Smart Home: het huis van de toekomst

© PXimport

Smart Home: het huis van de toekomst

Geplaatst: 26 april 2016 - 07:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Partnerredactie

Automatiseren is hip. En dan specifiek het automatiseren van je huis, om precies te zijn. Maar hoe connected kun je je huis nou eigenlijk maken? Aan de hand van verschillende hoofdstukken proberen we je wegwijs te maken in de mogelijkheden van je eigen ‘smart home’. Na het lezen van dit uitgebreide dossier weet jij wat je moet aanschaffen om je huis nog mooier te maken dan ‘ie al is.

© PXimport

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

Iedere week geven we in een nieuw hoofdstuk een update over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de smart home. We bekijken alle mogelijke oplossingen, om jou de beste keuze te laten maken. Deze week starten we echter niet in huis, maar ergens buiten. Hoe dat kan? Lees vooral verder.

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Smart Home producten zijn er in alle soorten en maten. Om je wat overzicht te geven helpen we je op weg aan de van het assortiment smarthome producten van D-Link. De Taiwanese fabrikant is een van de grote spelers op het gebied van nieuwe, slimme oplossingen.

Het bedrijf heeft haar smarthome apparatuur de noemer mydlink Home meegegeven en omvat zo’n beetje alles op het gebied van connectiviteit in en om je huis. Het merk heeft producten op het gebied van veiligheid, stroomverbruik en de bediening van elektronische apparaten. Kortom: zo’n beetje alles wat een mens anno 2016 in zijn huis belangrijk vindt.

Deze Engelse video maakt duidelijk wat een mydlink Smart Home voor je kan betekenen.

Buiten: de mydlink Home app bekeken

Grappig genoeg starten we de rondleiding in je eigen huis even niet thuis, maar ergens buiten. Ergens niet in de buurt. Het maakt eigenlijk niet uit waar, zolang je je smartphone of tablet maar bij je hebt en deze over een (goede) internetverbinding beschikt. Het slimme huis bedien je namelijk niet met ouderwetse schakelaars of door in te loggen op ingewikkelde websites. Nee, slechts het installeren van een applicatie is voldoende.

De speciale mydlink Home app, beschikbaar voor iOS en Android, stelt onder meer timers in voor je lichten, zorgt voor e-mailnotificaties wanneer er gevaar dreigt en regelt de temperatuur van je verwarming en controleert je stroomverbruik.

Maar het gaat verder: in feite is deze applicatie de afstandsbediening en nieuwsvoorziening voor alles wat er in je huis gebeurt. De app is gratis en er zijn geen abonnements- of installatiekosten.

Goed, tijd om onze woning eens te bewonderen. Of het nu een klein appartement of een gezellig doorzonhuisje betreft, als het gaat om smart home zijn er sowieso een aantal zaken om op te letten.

De voordeur: de mydlink Door/Window-sensor

We beginnen bij de voordeur. Op het oog zie je louter een deur zoals zovelen, maar schijn bedriegt. De ingang van het slimme huis van de toekomst heeft een sensor die weet wanneer er een deur (of: raam) opengaat. D-Link heeft daar de Door/Window-sensor voor en die weet precies wanneer er iets met je deur gebeurt. Ben je dus niet thuis, dan kan de sensor bijvoorbeeld een alarm laten afgaan. Mocht je die herrie even niet nodig vinden, dan kun je het apparaat ook een simpel berichtje naar je telefoon laten sturen.

De Door/Window-sensor heeft een batterijtje en is eenvoudig op iedere deur of raam te installeren.

Deze animatie geeft goed de mogelijkheden van de Door/Windowsensor weer.

Maar alleen een deursensor is niet voldoende, al is het maar omdat een batterij eens in de twee jaar leeg is. De oplossing zit er in het installeren van een zogenoemde monitor. Dit is in feite een zeer moderne camera die bewegingen kan detecteren. Installeer zo’n hippe beveiligingscamera en je kunt altijd en overal je eigen huis in de gaten houden. Slechts inloggen op de mydlink Home app is genoeg. Het is wellicht overbodig om te zeggen, maar de monitor kun je overal hangen. In je garage, de woonkamer, de tuin – de gadget houdt een oogje in het zeil.

Zo kun je zonder zorgen op vakantie. Mocht er opeens een onverwachte beweging in je huis zijn, dan geeft de camera jou een seintje en zet desgewenst het alarm aan.

mydlink heeft verschillende types, waaronder een HD-camera en zelfs een 360°graden editie die kan draaien en kantelen. Deze camera’s zijn stuk voor stuk voorzien van infraroodverlichting, zodat zelfs in volledige duisternis het een en ander nog te bekijken is. Over een aantal weken gaan we dieper in op de mogelijkheden en de verschillende type camera’s die te gebruiken zijn.

