Snel, sneller snelst

© PXimport

Snel, sneller snelst

Over ons

Geplaatst: 25 september 2018 - 13:09

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Partnerredactie

Dat m.2 href="https://www.samsung.com/nl/ssd/">SSD’s </a>veel sneller zijn dan de traditionele SATA SSD’s zal je inmiddels niet zijn ontgaan. Die laatste categorie heeft inmiddels het maximale wel uit de verouderde SATA bus gehaald en dankzij PCI-Express en het NVMe protocol weten de betere m.2 SSD’s op veel vlakken flink betere prestaties neer te zetten. Maar hoe veel beter is beter? We pakten de snelste m.2 SSD uit de onafhankelijke grote SSD vergelijkingstest van Computer!Totaal van Juli/Augustus 2018, de <a href="https://www.kieskeurig.nl/ssd/product/4282953-samsung-970-pro/">Samsung 970 PRO</a>, tegenover de snelste SATA SSD uit diezelfde test, de Samsung 860 PRO. Voor een eerlijke vergelijking de 1TB variant van beide.

© PXimport

Sequentieel schrijven en lezen

Bij het lezen en schrijven van grote blokken, denk aan het werken met foto mappen of videobestanden, zien we het eerste grote verschil tussen de twee soorten SSD. Wellicht dat de naam SATA III of SATA-600 je eens is opgevallen bij specificaties van zowel SATA SSD’s en traditionele mechanische harde schrijven, waarbij de 600 staat voor 600 MB/s wat de harde limiet is van hoe snel data door een SATA bus naar een SSD zou kunnen. Dat is nog een theoretische limiet overigens, want we dienen dan nog rekening te houden met zaken als overhead en encoding en resultaten ergens in de 520-565 MB/s reeks zijn dan ook praktisch het maximaal haalbare

Ter vergelijking is de theoretische maximum snelheid van een PCI-Express 3.0 SSD 4000 MB/s, ruim een factor 6,5 hoger en waar dergelijke snelheden tot voorkort onmogelijk leken lukte het de Samsung 970 PRO als enige om er bij in de buurt te komen met zijn extreme leessnelheden. Dat houdt in dat in het lezen van grote blokken bestanden de 970 PRO een factor 6,5x sneller is dan de 860 PRO, en nog sneller als we oudere SATA SSD’s zouden vergelijken.

© PXimport

© PXimport

En wat het wegschrijven van zulke grote bestanden betreft? Een factor vijf sneller mogen we toch voorzichtig een zeer respectabel verschil noemen. Werk je veel met grote foto- en videobestanden dan is het beeld helder.

© PXimport

© PXimport

All-round gebruik

Het lezen en schrijven van grote blokken is waar SSD’s, zeker wanneer ze niet worden beperkt door achterhaalde protocollen, echt hun spierballen laten zien. Iedereen die in de laatste jaren wel eens iets naar een USB stickje heeft gekopieerd zal echter ervaren hebben dat het overzetten van data zelden non-stop op de maximum snelheden gebeurd. Zeker naar mate er meer kleinere bestanden in het spel komen komt er druk op de controller van de SSD te liggen om die vele handelingen in goede banen te leiden.

Benchmarks zoals PC Mark 8 maken daarom gebruik van verschillende intensieve gebruiksscenario’s om beter in beeld te brengen wat de verschillen tussen SSD’s zijn bij een meer gevarieerd gebruik dan enkel het werken met grote bestanden. Deze benchmark voert verschillende zware taken uit op basis van populaire applicaties zoals Photoshop en Excel en haalt er tevens verschillende games bij om SSD prestaties echt aan de tand te voelen.

Het resultaat

Ongeacht het gebruik wordt duidelijk dat de snelste m.2 schijven veel sneller zijn dan zelfs de snelste SATA opties, ook onder veel zwaardere omstandig heden zien we nog een overtuigende factor 2,7x meer snelheid.

© PXimport

Al moeten we wel wel vermelden dat dat gat niet enkel aan PCI-Express 3.0 en het NVMe protocol te danken is, want als we de PC Mark 8 resultaten van alle SSD’s uit de SSD vergelijkingstest van Computer!Totaal op een rij zetten wordt duidelijk dat de Samsung 970 PRO onder dergelijke zware omstandigheden op eenzame hoogte staat.

© PXimport

Conclusie

Zoek je snelheid en consistente prestaties ongeacht de situatie? Dan zijn de bovenstaande resultaten helder. Los van de praktische voordelen van een m.2 SSD zoals de afwezigheid van extra kabels in je pc en de compactere afmetingen zijn ze ongenaakbaar voor hun SATA tegenhangers

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000