past er aan de zijkant een microSD-kaart in de behuizing. Daarnaast kun je de DCS-8300LHV2 via het onvif-protocol ook aan een NAS koppelen. Met beide methoden neem je continu op. Als alternatief is het opslaan van videoclips in de cloud ook een mogelijkheid. D-Link hanteert hiervoor verschillende abonnementen.

D-Link DCS-8300LHV2

Pluspunten

  • Goedkoop

  • Acceptabele videokwaliteit

  • Ondersteuning onvif-protocol

Minpunten

  • Korte voedingskabel

  • Lange firmware-updates

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Ezviz HB8 2K+

Met de Ezviz HB8+ houd je moeiteloos een volledige tuin of binnenruimte in de gaten. Deze waterbestendige camera kan namelijk op afstand draaien en kantelen. Bijzonder is de flinke accu met een capaciteit van 10.400 mAh. Uiteraard vereist de inwendige batterij regelmatig een verse lading energie. Geen probleem, want met een schuifmechanisme ontkoppel je de camera eenvoudig van de wandsteun. Hoewel dit schuifmechanisme netjes is weggewerkt, maakt het deze camera wel gevoelig voor diefstal. Voor oplaaddoeleinden is er een korte usb-kabel bijgesloten. Een voedingsadapter ontbreekt.

Na afloop van de vlotte configuratie verplicht de app je om een eigen wachtwoord in te stellen. De videokwaliteit is prima, het beeld oogt scherp en toont natuurgetrouwe kleuren. Je gebruikt de pijltjestoetsen om de camera in de gewenste richting te bewegen. Handig is dat de videowaakhond op jouw verzoek automatisch menselijke bewegingen volgt. Dat werkt in de praktijk erg goed.

De HB8 2K+ verzorgt ook in het donker kleurrijke opnames. Bij duisternis gaan er namelijk felle leds branden. Verder bevat de behuizing ook een sirene, al is die niet erg luid. Deze beveiligingscamera heeft 32 GB interne opslagcapaciteit voor het bewaren van beeldmateriaal. Helaas kun je geen eigen geheugenkaart in de camera kwijt. Ezviz probeert nieuwe gebruikers warm te maken voor een betaald cloudabonnement. Hiermee kun je opnames van gebeurtenissen online opslaan.

Ezviz HB8 2K+

Pluspunten

  • Pan-tilt-camera met accu

  • Goede beeldkwaliteit

  • Uitstekend nachtzicht in kleur

Minpunten

  • Diefstalgevoelig

  • Geen voedingsadapter meegeleverd

  • Geen geheugenkaartlezer

Foscam G4C

De Foscam G4C bevat een lichtgevoelige sensor en aan weerszijden van de cameralens twee felle ledspots. Dat resulteert ‘s avonds en ‘s nachts in heldere kleurenbeelden. Met een nachtzichtbereik van ongeveer twintig meter is bijvoorbeeld een diepe tuin of oprit prima te bewaken. Je bepaalt zelf of je bij duisternis continu in kleur opneemt of alleen na bewegingsdetectie. Voor de opslag van beelden kun je alle kanten op: een microSD-kaart in de behuizing, een surveillance-app op een NAS of de Foscam-clouddienst.

De metalen behuizing is erg stevig. Selecteer voor de montage wel een plek in de buurt van een stopcontact. De bijgesloten voedingskabel is met een lengte van amper twee meter namelijk aan de korte kant. Gunstig is dat je de beveiligingscamera zowel met ethernet als wifi kunt verbinden. Tweewegaudio is niet aanwezig, al bevat de bekabeling hiervoor wel twee aansluitpunten.

De configuratie verloopt soepel via het scannen van een QR-code in de Foscam-app. Een pluspunt is de hoge videokwaliteit. De G4C ondersteunt een maximale resolutie van 2560 × 1440 pixels en een framerate van 25 fps. De scherpe beelden verschijnen vloeiend in de app. In het donker springen de ledlampen na bewegingsdetectie desgewenst vanzelf aan. Dankzij persoonsherkenning ontvang je optioneel pushberichten op je smartphone. De camera kan ook andere objecten detecteren, maar dat vereist een betaald abonnement.

Foscam G4C

Pluspunten

  • Uitstekend nachtzicht in kleur

  • Prima videokwaliteit

  • Ethernet en wifi

  • Ondersteuning onvif-protocol

Minpunten

  • Korte voedingskabel

  • Geen tweewegaudio

  • Abonnement nodig voor slimme meldingen

Gigaset Camera 2.0

Dit product behoort tot de uitgebreide smarthome-serie van Gigaset, waardoor je de beveiligingscamera kunt laten samenwerken met een alarmsysteem. Zodra een verbonden sensor bijvoorbeeld een open raam of persoon registreert, begint de Camera 2.0 automatisch met filmen. Je kunt deze binnencamera ook zonder alarmsysteem gebruiken, al is dat vanwege de relatief hoge aanschafprijs niet zo interessant.

De Camera 2.0 is klein van stuk, zodat je hem onopvallend kunt positioneren. Een minpunt is de kunststof behuizing, want die voelt fragiel aan. De fabrikant levert een compacte muurbeugel met een magnetische kogel mee; hierop klik je de camera eenvoudig vast. Helaas kun je geen opnames naar een geheugenkaart of NAS wegschrijven. Hierdoor ben je min of meer verplicht om een cloudabonnement af te sluiten. Gratis registreren is mogelijk, maar de online opslagopties zijn dan zeer beperkt.