Meterkast: Connected Home Hub

Goed, genoeg over buiten, tijd om naar binnen te gaan. Je huis mag dan weliswaar goed beveiligd zijn, het is wel fijn dat ook van binnen de boel, los van mogelijke camera’s, volledig geautomatiseerd is.

Om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen is er de mydlink Connected Home Hub. Dit is in feite het hart van het mydlink Home-systeem. Alle slimme apparatuur staat voortdurend in contact met dit uiterst compacte product. Hij zorgt ervoor dat alles in contact staat met je thuisnetwerk en dus, zo eenvoudig is het, werkt en dat ook blijft doen. De Connected Home Hub is niet groter dan een uit de kluiten gewassen koffiemok, maar is essentieel in de smart home. De complete mydlink -lijn werkt trouwens op basis van de Z-WAVE technologie.

Z-Wave technologie uitgelegd

Z-wave is een nieuw draadloos protocol, die erg weinig energie verbruikt en daardoor ideal is voor toepassingen op het gebied van de smart home. Z-Wave is bedacht door Deense start-up Zen-Sys en later overgenomen door het grotere Sigma Designs. Z-Wave is ontwikkeld om een universee systeem te kunnen maken, niet gelieerd aan een product of merk. Zo zou een brede doelgroep er producten voor kunnen maken, iets wat dan ook veel gebeurt. Z-Wave is gericht op ‘home automation’, met een maximum van 254 verschillende apparaten.

Goed, de Connected Home Hub, dus. Zouden we hem willen tonen tijdens een rondleiding door het huis, dan zou de meest logische plek de meterkast zijn – waar iedereen doorgaans zijn router en aansluitingen heeft zitten. De Connected Home Hub misstaat, in tegenstelling tot veel andere netwerk-apparatuur, qua design echter niet in een gemiddelde woonkamer.

Waarom niet? Dat lees je in het volgende hoofdstuk, wanneer we alle kamers van je smart home langs gaan en daar de verschillende mogelijkheden van bekijken.

Facts

Hieronder nog wat meer informatie over de Connected Home Hub:

- 57% van de Nederlanders denkt dat in 2025 alle huizen smarthome-proof gebouwd worden.

- 58% van de Nederlanders denkt in 2025 geen huissleutel meer nodig te hebben.

Bron: onderzoek Panelwizard oktober 2015

© PXimport

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk: 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

In het vorige hoofdstuk heb je kunnen lezen wat er allemaal nodig is om een goede smart home te hebben. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de diverse mogelijkheden per kamer – die zijn namelijk stuk voor stuk verschillend.

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

We beginnen in de kamer waar je je waarschijnlijk het meeste begeeft: de huiskamer.

Woonkamer: mydlink Home Smart Plug

Een van de apparaten die je daar kunt tegenkomen is de mydlink Home Smart Plug. Dit is een klein kastje die je aansluit op een stopcontact. Deze speciale plug kan niet alleen met behulp van de app apparaten aan- of uitzetten, maar monitort ook energieverbruik en doet eventueel wat met die gegevens.

Video: myDlink Home Smart Plug

In iets meer dan een minuut kom je alles te weten over de mogelijkheden van de Smart Plug. Handig!

Heb je dus een gamende zoon of dochter, dan kun je via de mydlink Home app (iOS & Android) precies zien hoe vaak hij of zij speelt en hoeveel stroom dat verbruikt. Zitten ze op hun maandelijkse game-limiet, dan krijg je via de applicatie een notificatie en kun je de Playstation uitzetten… En ben je ’s ochtends in alle haast vergeten de tv uit te zetten? Via de applicatie zet je ‘m dankzij de Home Smart Plug als je vers aan de koffie op kantoor zit, gewoon uit.

Mydlink Home Smart Plug echt smart

En dat zijn nog maar relatief eenvoudige voorbeelden. Zo bekijkt de Home Smart Plug ook constant de interne temperatuur van aangesloten apparaten en kan deze bij oververhitting uitzetten. Dat is een stuk brandveiliger dan ouderwetse stopcontacten, waar kortsluiting kan nogal eens voorkomen.

