ID.nl logo
Houd toezicht op je huis en tuin: 12 beveiligingscamera's met app getest
© Kaleb - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Houd toezicht op je huis en tuin: 12 beveiligingscamera's met app getest

Met een geschikte beveiligingscamera houd je altijd en overal een oogje in het zeil. Zo vraag je met een bewakings-app op een smartphone livebeelden en opnames op. De goedkoopste modellen beginnen al bij enkele tientjes. Wens je een robuustere behuizing, een hoge videoresolutie en slimme detectiemogelijkheden, dan ben je meer geld kwijt. In deze test voelen we twaalf uiteenlopende bewakingscamera’s van evenzoveel bekende merken aan de tand. Welk product is de beste keus?

In dit artikel testen we 12 beveiligingscamera's die ook de beschikking hebben over een app, zodat jij je huis en tuin in de gaten kunt houden. We vergelijken de camera's op de volgende punten:

  • Bediening met een app
  • Stroomvoorziening
  • Nachtzicht
  • Slimme meldingen
  • Opslagmogelijkheden

Lees ook: 7 effectieve maatregelen om inbrekers af te schrikken

Naar een videocamera met app-bediening hoef je niet lang te zoeken. De kans is groot dat je bij de plaatselijke prijsvechter een goedkoop exemplaar in de schappen vindt. Wil je echter jarenlang een woonkamer, tuin, oprit of garage bewaken, dan ligt een product van een gerenommeerd merk meer voor de hand. Bij buitengebruik is immers een robuuste behuizing cruciaal. Verder zorgen de betere fabrikanten met firmware-updates dat alles soepel blijft werken. Voor deze test vroegen we bij twaalf bekende cameramerken breed verkrijgbare producten aan.

Bediening met een app

Een goede app is net zo belangrijk als de bewakingscamera zelf. De meeste fabrikanten leveren voor installatie slechts een beperkte papieren handleiding mee, maar met de gedetailleerde informatie van een bijbehorende app is de installatie van de huidige generatie beveiligingscamera’s binnen enkele minuten geregeld. Bij veel producten hoef je alleen maar met de smartphonecamera een QR-code op de behuizing te filmen. Je vult vervolgens het wachtwoord van het draadloze netwerk in en er verschijnt livebeeld.

Voordat je gaten in de muur of het plafond boort, is het verstandig om op de beoogde locatie de wifi-dekking te checken. Dat kan bijvoorbeeld met een smartphone. Verder hebben veel modellen ook een ethernetpoort.

Met een app op een smartphone bewaak je een binnenruimte of tuin op afstand.

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening van bewakingscamera’s is vaak een uitdaging. Hiervoor bestaan grofweg drie mogelijkheden. De meeste fabrikanten leveren een regulier netsnoer mee; je prikt de stekker in een nabijgelegen stopcontact om het apparaat te voeden. Houd er rekening mee dat de kabellengte per merk nogal verschilt. Een beveiligingscamera hang je over het algemeen hoog aan de gevel of het plafond, terwijl stopcontacten zich lager bevinden. Met een snoertje van pakweg twee meter kom je dan al gauw in de knel. Niet elke fabrikant houdt daar voldoende rekening mee.

Verder bestaan er ook bewakingscamera’s die je op de plek van een (buiten)lamp of lasdoos kunt monteren, zoals de in deze test besproken producten van Google Nest en Netatmo. Je koppelt hierbij de aanwezige stroomdraden aan het kroonsteentje van de camera. Een netsnoer is in dat geval niet inbegrepen.

Als derde optie voor de stroomvoorziening zijn er de bewakingscamera’s met een accu, zoals de in deze test besproken modellen van Arlo, Ezviz, Ring en TP-Link. Het voordeel van een zogeheten batterycam laat zich raden: je kunt het apparaatje overal kwijt, mits er wifi beschikbaar is. Nadelen zijn er ook, want regelmatig opladen van de batterij is noodzakelijk. Bovendien kun je met de meeste batterycams niet continu opnemen, aangezien de accu dan te snel leeg zou raken. Om die reden legt het apparaat alleen gebeurtenissen vast.

In de behuizing van een batterycam bevindt zich een oplaadbare accu.

Nachtzicht in kleur

Nachtzicht in kleur is een opvallende trend in de drukbezette markt van bewakingscamera’s. Hiervoor zijn er één of meerdere witte ledlampen rondom de cameralens geïntegreerd die in het donker als schijnwerper fungeren. Na bewegingsdetectie gaan deze lampen vanzelf aan, mits je dat natuurlijk in de app instelt. Een pluspunt, want dat levert ‘s avonds en ‘s nachts kleurrijke beelden met meer details op. Daarnaast verlicht deze veredelde tuinlamp ook een oprit of voetpad. Meestal kun je de lichtintensiteit in de instellingen aanpassen. Overigens hebben nagenoeg alle bewakingscamera’s ook infraroodleds. Dat is handig voor wie continu wil opnemen zonder dat er felle verlichting brandt.

Slimme meldingen

Een toenemend aantal bewakingscamera’s ondersteunt slimme meldingen. Bij vroegere modellen ontving de gebruiker bij elke beweging een pushbericht. Dat resulteerde in de praktijk in veel niet-relevante meldingen, bijvoorbeeld van bewegende bladeren of vogels. De enige oplossing hiervoor was de gevoeligheid van de bewegingssensor te verlagen.

Veel moderne bewakingsproducten zijn tegenwoordig in staat objecten, zoals personen, huisdieren en voertuigen, automatisch te herkennen. Soms is ook detectie van gezichten en postpakketjes mogelijk. Handig, want het verkleint de kans op valse meldingen. Bedenk wel dat bepaalde fabrikanten voor het gebruik van slimme meldingen een betaald abonnement vereisen.

In de Netatmo-app kunnen gebruikers specifieke gebeurtenissen aan de schijnwerper koppelen, zoals detectie van mensen en auto’s.

Opslagmogelijkheden

Let altijd goed op de beschikbare opslagopties, want bij sommige beveiligingscamera’s zijn die wel erg beperkt. Ring en Google Nest ondersteunen bijvoorbeeld alleen cloudopslag. In dat geval ben je naast de aanschaf van de camera ook nog eens abonnementskosten kwijt. Het voordeel van cloudopslag is wel dat de beelden veilig op een online server staan.

Zit je niet te wachten op extra kosten, dan kun je een product met een microSD-kaartlezer en/of NAS-ondersteuning overwegen. Gebruik sowieso een van de twee laatstgenoemde opties wanneer je continu wilt opnemen. Je loopt zo geen risico dat de camera bepaalde gebeurtenissen mist.

Testverantwoording Bij het testen van de beveiligingscamera’s gaan we op de stoel van de consument zitten. We sluiten het bewakingsapparaat aan op het draadloze netwerk en beoordelen of de configuratie in de app vlekkeloos werkt. Daarnaast letten we op de videokwaliteit, opslagmogelijkheden en beschikbare functies. We kijken ook naar de bouwconstructie en montage. Tot slot heeft de prijs-kwaliteitverhouding veel invloed op ons uiteindelijke oordeel.

Arlo Ultra 2

De prijzige Arlo Ultra 2-beveiligingscamera kun je in principe overal ophangen. In de weerbestendige behuizing zit namelijk een oplaadbare accu. Vergeleken met veel andere beveiligingscamera’s vereist de configuratie van dit model wel wat meer aandacht. Naast drie camera’s treffen we in de productdoos namelijk ook een basisstation aan. Zodra je deze zogeheten SmartHub met een netwerkkabel aan het thuisnetwerk koppelt, creëert de bridge een eigen draadloos netwerk. Aan de hand van duidelijke stappen voeg je de Arlo-producten in de app een voor een toe. Verder dien je zelf nog de bijgesloten accu’s in de camerabehuizingen te plaatsen.

De beeldkwaliteit is uitstekend. Met een hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels en diagonale kijkhoek van 180 graden kun je een groot gebied monitoren. Vanwege de groothoeklens zijn de beelden wel ietwat bolvormig. Vind je dat storend, dan stel je een kleinere kijkhoek in. De felle schijnwerper en sirene zijn nuttig voor het geval je insluipers wilt afschrikken.

Deze camera herkent op eigen houtje mensen, voertuigen, dieren en pakketjes, mits je een betaald Secure-abonnement hebt afgesloten. Abonnees ontvangen bij dergelijke gebeurtenissen een pushbericht. Je integreert de Ultra 2 eenvoudig in een smarthome. Zo werkt dit product samen met bekende platformen als Apple HomeKit, Google Assistent en IFTTT. Je kunt gebeurtenissen op een microSD-kaart bewaren of tegen betaling in de cloud opslaan. Continu opnemen op een geheugenkaart is helaas niet mogelijk.

Arlo Ultra 2

Pluspunten

  • 4K-videokwaliteit

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Schijnwerper en sirene

  • Goed nachtzicht in kleur

Minpunten

  • Erg duur

  • Vereist basisstation

  • Abonnement nodig voor slimme meldingen

  • Niet 24/7 opnemen op microSD-kaart

D-Link DCS-8300LHV2

Ondanks de lage aanschafprijs valt de bouwkwaliteit van de D-Link niet tegen. De kunststof behuizing kan namelijk best een stootje hebben. De cameravoet is met een kogelconstructie op de wandsteun bevestigd. Met behulp van twee schroeven hang je de DCS-8300LHV2 aan de wand of het plafond, waarna je de filmhoek eenvoudig aanpast. Voor de stroomvoorziening bevat de productdoos een usb-kabel en voedingsadapter. Met een lengte van zo’n anderhalve meter is de voedingskabel helaas erg kort.

Gebruikers krijgen de DCS-8300LHV2 eenvoudig aan de praat. Je installeert de mydlink-app op een smartphone en filmt de QR-code aan de onderzijde van de wandsteun. Zodra je het juiste wifi-wachtwoord opgeeft, is de camera aan de app gekoppeld. Daarna duurt het vanwege meerdere firmware-updates wel behoorlijk lang voordat er beeld verschijnt. Ondanks een bescheiden resolutie van 1920 × 1080 pixels is de videokwaliteit in orde, al ogen de kleuren wat flets. Bij detectie van beweging, geluid of een persoon ontvang je desgewenst een pushbericht.

Voor de opslag van beelden zijn er verschillende opties. Zo past er aan de zijkant een microSD-kaart in de behuizing. Daarnaast kun je de DCS-8300LHV2 via het onvif-protocol ook aan een NAS koppelen. Met beide methoden neem je continu op. Als alternatief is het opslaan van videoclips in de cloud ook een mogelijkheid. D-Link hanteert hiervoor verschillende abonnementen.

D-Link DCS-8300LHV2

Pluspunten

  • Goedkoop

  • Acceptabele videokwaliteit

  • Ondersteuning onvif-protocol

Minpunten

  • Korte voedingskabel

  • Lange firmware-updates

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Ezviz HB8 2K+

Met de Ezviz HB8+ houd je moeiteloos een volledige tuin of binnenruimte in de gaten. Deze waterbestendige camera kan namelijk op afstand draaien en kantelen. Bijzonder is de flinke accu met een capaciteit van 10.400 mAh. Uiteraard vereist de inwendige batterij regelmatig een verse lading energie. Geen probleem, want met een schuifmechanisme ontkoppel je de camera eenvoudig van de wandsteun. Hoewel dit schuifmechanisme netjes is weggewerkt, maakt het deze camera wel gevoelig voor diefstal. Voor oplaaddoeleinden is er een korte usb-kabel bijgesloten. Een voedingsadapter ontbreekt.