Na een vlotte registratie via een QR-code toont de Gigaset Elements-app Full-HD-beelden met heldere kleuren. Opvallend genoeg belanden de opnames in een lagere kwaliteit op de cloudserver, namelijk 720p. Dat is in het huidige camerageweld niet meer van deze tijd. In de gebruiksvriendelijke app kun je op afstand een gesprek starten. Verder pas je in de instellingen de zone en gevoeligheid van de bewegingsdetector aan. Je vergroot daarmee de kans op relevante meldingen.

Gigaset Camera 2.0

Pluspunten

  • Integratie met alarmsysteem

  • Compact

  • Gebruiksvriendelijke app

Minpunten

  • Fragiele behuizing

  • Alleen cloudopslag

  • Opnames in 720p

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Google Nest Cam met spotlight

De montage van de weerbestendige Google Nest Cam met spotlight vereist de nodige inspanning. Je dient het apparaat namelijk op de bedrading van het elektriciteitsnet aan te sluiten, bijvoorbeeld op de plek van een lamp of lasdoos. Hoewel de Google Home-app je stapsgewijs door de montage loodst, is enige kennis van elektra een pre.

De robuuste behuizing van kunststof is behoorlijk zwaarlijvig door de in de montagevoet (spotlight) verwerkte richtbare schijnwerpers met een totale lichtintensiteit van 2400 lumen die gaan branden bij gedetecteerde beweging. Je kunt de helderheid van de verlichting naar eigen wens aanpassen. De spotlight is voorzien van een magneet waarop je de achterzijde van de camera bevestigt. Tussen beide onderdelen bevindt zich een korte voedingskabel. Een anti-diefstalschroef voorkomt dat de camera kan worden losgemaakt.

De camera is exact hetzelfde apparaat als de eerder verschenen Google Nest Cam met batterij. Op het gebied van functies zijn er dan ook geen verrassingen. Wie opnames wil bewaren, heeft het zogenoemde Nest Aware-abonnement nodig. Er is helaas geen microSD-kaartslot voorhanden. Een pluspunt is dat de Nest Cam personen, gezichten, dieren, voertuigen en bewegingen automatisch herkent. Je bepaalt zelf van welke zaken je een pushbericht wilt ontvangen. De videokwaliteit is met een resolutie van 1920 × 1080 pixels in orde. Een nadeel is de stevige adviesprijs.

Google Nest Cam met spotlight

Pluspunten

  • Duidelijke instructies

  • Twee felle schijnwerpers

  • Slimme meldingen

Minpunten

  • Duur

  • Ingewikkelde montage

  • Alleen cloudopslag

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Hombli Smart Outdoor Camera

De Hombli Smart Outdoor Camera is een betaalbare bewakingscamera voor buiten. Ondanks de relatief lage aanschafprijs voelt de behuizing stevig. Die gaat niet zomaar stuk. Met de bijgesloten mini-schroevendraaier kun je de filmhoek aanpassen. Het bijgesloten netsnoer is zo’n drie meter lang; je hebt bij de montage dus enige bewegingsruimte. Aan de onderzijde van de behuizing zit een afdekplaatje. Maak de vier schroefjes los en plaats hierin een microSD-kaart van maximaal 128 GB. Je kunt als alternatief ook een cloudabonnement nemen. Voor verbinding met het netwerk kies je tussen ethernet en wifi.

De Hombli-app herkent de beveiligingscamera direct binnen het draadloze netwerk. Na opgave van het wifi-wachtwoord verschijnt er meteen beeld. De resolutie van 1920 × 1080 pixels is niet bijzonder hoog, maar voor thuisgebruik voldoet het prima. Een minpunt is de bescheiden kijkhoek van negentig graden. Aan de hand van drie grote infraroodleds rondom de cameralens maakt de camera ook in het donker duidelijke opnames. Bij bewegingsdetectie ontvang je desgevraagd een pushbericht.

Een interessant weetje is dat Hombli-producten zijn gebaseerd op Tuya. De achterliggende techniek, zoals de app en cloudomgeving, is bij dit smarthome-platform aangekocht. Een voordeel hiervan is dat de camera ook met andere ‘Tuya-merken’ kan samenwerken. Voor de beschikbare functies is Hombli wel deels afhankelijk van dit Chinese platform.

Hombli Smart Outdoor Camera

Pluspunten

  • Degelijke bouwkwaliteit

  • Ethernet en wifi

  • Goed nachtzicht met groot bereik

  • Connectiviteit met andere merken

Minpunten

  • Geen 5GHz-ondersteuning

  • Kleine kijkhoek

Imou Cruiser 2 5MP

De Imou Cruiser 2 ziet er ten opzichte van zijn directe voorganger anders uit. Zo is de behuizing heel wat compacter en zijn de twee wifi-antennes korter. Voor buitengebruik lijkt de kunststof constructie kwetsbaar. De vraag is hoelang dit model goed blijft werken als er vuil tussen de roterende onderdelen komt. Deze weerbestendige camera lijkt daarom meer geschikt voor binnen.

De montage heeft weinig om het lijf. Je scant met de smartphonecamera een QR-code aan de zijkant om het apparaat in de Imou Life-app te registreren. Vanuit deze app heb je toegang tot flink wat functies. Je kunt op afstand een gesprek beginnen of de sirene van 110 decibel aanzetten. Verder zijn er twee felle ledspots aanwezig om in een donkere omgeving te laten branden. Met de pijltjes kun je de camera eenvoudig draaien en kantelen. Na een aanpassing in de instellingen volgt deze videowaakhond bewegende objecten eventueel automatisch. Dat werkt in de praktijk erg goed.

Onder de motorkap kent de Cruiser 2 een interessante verbetering. De resolutie is namelijk opgeschroefd naar 2880 × 1620 pixels. Dat resulteert in scherpe beelden. Vanwege de hoge resolutie zijn opgenomen video’s ook na digitaal inzoomen nog bruikbaar. Fijn is dat gebruikers opnames op verschillende manieren kunnen bewaren. Gebruik hiervoor een microSD-kaart of koppel de camera aan een NAS. Tot slot ondersteunt Imou tegen betaling cloudopslag. 

Imou Cruiser 2 5MP

Pluspunten

  • Compacte behuizing

  • Pan-tilt-ondersteuning

  • Ondersteuning onvif-protocol

  • Hoge resolutie

Minpunten

  • Kwetsbare constructie van kunststof

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Meer opslagruimte gewenst?

Een NAS komt dan zeker van pas!

Netatmo Smart Outdoor Camera with siren

Je monteert de langwerpige behuizing van deze buitencamera op de plek van een bestaande lamp of lasdoos en sluit de stroomdraden aan. Hangt de Smart Outdoor Camera eenmaal aan de gevel, dan kan er weinig mee gebeuren. De aluminium behuizing is namelijk oersterk. Zorg op de beoogde locatie wel voor voldoende wifi-dekking via de 2,4GHz-band.

Netatmo heeft in tegenstelling tot andere merken geen eigen clouddienst. In plaats daarvan bevat de behuizing een geïntegreerde microSD-kaart van 8 GB. Die kun je eventueel vervangen door een eigen exemplaar van maximaal 32 GB. Helaas is vervangen van de geheugenkaart wel een behoorlijke klus. Je kunt ook een Dropbox-account koppelen, waarna video’s van gebeurtenissen in de cloud terechtkomen. Continu opnemen is niet mogelijk.

Na wat configuratieperikelen in de app krijgen we het apparaat aan de praat. De livebeelden en opnames ogen ietwat blokkerig. Boven de cameralens bevindt zich een nogal felle schijnwerper. Nuttig voor het geval je een pad of opritlaan wilt verlichten. Na bewegingsdetectie springt die vanzelf aan. Je kunt zelf beslissen bij welke activiteiten dat gebeurt; het bewakingsapparaat kan namelijk onderscheid maken tussen mensen, auto’s en dieren. Je ontvangt van deze zaken eventueel pushberichten. Last van ongewenst bezoek? Laat dan een luide sirene van 105 decibel horen. Netatmo hanteert voor deze camera een forse adviesprijs, maar je vindt het product bij diverse (web)winkels een stuk goedkoper. 

Netatmo Smart Outdoor Camera with siren

Pluspunten

  • Robuuste behuizing

  • Zeer felle schijnwerper

  • Slimme meldingen

Minpunten

  • Duur

  • Beperkte opslagcapaciteit microSD-kaart

  • Continu opnemen niet mogelijk

  • Geen tweewegaudio

Reolink TrackMix WiFi

Een pan-tilt-camera met ondersteuning voor 4K-beelden, zo laat de Reolink TrackMix WiFi zich in het kort omschrijven. De behuizing bestaat uit een combinatie van metaal en kunststof. Deze constructie maakt een solide indruk, zodat je hem prima buiten kunt gebruiken. De montage is simpel, want je hoeft de wandsteun alleen maar aan de muur of het plafond te schroeven. Naast de standaardvoedingskabel bevat de productdoos ook nog een meterslange verlengkabel. Aansluiten op het netwerk kan via wifi (2,4 of 5 GHz) of een netwerkkabel.

De TrackMix WiFi bevat een dubbele cameralens voor close-upbeelden en het totale plaatje. Beide opnames verschijnen tegelijkertijd vloeiend in de Reolink-app. Daarnaast kun je een livevideo eventueel ook op volledig scherm tonen. Prima is ook de hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels. Zelfs bij digitaal inzoomen zijn de opnames nog goed bruikbaar. Voor bewakingsdoeleinden komt de nachtzichtfunctie met kleurenweergave van pas. De voorzijde bevat hiervoor twee witte ledlampen.

Na een soepele registratie via een QR-code kan deze beveiligingscamera indien gewenst automatisch personen, voertuigen en huisdieren volgen. Met de pijltjestoetsen kun je de camera ook handmatig draaien en kantelen. Beelden opslaan kan met een microSD-kaart van maximaal 256 GB in de behuizing, of een surveillance-app op een NAS. Cloudopslag wordt niet ondersteund. Naast alle lofuitingen heeft dit product ook een nadeel, namelijk de stevige adviesprijs.

