Thunderbolt 3 of usb 3.1, wat is beter?

© PXimport

Thunderbolt 3 of usb 3.1, wat is beter?

Geplaatst: 4 november 2019 - 12:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Partnerredactie

Wie rappe dataoverdracht belangrijk vindt, kiest momenteel voor techproducten met een usb3.1- óf Thunderbolt3-aansluiting. Gunstig wanneer je bijvoorbeeld data van een externe schijf naar een computer wilt overzetten. Werk je regelmatig met forse videobestanden en wil je de wachttijd tot een minimum beperken? In dat geval loont het de moeite om je eens grondig in de verschillen tussen beide standaarden te verdiepen. Welke aansluiting wint het op pure snelheid?

© PXimport

De traditionele usb-aansluiting heeft in het pc-tijdperk een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Of het nou om een printer, muis, toetsenbord, webcam of externe schijf gaat, computerbezitters sluiten via een usb-stekker zo’n beetje alle randapparatuur op een pc of laptop aan. Ook op het gebied van dataoverdracht is de usb-aansluiting in de afgelopen twee decennia sterk geëvolueerd. De snelheid bedraagt bij de huidige usb3.1-standaard maximaal 10 Gbit/s. Overigens is dit slechts een theoretisch verhaal, want je zal deze maximale snelheid in de praktijk niet zo snel halen. Hoewel de bandbreedte van een usb3.1-verbinding heel behoorlijk is, zijn er situaties denkbaar waarbij je wellicht een nóg snellere dataoverdracht wenst.

Groeiende snelheidsbehoefte

Ssd-technologie is de afgelopen jaren enorm in opmars. Logisch, want dit opslagstation biedt vergeleken met traditionele schijven veel hogere lees- en schrijfsnelheden. Om de potentie van ssd’s volledig te benutten, vergt het voldoende bandbreedte van de aansluitingen en kabels. Om die reden verkiezen fabrikanten van luxe techproducten een Thunderbolt3-aansluiting veelal boven een klassieke usb-poort. De maximale overdrachtssnelheid van Thunderbolt 3 ligt met 40 Gbit/s namelijk viermaal hoger dan die van usb 3.1. Wil je pakweg een haarscherpe ultra-hd-film van 100 GB naar een externe ssd-schijf kopiëren, dan hoef je er nauwelijks op te wachten. De breed gewaardeerde Samsung SSD X5 heeft bijvoorbeeld zo’n vliegensvlugge Thunderbolt3-aansluiting. Voorwaarde is wel dat dat de gebruikte pc of laptop eveneens deze standaard ondersteunt. Gelukkig zien steeds meer computerfabrikanten heil in Thunderbold 3. Zo rust Apple zijn Macs en MacBooks al jarenlang uit met deze toekomstbestendige aansluiting. Ook de betere Windows-laptops kunnen tegenwoordig met Thunderbolt 3 overweg.

Multifunctionele usb-c-stekker

Twijfel je bij aanschaf van een externe opslagdrager tussen usb 3.1 of Thunderbolt 3? Begrijpelijk, want laatstgenoemde aansluiting is weliswaar veel sneller, maar helaas nog niet op iedere pc vertegenwoordigd. Toch is er wel een kentering gaande. Onder de noemer usb-c bestaat er namelijk een multifunctioneel stekkerformaat die zowel met de usb3.1- als Thunderbolt3-standaard overweg kan. Een voordeel, want via usb-c kun je dus klassieke usb-schijven en moderne Thunderbolt3-ssd’s koppelen. Je bent daarmee voorbereid op de toekomst, terwijl je klassieke randapparatuur niet hoeft af te danken. Wees overigens wel alert. Heeft een pc of laptop een usb-c-aansluiting, dan betekent het nog niet automatisch dat deze machine het supersnelle Thunderbolt3-protocol accepteert. Check hiervoor zekerheidshalve de specificaties van het product.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000