Na afloop van de vlotte configuratie verplicht de app je om een eigen wachtwoord in te stellen. De videokwaliteit is prima, het beeld oogt scherp en toont natuurgetrouwe kleuren. Je gebruikt de pijltjestoetsen om de camera in de gewenste richting te bewegen. Handig is dat de videowaakhond op jouw verzoek automatisch menselijke bewegingen volgt. Dat werkt in de praktijk erg goed.

De HB8 2K+ verzorgt ook in het donker kleurrijke opnames. Bij duisternis gaan er namelijk felle leds branden. Verder bevat de behuizing ook een sirene, al is die niet erg luid. Deze beveiligingscamera heeft 32 GB interne opslagcapaciteit voor het bewaren van beeldmateriaal. Helaas kun je geen eigen geheugenkaart in de camera kwijt. Ezviz probeert nieuwe gebruikers warm te maken voor een betaald cloudabonnement. Hiermee kun je opnames van gebeurtenissen online opslaan.

Ezviz HB8 2K+

Pluspunten

  • Pan-tilt-camera met accu

  • Goede beeldkwaliteit

  • Uitstekend nachtzicht in kleur

Minpunten

  • Diefstalgevoelig

  • Geen voedingsadapter meegeleverd

  • Geen geheugenkaartlezer

Foscam G4C

De Foscam G4C bevat een lichtgevoelige sensor en aan weerszijden van de cameralens twee felle ledspots. Dat resulteert ‘s avonds en ‘s nachts in heldere kleurenbeelden. Met een nachtzichtbereik van ongeveer twintig meter is bijvoorbeeld een diepe tuin of oprit prima te bewaken. Je bepaalt zelf of je bij duisternis continu in kleur opneemt of alleen na bewegingsdetectie. Voor de opslag van beelden kun je alle kanten op: een microSD-kaart in de behuizing, een surveillance-app op een NAS of de Foscam-clouddienst.

De metalen behuizing is erg stevig. Selecteer voor de montage wel een plek in de buurt van een stopcontact. De bijgesloten voedingskabel is met een lengte van amper twee meter namelijk aan de korte kant. Gunstig is dat je de beveiligingscamera zowel met ethernet als wifi kunt verbinden. Tweewegaudio is niet aanwezig, al bevat de bekabeling hiervoor wel twee aansluitpunten.

De configuratie verloopt soepel via het scannen van een QR-code in de Foscam-app. Een pluspunt is de hoge videokwaliteit. De G4C ondersteunt een maximale resolutie van 2560 × 1440 pixels en een framerate van 25 fps. De scherpe beelden verschijnen vloeiend in de app. In het donker springen de ledlampen na bewegingsdetectie desgewenst vanzelf aan. Dankzij persoonsherkenning ontvang je optioneel pushberichten op je smartphone. De camera kan ook andere objecten detecteren, maar dat vereist een betaald abonnement.

Foscam G4C

Pluspunten

  • Uitstekend nachtzicht in kleur

  • Prima videokwaliteit

  • Ethernet en wifi

  • Ondersteuning onvif-protocol

Minpunten

  • Korte voedingskabel

  • Geen tweewegaudio

  • Abonnement nodig voor slimme meldingen

Gigaset Camera 2.0

Dit product behoort tot de uitgebreide smarthome-serie van Gigaset, waardoor je de beveiligingscamera kunt laten samenwerken met een alarmsysteem. Zodra een verbonden sensor bijvoorbeeld een open raam of persoon registreert, begint de Camera 2.0 automatisch met filmen. Je kunt deze binnencamera ook zonder alarmsysteem gebruiken, al is dat vanwege de relatief hoge aanschafprijs niet zo interessant.

De Camera 2.0 is klein van stuk, zodat je hem onopvallend kunt positioneren. Een minpunt is de kunststof behuizing, want die voelt fragiel aan. De fabrikant levert een compacte muurbeugel met een magnetische kogel mee; hierop klik je de camera eenvoudig vast. Helaas kun je geen opnames naar een geheugenkaart of NAS wegschrijven. Hierdoor ben je min of meer verplicht om een cloudabonnement af te sluiten. Gratis registreren is mogelijk, maar de online opslagopties zijn dan zeer beperkt.

Na een vlotte registratie via een QR-code toont de Gigaset Elements-app Full-HD-beelden met heldere kleuren. Opvallend genoeg belanden de opnames in een lagere kwaliteit op de cloudserver, namelijk 720p. Dat is in het huidige camerageweld niet meer van deze tijd. In de gebruiksvriendelijke app kun je op afstand een gesprek starten. Verder pas je in de instellingen de zone en gevoeligheid van de bewegingsdetector aan. Je vergroot daarmee de kans op relevante meldingen.

Gigaset Camera 2.0

Pluspunten

  • Integratie met alarmsysteem

  • Compact

  • Gebruiksvriendelijke app

Minpunten

  • Fragiele behuizing

  • Alleen cloudopslag

  • Opnames in 720p

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Google Nest Cam met spotlight

De montage van de weerbestendige Google Nest Cam met spotlight vereist de nodige inspanning. Je dient het apparaat namelijk op de bedrading van het elektriciteitsnet aan te sluiten, bijvoorbeeld op de plek van een lamp of lasdoos. Hoewel de Google Home-app je stapsgewijs door de montage loodst, is enige kennis van elektra een pre.

De robuuste behuizing van kunststof is behoorlijk zwaarlijvig door de in de montagevoet (spotlight) verwerkte richtbare schijnwerpers met een totale lichtintensiteit van 2400 lumen die gaan branden bij gedetecteerde beweging. Je kunt de helderheid van de verlichting naar eigen wens aanpassen. De spotlight is voorzien van een magneet waarop je de achterzijde van de camera bevestigt. Tussen beide onderdelen bevindt zich een korte voedingskabel. Een anti-diefstalschroef voorkomt dat de camera kan worden losgemaakt.

De camera is exact hetzelfde apparaat als de eerder verschenen Google Nest Cam met batterij. Op het gebied van functies zijn er dan ook geen verrassingen. Wie opnames wil bewaren, heeft het zogenoemde Nest Aware-abonnement nodig. Er is helaas geen microSD-kaartslot voorhanden. Een pluspunt is dat de Nest Cam personen, gezichten, dieren, voertuigen en bewegingen automatisch herkent. Je bepaalt zelf van welke zaken je een pushbericht wilt ontvangen. De videokwaliteit is met een resolutie van 1920 × 1080 pixels in orde. Een nadeel is de stevige adviesprijs.

Google Nest Cam met spotlight

Pluspunten

  • Duidelijke instructies

  • Twee felle schijnwerpers

  • Slimme meldingen

Minpunten

  • Duur

  • Ingewikkelde montage

  • Alleen cloudopslag

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Hombli Smart Outdoor Camera

De Hombli Smart Outdoor Camera is een betaalbare bewakingscamera voor buiten. Ondanks de relatief lage aanschafprijs voelt de behuizing stevig. Die gaat niet zomaar stuk. Met de bijgesloten mini-schroevendraaier kun je de filmhoek aanpassen. Het bijgesloten netsnoer is zo’n drie meter lang; je hebt bij de montage dus enige bewegingsruimte. Aan de onderzijde van de behuizing zit een afdekplaatje. Maak de vier schroefjes los en plaats hierin een microSD-kaart van maximaal 128 GB. Je kunt als alternatief ook een cloudabonnement nemen. Voor verbinding met het netwerk kies je tussen ethernet en wifi.

De Hombli-app herkent de beveiligingscamera direct binnen het draadloze netwerk. Na opgave van het wifi-wachtwoord verschijnt er meteen beeld. De resolutie van 1920 × 1080 pixels is niet bijzonder hoog, maar voor thuisgebruik voldoet het prima. Een minpunt is de bescheiden kijkhoek van negentig graden. Aan de hand van drie grote infraroodleds rondom de cameralens maakt de camera ook in het donker duidelijke opnames. Bij bewegingsdetectie ontvang je desgevraagd een pushbericht.

Een interessant weetje is dat Hombli-producten zijn gebaseerd op Tuya. De achterliggende techniek, zoals de app en cloudomgeving, is bij dit smarthome-platform aangekocht. Een voordeel hiervan is dat de camera ook met andere ‘Tuya-merken’ kan samenwerken. Voor de beschikbare functies is Hombli wel deels afhankelijk van dit Chinese platform.

Hombli Smart Outdoor Camera

Pluspunten

  • Degelijke bouwkwaliteit

  • Ethernet en wifi

  • Goed nachtzicht met groot bereik

  • Connectiviteit met andere merken

Minpunten

  • Geen 5GHz-ondersteuning

  • Kleine kijkhoek

Imou Cruiser 2 5MP

De Imou Cruiser 2 ziet er ten opzichte van zijn directe voorganger anders uit. Zo is de behuizing heel wat compacter en zijn de twee wifi-antennes korter. Voor buitengebruik lijkt de kunststof constructie kwetsbaar. De vraag is hoelang dit model goed blijft werken als er vuil tussen de roterende onderdelen komt. Deze weerbestendige camera lijkt daarom meer geschikt voor binnen.

De montage heeft weinig om het lijf. Je scant met de smartphonecamera een QR-code aan de zijkant om het apparaat in de Imou Life-app te registreren. Vanuit deze app heb je toegang tot flink wat functies. Je kunt op afstand een gesprek beginnen of de sirene van 110 decibel aanzetten. Verder zijn er twee felle ledspots aanwezig om in een donkere omgeving te laten branden. Met de pijltjes kun je de camera eenvoudig draaien en kantelen. Na een aanpassing in de instellingen volgt deze videowaakhond bewegende objecten eventueel automatisch. Dat werkt in de praktijk erg goed.

Onder de motorkap kent de Cruiser 2 een interessante verbetering. De resolutie is namelijk opgeschroefd naar 2880 × 1620 pixels. Dat resulteert in scherpe beelden. Vanwege de hoge resolutie zijn opgenomen video’s ook na digitaal inzoomen nog bruikbaar. Fijn is dat gebruikers opnames op verschillende manieren kunnen bewaren. Gebruik hiervoor een microSD-kaart of koppel de camera aan een NAS. Tot slot ondersteunt Imou tegen betaling cloudopslag. 

Imou Cruiser 2 5MP

Pluspunten

  • Compacte behuizing

  • Pan-tilt-ondersteuning

  • Ondersteuning onvif-protocol

  • Hoge resolutie

Minpunten

  • Kwetsbare constructie van kunststof

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Meer opslagruimte gewenst?

Een NAS komt dan zeker van pas!

Netatmo Smart Outdoor Camera with siren

Je monteert de langwerpige behuizing van deze buitencamera op de plek van een bestaande lamp of lasdoos en sluit de stroomdraden aan. Hangt de Smart Outdoor Camera eenmaal aan de gevel, dan kan er weinig mee gebeuren. De aluminium behuizing is namelijk oersterk. Zorg op de beoogde locatie wel voor voldoende wifi-dekking via de 2,4GHz-band.

Netatmo heeft in tegenstelling tot andere merken geen eigen clouddienst. In plaats daarvan bevat de behuizing een geïntegreerde microSD-kaart van 8 GB. Die kun je eventueel vervangen door een eigen exemplaar van maximaal 32 GB. Helaas is vervangen van de geheugenkaart wel een behoorlijke klus. Je kunt ook een Dropbox-account koppelen, waarna video’s van gebeurtenissen in de cloud terechtkomen. Continu opnemen is niet mogelijk.