Reolink TrackMix WiFi

Pluspunten

  • Pan-tilt-ondersteuning

  • Dubbele lens

  • 4K met goed nachtzicht

  • Ondersteuning onvif-protocol

Minpunten

  • Prijzig

  • Geen cloudabonnement

Ring Spotlight Cam Pro Battery

Wanneer je een afgelegen hoekje van de tuin wilt verlichten en bewaken, komt deze Ring Spotlight Cam Pro Battery goed van pas. Zoals de productnaam al prijsgeeft, bevat de behuizing een oplaadbare accu. Je draait de onderzijde van de kunststof behuizing open om de batterij te ontkoppelen en laadt hem met de bijgesloten usb-kabel op. De camera heeft eventueel plek voor een tweede accu. Aan weerszijden van de lens bevinden zich witte lampen. Verder valt de ruime speaker aan de onderzijde op. Dankzij de kogelconstructie van de wandsteun kun je de filmhoek nauwkeurig bepalen.

Aan de hand van de zeer gebruiksvriendelijke Ring-app verloopt de installatie zonder morren. Je ontvangt hierbij hulp voor de belangrijkste instellingen, zoals slimme meldingen bij bewegingsdetectie. Na verbinding met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk toont de app een duidelijk 1080p-beeld. De brede horizontale kijkhoek van 140 graden is een pluspunt; hierdoor weet de camera een behoorlijk gebied in beeld te vangen. Zet op afstand eventueel de verlichting en een luide sirene van 105 decibel aan.

Dit bewakingsproduct is bepaald niet goedkoop, maar toch verplicht Ring je min of meer om ook nog eens een Protect-abonnement af te sluiten. Je betaalt voor het goedkoopste account jaarlijks vier tientjes. Wie dat niet doet, kan geen gebeurtenissen opslaan en terugkijken. Overigens is continu opnemen niet mogelijk met deze camera.

Ring Spotlight Cam Pro Battery

Pluspunten

  • Felle verlichting

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Brede kijkhoek

  • Slimme meldingen

Minpunten

  • Duur

  • Vereist cloudabonnement

  • Niet continu opnemen

TP-Link Tapo C420S2

Dit videobewakingspakket van TP-Link bevat twee buitencamera’s met accuvoeding en een basisstation. De Tapo Smart Hub koppel je via een netwerkkabel aan een router of switch, waarna het een eigen draadloos netwerk opzet. Voor lokale video-opslag bevat de achterzijde van het basisstation een microSD-kaartlezer. De wandsteun heeft een kogelconstructie die je op de onder- en achterzijde van elke camera kunt vastschroeven. De kunststof behuizing is behoorlijk stevig. Voor oplaaddoeleinden verwijder je de accu makkelijk uit de camera. De Tapo C420S2 heeft tweewegaudio, een sirene en nachtzicht in kleur, waarvoor twee ledlampen zijn geïntegreerd. Overigens klinkt het alarmgeluid (te) zacht. Bovendien zit er tussen het geven van de opdracht en het afgaan van de sirene een behoorlijke vertraging. Beter is de ondersteuning voor slimme meldingen; zo detecteert de camera personen, huisdieren en auto’s.

Nieuwe gebruikers dienen in de TP-Link Tapo-app eerst het basisstation toe te voegen. Hiervoor staat er een firmware-update klaar. Alleen geeft de app niet aan dat het netwerkapparaat is bijgewerkt; het updatescherm blijft namelijk hangen. Gelukkig verloopt het toevoegen van beide camera’s wél soepel. Na de configuratie probeert de fabrikant je te verleiden om een betaald cloudabonnement af te sluiten. Continu opnemen is niet mogelijk. De videokwaliteit met een resolutie van 2560 × 1440 pixels is in orde.

TP-Link Tapo C420S2

Pluspunten

  • Betaalbaar 2-pack

  • Stevige behuizing

  • Veel functies

Minpunten

  • Vereist basisstation

  • Zacht en traag alarm

  • Niet continu opnemen

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Regels camerabewaking Als bewoner kun je niet zomaar overal een bewakingscamera ophangen. Zo mag je vanwege privacyregelgeving geen voorbijgangers op de stoep of openbare weg filmen. Verder is het ook niet toegestaan om de tuin of oprit van de buren (deels) te bewaken. Kortom, zorg ervoor dat je alleen activiteiten op je eigen erf vastlegt. Met name bij modellen met een grote diagonale kijkhoek is dat soms een behoorlijke uitdaging.

Conclusie

Als je een beveiligingscamera van een bekend merk koopt, is de videokwaliteit minimaal Full HD. Prettig, want dat levert in elk geval bruikbare bewakingsvideo’s op. Alleen bij digitaal inzoomen ogen de beelden wel wat korrelig. Geef je de voorkeur aan videobewaking met een hogere detaillering, dan is de Reolink TrackMix WiFi een uitstekende keuze. Dankzij een 4K-resolutie zijn de beelden viermaal zo scherp ten opzichte van Full-HD-camera’s. Bovendien heeft deze camera in de vorm van een tweede lens nóg een troef die zorgt voor close-upvideo’s. Andere pluspunten zijn de gebruiksvriendelijke app, sterke behuizing, lange voedingskabel, nachtzichtfunctie met kleuren en NAS-ondersteuning. Vanwege de hoge videokwaliteit en het uitgebreide functiepakket roepen we de Reolink TrackMix WiFi uit als testwinnaar.

