ASUS ZenBook Pro UX580 – Snel én vooruitstrevend

© PXimport

ASUS ZenBook Pro UX580 – Snel én vooruitstrevend

Geplaatst: 5 december 2018 - 14:14

Aangepast: 14 december 2022 - 11:29

Partnerredactie

De href="https://www.asuspromotie.nl/zenbook-pro/">ASUS ZenBook Pro 15 </a>is speciaal ontworpen voor professionele (grafische) werkzaamheden. Dat betekent krachtige hardware, een goed scherm en alle aansluitingen die je als professional nodig hebt. Maar er is meer, want de touchpad van de UX580 bevat een heus full hd-scherm. En dat opent nieuwe mogelijkheden.

© PXimport

Als (grafische) professional heb je een krachtige laptop nodig voor het bewerken van grote fotobestanden, 4K-video’s of 3D-animaties. Het nadeel van dergelijke laptops is doorgaans dat het dikke én zware machines zijn. ASUS laat met de ZenBook Pro 15 zien dat je met krachtige hardware toch een aantrekkelijke laptop kunt bouwen. De ZenBook Pro is vervaardig uit fraai aluminium en is slechts 1,89 cm dik. Ook het gewicht is met 1,88 kilogram bescheiden voor een krachtige 15,6inch-laptop.

© PXimport

In die fraaie behuizing heeft ASUS krachtige onderdelen verwerkt waarmee je zware toepassingen zonder beperkingen kunt gebruiken. Zo is de processor een krachtige Intel Core i5, i7 of i9 met vier of zes cores gecombineerd met 8 of 16 GB ram. De opslag wordt daarbij verzorgt door een razendsnelle m.2 nvme-ssd. Extra belangrijk voor grafische professionals is de grafische kaart. ASUS heeft gekozen voor een NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Die is niet alleen snel genoeg voor veeleisende grafische bewerkingen, je kun er na je werkdag ook probleemloos in full hd mee gamen.

Ook qua aansluitingen bevat de ZenBook Pro 15 alles dat je zowel op je werkplek als onderweg nodig heeft. Zo ondersteunen de twee usb-c poorten naast het usb-protocol ook Thunderbolt 3 waarmee ze niet alleen geschikt zijn voor razendsnelle dataoverdracht, maar je er ook een 4K-beeldscherm op kunt aansluiten. Een beeldscherm aansluiten kan ook via hdmi. Ook de twee normale usb3.1-poorten vallen op, want die ondersteunen de snelste variant van usb 3.1 wat we niet zo vaak zien. Een microSD-kaartlezer en hoofdtelefoonaansluiting maken de selectie aansluitingen af.

Gekalibreerd scherm

Het scherm is extra belangrijk op een laptop die je voor grafisch werk gaat gebruiken. ASUS levert de ZenBook Pro 15 met twee varianten: een 4K UHD-scherm en een full hd-scherm. Welke variant je ook kiest, het scherm is gebaseerd op ips-technologie. Dat betekent uitstekende inkijkhoeken en kleurweergave. Zeker omdat ASUS de schermen vanuit de fabriek alvast voor je kalibreert zodat je gegarandeerd de juiste kleuren ziet. De 4K-variant is daarnaast ook nog eens voorzien van een aanraakscherm.

Apps op je touchpad

Die combinatie van krachtige hardware en een fraaie relatief lichte behuizing maken de ZenBook PRO 15 al een interessante keuze. Maar echt opvallend is de touchpad, waarin ASUS een heus 5,5inch-scherm heeft verwerkt. ASUS noemt deze vooruitstrevende touchpad dan ook de ScreenPad. Uiteraard is de ScreenPad een moderne Preciesie-touchpad met volledige ondersteuning voor de gebaren in Windows 10. Het scherm opent echter nieuwe mogelijkheden die je touchpad nog handiger maakt.

© PXimport

Dankzij het scherm kun je apps op de Screenpad draaien. Dat kunnen losstaande handige apps zijn zoals de meegeleverde rekenmachine, virtueel numeriek toetsenbord, mediaspeler of programmalauncher waarmee je programma’s start. Apps kunnen echter ook aanvullingen zijn op bestaande programma’s. Zo levert ASUS ScreenPad Office mee waarmee je op de ScreenPad de belangrijkste (opmaak)functies van Word, Excel en PowerPoin kunt bedienen. Ook voor YouTube en Spotify lever ASUS handige aanvullingen mee waarmee je de media direct kunt bedienen. Later dit jaar maakt ASUS het voor ontwikkelaars mogelijk om zelf apps en aanvullingen op programma’s voor de ScreenPad te maken. Hoe handig zou het zijn als je de belangrijkste gereedschappen van je foto- of videobewerkingspakket via de ScreenPad kunt bedienen?

© CIDimport

© CIDimport

Een tweede scherm

Apps en toevoegingen op programma’s zijn niet de enige handigheid van de ScreenPad. Je kunt het schermpje via een toetscombinatie ook als tweede beeldscherm in Windows 10 gebruiken. Windows herkent de ScreenPad dan als normaal tweede beeldscherm waar je op de gebruikelijke manier programma’s naar toe kunt slepen. Handig voor informatie die je constant in beeld wilt houden zoals je mail of messengers. En heb je de ScreenPad een keer helemaal niet nodig, dan kun je het schermpje ook uitschakelen waarna de ScreenPad als een normale touchpad functioneert.

© CIDimport

© CIDimport

Specificaties ASUS Zenbook Pro 15

Binnenkort ook de ASUS Zenbook Pro 14 verkrijgbaar!

We hebben alvast de specs voor je op een rijtje gezet:

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000