Na wat configuratieperikelen in de app krijgen we het apparaat aan de praat. De livebeelden en opnames ogen ietwat blokkerig. Boven de cameralens bevindt zich een nogal felle schijnwerper. Nuttig voor het geval je een pad of opritlaan wilt verlichten. Na bewegingsdetectie springt die vanzelf aan. Je kunt zelf beslissen bij welke activiteiten dat gebeurt; het bewakingsapparaat kan namelijk onderscheid maken tussen mensen, auto’s en dieren. Je ontvangt van deze zaken eventueel pushberichten. Last van ongewenst bezoek? Laat dan een luide sirene van 105 decibel horen. Netatmo hanteert voor deze camera een forse adviesprijs, maar je vindt het product bij diverse (web)winkels een stuk goedkoper. 

Netatmo Smart Outdoor Camera with siren

Pluspunten

  • Robuuste behuizing

  • Zeer felle schijnwerper

  • Slimme meldingen

Minpunten

  • Duur

  • Beperkte opslagcapaciteit microSD-kaart

  • Continu opnemen niet mogelijk

  • Geen tweewegaudio

Reolink TrackMix WiFi

Een pan-tilt-camera met ondersteuning voor 4K-beelden, zo laat de Reolink TrackMix WiFi zich in het kort omschrijven. De behuizing bestaat uit een combinatie van metaal en kunststof. Deze constructie maakt een solide indruk, zodat je hem prima buiten kunt gebruiken. De montage is simpel, want je hoeft de wandsteun alleen maar aan de muur of het plafond te schroeven. Naast de standaardvoedingskabel bevat de productdoos ook nog een meterslange verlengkabel. Aansluiten op het netwerk kan via wifi (2,4 of 5 GHz) of een netwerkkabel.

De TrackMix WiFi bevat een dubbele cameralens voor close-upbeelden en het totale plaatje. Beide opnames verschijnen tegelijkertijd vloeiend in de Reolink-app. Daarnaast kun je een livevideo eventueel ook op volledig scherm tonen. Prima is ook de hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels. Zelfs bij digitaal inzoomen zijn de opnames nog goed bruikbaar. Voor bewakingsdoeleinden komt de nachtzichtfunctie met kleurenweergave van pas. De voorzijde bevat hiervoor twee witte ledlampen.

Na een soepele registratie via een QR-code kan deze beveiligingscamera indien gewenst automatisch personen, voertuigen en huisdieren volgen. Met de pijltjestoetsen kun je de camera ook handmatig draaien en kantelen. Beelden opslaan kan met een microSD-kaart van maximaal 256 GB in de behuizing, of een surveillance-app op een NAS. Cloudopslag wordt niet ondersteund. Naast alle lofuitingen heeft dit product ook een nadeel, namelijk de stevige adviesprijs.

Reolink TrackMix WiFi

Pluspunten

  • Pan-tilt-ondersteuning

  • Dubbele lens

  • 4K met goed nachtzicht

  • Ondersteuning onvif-protocol

Minpunten

  • Prijzig

  • Geen cloudabonnement

Ring Spotlight Cam Pro Battery

Wanneer je een afgelegen hoekje van de tuin wilt verlichten en bewaken, komt deze Ring Spotlight Cam Pro Battery goed van pas. Zoals de productnaam al prijsgeeft, bevat de behuizing een oplaadbare accu. Je draait de onderzijde van de kunststof behuizing open om de batterij te ontkoppelen en laadt hem met de bijgesloten usb-kabel op. De camera heeft eventueel plek voor een tweede accu. Aan weerszijden van de lens bevinden zich witte lampen. Verder valt de ruime speaker aan de onderzijde op. Dankzij de kogelconstructie van de wandsteun kun je de filmhoek nauwkeurig bepalen.

Aan de hand van de zeer gebruiksvriendelijke Ring-app verloopt de installatie zonder morren. Je ontvangt hierbij hulp voor de belangrijkste instellingen, zoals slimme meldingen bij bewegingsdetectie. Na verbinding met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk toont de app een duidelijk 1080p-beeld. De brede horizontale kijkhoek van 140 graden is een pluspunt; hierdoor weet de camera een behoorlijk gebied in beeld te vangen. Zet op afstand eventueel de verlichting en een luide sirene van 105 decibel aan.

Dit bewakingsproduct is bepaald niet goedkoop, maar toch verplicht Ring je min of meer om ook nog eens een Protect-abonnement af te sluiten. Je betaalt voor het goedkoopste account jaarlijks vier tientjes. Wie dat niet doet, kan geen gebeurtenissen opslaan en terugkijken. Overigens is continu opnemen niet mogelijk met deze camera.

Ring Spotlight Cam Pro Battery

Pluspunten

  • Felle verlichting

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Brede kijkhoek

  • Slimme meldingen

Minpunten

  • Duur

  • Vereist cloudabonnement

  • Niet continu opnemen

TP-Link Tapo C420S2

Dit videobewakingspakket van TP-Link bevat twee buitencamera’s met accuvoeding en een basisstation. De Tapo Smart Hub koppel je via een netwerkkabel aan een router of switch, waarna het een eigen draadloos netwerk opzet. Voor lokale video-opslag bevat de achterzijde van het basisstation een microSD-kaartlezer. De wandsteun heeft een kogelconstructie die je op de onder- en achterzijde van elke camera kunt vastschroeven. De kunststof behuizing is behoorlijk stevig. Voor oplaaddoeleinden verwijder je de accu makkelijk uit de camera. De Tapo C420S2 heeft tweewegaudio, een sirene en nachtzicht in kleur, waarvoor twee ledlampen zijn geïntegreerd. Overigens klinkt het alarmgeluid (te) zacht. Bovendien zit er tussen het geven van de opdracht en het afgaan van de sirene een behoorlijke vertraging. Beter is de ondersteuning voor slimme meldingen; zo detecteert de camera personen, huisdieren en auto’s.

