Wat is jouw ideale monitor?

© PXimport

Wat is jouw ideale monitor?

Geplaatst: 14 september 2018 - 13:05

Aangepast: 14 december 2022 - 11:31

Partnerredactie

Een monitor kopen is er niet makkelijker op geworden, want er is steeds meer keuze. Het voordeel daarvan is dat je precies het scherm kunt kopen dat bij jou past. Maar welke is dat dan? Wij helpen jou de ideale monitor te vinden en vertellen we je welke eigenschappen belangrijk zijn.

© PXimport

De zoektocht naar een nieuw scherm begint bij je doel: heb je een scherm nodig voor kantoorgebruik, fotobewerking, mediaconsumptie of gaming? Schermen zijn er in verschillende categorieën waarbij naast het format vooral de resolutie een grote onderscheidende factor is. Wij gaan de belangrijkste categorieën langs en vertellen je waar je op moet letten bij het kiezen van je nieuwe scherm.

Full HD: de perfecte basis

Waar Full HD lange tijd de norm was voor beeldschermen, behoren schermen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels inmiddels tot de instapcategorie. Dat heeft één heel belangrijk voordeel, want voor 119 euro heb je tegenwoordig al een 23inch-scherm zoals de Philips V-line 243V5LHAB/00 in huis. Wil je wel af en toe een foto bewerken? Dan hoef je niet eens zo gek veel meer uit te geven. Zo betaal je voor de HP 24FW 149 euro en dan krijg je een 24inch-scherm voorzien van een ips-paneel (in-plane switching) dat kleuren natuurgetrouw toont én een goede inkijkhoek heeft. Full HD komt het beste op zijn recht op een scherm dat niet al te groot is, een 23- of 24inch-scherm is daarom een goede match in combinatie met Full HD. Vindt je een wat groter beeld toch prettig of heb je een extra groot bureau, dan kun je nog wel één stapje groter gaan. Ook dat hoeft niet de wereld te kosten, de HP 27FW met een formaat van 27 inch heb je voor 199 euro in huis. Voor dat geld krijg je niet alleen een groot scherm, maar ook een ips-paneel.

© PXimport

Quad HD: meer werkruimte

Full HD heeft bijvoorbeeld beperkingen als je vaak met twee vensters naast elkaar werkt, dan is een wat hogere resolutie prettiger. Heb je daar last van, dan is een resolutie van 2560 x 1440 pixels oftewel QHD eg interessant. Een breedte van 2560 pixels is meestal genoeg om twee programma’s zoals een tekstverwerker en browser tegelijkertijd te gebruiken. Zeker als je dit combineert met een wat groter formaat zoals de 27 inch van de HP Pavilion 27Q krijg je een prima scherm voor bijvoorbeeld kantoorwerkzaamheden. Het kan zelfs nog groter, de Philips 328E9FJAB/00 heeft bijvoorbeeld een afmeting van maar liefst 31,5 inch. Een va-paneel (vertical alignment) zorgt daarbij voor een goede inkijkhoek en diepe zwartwaarde terwijl een curve er voor zorgt dat je alles ondanks de grote afmeting toch kunt zien.

© PXimport

4K UHD: haarscherp beeld

Hoewel er kleinere 4K-schermen bestaan, komt de hoge resolutie het beste tot zijn recht op een wat groter scherm dan je wellicht gewend bent. Op 27 of 28 inch is 4K nog haarscherp terwijl het beeld niet té klein wordt weergegeven, iets waar je op kleinere 4K-schermen last van kunt hebben. Dat een dergelijk groot 4K-scherm niet veel hoeft te kosten bewijst Samsung met de U28E590DS. Voor 319 euro heb je een haarscherp scherm op je bureau staan. Om die scherpe prijs mogelijk e maken, gebruikt Samsung wel een TN-paneel. De kwaliteit is echter veel beter dan de tn-panelen die in goedkope beeldschermen gebruikt wordt. Zowel de kleurweergave als de inkijkhoeken zijn voor tn indrukwekkend en zelfs fotobewerking behoort tot de mogelijkheden als je nier per se absolute kleurechtheid verlangt. En dankzij FreeSync kun je er ook nog eens op gamen.

© PXimport

Mocht je wel veelvuldig bezig zijn met fotobewerking, dan zijn er genoeg 4K-schermen met een ips-paneel. Een scherm als de LG 27UK850 is met een formaat van 27 inch bijna net zo groot als de eerder genoemde Samsung en is voorzien van een hoogwaardig ips-paneel dat zorgt voor uitstekende inkijkhoeken en kleuren. Dankzij ondersteuning voor usb-c is het ook nog eens een modern scherm dat je met één kabel kunt aansluiten op een geschikte laptop. Ook voor gaming of films is deze LG uitermate geschikt. HDR zorgt voor realistische kleuren terwijl FreeSync garant staat voor soepel beelden tijdens het gamen.