Het lijkt dan ook wenselijk om diverse plugs in je woon- of slaapkamer te plaatsen. Als relatief eenvoudige add on op je stopcontact zijn deze gadgets bijzonder klein en dus geen lelijke toevoeging aan je toch al zo volle woonkamer. De installatie van de Smart Plug is verder gemakkelijk: met een druk op de knop op de voorkant synchroniseer je ‘m met je draadloze netwerk in huis.

Home Wifi-Motion Sensor

Oh, en mocht je geen zin hebben om zelf het licht aan te zetten? Met de mydlink Home Wifi-Motion Sensor gaat dat volledig automatisch. Loop je woonkamer binnen en hij merkt direct dat je er bent en klikt enkele lampen aan. Of start automatisch een muziekje. Gezellig.

Video: Home Wifi-Motion Sensor

Helder item over de Home Wifi-Motion Sensor

Keuken: Smoke Detector & Mains-Powered Siren

Tijd om een kijkje te nemen in de keuken. Of je nu fan bent van koken of niet, op deze centrale plek in je huis, is een rookmelder geen overbodige luxe - zelfs

bakt weleens een ei. In het slimme huis van de toekomst staat je Smoke Detector in contact met je draadloze netwerk. Is er een teveel aan rookproductie dan gaat deze ronde unit niet alleen ontzettend hard piepen, maar verstuurt hij ook een bericht naar je mobiele telefoon. Zo voorkom je dat je huis afbrandt omdat je vergeten bent de oven uit te zetten.

Video: Siren with Optional Battery

Op zich kan zo’n sirene heel wat herrie maken…

Mocht je de piep om wat voor reden niet horen, dan zorgt de Smoke Detector ervoor dat eventuele andere sensoren met sirenes afgaan. D-Link heeft daarvan twee types in haar portfolio: de Mains-Powered Siren is aangesloten op het lichtnet en maakt lawaai wanneer een apparaat of sensor hem die opdracht geeft. De Siren with Optional Battery Back Up functioneert hetzelfde, maar blijft werken wanneer er kortsluiting is geweest en je stroom is uitgevallen, doordat er een extra batterij aanwezig is.

Badkamer: myDlink Home Wi-Fi Water Sensor

Op naar de badkamer. De plek waar in huis verreweg het meeste water wordt verbruikt. En met dat vele water ligt gevaar op de loer. Want wat als je een lekkage krijgt en je daar pas veel te laat achter komt? Genoeg mensen zetten vlak voor ze de deur uitgaan hun wasmachine aan, om maar wat te noemen. Kom je na een dag hard werken terug, heeft er een halve watersnoodramp plaatsgevonden in je badkamer. Daar zit je niet op te wachten. De mydlink Home Wi-Fi Water Sensor biedt in zo’n geval uitkomst. Deze moderne kast detecteert wanneer er een overstroming of lekt plaatsvindt en laat dan een sirene afgaan.

Dat is al handig, maar dat voorkomt eventuele kortsluiting echter niet. Heb je de Water Sensor via een eerder genoemde Smart Plug met het lichtnet verbonden, dan schakelt deze bijvoorbeeld de wasmachine uit.

Hieronder geven we vrijelijk wat tips om lekkage te voorkomen.

3 tips om lekkage in je Smart Home te voorkomen

- Vaak is lekkage van de wasmachine het gevolg van een (klein) scheurtje in de afvoerpijp, of door slijtage aan onderdelen in dit soort apparaten. Om dit tegen te gaan is het allereerst belangrijk om geen scherpe voorwerpen rond de afvoer van de apparaten te leggen, zodat deze niet door de afvoer heen kunnen prikken. Daarnaast is het raadzaam om de apparaten eens per zoveel tijd na te laten kijken. Beginnende slijtage aan onderdelen wordt hierbij snel herkend, waarna de onderdelen vervangen kunnen worden.

- Ook hebben mensen nogal eens de neiging teveel was in de wasmachine stoppen. Dat zorgt soms voor verstopping. Stop je trommel niet meer dan voor driekwart vol, is de stelregel – dat zorgt voor de minste kans op problemen.

- Waterschade kan ontstaan door een lekkende wasmachine waarbij bijvoorbeeld de slang losraakt. Een goed waterslot kan dit voorkomen. Ook kun je een bak onder de wasmachine zetten.

Slaapkamer (van de kids): Home Monitors

Mocht je kinderen hebben, dan biedt het slimme huis van de toekomst een aantal leuke oplossingen. Een beveiligingscamera is namelijk niet alleen handig om inbrekers op te sporen of af te schrikken, het is ook de ideale manier om je jonge koters enigszins in de gaten te houden. Hoor je geroezemoes in de slaapkamer van je kleine, hoef je dankzij Home Monitors van D-Link niet meer naar boven om te kijken wat er aan de gang is – slechts het checken van de mydlink Home applicatie op je smartphone of tablet is voldoende (zie daarvoor hoofdstuk 1). Een soort van babyfoon dus, maar dan met beeld en met meer mogelijkheden.

