Een laptop kopen: waar moet je op letten?

© CIDimport

Een laptop kopen: waar moet je op letten?

Geplaatst: 18 april 2018 - 10:40

Aangepast: 14 december 2022 - 09:24

Partnerredactie

Een nieuwe laptop aanschaffen is tegenwoordig een behoorlijke uitgave. Oneindig veel modellen en soorten, en prijsklassen. Hoe kun je daartussen de juiste keuze maken? Het is gelukkig minder moeilijk dan het lijkt. Het eerste dat we je aanraden is wat we altijd aanraden bij een aankoop waar veel geld mee gemoeid is: bepaal van tevoren wat je budget is. Zo voorkom je dat je je laat verleiden door allerlei mogelijkheden. Bedenk ook hoeveel marge je op dat budget hebt, want het kan natuurlijk altijd ietsje hoger uitvallen dan gedacht.

© PXimport

Soort gebruiker

Het tweede dat belangrijk is om vast te stellen is wat voor soort gebruiker je bent. Ben je een lichte gebruiker, die de laptop alleen maar gebruikt om wat te mailen en te surfen (in welk geval een tablet ook interessant zou kunnen zijn), een middelzware gebruiker, die naast de genoemde activiteiten ook spelletjes speelt en HD video wil bekijken, of een zware gebruiker, die zware applicaties draait, heftige games speelt, kortom zaken die veel van de processor vragen. Het verschil tussen de eerste en laatste categorie kan zomaar duizend euro zijn. Daarnaast moet je je afvragen welke aansluitingen je belangrijk vindt. Heb je een digitale camera? Dan is een ingang voor sd-kaarten natuurlijk onmisbaar. Als je veel foto’s op een externe harde schijf hebt staan, dan moet de laptop wel beschikken over de juiste usb-aansluiting. Kortom: denk goed na welke aansluitingen voor jou onmisbaar zijn.

Display, omvang en batterij

Ook belangrijk is hoe groot je de laptop wilt hebben. Een grote laptop met een groot scherm is lekker, maar maakt het apparaat ook wel een stuk zwaarder en minder makkelijk mee te sjouwen. Dit is echt iets dat je even in de winkel zou moeten uitproberen. En hoe scherp moet het display zijn? Ga je voor het scherpste van het scherpste, of is dat eigenlijk niet zo belangrijk voor je? Denk ook aan de capaciteit van de batterij. Zit je vaak op een locatie zonder stroom? Dan is een batterij die het minstens tien uur uithoudt wel aan te raden. Ben je vrijwel altijd verbonden met het elektriciteitsnet, dan is dit een punt waarop je kunt besparen.

© CIDimport

Let ook op de capaciteit van de batterij, dit kan geld schelen of juist frustratie.

Opslagcapaciteit

Een steeds relevanter punt is de opslagcapaciteit. Vroeger wilden we het liefst een zo groot mogelijke harde schijf, maar de vraag is of je dit tegenwoordig nog wel nodig hebt. Alles opslaan op je harde schijf is niet handig als de laptop crasht, dus werken met een grote externe schijf is wellicht handiger (en vaak ook goedkoper). Ook zorgt de cloud ervoor dat we steeds minder opslag nodig hebben. Denk hier goed over na, dit kan je honderden euro’s schelen.

Besturingssysteem

Kocht je tien jaar geleden een laptop, dan kon je grofweg kiezen tussen Windows en OS X. Tegenwoordig is er meer keus. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Chromebooks die geen Windows draaien maar Chrome OS. Dat kan aanzienlijk in de kosten schelen, maar lang niet alle programma’s draaien op Chrome OS, dus dat is iets om rekening mee te houden.

© CIDimport

Niet alle laptops draaien Windows, sommige laptops draaien op Chrome OS.

Op zoek naar een laptop?

Het mag duidelijk zijn dat het kiezen van een laptop een lastige taak kan zijn als je niet eerst al deze informatie voor je op een rijtje zet. Elke gebruiker heeft andere wensen, maar als je op zoek bent naar een laptop die niet teveel kost, maar toch veel in z’n mars heeft, dan raden we je de Teclast F7 Notebook aan. Deze 14-inch laptop bevat een Intel Celeron N3450 Quad Core met tot aan 2,2 GHz kloksnelheid. 6 GB DDR3-geheugen zorgt ervoor dat de laptop ook wat zwaardere processen aankan, en de 128 GB SSD opslagcapaciteit biedt je meer dan genoeg ruimte om naast het meegeleverde Windows 10, de applicaties te draaien die je wilt. De ingebouwde camera aan de voorkant stelt je in staat om videogesprekken te voeren, die je eventueel op groot formaat kunt bekijken dankzij de HDMI-uitgang. De ideale laptop voor wie geen fortuin wil betalen, maar wel graag kwaliteit in handen heeft. De Teclast F7 is op dit moment in de aanbieding voor €246.22, via de site van Gearbest.

© CIDimport

Heb je al een hele fijne laptop, maar ben je opzoek naar andere handige gadgets? GearBest heeft wekelijks diverse producten in de aanbieding, via deze site.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000