Nieuwe gebruikers dienen in de TP-Link Tapo-app eerst het basisstation toe te voegen. Hiervoor staat er een firmware-update klaar. Alleen geeft de app niet aan dat het netwerkapparaat is bijgewerkt; het updatescherm blijft namelijk hangen. Gelukkig verloopt het toevoegen van beide camera’s wél soepel. Na de configuratie probeert de fabrikant je te verleiden om een betaald cloudabonnement af te sluiten. Continu opnemen is niet mogelijk. De videokwaliteit met een resolutie van 2560 × 1440 pixels is in orde.

TP-Link Tapo C420S2

Pluspunten

  • Betaalbaar 2-pack

  • Stevige behuizing

  • Veel functies

Minpunten

  • Vereist basisstation

  • Zacht en traag alarm

  • Niet continu opnemen

  • Geen 5GHz-ondersteuning

Regels camerabewaking Als bewoner kun je niet zomaar overal een bewakingscamera ophangen. Zo mag je vanwege privacyregelgeving geen voorbijgangers op de stoep of openbare weg filmen. Verder is het ook niet toegestaan om de tuin of oprit van de buren (deels) te bewaken. Kortom, zorg ervoor dat je alleen activiteiten op je eigen erf vastlegt. Met name bij modellen met een grote diagonale kijkhoek is dat soms een behoorlijke uitdaging.

Conclusie

Als je een beveiligingscamera van een bekend merk koopt, is de videokwaliteit minimaal Full HD. Prettig, want dat levert in elk geval bruikbare bewakingsvideo’s op. Alleen bij digitaal inzoomen ogen de beelden wel wat korrelig. Geef je de voorkeur aan videobewaking met een hogere detaillering, dan is de Reolink TrackMix WiFi een uitstekende keuze. Dankzij een 4K-resolutie zijn de beelden viermaal zo scherp ten opzichte van Full-HD-camera’s. Bovendien heeft deze camera in de vorm van een tweede lens nóg een troef die zorgt voor close-upvideo’s. Andere pluspunten zijn de gebruiksvriendelijke app, sterke behuizing, lange voedingskabel, nachtzichtfunctie met kleuren en NAS-ondersteuning. Vanwege de hoge videokwaliteit en het uitgebreide functiepakket roepen we de Reolink TrackMix WiFi uit als testwinnaar.

Het keurmerk Redactietip reiken we uit aan de Foscam G4C. Deze robuuste bewakingscamera leent zich uitstekend voor 24/7-opnames. Dankzij de lichtgevoelige sensor en ledverlichting zie je op elk moment van de dag precies wat er in of rondom de woning gebeurt. Andere speerpunten zijn de respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels en ruime opslagmogelijkheden.

De D-Link DCS-8300LHV2 verdient eveneens het keurmerk Redactietip. Dit product is interessant voor mensen die een betaalbare Full-HD-binnencamera zonder toeters en bellen wensen. Opnames kun je op een microSD-kaart, op een NAS of in de cloud bewaren.

De tabel met alle testresultaten op een rijtje. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

▼ Volgende artikel
Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?
© Proxima Studio - stock.adobe.com
Huis

Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?

Met slimme stekkers verander je je huis eenvoudig in een smart home: steek ze in een gewoon stopcontact, sluit er lampen of je televisietoestel op aan en regel via een app of met je stem bijvoorbeeld dat ze automatisch worden uitgeschakeld. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik doordat apparaten niet meer op stand-by blijven staan. Maar slimme stekkers gebruiken zélf ook stroom. Welke zijn zuinig genoeg om écht geld te besparen?

Energie besparen en slimme apparaten gaan uitstekend samen. In dit artikel lees je hoe je geld bespaart door gebruik te maken van de zuinigste slimme stekkers. • Slimme stekkers en stroomverbruik • De zuinigste slimme stekkers op een rij • Waar je op moet letten bij het kopen van slimme stekkers

Ook lezen: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt


Slimme stekker of slim stopcontact?

De termen slimme stekker en slim stopcontact worden door elkaar gebruikt. Dat is een beetje verwarrend, maar wel begrijpelijk: het is een apparaat met aan de ene kant een stekker (voor je 'domme' stopcontact) en aan de andere kant een slim stopcontact. In dit artikel hanteren we de benaming slimme stekker.


Zo bespaart een slimme stekker stroom

Een slimme stekker helpt je stroom besparen door apparaten automatisch uit te schakelen, bijvoorbeeld 's nachts. Zo verbruikt je televisie geen stroom meer in de stand-bymodus. Je kunt instellen dat alle apparatuur op vaste tijden uitschakelt, bijvoorbeeld zodra je gaat slapen. Je kunt ook met één druk op de knop alle lampen en andere apparaten uitschakelen, zodat je niets vergeet. Slimme stekkers uit een hogere prijsklasse bieden bovendien inzicht in je stroomverbruik. Daardoor kun je gerichter energie besparen.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Verbruik van een slimme stekker

Tegenover de besparing staat het eigen stroomverbruik van slimme stekkers. Dat begint bij zo'n 0,3 watt en loopt op tot 2 watt. Niet veel, maar ze staan wel 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan. De zuinigste modellen verbruiken daardoor op jaarbasis 2,6 kWh (0,3 watt × 24 uur × 365 dagen ÷ 1000). Bij een stroomprijs van 0,30 euro per kWh komt dat neer op 0,79 euro per jaar. Een slimme stekker die 2 watt verbruikt kost op jaarbasis 5,26 euro. In een slim huis gebruik je al snel 10 slimme stekkers, waardoor je op jaarbasis aardig wat geld kunt besparen door de zuinigste modellen uit te kiezen.

Kies niet alleen op prijs, maar ook op verbruik Vergelijk je het jaarlijkse stroomverbruik met de aanschafprijs van een slimme stekker (meestal tussen de 5 en 35 euro), dan blijkt al snel dat vooral het stroomverbruik bepalend is voor de totale kosten op de lange termijn. Toch vermelden veel verkopers niets over het energieverbruik.