Het keurmerk Redactietip reiken we uit aan de Foscam G4C. Deze robuuste bewakingscamera leent zich uitstekend voor 24/7-opnames. Dankzij de lichtgevoelige sensor en ledverlichting zie je op elk moment van de dag precies wat er in of rondom de woning gebeurt. Andere speerpunten zijn de respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels en ruime opslagmogelijkheden.

De D-Link DCS-8300LHV2 verdient eveneens het keurmerk Redactietip. Dit product is interessant voor mensen die een betaalbare Full-HD-binnencamera zonder toeters en bellen wensen. Opnames kun je op een microSD-kaart, op een NAS of in de cloud bewaren.

▼ Volgende artikel
Review HMD Fusion – Bijzondere smartphone voor weinig geld
Huis

Review HMD Fusion – Bijzondere smartphone voor weinig geld

De HMD Fusion is een van de opvallendste smartphones van 2024. Je kunt namelijk speciale hoesjes om de telefoon doen om extra functies te gebruiken. Zo kan de budgettelefoon opeens betere selfies maken of draadloos opladen. In deze HMD Fusion-review zoomen we in op de accessoire en de smartphone zelf.

Oké
Conclusie

De HMD Fusion is een interessante smartphone, omdat je hem kunt uitbreiden met hoesjes vol extra functies. Een bijzonder concept, al hebben we helaas nog niet alle hoesjes kunnen testen. Als toestel zelf maakt de Fusion minder indruk: hij is weliswaar prima te repareren, maar heeft eenvoudige specificaties en krijgt korter updates dan de concurrentie. Daarmee is de HMD Fusion een opvallende telefoon voor een select publiek.

Plus- en minpunten
  • Zelf te repareren
  • Optionele hoesjes bieden extra functies
  • Lange accuduur
  • Speciale hoesjes laten op zich wachten
  • Matige specificaties
  • Mager updatebeleid

De HMD Fusion is te koop in twee versies, met respectievelijk 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit en 8 GB / 256 GB. Wij hebben het eerste model getest, dat een adviesprijs van 270 euro draagt. Voor dertig euro meer koop je het betere model, wat wij een nette meerprijs vinden.

In de doos vind je naast een usb-c-oplaadkabel ook een stevig transparant hoesje, dat geen functies toevoegt behalve je toestel beschermen tegen krassen en een valpartij. HMD verkoopt het hoesje ook in het blauw, groen en roze.

Speciale hoesjes

Interessanter zijn de accessoires die wél extra’s bieden, via de stroompinnetjes in het hoesje en op de achterkant van de telefoon. HMD presenteerde in september een hoesje met uitklappende ledring voor betere selfies in het donker, een extra stevig hoesje met een SOS-knop en een hoesje dat draadloos opladen mogelijk maakt.

Met de verkrijgbaarheid van die hoesjes schiet het vooralsnog niet op: die met de selfiering en SOS-knop komen volgens de HMD-website 'later dit jaar beschikbaar' en het oplaadhoesje ontbreekt begint november nog op die website. Wat de hoesjes gaan kosten, is ook nog onduidelijk.

Gelukkig kon HMD ons wel al een hoesje met selfiering opsturen om te testen in combinatie met de Fusion. Dat hoesje is stevig en biedt veel grip. De ledring rond de cameramodule op de achterkant is met een vrije hand makkelijk – maar niet té makkelijk – omhoog te klappen en prijkt dan boven het scherm uit. Vervolgens vind je in de camera-app een instelling voor de aparte flitser, die dus stroom krijgt via het toestel. Je kunt in die instelling onder andere de kleurweergave en helderheid van de flitsring aangeven. De flitsring werkt naar behoren.

📱Leestip: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

©Rens Blom

Hieronder vind je twee selfies, gemaakt in het donker op straat. Op de linkerfoto gebruikten we de HMD Fusion als een normale smartphone, waarbij het scherm oplicht om je gezicht in beeld te brengen. Op de rechterfoto stond de flitsring boven het scherm. Wij kregen gemengde reacties op het nut en de kwaliteit van de flitsring, met name omdat hij je gezicht minder natuurlijk weergeeft.

©Rens Blom

Interessant initiatief

Hoewel we dus nog niets kunnen zeggen over de prijzen en de kwaliteit van de andere hoesjes, vinden we het initiatief van HMD interessant. Het doet ons terugdenken aan Motorola, dat jaren geleden al smartphonehoesjes met boeiende functies uitbracht. Denk aan een extra accu, krachtige luidspreker of zelfs miniprinter. HMD pakt het vooralsnog minder exotisch aan, maar belooft wel meer speciale hoesjes. Wij zijn benieuwd.

Positief in ieder geval is dat HMD alle benodigde technische informatie opensource gemaakt heeft, waardoor bedrijven en hobbyisten zelf hoesjes en accessoires kunnen maken die werken met de Fusion.

De HMD Fusion als smartphone

Als smartphone is de HMD Fusion ook noemenswaardig. In lijn met HMD's duurzaamheidsfilosofie is het toestel grotendeels zelf uit elkaar te halen met een schroevendraaier. Op die manier kun je het scherm, de accu, usb-c-poort en andere belangrijke onderdelen vervangen.

