Extra aansluitingen voor je laptop Veelzijdige hubs met usb-c

© PXimport

Extra aansluitingen voor je laptop Veelzijdige hubs met usb-c

Geplaatst: 26 oktober 2020 - 09:26

Aangepast: 14 december 2022 - 12:50

Partnerredactie

Als je een laptop, tablet of ander mobiel device koopt wil je daar ook al je randapparatuur op aan kunnen sluiten, zeker als je comfortabel wil thuiswerken. Dat wordt steeds meer een uitdaging. Om de apparaten kleiner, slanker of goedkoper te maken, worden veel aansluitingen wegbezuinigd. Juist op nieuwe systemen brengt usb-c oplossing, in combinatie met een veelzijdige usb-hub voor deze standaard.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LINQ.

Sommige aansluitingen op een nieuwe laptop of mini-pc mis je misschien niet direct. Een vaste netwerkpoort kan zomaar onnodig zijn als je verbinding met een snel wifi-netwerk maakt. Maar als je er graag games wil streamen via het netwerk, geeft zo’n netwerkkabeltje je vaak wel een betere performance. Nog vervelender is het vaak beperkte aantal usb-aansluitingen. Zeker als je veel randapparaten aan wil sluiten om bijvoorbeeld comfortabel thuis te kunnen werken. Denk aan een muis, toetsenbord, webcam, usb-flashdrive, printer, geheugenkaartlezer of – voor wat ontspanning tussendoor – een spelcontroller. Of neem de aansluiting voor een externe monitor: ook dat is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. En áls het er op zit, heb je nog het risico dat het niet past, want er bestaan immers meerdere grote standaarden voor de video-uitgang. Gelukkig is er met usb-c een standaard die bovengenoemde problemen vrij gemakkelijk voor je op kan lossen.

Heel veel randapparatuur vertrouwt op een usb-verbinding.

© PXimport

Usb-c mogelijkheden

Dat de usb-c een zeer universele poort is behoeft waarschijnlijk geen toelichting meer. Dat begon in 2015 al een beetje door te dringen, toen Apple een MacBook met slechts één enkele usb-c poort introduceerde. Het opladen van het apparaat, aansluiten van een extern beeldscherm, alles ging via die ene poort. En dat is best wat onpraktisch. Zeker als je veel tegelijk wil doen via die poort. Ook bij de huidige MacBooks wordt weer vol ingezet op usb-c (of het vergelijkbare Thunderbolt 3). De Air heeft er nu twee, en de grotere Pro-uitvoeringen zelfs vier. Maar ook nu heb je een usb-c hub nodig om de oude en vertrouwde poorten terug te krijgen.

Met usb-c worden oude maar vertrouwde poorten verdrongen.

© PXimport

Hubs

LINQ heeft een breed assortiment van usb-c hubs gericht op laptops met usb-c of Thunderbolt 3. Zoek je naar een usb-c hub, dan is het handig voor jezelf even een overzichtje te maken van de aansluitingen die je nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld het vertrouwde usb-a 3.1, voor onder andere een muis, toetsenbord of webcam. Of een hdmi-aansluiting voor een monitor, waarbij LINQ in haar hubs tot 4k en 60 Hz ondersteunt. Controleer wel of jouw usb-c-poort het gebruik van hdmi ondersteunt, dat is niet altijd het geval. Ook bij een oudere monitor met alleen een vga-aansluiting kan usb-c je uit de brand helpen, zoek dan specifiek een hub met deze aansluiting. Er zijn verder modellen met kaartlezer voor bijvoorbeeld sd, ideaal als dat niet al in je laptop zit.

Opladen

Als je je laptop moet opladen via usb-c is het natuurlijk wel zo prettig dat je deze nog op kunt laden op het moment dat je er een usb-c hub aan hangt. Zeker als je maar één usb-c aansluiting hebt, zoals op de oudere MacBook. In dat geval is het handig als de hub een zogenoemde pass-throught biedt. Dit vind je op alle hubs van LINQ met een laadcapaciteit tot 100 watt. Je voorkomt dan ook meteen dat al die randapparaten je accu leegtrekken.

Veel laptops gebruiken usb-c ook voor het opladen.

© PXimport

Uitvoeringen

De tabel geeft een overzicht van alle uitvoeringen van LINQ. Zoals je ziet dient de kleine maar handige LINQ 2-in-1 een eenvoudig doel: hiermee kun je je laptop via usb-c opladen en tegelijkertijd een monitor via hdmi aansluiten, met resoluties tot 4k en 60Hz, afhankelijk van de hoeveelheid poorten die er gebruikt worden. De LINQ 3-in-1 geeft je dezelfde aansluitingen maar voegt hier nog een usb-a-aansluiting aan toe, zodat je ook bijvoorbeeld een webcam kan aansluiten of ‘doorlussen’ naar een ouderwetse usb-hub voor nog meer aansluitingen. En de LINQ 4-in-1 geeft je daar bovenop nog een vga-aansluiting. Die kun je overigens niet gelijktijdig met de hdmi-aansluiting gebruiken. Een typische toepassing is het aansluiten van een beamer voor het geven van een presentatie.

Uitgebreidere modellen

De LINQ 5-in-1, 6-in-1, 7-in-1 en 8-in-1 geven je nog meer aansluitingen. Enkele daarvan hebben ze gemeen. Ze kunnen bijvoorbeeld allemaal je laptop opladen, en geven je één extra usb-c aansluiting en twee usb-a-aansluitingen. Tevens beschikken ze over een hdmi-aansluiting. De 6-in-1 en 8-in-1 geven je aanvullend een rj45-netwerkaansluiting en op alleen de 7-in-1 en 8-in-1 vind je een kaartlezer voor microsd en sd.

De 8-in-1 geeft je een overvloed aan aansluitingen.

© PXimport

Uitvoeringen voor de Mac

Overzicht met aansluitingen van de usb-c hubs van LINQ.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten