Gemakkelijk je netwerkbereik uitbreiden - devolo Magic 2 LAN triple getest

© PXimport

Gemakkelijk je netwerkbereik uitbreiden - devolo Magic 2 LAN triple getest

Geplaatst: 28 februari 2020 - 12:55

Aangepast: 14 december 2022 - 13:21

Partnerredactie

Een huis kan tegenwoordig niet over genoeg internetaansluitingen beschikken. Maar, om heel je huis vol te leggen met losse kabels is ook geen goed plan. Vijf lezers hebben de kans gekregen om de nieuwe devolo Magic 2 LAN triple powerline-adapter thuis te testen. Vooral zolderkamers blijken lastige plekken te zijn om je internet uit te breiden. Kan de Magic 2 LAN triple daar verandering in brengen bij onze testers? Lees hier de ervaringen!

© PXimport

De vijf testers die hebben deelgenomen aan dit testpanel zijn Casper Plomp, Suzanne Verschoren, Michel Schouten, William Verbraeken en Peter Stegmeijer. Zij kregen de devolo Magic 2 LAN triple thuisgestuurd, om twee weken lang de adapter aan de tand te voelen. De set beschikt over twee adapters: een adapter met één lan-aansluiting en een adapter met drie lan-aansluitingen.

De eerste indruk

“Begin december ontving ik het pakket met de devolo Magic 2 LAN triple starterkit. ‘Magic’ staat groot in het zwart op de doos, waardoor je al een spannend gevoel krijgt. De sticker met ‘Snelste powerline-adapter ter wereld’ wekt verwachtingen”, stelt Peter Stegmeijer. De twee adapters liggen netjes naast elkaar in de doos met bovenop de handleiding voor installatie. “Ook zonder veel computerervaring kun je redelijk raden welke adapter de zender is”, stelt Peter. “Naast de twee adapter, zitten er in de doos ook twee utp-kabels van ongeveer anderhalve meter opgeborgen”, merkt Casper Plomp op.

© PXimport

Installatie

“Met de handleiding erbij was het eenvoudig om via een stappenplan de powerline-adapters te installeren. Het opzetten van het powerline-netwerk gaat eenvoudig. Zodra de lan-adapter verbinding heeft gemaakt met je router, kun je binnen enkele minuten een andere adapter in een willekeurig stopcontact plaatsen en is je lan-netwerk uitgebreid”, volgens William Verbraeken. “Het installeren van de adapters ging erg gemakkelijk. Uit interesse heb ik de duidelijke beschrijving doorgenomen, maar dit was eigenlijk niet nodig. Er staat zelfs een hoofdstuk bij voor het oplossen van eventuele problemen, erg handig!” stelt Michel Schouten.

“De volgorde voor installatie is verrassend. Niet de zenderadapter wordt als eerste in het stopcontact gestoken, maar juist de triple-lan-adapter, de ontvanger dus. Hier gaat zoals beschreven na een paar seconden een wit lampje knipperen. Nu mag de zenderadapter in het stopcontact worden gestoken, terwijl deze met een meegeleverde lan-kabel met de router is verbonden. We kunnen internetten!” vertelt Peter Stegmeijer. Volgens Suzanne Verschoren ging het opzetten van het powerline-netwerk erg simpel en is het voor iedereen goed te doen: “De adapters zoeken elkaar op en waren snel met elkaar verbonden. Geen gedoe meer met routers en modems opnieuw aan en uit zetten, maar gewoon stabiel en vooral snel internet.” Ook Casper Plomp ervaart een snelle verbinding tussen de twee adapters, waardoor hij snel aan de slag kan.

© PXimport

Gebruiksgemak en snelheid

Om de functionaliteit van de adapters te testen, is het slim om ermee door het huis te gaan, stelt Peter Stegmeijer: “Ik test de Magic 2 LAN triple eerst bij ons op zolder, de meest lastige opstelling. De lan-triple-adapter komt in een willekeurige wandcontactdoos op zolder. De reeds aanwezige lan-kabel wordt met de lan-triple-adapter verbonden. Het beeldscherm van de televisie is meteen haarscherp. Ook de laptop wordt aangesloten op de adapter en ook daar is gelijk een goede internetverbinding. Zelfs na het aansluiten van de desktopcomputer op de derde aansluiting, is de snelheid van de adapter nog 1 Gbps, en dat op zolder! Ook in de rest van het huis blijft de snelheid mooi stabiel.”

“Wanneer je eenmaal je apparatuur met lan-kabels verbonden hebt met de triple adapter, heb je er geen omkijken meer naar. Geen haperingen meer op de laptop wanneer hij even geen verbinding maakt met het wifi-netwerk. Je bent namelijk direct en altijd online. Downloaden gaat snel is mijn ervaring. Ik gebruik verschillende smart-mogelijkheden van mijn televisie, om op die manier onder andere Netflix-series in 4K uit te zenden. Dat werkt prima”, vertelt Suzanne Verschoren tevreden.

Volgens William Verbreaken is de ingebouwde kinderbeveiliging een groot pluspunt van de devolo Magic 2 LAN triple. De kinderbeveiliging valt gelijk op bij het uitpakken van de set en is te vinden bij de geïntegreerde stopcontacten op de adapters.

© PXimport

Eindoordeel

Na een paar weken testen komt Michel Schouten tot de conclusie dat de devolo Magic 2 LAN triple voor hem zeker voor verbetering heeft gezorgd: “We kunnen eindelijk op zolder onze favoriete series kijken met een goede en zeer stabiele verbinding. Nu, drie weken na ontvangst, hebben we nog geen problemen ondervonden, dus ik ben zeer tevreden!” William Verbraeken is, in tegenstelling tot zijn vorige powerline-adapters, erg tevreden over de LAN triple: “De adapters bieden snel internet aan door heel het huis, zonder dat je echt veel ict-kennis nodig hebt. De snelheid is goed en het aantal vastlopers van streamingdiensten is beperkt tot het minimum. Wel vind ik het jammer dat de set niet beschikt over een wifi-versterker. Maar ik ben zo tevreden over de starterskit dat ik bereid ben om de devolo-uitbereidingsadapter met wifi aan te schaffen.”

“Waar de power-adapters devolo Magic 2 LAN triple voor bedoeld zijn, wordt zeker waargemaakt in deze test. Op de doos staat ‘snelste poweradapter’ en dat kan zomaar eens waar zijn”, stelt Peter Stegmeijer. Bij Suzanne Verschoren heeft de triple set met name bij de spelcomputers een groot voordeel opgeleverd: ‘Je merkt gewoon echt dat het downloaden van games en grote updates een stuk sneller en stabieler gaat via de kabel met de devolo-set, dan wanneer je hetzelfde wil doen via wifi. Ik kan dan ook geen andere conclusie trekken dan dat de devolo Magic 2 LAN triple doet wat het moet doen, en dat is precies wat je wilt!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met devolo.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000