VPN: Onmisbaar bij ongestoord streamen en downloaden

© PXimport

VPN: Onmisbaar bij ongestoord streamen en downloaden

Geplaatst: 5 maart 2020 - 08:22

Aangepast: 25 november 2022 - 08:37

Partnerredactie

Het zal je maar gebeuren: je downloadt even een film of serie via een – zullen we zeggen – wat minder officieel kanaal, en een aantal weken later heb je een fikse boete op de mat liggen, of misschien zelfs een rechtszaak aan je broek. ‘Dat kan in Nederland helemaal niet’ horen we je denken. Toch wel. Want illegaal downloaden is gewoon strafbaar én rechthebbenden gaan achter overtreders aan.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VPN Verbinding

Vele Nederlanders leven nog steeds in de waan dat illegaal downloaden in Nederland niet strafbaar is, en dat alleen verspreiden je in ons land in de problemen kan brengen. Dat was lange tijd ook echt zo, maar in 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren en sindsdien is illegaal downloaden in Nederland dus ook echt strafbaar. En die schijnbare onschendbaarheid zorgt ervoor dat maar liefst 23 procent van de Nederlandse jongeren zich schuldig maakt aan illegaal downloaden. Waarom je vooralsnog weinig te vrezen hebt gehad, is dat er, op Stichting BREIN na, weinig partijen in ons land zijn die er werk van maken. Maar dát is aan het veranderen.

Rechtszaak

Vorig jaar spande filmdistributeur Dutch Filmworks namelijk een rechtszaak aan tegen Ziggo. De reden? De distributeur had de ip-adressen weten te achterhalen van bijna 400 mensen die zich schuldig hadden gemaakt aan het illegaal downloaden van de film The Hitman’s Bodyguard. Het bedrijf wilde van Ziggo vervolgens de persoonsgegevens hebben van deze personen, maar Ziggo weigerde deze te verstrekken, omdat het de privacy van gebruikers wilde beschermen. Dutch Filmworks probeerde dit vervolgens via de rechter af te dwingen, maar haalde bakzeil: Ziggo hoefde de gegevens niet te verstrekken.

Kwestie van tijd

Eind goed al goed? Niet helemaal. De distributeur heeft al aangegeven de strijd om de persoonsgegevens niet op te geven, en als we naar andere landen in de wereld kijken, is het doorgaans een kwestie van tijd voordat privacy uiteindelijk ondergeschikt wordt verklaard aan de misgelopen inkomsten. Het gevaarlijke daaraan is dat je hier niet eerst voor gewaarschuwd wordt. En als er dan een keer een rechtszaak komen die in het voordeel van de auteursrechthouder wordt beslecht, is het te laat voor de personen wiens gegevens dan al in handen zijn van de partij die een schadevergoeding wil. Dat kan over een maand zijn, dat kan over vijf jaar zijn, misschien gebeurt het nooit, maar feit is dat uiteraard niemand dat eerste slachtoffer wil zijn.

Dus wat nu?

Het meest eenvoudige advies dat we je kunnen geven is direct ook het meest effectieve: ophouden met illegaal downloaden. Ben je daar niet bereid toe, dan is het zaak dat je ervoor zorgt dat je persoonsgegevens niet achterhaald kunnen worden, zélfs als een internetprovider besluit om je privacy niet langer te behartigen. Een VPN is dan onmisbaar. VPN staat voor Virtual Private Network, en een VPN dienst zoals VPN Nederland zorgt ervoor dat je daadwerkelijke ip-adres wordt omgeleid en gemaskeerd door de VPN-server, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om je echte ip-adres te achterhalen.

Streamen

Dat maskeren van je ip-adres heeft daarnaast nog andere voordelen. Zo stelt het je in staat om te simuleren dat je je in een ander land bevindt, waardoor je bijvoorbeeld ook toegang krijgt tot andere catalogi van de bekende streamingdiensten, zoals Netflix (Netflix Amerika heeft andere titels dan Netflix Nederland). Daarnaast kan het zelfs betekenen dat je toegang hebt tot streaming diensten die we in Nederland (nog) helemaal niet hebben, zoals CBS All Access of Hulu. Kortom, het beschermen van je privacy met behulp van een VPN is niet alleen verstandig en veilig, het levert je ook nog eens vele voordelen op.

© CIDimport

Niet ingewikkeld

Het instellen van een VPN is daarnaast niet ingewikkeld. Wanneer je een abonnement hebt genomen op een VPN, krijg je daar instructies bij hoe je het VPN kunt instellen op je pc of Mac, maar bijvoorbeeld ook op je smartphone en tablet (zodat je ook daarop kunt genieten van streamen over de grens). Je hoeft deze instellingen maar één keer te configureren, daarna maak je zonder problemen gebruik van je VPN. Daar zitten natuurlijk wel wat kosten aan verbonden, maar daar hoef je het niet voor te laten. Een VPN-verbinding heb je bijvoorbeeld al voor nog geen vijf euro per maand en we kunnen je garanderen dat dat bedrag een duizendvoud lager is dan de minimale boete die je zult krijgen als een rechter wél een keer meegaat in het verzoek van een auteursrechthouder.

Een VPN hebben is absoluut geen overbodige luxe meer. Dat geldt voor wie zich schuldig maakt aan illegale downloads, voor wie graag over de grens wil streamen, maar ook voor wie gewoon veilig en anoniem online wil zijn, want laten we niet vergeten dat ook criminelen zéér geïnteresseerd zijn in je persoonsgegevens.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000