We sommen de drie Home Monitors van D-Link nog even op:

- Home Monitor HD

De Home Monitor HD brengt je beelden in een 720P-resolutie met geluid en heeft een ingebouwde nachtzichtfunctie tot 5 meter. Ook kan hij je waarschuwen wanneer hij een beweging detecteert .

- Home Monitor 360

Met de Home Monitor 360 kan je dankzij een pan- en tiltfunctie vanuit je luie stoel een groot bereik checken. Je bedient ‘m met de mydlink Home-applicatie. Net als de Home Monitor HD kan hij bewegingen detecteren. Zijn nachtzicht is echter een stuk beter: tot 8 meter.

- Home Monitor 360 HD

Gelijk aan de Monitor 360, maar brengt beelden in een hogere resolutie. Dit model is overigens nog niet in Nederland beschikbaar.

Volgende keer zetten we een aantal feiten en cijfers voor je op een rij.

© PXimport

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk: 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

Hoofdstuk 3: Verschillende sets en opties bekeken

We hebben in voorgaande hoofdstukken de verschillende mogelijkheden voor je gehele smart home bekeken. Maar wat moet je nu precies aanschaffen? In dit hoofdstuk geven wij de verschillende kit-sets die mydlink te bieden heeft.

Video: Maak je huis slim met de producten van mydlink

Een watersensor, beveiligingscamera’s, sirenes - schaf je alles aan, dan komt er een karrenvracht aan slimme gadgets je kant op. Hoe mooi ook, dat is voor iemand die klein woont natuurlijk lang niet altijd nodig. Er zijn speciale starterkits die je voorzien in de basisbehoeftes. Een overzicht vind je hieronder.

Mydlink Smart Home HD Starter Kit

Met een Smart plug, Wi-Fi Motion sensor en Monitor HD heb je een eerste basisset aan slimme apparatuur. Zo kun je bijvoorbeeld je kind in de gaten houden, krijg je een melding wanneer er iemand (al dan niet ongewenst) in je huis loopt en kun je meest gebruikte lamp automatisch aan- of uitzetten.

Onderdelen Starter Kit op een rij

- Smart Plug (DSP-W215)

- Wi-Fi Motion Sensor (DCH-S150)

- Monitor HD (DCS-935L)

Voor meer informatie: download de speciale datasheet voor de Starter Kit.

Mydlink Smart Home Security Kit

Heb je een middelgroot huis en wil je deze geautomatiseerd zien? Dan is de Smart Home Security Kit wat voor jou. Dit pakket bevat de Connected Home Hub router, de Door/Window Sensor, een Monitor HD en een Siren with Optional Battery Backup. Probeert een inbreker dus je huis binnen te dringen dan is ‘ie gegarandeerd voor een bak herrie en is de kans dus erg klein dat hij je huis leegrooft.

Onderdelen Security Kit op een rij

- Connected Home Hub

- Door & Window Sensor

- Siren met optionele batterijback-up

- Monitor HD

Voor meer informatie: download de speciale datasheet voor de Security Kit.

Je hebt bij de aanschaf overigens geen installatie of maandelijkse kosten. Je betaalt de set en dat is alles. Geen onverwachte addertjes, dus. Beide sets zijn zowel offline als online verkrijgbaar.

© PXimport

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk: 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

Hoofdstuk 4: Tips, facts & figures over smart home

De afgelopen weken heb je hier de do’s en don’ts kunnen lezen op het gebied van de smart home. Welke producten zijn voor jouw huis geschikt en welke niet? Die vragen hebben we aan de hand van de mydlink producten zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Maar als je er dan eentje hebt: hoe bescherm je die dan? En waarom zou je überhaupt een smart home moeten hebben? Die vragen beantwoorden we in dit hoofdstuk.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is zo’n zinnetje die erg vaak wordt gebezigd, maar in het geval van de smart home wel eentje die van uiterst belang is. Want je kunt weliswaar een mooie watersensor of uitgebreid brandpreventiesysteem hebben, in de basis heeft een mens toch liever dat die dingen (stiekem) niet nodig zijn. In dit artikel daarom wat handvaten om de belangrijkste problemen, brand en waterschade, tegen te gaan.