Denk aan de compatibiliteit

Alleen letten op het stroomverbruik van een slimme stekker is niet genoeg. Het is minstens zo belangrijk dat de stekker goed samenwerkt met jouw slimme netwerk. De meeste modellen werken met Google Home en Amazon Alexa, terwijl Apple HomeKit selectiever is. Check daarom altijd de productbeschrijving om zeker te weten dat de slimme stekker bij jou thuis werkt.

Slimme stekkers die samenwerken met

Google Assistant en met Alexa

Stroomverbruik en verbindingstype

Waar komt het grote verschil in stroomverbruik tussen slimme stekkers vandaan? Dat heeft alles te maken met de verbinding met je thuisnetwerk. De meeste stekkers gebruiken wifi om bereikbaar te blijven, zodat jij ze op afstand kunt bedienen. Maar wifi verbruikt relatief veel energie – het signaal is eigenlijk krachtiger dan nodig is voor dit soort toepassingen.

Een zuiniger alternatief is een hub die het wifisignaal omzet naar een lichter protocol, zoals Zigbee of Z-Wave. Die vormen een soort schakel tussen je netwerk en de slimme stekkers. Het grote voordeel: dit soort verbindingen verbruiken vaak minder dan 0,5 watt.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Zigbee en Z-Wave

De zuinige protocollen die gebruikt worden zijn Zigbee en Z-Wave en die werken allebei prima. Maar ze zijn niet verenigbaar met elkaar. Je zult dus één systeem moeten kiezen. Daarnaast heb je een centrale hub nodig om alles aan elkaar te koppelen. Dat is een kleine investering die zich, door de lagere stroomkosten, snel terugverdient.

Slimme stekkerVerbruik (watt)Protocol
TP-Link Tapo P1151 – 1,5Wifi
TP-Link Tapo P1000,5 – 1Wifi
Shelly Plug S0,9 – 1,5Wifi
Iqore Smart Plug1 – 2Wifi
Aqara Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Philips Hue Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
IKEA TRETAKTSmart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Samsung SmartThings Outlet0,5 – 1,5 WZigbee
Fibaro Wall Plug V20,5 – 1Z-Wave
Qubino Smart Plug0,5 – 1Z-Wave

Verbruik van hubs voor Zigbee en Z-Wave

Voor een compleet beeld moeten we ook kijken naar het stroomverbruik van een Zigbee- of Z-Wave-hub. Zigbee-hubs verbruiken doorgaans tussen de 0,5 en 3 watt. Sluit je meerdere slimme stekkers of andere apparaten aan, dan verdien je dat al snel terug ten opzichte van wifi. Z-Wave-hubs verbruiken wat meer, meestal tussen de 2 en 10 watt.

Ook qua veelzijdigheid zijn er verschillen. De Philips Hue Bridge (Zigbee) is bijvoorbeeld erg zuinig, met een verbruik tussen de 0,5 en 1 watt. Maar deze werkt uitsluitend met Philips Hue-apparaten.

Een slimme start is het halve werk

Zoals je ziet, zijn er heel wat factoren om rekening mee te houden. Breng daarom vooraf in kaart wat je nu nodig hebt én wat je in de toekomst verwacht te gebruiken. Zo voorkom je onnodige kosten en bespaar je op de lange termijn, vooral als je ook let op het energieverbruik per apparaat.


Nog meer energie besparen? ⤵️

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

▼ Volgende artikel
Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag
© Wesley Akkerman
Energie

Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag

De lucht om ons heen wordt steeds minder schoon – en dat is allang geen geheim meer. Tel daar gevoeligheid voor pollen bij op, plus schadelijke deeltjes en gassen die vrijkomen tijdens het koken, en je vraagt je af waarom niet iedereen een luchtreiniger zoals de Philips PureProtect Pro 4200 heeft.

Uitstekend
Conclusie

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.

Plus- en minpunten
  • Installatie zo gepiept
  • Maakt relatief weinig herrie
  • Rekent af met pollen
  • Gaat goed op in interieur
  • Veel opties binnen app
  • Filters snel te vervangen
  • Kinderslot
  • Kan soms wel veel lawaai maken
  • Gaat in Auto+ soms snel aan
  • Temperatuur- en vochtigheidsmetingen wijken af

Als je aan luchtreinigers denkt, dan denk je misschien niet meteen aan Philips. Ondanks de koppositie van Dyson (dat met de Purifier Big+Quiet Formaldehyde goed scoort) timmert de van oorsprong Nederlandse fabrikant al jaren stevig aan de weg in deze markt. De Philips PureProtect Pro 4200 Series Slimme luchtreiniger, zoals de hier besproken luchtreiniger voluit heet, is daar slechts het meest recente voorbeeld van. Hij heeft een adviesprijs van 429,99 euro.

In de basis heeft de luchtreiniger een aantal uitstekende kwaliteiten. Denk dan aan een dubbel ventilatorontwerp, waardoor hij tot anderhalf keer krachtiger is dan in grootte vergelijkbare soortgenoten. En met een Clean Air Delivery Rate (CADR) van 600 m³/u kan hij grote ruimtes tot 156 vierkante meter aan; een kamer van 20 vierkante meter kan hij in minder dan vijf minuten reinigen. Last van pollen? Geen probleem – met een paar minuten is die ergernis weg.

©Wesley Akkerman

L2 betekent dat er een verhoging in de gaswaarde is.

Viervoudig filtersysteem

De Philips PureProtect Pro 4200 beschikt daarnaast over een viervoudig filtersysteem, bestaande uit een voorfilter, een HEPA NanoProtect-filter en twee actieve koolstoffilters. Gezamenlijk moeten die tot 99,97 procent van alle kleine deeltjes, zo klein als 0,003 micron, uit de lucht kunnen halen. Ook is het systeem in staat tot 99,99 procent van door de lucht zwevende virussen en bacteriën te filteren (waaronder het H1N1-griepvirus en SARS-CoV-2).