HMD verkoopt die onderdelen (straks) zelf via zijn website en stelt reparatiehandleidingen beschikbaar. Een mooi pluspunt van het toestel, zeker ten opzichte van concurrerende telefoons die alleen door een professionele partij te repareren zijn. De prijzen van vervangende onderdelen vinden we schappelijk. Een nieuwe accu kost 25 euro, een nieuw scherm 50 euro.

©Rens Blom

Als 270 euro kostende telefoon biedt de HMD Fusion echter minder goede specificaties dan je verwacht in deze prijsklasse. Weliswaar voelt het toestel stevig aan, het 6,56inch-LCD-scherm met lage resolutie van 1612 x 720 pixels maakt het beeld niet scherp. En de Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2-processor is oud en eenvoudig, waardoor de telefoon merkbaar trager is dan de concurrentie. Dat belooft weinig goeds voor de prestaties na een jaar gebruik.

Ook op de camera's is bezuinigd. De Fusion mist een groothoekcamera om extra wijde foto’s te schieten, bijvoorbeeld. Daar staat tegenover dat HMD de Fusion wel een prima selfiecamera met een 50megapixel-resolutie geeft. De camera achterop heeft maar liefst 108 megapixels, maar is kwalitatief niet bijzonder.

©Rens Blom

De 5000mAh-accu gaat wel lekker lang mee, geholpen door de eenvoudige processor en lage schermresolutie. Je kunt de HMD Fusion bijna twee dagen gebruiken voordat je de oplader moet pakken.

Mager updatebeleid

Het updatebeleid van de Fusion is helaas mager. HMD belooft upgrades naar Android 15 en 16 en drie jaar beveiligingsupdates. In dit prijssegment kun je telefoons met vier of vijf jaar updates kopen, onder andere van Samsung.

Conclusie: HMD Fusion kopen?

De HMD Fusion is een interessante smartphone omdat je hem kunt uitbreiden met hoesjes vol extra functies. Een bijzonder concept, al hebben we helaas nog niet alle hoesjes kunnen testen. Als toestel zelf maakt de Fusion minder indruk: hij is weliswaar prima te repareren, maar heeft eenvoudige specificaties en krijgt korter updates dan de concurrentie. Zo is de HMD Fusion een opvallende telefoon voor een select publiek.


▼ Volgende artikel
Whatsappen in je eigen stijl: zo maak je je appjes op
Huis

Whatsappen in je eigen stijl: zo maak je je appjes op

WhatsApp gebruikt standaard het lettertype Helvetica. Dat is een duidelijk lettertype dat al bestaat sinds 1957, maar de letters zijn wel heel saai. Net als andere socialmediaplatformen, blinkt WhatsApp niet uit in mogelijkheden voor tekstopmaak. Toch kun je je tekst opleuken: als je deze trucjes kent.

Voel jij je weleens beperkt in de opmaakmogelijkheden van je appjes? We laten zien wat er allemaal mogelijk is in WhatsApp:

  • Vet, cursief, doorhalen
  • Monospacen
  • Opsommingstekens toevoegen
  • Tekst markeren met een quotes
  • Externe websites en apps die je tekst voor jou opmaken

Dol op mooie dingen maken? Lees dan ook: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Het was in WhatsApp al mogelijk om tekst vet, cursief of doorgehaald te plaatsen. Sinds februari 2024 heeft Meta het in WhatsApp ook mogelijk gemaakt om bullets, genummerde lijsten, blockquotes en inline code toe te voegen. Al deze functies zijn beschikbaar in gesprekken op iOS, Android, web en Mac. Je moet alleen even weten hoe je dat precies doet.

Vet, cursief, doorhalen

In WhatsApp kun je tekst prima vet, cursief en doorgehaald weergeven. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je tekst tussen speciale tekens plaatsen. Om een stukje tekst vetgedrukt te maken, plaats je een asterisk/sterretje (*). Deze zet je voor en na de tekst die je vetgedrukt wilt hebben. Tijdens het typen zie je dat de tekst tussen de asterisken vetgedrukt wordt, nog voordat je hem hebt verzonden. De ontvanger ziet de sterretjes natuurlijk niet.

Om een tekst cursief te maken, gebruik je voor en na de tekst die je schuingedrukt wilt hebben, het onderstrepingsteken/underscore (_). Dat is bijvoorbeeld handig als je citaten typt in WhatsApp. Het is ook mogelijk om een stukje tekst door te halen. Hiervoor plaats je een tilde (~) aan beide kanten van de tekst.

Hier passen we zowel de stijlen vet, cursief en doorgehaald toe.

Tekstopmaak combineren

Uiteraard kun je deze teksttrucjes mixen in hetzelfde bericht. Zet bijvoorbeeld het ene woord in cursief en het andere in vet. Het is zelfs mogelijk om stijlen te combineren op hetzelfde stukje tekst. Als je bijvoorbeeld _*tekst*_ typt, dan komt dit woord zowel cursief als vet in beeld. Voeg je voor en achter nog een tilde toe, dus ~_*tekst*_~, dan krijg je dit: tekst.

Het is mogelijk om verschillende stijlen te combineren op hetzelfde stukje tekst.

