De wonderlijke reis van de iPhone - Van I tot XI?

We leven in de tweede helft van 2018 en dat betekent dat het bijna tijd is voor een nieuwe iPhone.. Daar zijn we inmiddels zo aan gewend, dat het nauwelijks voor te stellen is dat 11 jaar geleden nog niemand van een href="https://www.telfort.nl/persoonlijk/mobiel/iphone.htm" rel="noopener noreferrer" target="_blank">iPhone</a> had gehoord.

© PXimport

Het is minstens zo moeilijk voor te stellen dat er in diezelfde tijd nog geen app stores waren, providers en telefoonfabrikanten met elkaar overhoop lagen over wie geld zou moeten verdienen aan apps, en dat het gros van de telefoonrekeningen nog op ging aan videobellen via UMTS en het verzenden van sms’jes.

iPhone

En toen was daar ineens de iPhone in 2007. Het eerste toestel, dat officieus de naam iPhone 2G kreeg, was uniek, omdat het geen fysiek toetsenbord meer had, maar een aanraakscherm. Ingewikkelde interfaces, zoals die van Nokia en Motorola, werden vervangen door een eenvoudige interface, met vierkantjes op een achtergrond. Steve Jobs kondigde groots aan: “Apple gaat de telefoon opnieuw uitvinden”. De Apple-topman werd keihard uitgelachen, maar de geschiedenis staat inmiddels aan zijn kant.

© PXimport

iPhone 3G (2008)

Het eerste model dat ook in Nederland beschikbaar was. De iPhone 3G, ditmaal wel met GPS, was één van de eerste toestellen die 3G ondersteunde. De lancering van de App Store zorgde direct voor een revolutie, voor het eerst konden smartphonegebruikers eenvoudig apps downloaden.

© PXimport

iPhone 3GS (2009)

De lancering van de 3GS maakte duidelijk dat er ieder jaar een nieuwe iPhone zou verschijnen. Ook ontstond hier een andere traditie, de toevoeging van de s achter het standaardmodel. De s hield in dat het ontwerp ongemoeid werd geladen en dat er vooral was gewerkt aan de specificaties binnenin het toestel. Er kon nu eindelijk worden gefilmd met de iPhone en het toestel was een stuk sneller.

© PXimport

iPhone 4 (2010)

Het ontwerp van de iPhone 4 was superstrak, het Retina-display werd geïntroduceerd, en het was ook de eerste smartphone van Apple met een camera aan de voorkant. In hetzelfde jaar werd FaceTime geïntroduceerd, een technologie die videobellen eindelijk toegankelijk maakte voor iedereen, zónder torenhoge kosten.

© PXimport

iPhone 4S (2011)

De 4s bevatte een 8-megapixelcamera, waardoor de iPhone eindelijk ook op het gebied van fotografie een belangrijke speler werd. 4s zorgde ook voor de introductie van Siri, een spraakassistent die destijds wederom met hoongelach werd begroet, maar die inmiddels door miljoenen mensen actief gebruikt wordt. Apple-oprichter Steve Jobs stierf een dag na de introductie van dit toestel.

© PXimport

iPhone 5 (2012)

Waar Jobs had gezegd dat een grote iPhone niet nodig was, week Apple daar een jaar na z’n dood onmiddellijk van af, met een extra groot toestel. Ook nam Apple afscheid van de 30-pins connector, ten gunste van de Lightning-connector die we anno 2018 nog steeds gebruiken.

© PXimport

iPhone 5C (2013) en 5S

2013 was het eerste jaar waarin Apple besloot om meer dan één toestel uit te brengen. De iPhone 5C was in principe een omgebouwde iPhone 5, in vrolijke kleuren, voor mensen met wat minder budget. De iPhone 5S daarentegen kreeg een volledig nieuw ontwerp, en Touch ID, een vingerafdruksensor die wachtwoorden overbodig zou maken.

© PXimport

iPhone 6 (2014) en 6 Plus

2014 is wederom een belangrijk jaar in de iPhone-geschiedenis. Niet alleen vergrootte Apple het display naar 4,7-inch, het bedrijf introduceerde ook voor het eerst het plusmodel. Een display van maar liefst 5,5-inch en het toestel werd dan ook gekscherend de iPad-nano genoemd. Naast de Plus introduceerde Apple (eindelijk) NFC-technologie en Apple Pay, de technologie die ervoor zorgde dat mensen kunnen betalen met hun iPhone (en Apple Watch). Helaas wachten we in Nederland nog steeds op Apple Pay.

© PXimport

iPhone 6S (2015)

Wat ons betreft was 2015 een zeldzaam jaar, omdat ten eerste uiterlijk vrijwel niets aan het toestel was veranderd, maar innerlijk ook niet bijster veel, zowel voor het gewone model als de plus. Force Touch werd geïntroduceerd, inmiddels genaamd 3D Touch en alweer op z’n retour, en Live Photos werd onthuld door Apple, maar ook daar hoor je nagenoeg niemand meer over. Het enige dat 2015 écht bracht, was een spectaculaire nieuwe 12 megapixelcamera, waardoor niet alleen betere foto’s geschoten konden worden, maar ook eindelijk 4K video kon worden vastgelegd.

© PXimport

iPhone SE (2016)

In 2016 verraste Apple ons maar liefst met drie nieuwe modellen, de iPhone 7 en 7 Plus, én de iPhone SE. Dit laatste model doet denken aan de iPhone 5C: een iPhone 6s, in het jasje van een iPhone 5, voor een bizar goede prijs. De iPhone 7 (en Plus) was de eerste iPhone die waterdicht was, en daarnaast bood het toestel maar liefst tweemaal zoveel opslagcapaciteit als tot dan toe beschikbaar was. Schokkend voor velen was de afwezigheid van een koptelefoonaansluiting, al was dat wederom een brandje dat snel geblust was. Innovatie vereist nu eenmaal moed. Het sterkste punt van de iPhone 7 Plus was de dubbele camera, waardoor het onder andere mogelijk werd om foto’s met scherptediepte te maken.

© PXimport

iPhone 8 en X (2017)

In 2017 bestond de iPhone tien jaar, reden voor drie modellen, een iPhone 8 en 8 Plus, én een X. Alle drie de modellen waren de meest geavanceerde iPhones tot dan toe, al spande de X de kroon, met z’n OLED-display dat de gehele voorkant besloeg. Het prijskaartje van rond de 1300 euro (los toestel) was onvoorstelbaar hoog, maar het toestel bleek dan ook vooral een statement: het bewijs van hoe ver Apple is gekomen, van het gelach in 2007, tot dit geavanceerde apparaat, tien jaar later.

© PXimport

En nu?

Hoe de nieuwe iPhone gaat heten weten we niet. Wel weten we dat er waarschijnlijk drie modellen verschijnen, waaronder één toestel met het grootste display dat Apple tot nu toe heeft uitgebracht én wederom een budgetmodel. Over de precieze specs laat Apple uiteraard niets los, sterker nog het bedrijf heeft nog niet eens laten weten dat er een nieuw toestel komt. Dát het komt is een zekerheid, daar kun je na tien jaar, de klok op gelijk zetten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000