7 handige mogelijkheden voor ieder smart home systeem

© PXimport

7 handige mogelijkheden voor ieder smart home systeem

Over ons

Geplaatst: 10 april 2017 - 09:51

Aangepast: 24 november 2022 - 12:28

Partnerredactie

Een gewone lamp of thermostaat in huis is niet meer van deze tijd, tegenwoordig zijn alle apparaten slim. Je bestuurt een beveiligingscamera met je smartphone op afstand en je regelt de temperatuur van je verwarming terwijl je nog in de auto zit. In dit artikel lees je welke apparatuur je in een slim huis kunt vervangen door slimme versies en waar je bij de aanschaf aan moet denken.

© PXimport

1. Alles draadloos met Bluetooth

In een smart home is bijna alles draadloos: van de repeater om je netwerk mee te versterken tot de slimme thermostaat in de woonkamer. Niets is immers zo vervelend als een wirwar aan kabels door het huis. Mede door de Bluetooth-technologie kun je tegenwoordig veel apparaten draadloos gebruiken, zo ook je muis, toetsenbord, of speakers. Er zijn echter wat punten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van bijvoorbeeld een draadloze muis of speaker.

Zo zijn er veel draadloze muizen die niet met Bluetooth werken, maar met infrarood. Het nadeel hiervan is dat het bereik van de muis dan vrij kort is, vaak tussen 1 en 5 meter, terwijl een Bluetooth-muis op een afstand van 15 meter nog steeds goed werkt. Let daarop wanneer je een muis uitzoekt.

Voor draadloze speakers geldt dat het aanbod inmiddels zo groot is geworden dat de kwaliteit onderling ook enorm verschilt. Het kan daarbij geen kwaad om op internet recensies te lezen, voordat je tot de aanschaf van een speaker overgaat.

Lees meer: Wirwar aan kabels zat? Zo los je het op met Bluetooth op al je apparaten!

2. Kies ook voor een slim toetsenbord

Heb je eenmaal een draadloze muis of speaker uitgezocht, dan wil je mogelijk ook overstappen op een toetsenbord zonder kabel. Ook nu kan de aanschaf van zo’n toetsenbord wat kopzorgen opleveren als je zoveel exemplaren in de winkel ziet liggen. Welke moet je hebben?

Er zijn veel toetsenborden die inspelen op bepaalde type gebruikers, bijvoorbeeld degenen die vaak op hun pc games spelen. Zo heeft de Manticore van Genius GX bijvoorbeeld achtergrondverlichting en een reeks extra knoppen waar je zelf een functie aan kunt koppelen. Dit kan je speelervaring een stuk plezieriger maken.

Gebruik je je toetsenbord intensief voor werk en krijg je na zo’n dag werken last van je polsen? Dan kan de Sculpt Ergonomic Desktop met zijn ergonomisch ontwerp de oplossing zijn. Het toetsenbord heeft een lichte kromming en welving, waardoor je handen er heel comfortabel op liggen.

Lees meer: Dit zijn de 5 beste draadloze toetsenborden

© PXimport

3. Je wifi-signaal versterken

In een smart home is het meer dan ooit van belang dat je internetverbinding snel en stabiel is. We maken tegenwoordig namelijk op allerlei verschillende manieren gebruik van internet: we streamen films, spelen games online en verzenden af en toe grote bestanden naar elkaar via de cloud. Als je verbinding dan niet goed werkt, is de frustratie groot. Gelukkig zijn er slimme apparaten die je internetverbinding kunnen versterken, bijvoorbeeld een zogenoemde wifi-repeater. Zo’n apparaat pikt de draadloze verbinding van je router op en zendt vervolgens een versterkt signaal uit.

Het verschil in wifi-repeaters kan onderling, net als bij speakers, erg groot zijn. De simpelste variant van de wifi-versterker is aan te sluiten via het stopcontact, terwijl wat geavanceerde repeaters zelfs de rol van accesspoint kunnen vervullen en daarmee ook wat duurder zijn. Er zijn ook dualband wifi-repeaters die het signaal van 2,4- en 5GHz-band kunnen versterken.

Lees meer: Je wifi eenvoudig en goedkoop versterken? Dat doe je zo!

