Server nodig? Overweeg een VPS!

© PXimport

Server nodig? Overweeg een VPS!

Over ons

Geplaatst: 27 november 2019 - 12:58

Aangepast: 14 december 2022 - 11:09

Partnerredactie

Je moest altijd goed nadenken voordat je ergens een server huurde voor bijvoorbeeld het hosten van een website. Over het verwachte aantal bezoekers bijvoorbeeld, en de belasting die dat voor de server geeft. Met een virtuele server ofwel VPS is dat veel makkelijker: je begint klein en kunt op elk moment opschalen als de bezoekersaantallen of je eisen en wensen groeien.

© PXimport

Een fysieke (dedicated) server in een datacenter die helemaal van jou is, klinkt leuk, maar er kleven ook nadelen aan. Zeker als je net begint, biedt zo’n server vaak veel meer rekenkracht dan nodig, waar je wel een stevige prijs voor betaalt. Ook kan het gebeuren dat de server op een gegeven moment te krap wordt en upgrades nodig heeft, waarbij je tegen de beperkingen van de hardware aanloopt. Een VPS ofwel virtual private server is in veel situaties een betere optie, onder meer omdat het de schaalbaarheidsproblemen oplost. Je hebt namelijk geen fysieke server maar huurt flexibel de gewenste capaciteit, waarbij je onder andere het aantal processorkernen, de hoeveelheid geheugen en gewenste opslag kiest. Dat is ook beter voor het milieu, omdat het efficiënter werkt dan de alternatieven.

© PXimport

Schaalbaar

Door de goede schaalbaarheid van virtuele servers kun je klein beginnen; dat is zelfs aan te raden. Een VPS kun je vervolgens mee laten groeien met de benodigde capaciteit, zonder dat je het besturingssysteem en de toepassingen die erop draaien, hoeft te herinstalleren. Je hebt er na de aanschaf van je virtuele server - wat hardware betreft – geen omkijken meer naar. Qua besturingssysteem en toepassingen heb je dezelfde mogelijkheden als bij een fysieke server. Zo kies je zelf welk besturingssysteem en welke toepassingen je erop draait. Je hebt er tevens volledige toegang toe en bent veelal zelf verantwoordelijk voor het installeren van bijvoorbeeld een webserver en het up-to-date houden van het systeem. Heb je daar niet zo veel ervaring mee, dan is een control panel zoals DirectAdmin of Plesk overigens een fijne hulp.

Kenmerken TransIP

Een VPS voelt dus als een eigen server maar in hoeverre je van alle bovengenoemde voordelen profiteert, hangt ook een beetje van de hostingprovider af. TransIP blijkt met haar BladeVPS een degelijke en flexibele optie. De PureSSD virtuele servers maken zoals de naam al aangeeft standaard gebruik van SSD-opslag voor de beste prestaties. Er zijn enkele vaste pakketten samengesteld zoals X1, X4 en X8 maar je kunt deze naar voorkeur aanpassen. Voor elke virtuele server worden automatische back-ups gemaakt. De wat grotere pakketten geven bovendien de mogelijkheid om een snapshot te maken, in feite een momentopname van de opslag. Daarmee kun je gemakkelijk terug naar de laatst werkende versie: handig als bijvoorbeeld een update is mislukt. Wat betreft besturingssystemen en control panels biedt TransIP alle gangbare opties aan.

© PXimport

Controlepaneel

TransIP biedt een mooi en praktisch ingedeeld controlepaneel waar je alle eigenschappen van de server kunt beheren of uitbreidingen bestelt. Je logt hier bijvoorbeeld direct in via een console, maakt een snapshot of houdt het verbruik bij. Ook kun je het besturingssysteem herinstalleren, upgraden naar een zwaarder pakket of specifiek bijvoorbeeld het geheugen, de opslagruimte of het aantal snapshots opwaarderen. Kom je opslagruimte tekort, dan is Big Storage een mooie uitbreiding. Zie dit als een externe schijf die je koppelt aan je virtuele server. De prijs is gunstig (€ 12,10 per maand per 2 TB) en de grootte is flexibel aan te passen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000