UltraWide: twee schermen in één

Een UltraWide-scherm heeft een beeldverhouding van 21:9 waar een normaal scherm doorgaans een beeldverhouding van 16:9 heeft. Eigenlijk kun je zeggen dat je met een ultrawide-scherm twee schermen in één koopt. Deze schermen zijn dan ook perfect voor multitaskers die meerdere programma’s tegelijkertijd gebruiken. Net als bij andere beeldverhoudingen worden er verschillende resoluties gebruikt. Een resolutie van 2560 x 1080 pixels is de laagste en laat zich omschrijven als een extra breed Full HD-scherm (WFHD). Hierdoor kun je eenvoudig met twee vensters of programma’s naast elkaar werken terwijl de kosten beperkt blijven. De LG 34WK500-P is een goed voorbeeld van een dergelijk scherm.

Je zult echter niet verbluft worden door een extra scherp beeld. Hiervoor moet je een stapje hoger naar een resolutie van 3440x1440 pixels oftewel UWQHD, bijvoorbeeld de 34 inch curved Samsung LC34J791WTUXEN. Op dit scherm heb je meer ruimte dan op twee Full HD-monitoren bij elkaar waarbij de va-technologie voor een prima beeld zorgt. Je kunt UWQHD dan ook met recht twee schermen in één noemen. Maar het kan altijd nog indrukwekkender, want met QHD+ heb je maar liefst 3840 x 1600 pixels op je scherm staan. Qua scherpte is dit bijna 4K en je kunt een scherm als de LG 38WK95C-W dan ook beschouwen als een extra breed 4K-scherm. Sowieso is de LG 38WK95C-W een indrukwekkende verschijning, want met een 38 inch curved-scherm met ondersteuning voor HDR heb je echt wat op je bureau staan.

© PXimport

Dergelijke UltraWide curved-schermen met een hogere resolutie behoren momenteel tot de meest vernieuwende productcategorie. Zo zijn zowel de Samsung LC34J791WTUXEN als de LG 38WK95C-W voorzien van een usb-c-aansluiting waarmee je een moderne laptop met één kabel aansluit voor zowel beeld, geluid, randapparatuur en opladen.

Gaming: razendsnelle beelden

Het uitkiezen van een scherm voor gaming is een vak apart. Waar het bij andere gebruiksdoelen doorgaans om kleurechtheid gaat, telt er bij gamen maar één ding: snelheid. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de gebruikte beeldtechnologieën. Want hoewel tn-technologie voor de doorsneegebruiker met de opkomst van va en ips minder interessant is geworden, heeft tn nog altijd één heel belangrijk voordeel. Tn is namelijk de allersnelste beeldtechniek en zie je daarom vaak in de allersnelste gamingschermen terug. Een groot voordeel voor fanatieke (competitieve) gamers waarvoor iedere ms er één teveel is.

© PXimport

Neem nu de HP Omen 27 Z4D33AA. Deze gamingmonitor maakt gebruik van een tn-paneel dat een maximale beeldfrequentie van 165 Hz ondersteunt. Er kunnen op dit razendsnelle scherm dus 165 frames per seconde getoond worden, genoeg voor zelfs de meest competitieve speler van bijvoorbeeld Counter-Strike: Global Offensive. Met een prijs van 699 euro is een dergelijk topscherm niet voor iedere gamer weggelegd. Gelukkig kun je ook prima gamen voor een stuk minder geld, bijvoorbeeld met de Acer Nitro VG270BMIIX die je al voor 199 euro in huis hebt. Dit gaminscherm maakt gebruik van een ips-paneel en ondersteunt een extra hoge verversingssnelheid van 75 Hertz.

© PXimport

Daar staat natuurlijk tegenover dat het renderen van bijvoorbeeld 165 beelden per seconde zelfs voor de meest krachtige grafische kaarten bij moderne spellen in het allerhoogste detail een zware opgave blijft. Normaal gesproken zorgt dat voor tearing of stuttering, maar daar heb je bij de betere gamingschermen geen last van. We haalden het al eerder aan: zowel NVIDIA als AMD bieden met respectievelijk G-SYNC en FreeSync een technologie die de verversingssnelheid van het scherm automatisch aanpast aan het maximale aantal beelden dat de grafische kaart kan berekenen. Zo heb je nooit meer last van tearing of stuttering en heb je altijd vloeiende beelden. Het is wel belangrijk dat je een scherm koopt met ondersteuning dezelfde technologie voor een variabele verversingssnelheid als je grafische kaart. Heb je een NDVIDIA-kaart, kies dan voor G-Sync dat je bijvoorbeeld op de HP Omen 27 Z4D33AA vindt. Gamers met een grafische kaart van AMD kiezen voor FreeSync, bijvoorbeeld op de eerder aangehaalde Acer Nitro VG270BMIIX.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000