Monospace

Monospacing is een opmaaktechniek die de focus op een stukje tekst legt. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de tekens. Elke letter krijgt daarmee dezelfde verticale en horizontale ruimte, wat bij de meeste lettertypes niet het geval is. De i neemt bijvoorbeeld normaal gesproken minder plaats in dan de w en de m.

Om deze teksttruc te gebruiken, plaats je drie backticks voor en na het stukje tekst waarop je monospace wilt toepassen. De backtick staat ook bekend als backquote en accent grave. Dit is het streepje op een letter dat van linksboven naar rechtsonder wijst, zoals in de woorden carrière en crème.

Met drie backticks zet je een stukje tekst om in monospace.

Brushpen, gelpen, potlood of kalligrafiepen

Teksten opmaken kan ook met de hand!

Snelkoppelingen

Het kan lastig zijn om al deze WhatsApp-opmaaktrucjes te onthouden. De mobiele app heeft gelukkig zelf een aantal ingebouwde snelkoppelingen die je kunt gebruiken tijdens het typen. Tik en houd het gebied vast zodat je een selectietool krijgt. Selecteer het stukje tekst dat je op een speciale manier wilt opmaken. Tik hierop en dan krijg je bij de bekende opdrachten te zien zoals Knip, Kopieer en Plak. Klik nu op het pijltje rechts tot je bij de optie Structuur komt. Daar herken je het kleine menu om de opmaak aan te passen. Als je dit selecteert, krijg je de opties Vet, Cursief, Doorgestreept en Monospace te zien die je vanaf daar rechtstreeks kunt toepassen. Deze mogelijkheid is niet beschikbaar in de desktop-app.

Je kunt de basisstijlen ook uit de opmaaksnelkoppelingen halen.

Opsommingstekens

Wil je een lijstje naar iemand of naar jezelf sturen, dan kun je heel gemakkelijk opsommingstekens of bullets plaatsen. Sommige mensen gebruiken WhatsApp als notitie-app en sturen een bericht naar zichzelf om dingen niet te vergeten. Typ eerst een asterisk of een liggend streepje, dat maakt in dit geval geen verschil. Daarna moet je eraan denken om een spatie te typen en vervolgens typ je het eerste item. Tik vervolgens op Return of Enter. Daar zie je nu direct de tweede bulletpoint die wacht op het volgende item. Vanaf nu hoef je niet meer een liggend streepje met een spatie te typen, WhatsApp doet dit voor je.

Typ een asterisk of een liggend streepje gevolgd door een spatie en WhatsApp maakt er automatisch een opsommingsteken van.

Genummerde lijst

Heb je liever een genummerde lijst? Dat kan ook. Typ een nummer, bijvoorbeeld 1, gevolgd door een punt en een spatie en schrijf daarna het eerste item van je lijst. Wanneer je nu op Enter na het eerste item tikt, verschijnt het volgende nummer dat wacht op het volgende item in de lijst. Als je zou beginnen met een ander getal, bijvoorbeeld 7, gevolgd door een punt, dan plaatst WhatsApp meteen het volgende getal (dus 8) als je op Enter tikt.

Met een cijfer gevolgd door een punt en een spatie krijg je een genummerde lijst.

Quoteblokjes

Een quoteblokje of blockquote gebruik je om een stukje tekst te markeren. Je plaatst hiermee een vette verticale streep voor een stukje tekst. Om deze opmaak te krijgen, typ je eerst > gevolgd door een spatie. De boodschap die je daarna typt, wordt voorafgegaan door een grijs verticaal balkje.

Tot slot kun je ook tekst als inline code opmaken. Je begint en eindigt dan met de backticks. Daartussen zet je de tekst die je wil highlighten (`tekst`).

Net alleen het balkje maar ook de tekst daarachter (de quote) komt in het grijs.

Lettergrootte aanpassen

Worden je ogen er niet beter op en vind je het moeilijk om de WhatsApp-communicatie te lezen op je telefoon? Pas dan de lettergrootte aan. Op een Android-telefoon ga je hiervoor naar de Instellingen van WhatsApp. Dat doe je door op het pictogram met de drie stippen bovenaan te tikken. Onder het scherm Chatinstellingen staan verschillende opties. Kies de knop Lettergrootte. Daar kies je tussen kleine, middelgrote en grote tekstgrootte.

WhatsApp heeft op dit moment alleen in Android een optie om de lettergrootte binnen het programma aan te passen. Als je de letterweergave wilt vergroten op iOS, dan open je de Instellingen van iOS (dus niet de instellingen van WhatsApp). Daarna tik je op Scherm en helderheid. Selecteer de optie Tekstgrootte en sleep vervolgens de schuifregelaar om de lettergrootte aan te passen.

Op Android-smartphones regel je de lettergrootte in WhatsApp zelf. In iOS wijzig je de algemene tekstgrootte.

WhatsApp Editor

Wil je je WhatsApp-boodschappen af en toe wat meer glans geven en heb je geen zin om de speciale toetsen te onthouden? Gebruik dan de WhatsApp Editor. Deze online editor werkt op twee manieren.

Je kunt de tekst gewoon in het tekstvak typen. Met de formatteerknoppen zet je stukjes tekst vervolgens in vet, cursief, onderstreept of monospace. In deze editor voeg je ook eenvoudig emoticons toe. Als de boodschap klaar is, klik je op de balk Copy to clipboard. Daarna plak je de opgemaakte boodschap in de app of de webversie van WhatsApp.

