Fietsendrager monteren op je auto? Dit is de beste manier
Het wordt weer fietsweer! Wil je dat niet in de buurt doen. maar ergens anders in het (buiten)land, dan is dat een kwestie van je fietsen meenemen achterop de auto. Maar hoe bevestig je een fietsendrager op de juiste manier? En hoeveel fietsen kun je er eigenlijk veilig op kwijt? Past je nieuwe e-bike ook op je oude fietsendrager? ID.nl beantwoordt al je vragen!
Dit weet je allemaal over fietsendragers na dit artikel: 🚲 Hoe je de maximale kogeldruk van je trekhaak berekent 🚲 Waarom e-bikes zwaarder zijn dan gewone fietsen 🚲 Hoe je stapsgewijs een fietsendrager monteert op je auto 🚲 Hoe je op de beste manier een e-bike op je fietsendrager vervoert
Lees ook: 🚗 + 🚲 Fietsendrager kiezen: dit moet je weten
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Wil je een fietsendrager? Zorg dan dat je je eerst goed hebt ingelezen voordat je er eentje koopt. Zo zijn fietsendragers bijvoorbeeld beschikbaar voor vaste trekhaken en ook afneembare trekhaken. Dubbelcheck dat laatste voor je de fietsendrager aanschaft, want niet elke variant is geschikt voor een afneembare trekhaak. Ook de maximale kogeldruk is heel belangrijk: want als je én een zware fietsendrager koopt én twee zware e-bikes wilt meenemen, moet je wel zeker weten dat je auto dat gewicht allemaal aankan!
Zo bereken je de maximale kogeldruk van je trekhaak
De maximale kogeldruk is het gewicht dat er op de trekhaak mag rusten zonder risico dat deze breekt. Je vindt de maximale kogeldruk in de handleiding van je auto of je afneembare trekhaak.
Trek sowieso het gewicht van je fietsendrager (zie de verpakking) van de maximale kogeldruk af. Wat overblijft is hoe zwaar je fietsen mogen wegen. Gemiddeld weegt een normale fiets tussen de 15 en 18 kilo.
🖩 Rekenvoorbeeld:
Jouw maximale kogeldruk is 80 kilo en je fietsendrager weegt 20 kilo. Je houdt dan (80 – 20 =) 60 kilo over voor je fiets(en). Je kunt dan in ieder geval makkelijk twee of meer normale fietsen op je fietsendrager plaatsen. Wil je e-bikes meenemen? Dan is het helemaal belangrijk om de maximale kogeldruk goed te berekenen, omdat je dan waarschijnlijk maar weinig kilo's 'marge' overhoudt.
©Halfpoint
Waarom e-bikes zwaarder zijn dan gewone fietsen
Houd er rekening mee dat elektrische fietsen veel zwaarder zijn dan gewone fietsen. Een gemiddelde e-bike weegt tussen de 23 en 28 kilo. Varianten van 30+ kilo komen ook steeds vaker voor. Dit komt vanwege de accu’s en de motor die relatief zwaar zijn. Veel onderdelen van de e-bike-aandrijving zijn verwerkt in het frame, waardoor je elektrische fiets er soms lichter kan uitzien dan hij daadwerkelijk is. In de specificaties van je e-bike vind je doorgaans het juiste gewicht. Bij twijfel kun je het beste even contact opnemen met de fabrikant.
Ben je op zoek naar een goede fietsendrager voor je e-bikes? Bekijk deze vijf betaalbare modellen.
Op zoek naar een elektrische fiets?
Kijk & vergelijk
Zo monteer je een fietsendrager op je auto
Een fietsendrager monteren moet je niet onderschatten. Als je het verkeerd doet, kun je in het ergste geval onderweg je fietsen verliezen. Gebeurt dat op de snelweg, dan is de ellende natuurlijk al helemáál niet te overzien! We laten je stap voor stap zien hoe je het beste een fietsendrager kunt monteren op de trekhaak:
1. Maak de kogel van je trekhaak vrij van vet en smeer. Anders kan je fietsendrager gaan draaien tijdens het rijden.
2. Klem de fietsendrager op de trekhaak. Het mechanisme verschilt per model, dus lees van tevoren de gebruiksaanwijzing voor de juiste handeling.
3. Je leest in de handleiding ook hoe je de klemming op de kogel kunt afstellen. Vaak kan dit al zonder gereedschap. Zet de klemming goed strak, zodat er geen speling meer zit op de fietsendrager.
4. Controleer de klemming door de fietsendrager te draaien op de kogel. Lukt dit niet? Mooi! Dan heb je hem perfect afgesteld.
5. Zet de fietsendrager ‘op slot’ zodat hij onderweg niet kan gaan bewegen. Bij de meeste modellen kan dit via een hendeltje of een hefboom.
6. Steek de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak. Fietsendragers hebben meestal een 7-polige stekker, dus bij een 13-polige stekkerdoos heb je een verloopstekker nodig. Die kun je kopen bij de meeste autospeciaalzaken.
7. De lichten van de fietsendrager doen het nu! Controleer of ze allemaal werken. Fietsendragers hebben knipperlichten, een remlicht en meestal ook een alarmlicht.
8. Omdat je kentekenplaat bedekt wordt door de fietsendrager, moet je verplicht een witte kentekenplaat erop plaatsen. Laat deze dus op tijd maken.
©Monika Wisniewska
Functies 7-polige stekker
Achterlichten
Mistachterlicht
Remlichten
Richtingaanwijzers
Functies 13-polige stekker
Achterlichten
Mistachterlicht
Remlichten
Richtingaanwijzers
➕ Achteruitrijlicht
➕ Extra toekomstige functie(s)
E-bike(s) mee? Denk dan ook hierom
1. E-bikes zijn veel zwaarder dan gewone fietsen, waardoor alle gewichtsvermindering op de fietsendrager winst is. Verwijder dus fietsmanden, tassen, kinderzitjes, displays en accu’s. Mag het een onsje minder zijn? Graag!
2. Plaats de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak en de lichtste het verst ervandaan. Dit zorgt voor extra stevigheid en balans.
3. Plaats de fietsen in tegenovergestelde richting van elkaar. Dat verdeelt het gewicht nog beter.
4. E-bikes zijn extra populair bij dieven, dus zet ze altijd op slot in de fietsendrager. Je kunt ook spanbanden gebruiken om ze nog beter vast te zetten.