4. Radio luisteren op hoge kwaliteit

Een goede radio-set is onmisbaar in een slim huis, zeker als je regelmatig naar de radio luistert. Doe de FM-radio weg en kies voor een DAB-radio. Dergelijke digitale radio’s onderscheiden zich van de oude analoge radio’s, doordat ze flink meer zenders kunnen ontvangen en minder last hebben van storingen en ruis. Er wordt zelfs verwacht dat de FM-radio op termijn zal verdwijnen en dat DAB-radio’s die plek zullen innemen.

Lees meer: Waarom zou je een DAB-radio kopen?

© PXimport

5. Slimme verlichting

De industrie rondom verlichting is behoorlijk aan het evolueren. Ledverlichting is alweer een slagje zuiniger en duurzamer dan de spaarlamp, die op zijn beurt natuurlijk al een grote vooruitgang was ten opzichte van de gloeilamp.

Hoewel sommige mensen hun neus ophalen voor ledverlichting omdat ze de lichtkleur niet 'warm' genoeg vinden, is er wel veel ontwikkeling in deze lampsoort. Door de lampen te voorzien van een draadloze verbinding zijn ze te automatiseren, te koppelen aan andere verbonden apparaten in huis of op afstand te bedienen.

Niet alleen is het voor de knutselaar een leuk project om de lampen te koppelen met allerlei diensten (bijvoorbeeld een keertje te laten knipperen als er een Facebook-melding binnenkomt), het biedt meer comfort door de verlichting te automatiseren en te bedienen met een app. Maar door met kleuren te spelen, kun je ook de sfeer bepalen die je graag in je kamer wilt. Toegevoegde waarde heeft slimme verlichting in ieder geval wel degelijk.

Lees meer: Slimme verlichting hoeft niet duur te zijn

6. Ontspanning in huis

In huis moet er ook ruimte zijn voor ontspanning en wellicht heb je een spelconsole als de Playstation 4 in de woonkamer staan om daarin te voorzien. De PS4 kan onderdeel worden van je smart home door deze aan te sluiten op het internetwerk, waarna het mogelijk wordt om spellen online te spelen of te downloaden. Heb je een smart-tv, dan kun je bovendien enkele Playstation-gerelateerde apps koppelen aan je televisie, voor een complete spelervaring.

Wist je dat je ook veel gadgets hebt voor de console van Sony waarmee je je gaming-skills naar een hoger niveau kunt tillen?

Wanneer je vaak racespellen speelt, kun je bijvoorbeeld een stuur kopen. Het stuurwiel van Thrustmaster kent een authentieke draaihoek, wat een realistische stuurprecisie en even 'echte' wagenbeheersing oplevert.

Wil je bovendien met de pit crew communiceren (of gewoonweg online tegen je medespelers kunnen praten), dan is een koptelefoon met microfoon handig. Deze zijn er in vele soorten en prijsklassen. Ruime keus dus!

Lees meer: Til je gaming skills naar een hoger niveau met deze 5 gadgets voor je PS4

7. Efficiënter opladen met powerbanks

Het is fijn als je je hele huis ‘slim’ hebt gemaakt, maar je ontkomt er niet aan dat je af en toe het huis uit moet. Als er dan even geen stopcontact in de buurt is, word je als smartphone- of tabletgebruiker een beetje zenuwachtig als je nog maar 10 procent accuduur op je scherm ziet staan. Een externe herlaadbare batterij, een powerbank genoemd, kan het ultieme redmiddel zijn.

De kracht en grootte (en ook de prijs) van een powerbank is afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Bedenk goed welke capaciteit je nodig denkt te hebben. Je zou in principe kunnen stellen dat een powerbank tot 5.000 mAh voor gewone gebruikers is. Powerbanks met een capaciteit van 5.000 tot 10.000 mAh is eerder voor de intensieve gebruikers en meer dan 10.000 mAh is enkel geschikt als je meerdere dagen geen toegang tot elektriciteit zou hebben of meerdere apparaten tegelijkertijd wilt opladen.

Verder zijn er nog enkele extra opties om te overwegen. Zo zijn er powerbanks die waterdicht zijn of waarmee je je apparaten draadloos op kunt laden.

Lees meer: 8 dingen waar je op moet letten als je een powerbank koopt

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000