Je Chromebook offline gebruiken

© CIDimport

Je Chromebook offline gebruiken

Geplaatst: 13 september 2018 - 05:52

Aangepast: 14 december 2022 - 09:23

Partnerredactie

Dat een Chromebook zeer betaalbaar is, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat je het apparaat ook gewoon offline kunt gebruiken? Er wordt vaak ten onrechte gedachte dat je voor een Chromebook te allen tijde verbonden moet zijn met het internet, en (gelukkig) is daar weinig van waar.

© PXimport

Het is absoluut zo dat een Chromebook ontworpen is voor online gebruik. De opslagcapaciteit is beperkt en dat betekent dat men ervan uit gaat dat je, bijvoorbeeld, de cloud voornamelijk gebruikt voor opslag. Maar wat nu als je naar een gebied gaat zonder internet? Dan hebben we goed nieuws, ook in Jipsingboermussel kun je je Chromebook gewoon gebruiken.

Externe opslag

Met het oog op opslag, raden we je ten eerste aan om te zorgen voor externe. Je kunt hierbij denken aan een SD-kaart (voornamelijk handig als je Chromebook een ingebouwde SD-kaartlezer heeft), maar een externe SSD werkt ook prima. We zeggen daarbij bewust SSD in plaats van harde schijf, omdat traditionele schijven zwaar zijn, en toch ook kwetsbaarder. Maar zelfs een usb-stick kan voldoende zijn om je net het aantal extra gigabytes te geven dat je nodig hebt.

Google Docs offline

Op het moment van schrijven heeft Microsoft nog geen versie van Office die compatible is met Chrome OS. Wél een versie die je kunt gebruiken via de ondersteuning voor Android, maar dat is toch nét wat omslachtiger. Voor deze tip gaan we ervan uit dat je Google Docs gebruikt. Als dat zo is, dan weet je dat Google Docs ontworpen is voor online gebruikt, immers je bewerkt bestanden rechtstreeks in de cloud. Dat wil echter niet zeggen dat je die functionaliteit niet kunt veranderen. Je moet daarvoor echter wel iets installeren. Open de Chrome Web Store en zoek naar de extensie Offline Documenten en klik op Toevoegen aan Chrome. Surf vervolgens naar https://drive.google.com/drive/settings en klik in de pagina die verschijnt op het vakje naast Offline om ervoor te zorgen dat de bestanden ook lokaal worden opgeslagen. Wanneer je nu klikt op de Launcher in Chrome OS wanneer je Chromebook niet verbonden is met internet, en je klikt vervolgens op Google Drive, dan zul je het bestand waar je recentelijk online aan gewerkt hebt, hier ook offline ziet staan. Zodra je Chromebook weer verbinding heeft, zullen de wijzigingen direct worden geüpload.

© CIDimport

Gmail offline

Gmail offline gebruiken klinkt een beetje als een onlogisch verhaal, want Gmail is immers al vanaf het begin een maildienst die louter online opereert. Toch is het óók mogelijk om Gmail offline te halen. Daarmee doelen we uiteraard op het opstellen van mailberichten en het reageren op mails die je reeds hebt binnengehaald, want zo lang je offline bent komt er uiteraard niets binnen en zal er ook niets daadwerkelijk verstuurd worden. Ook hiervoor heb je, op je Chromebook, een app nodig. Deze app heet Gmail Offline en is gratis te downloaden uit de Chrome Web Store. Zodra je de app hebt gedownload, kun je hem starten via de Launcher, waarna je dient te klikken op Offline e-mail toestaan en vervolgens Doorgaan. Je berichten worden gesynchroniseerd met je Chromebook en je kunt offline reageren en nieuwe berichten opstellen. Uiteraard wordt dit alles pas daadwerkelijk verstuurd zodra je weer verbinding hebt met internet.

© CIDimport

Films en muziek offline

Google heeft z’n eigen dienst voor het aanbieden van films en muziek en het is goed om te weten dat je zélfs die media lokaal kunt opslaan. Zorg er ten eerste voor dat je de Google Play Films-extensie hebt geïnstalleerd (maar dat heb je waarschijnlijk, anders kon je al geen films zien via Google Play). Wanneer je een film hebt gekocht in Google Play Films klik je in de Launcher op Google Play Films en daarna op Mijn films of Mijn tv-programma’s. Naast de film (of serie) die je gekocht hebt, zie je nu een optie genaamd Downloaden. Klik hierop om de film te downloaden. Voor muziek werkt het bijna op identieke wijze: na het downloaden van muziek, klik je op Google Play Muziek in de Launcher en daarna in het menu op Muziekbibliotheek. Zoek nu naar het nummer of album dat je offline wilt luisteren en klik op Meer en vervolgens op Downloaden. Hierbij benadrukken we nogmaals dat je er rekening mee moet houden dat een Chromebook doorgaans weinig opslagcapaciteit heeft. De opslaglocatie van films kun je helaas niet aanpassen, de opslaglocaties voor Muziek kun je wél veranderen naar bijvoorbeeld je SD-kaart.

Bestandsbeheer in Chrome OS

Tot slot nog even het bestandsbeheer, want als Chrome OS geen Windows Verkenner heeft, hoe kom je dan bij je bestanden? Dat is gelukkig heel eenvoudig. Klik op de Launcher, en vervolgens op bestanden. Je ziet nu aan de linkerkant, in principe net zoals Windows Verkenner, een overzicht van de stations / media die je kunt benaderen, en wanneer je daarop klikt verschijnt aan de rechterkant de inhoud.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000