Brand

Niets is zo vervelend en gevaarlijk als een brand. Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n veertigduizend branden, dus het is raadzaam om onderstaande tips even door te nemen. We gaan voor het gemak uit van een brand in de keuken - over het algemeen de plek waar het snelst brand ontstaat, door de aanwezigheid van een (ouderwets) gasfornuis. Als je wil voorkomen dat de Smoke Detector of Mains-Powered Siren afgaan zijn er een genoeg dingen om op te letten. Een overzicht:

Drie tips om brand te voorkomen in de keuken

- Veel branden ontstaan, logischerwijs, bij het koken. Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak. Dat komt omdat veel mensen erg schrikken wanneer dit gebeurt. Die schrikreactie heeft soms tot gevolg dat er geblust wordt met water. Maar dit is helemaal niet slim. Vaak worden de brandende vetdeeltjes van je vlees daardoor juist verspreid in een hele grote steekvlam. De gevolgen daarvan laten zich raden. Het is beter om bij een vlam in de pan direct de deksel op de pan te doen. Wat te doen? Zet het gas en de afzuigkap uit en laat de boel een tijdje met rust.

- De filters in een afzuigkap raken op den duur verstopt met vet en andere kookresten. Als je deze niet of nauwelijks schoonmaakt, bestaat de kans dat de boel in brand vliegt. De ellende die dat kan veroorzaken is aanzienlijk. De oplossing is vrij simpel: maak de filters gewoon regelmatig schoon.

- Kijk uit met het omschudden van ingrediënten in de pan als deze op vol vermogen aan het bakken zijn. Zeker als er een hoop vocht in zit, zal er tijdens het verdampen ervan veel vet meekomen, dat weer zeer licht ontvlambaar is.

Waterschade

Een ander groot probleem binnenshuis is waterschade. Uit onderzoek blijkt dat waterschade een van de grootste oorzaken van claims bij verzekeraars is, dus enige vorm van preventie is geen overbodige luxe. We gaan uit van de badkamer – de plek waar, weinig verrassend, het meest gebruik wordt gemaakt van water. Waterschade ontstaat doorgaans door problemen met de wasmachine.

3 tips om lekkage van de wasmachine te voorkomen

- Vaak is lekkage van de wasmachine het gevolg van een scheurtje in de afvoerpijp, of door slijtage aan onderdelen in dit soort apparaten. Om dit tegen te gaan is het allereerst belangrijk om geen scherpe voorwerpen rond de afvoer van de apparaten te leggen, zodat deze niet door de afvoer heen kunnen prikken. Daarnaast is het raadzaam om de apparaten eens per zoveel tijd na te laten kijken. Beginnende slijtage aan onderdelen wordt hierbij snel herkend, waarna de onderdelen vervangen kunnen worden.

- Ook hebben mensen nogal eens de neiging teveel was in de wasmachine stoppen. Dat zorgt soms voor verstopping. Stop je trommel niet meer dan voor driekwart vol, is de stelregel – dat zorgt voor de minste kans op problemen.

- Waterschade kan ontstaan door een lekkende wasmachine, waarbij bijvoorbeeld de slang losraakt. Een eenvoudig doch doeltreffend waterslot kan dit voorkomen. Andere optie: door het plaatsen van een bak onder de wasmachine, kan waterschade ook worden voorkomen.

Feiten en cijfers over het smart home

Goed, tijd voor iets anders. Misschien vraag je je af waarom je überhaupt een smart home moet hebben? Is dit niet te vroeg? Het antwoord daarop: nee. Je bent juist klaar voor de toekomst. Dat zeggen niet alleen wij in dit dossier, dat doen jullie Nederlanders zelf ook. Die conclusie kunnen we althans trekken op basis van de feiten en cijfers van een onderzoek over ‘het slimme huis’, gehouden in oktober 2015 door Panelwizard, in opdracht van een grote energieleverancier. Wij geven een overzicht van de leukste feiten en cijfers.

6 Facts: Nederlanders over het smart home

- 35% van de Nederlanders zou zijn huis graag smarthome-proof maken.

- 86% van de Nederlanders denkt dat in 2025 alle apparaten met een smartphone bediend kunnen worden.

- 64% van de Nederlanders denkt in 2025 zonder lichtknopjes in huis te kunnen.

- 58% van de Nederlanders denkt in 2025 geen huissleutel meer nodig te hebben.

- Vooral huishoudens met thuiswonende kinderen staan open voor smarthome technologie. 40% wil hun woning smarthome-proof maken versus 31% bij huishoudens zonder thuiswonende kinderen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000