Hoewel bij ons (nog) geen hooikoorts geconstateerd is, hebben we wel gemerkt dat we minder niezen en minder vaak jeukende ogen hebben sinds we deze luchtreiniger testen. Enkele symptomen die met de allergie te maken hebben, zoals vermoeidheid en een verstopte neus, waren daarnaast veel minder aanwezig. Het is ook weer niet zo dat alle klachten compleet verdwenen – maar het idee dat de Philips-luchtreiniger werkt, staat hier in elk geval als een huis.

©Wesley Akkerman

Als de led-ring rood kleurt, dan maakt het apparaat ook veel lawaai.

Effectief en geruisloos

De Philips PureProtect Pro 4200 reageert razendsnel op veranderingen in huis. Tijdens het koken kan de luchtreiniger aanspringen om te voorkomen dat schadelijk deeltjes verder verspreid worden. Daarnaast is een open raam, zeker in de lente, genoeg om de boel op scherp te zetten. Schoonmaken, even een lekker luchtje (op jezelf of in huis) verstuiven of stoffen; dergelijke zaken triggeren de 4200 om de lucht te zuiveren. En dat doet het apparaat effectief en vaak geruisloos.

In de slaapmodus maakt de Philips PureProtect Pro 4200 slechts 15 dB(A) aan lawaai, waardoor je er tijdens het slapen geen last van hebt. Daarnaast hoor je het systeem alleen hard loeien als de luchtkwaliteit boven een bepaalde waarde komt. Dat gebeurt, toegegeven, al vrij snel, waardoor je soms wel even de tv wat harder zou moeten zetten. Het reinigen neemt echter weinig tijd in beslag, waardoor je er ook weer niet zo heel veel last van ondervindt.

Personalisatie-opties binnen de app

Daarnaast kun je binnen de app allerlei zaken personaliseren. Zo is er een Fresh Wake-up-functie, waarmee je de zuiveringssnelheid –en daarmee het geluid – langzaamaan laat toenemen. Ook kun je werken met schema's of een Fresh Bedtime-stand, waardoor (bepaalde) ruimtes in huis altijd schoon zijn. Zeker voor in een slaapkamer kan dit handig zijn, omdat de luchtkwaliteit de slaapkwaliteit beïnvloedt. Zulke appfuncties zijn wat ons betreft daarom meer dan welkom.

Verder kun je werken met een aantal standaard modi, waardoor de Philips PureProtect Pro 4200 constant op eenzelfde snelheid draait. Maar je kunt ook Auto+ gebruiken. Die stand zorgt ervoor dat de luchtreiniger automatisch van modus wisselt wanneer dat nodig is. Sta je te koken? Dan kan hij ineens de snelheid verhogen. We hebben wel gemerkt dat de reiniger soms snel aanspringt, bij een kleine waardevermeerdering. Dat zou Philips wellicht beter kunnen afstellen.

©Wesley Akkerman

Je kunt de verlichting uitschakelen.

Informatie over je huis en de buurt

Daarnaast biedt de app een inkijkje in de luchtkwaliteit in huis en de omgeving. Je kunt altijd controleren hoe het gesteld is met schadelijke, inhaleerbare deeltjes (PM2.5), gas, pollen, stofmijt, schimmel en schilfers (bijvoorbeeld van huisdieren) en de vochtigheid. Die data geeft de app weer in een handige grafiek. Het apparaat slaat veel data op – en zolang het aanstaat kun je terugscrollen om te zien hoe de luchtkwaliteit op een bepaalde dag was.

De Dyson-concurrentie pakt daarnaast nog zaken als PM10, HCHO en vluchtige organische stoffen, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. Verder valt op dat de metingen van de temperatuur en vochtigheid in huis afwijken van de Tado-thermostaat. We hebben beide producten onder elkaar gepositioneerd om eventuele variabelen te voorkomen die de uitslagen kunnen veranderen. Maar in dit geval toont de Philips een afwijking ten opzichte van de metingen van de Tado.

©Wesley Akkerman

Het oog wil ook wat

Omdat de Philips PureProtect Pro 4200 een product is dat je eigenlijk redelijk prominent in huis plaatst, wil het oog ook wat. De Dyson-apparaten vallen op en gaan daardoor mogelijk minder snel op in het interieur. Daar heeft de Philips-luchtreiniger veel minder last van. Ten eerste omdat hij een stuk kleiner is, en ten tweede vanwege het veel subtielere ontwerp. Bovenop zit led-verlichting, maar als je daar last van hebt, dan kun je die gewoon uitschakelen.

Verder is het installeren geen probleem. Je stopt de stekker in het stopcontact, downloadt de app en volgt de instructies op. Binnen tien minuten, inclusief het uitpakken, zou de 4200 al de eerste ronde gedaan kunnen hebben. Je kunt het systeem overigens ook bedienen met de aanraakgevoelige omgeving bovenop. Daar zit zelfs een kinderslot op, zodat eventueel aanwezig kroost niet zomaar allerlei opties aanpast. Ook aan de kleine dingen zijn dus gedacht.

©Wesley Akkerman

Tot slot valt op hoe gemakkelijk het onderhoud van de Philips PureProtect Pro 4200 is. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld het verwisselen van de filters. Je opent het deurtje voorop moeiteloos en schuift daarna het filter er met één hand uit. De vervanger schuif je er met dezelfde hoeveelheid moeite in en dan doe je het deurtje weer dicht. Gemakkelijker kan haast niet. Dit doet Philips beter dan Dyson, waarbij je net even wat meer handelingen moet verrichten.

Philips PureProtect Pro 4200 kopen?

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.