Nog interessanter is het als je deze webtoepassing koppelt aan je WhatsApp-id. Daarvoor klik je bovenaan op de knop WhatsApp Link, zodat je op een pagina komt waar je je telefoonnummer ingeeft met de juiste landcode. Daarna komt de blauwe balk Create Link tevoorschijn. Als je daarop klikt, verschijnt er een QR-code die je scant met je smartphone. Er is ook een speciale WhatsApp-link om met je WhatsApp-contacten te delen. Vanuit de webpagina kun nu rechtstreeks WhatsApp openen. Er is verder nog een Speech-To-Text-pagina, maar daarvan viel het resultaat ons dik tegen.

WhatsApp Editor plaatst de speciale tekens voor jou.

Fonts For WhatsApp

Een leuke oplossing voor als je af en toe verrassend uit de hoek wilt komen met een leuke uitnodiging, een stijlvolle invitatie of een fleurige felicitatie, is Fonts For Whatsapp.

Eerst typ je de boodschap in het tekstvak en vervolgens zie je dat er automatisch een heleboel voorbeelden worden gegenereerd. Ze voorzien de tekst niet alleen van een leuk lettertype, er worden ook hartjes, krulletjes, emoticons en ornamenten bij geplaatst. In de linkerbovenhoek kun je de thematische categorieën openen zoals Cute, Crazy, Ugly, Box, Sad, Thankyou, Asian en meer. Heb je de tekst vormgegeven, dan is het weer een kwestie van kopiëren en plakken. Deze combinaties kun je trouwens bij alle sociale-mediasites toepassen.

Naar gelang het thema plaatst Fonts For Whatsapp de juiste versieringen.

Generatieve websites

Om berichten op sociale mediasites nog stijlvoller te maken, is er een aantal generatieve websites beschikbaar. Open zo’n site met de webbrowser. Typ de tekst in het hoofdvak en zie hoe de verschillende lettertypen en stijlen de webpagina vullen. Blader er doorheen en als er een stijl je bevalt, klik je op de knop Kopiëren.

Als generatieve websites tippen we YayText waar het aanbod aan stijlen onuitputtelijk lijkt. Gelukkig zijn er in de linkerbalk de categorieën waardoor de keuze gemakkelijker wordt. Er is ook een bibliotheek met emoji voor de meest uiteenlopende onderwerpen.

Bij Lingojam kom je bij de Fancy TextGenerator. Weer typ je eerst je tekst en rechts verschijnt de fancy text. Hier moet je gewoon door de lange lijst resultaten scrollen, want die zijn niet thematisch geordend.

De laatste generatieve website de we al tip noemen, is Igfonts. De naam komt van de Instagram-lettertypen. Ook deze site creëert een massa verschillende stijlen met behulp van een groot aantal unicode-tekens. Dat betekent dat je niet echt lettertypes kiest, maar verschillende unicode-tekens combineert die de letters op het scherm vormen.

Het aanbod van de generatieve website YayText is overweldigend.

Vijf luiken van Glyphy

Een bijzondere generatieve website is Glyphy. Glyphy begint met een leuke Font Generator waar je de thema’s in de bovenbalk vindt. Het tweede luik zijn Cool Symbols die geordend zijn in sterren, pijltjes, hartjes, bloemen en sneeuwvlokken. Het derde luik gebruik je om een sterke gebruikersnaam voor sociale media te verzinnen. Je typt een naam, een woord en een gevoel en je bekijkt wat deze Username Generator ervan bakt.

Dan is er nog het luik Emoticons, Je komt niet bij de glad afgewerkte emoticons, maar bij de oorspronkelijke emoticons die nog uit letters, boogjes en streepjes bestaan. Het laatste luik is in nog in ontwikkeling, de PFP Maker, om een originele profielfoto samen te stellen.

Glyphy, een generatieve website, heeft op dit moment vier bruikbare luiken.

Populaire opmaakapps

Naast de standaardopmaakopties in WhatsApp en de generatieve websites kun je ook talloze mobiele apps van derden gebruiken. Enkele populaire WhatsApp-opmaakapps zijn Blue Words, Font Keyboard, Stylish Texts en Fonts.

Eerst moet je de app downloaden, daarna zorg je via de instellingen van je smartphone dat de app als extra toetsenbord beschikbaar wordt. Wanneer je daarna een boodschap wilt typen, kun je dit extra toetsenbord selecteren en vervolgens kies je uit de honderden stijlen en kant-en-klare sjablonen.

Voor alle apps die we hebben getest, moet je betalen. Ze zijn behoorlijk prijzig, om niet te zeggen te duur, voor wat ze te bieden hebben. Bij sommige gaat er elke maand een bedrag van je rekening, bij andere elke week. Ze hebben allemaal een proefperiode van drie tot zeven dagen, maar dan moet je wel eerst een abonnement afsluiten met je creditcard. Tijdens de proefperiode kun je het abonnement nog annuleren. Alleen we merkten dat er zelfs geld van onze rekening ging nadat we het abonnement hadden geannuleerd bij Fonts. Voel je vrij om deze apps te gebruiken, maar je bent gewaarschuwd.

Dit is de app Fonts die je een extra toetsenbord geeft om je WhatsApp-berichten op te leuken.

Watch on YouTube