Meer grip op de weg met winterbanden voor e-bikes
Wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt, wordt het op fiets- en autowegen vaak gevaarlijk glad. Regen kan in deze omstandigheden zorgen voor extra gladheid. Door winterbanden voor e-bikes te gebruiken, verminder je de kans op een vervelende val. Deze banden bieden namelijk betere grip op de weg. Wat zijn nu de voornaamste voordelen en nadelen van deze winterbanden?
Na het lezen van dit artikel weet je:
• Waarom winterbanden voor elektrische fietsen nuttig zijn • Welke eigenschappen winterbanden voor e-bikes hebben • Welke winterbanden voor e-bikes je kunt kopen • Misschien is het artikel De (on)zin van anti-lekbanden ook interessant voor jou.
Uit onderzoekscijfers van het kenniscentrum VeiligheidNL blijkt dat het aantal fietsongelukken met ernstig letsel toeneemt. Met name bij enkelvoudige fietsongevallen is er in de afgelopen jaren een stijgende trend zichtbaar. Het is dan ook belangrijk om jezelf onderweg zo goed mogelijk te beschermen. Denk hierbij aan duidelijke verlichting voor ritten in het donker, het dragen van een helm én het gebruik van goede banden. In de koudste en natste maanden van het jaar zijn speciale winterbanden voor e-bikes een interessante optie.
Lees ook: Gladde wegen en donkere dagen: 7 tips voor veilig fietsplezier
Banden voor je e-bike nodig?
Hier vind je alle soorten en maten – ook winterbanden!
Winterband versus reguliere fietsband
Het profiel van winterbanden voor fietsen, vaak voorzien van lamellen, heeft een fijnere en ruwere structuur dan die van gewone fietsbanden. Het rubber van deze banden is zachter, elastischer en stroever, wat leidt tot meer grip op de weg. Dit is vooral merkbaar bij het remmen, waarbij je sneller stilstaat. De winterbanden zijn ook beter bestand tegen lage temperaturen, wat de levensduur ten goede komt.
Vooral bij ijzel, hagel, sneeuw en regen bieden winterbanden een stabielere wegligging en verminderen ze de kans op slippen. Hierdoor kun je comfortabeler door bochten rijden. Winterbanden zijn vaak iets zwaarder dan traditionele fietsbanden. Er zijn ook speciale winterbanden met spikes beschikbaar. Deze stalen pinnen bieden extra grip bij ijzige omstandigheden.
Spikes op asfalt Spikes op fietsbanden zijn voornamelijk ontworpen voor gebruik op sneeuw en ijs, maar zijn ook geschikt voor droog asfalt. Echter, vanwege de hogere rolweerstand vereist het trappen wel meer inspanning. Als het geluid van spikes op asfalt of straatstenen storend is, probeer dan de bandenspanning te verhogen om dit te verminderen.
©Sergey Ryzhov
Welke winterband voor e-bikes kopen?
Er zijn verschillende winterbanden voor e-bikes op de markt. Je betaalt er in de regel een paar tientjes meer voor dan voor een reguliere luchtband. Het bekende merk Continental ontwikkelt bijvoorbeeld de Top Contact Winter II Premium-buitenband. Volgens de specificaties biedt dit product voldoende grip bij een maximale snelheid van 50 kilometer per uur, dus ook speed pedelecs kunnen ermee uit de voeten. Ook fijn is de anti-lekfunctie, zodat je niet zo gauw lek rijdt.
Schwalbe heeft eveneens winterbanden voor (elektrische) fietsen in het assortiment, namelijk de Marathon Winter Plus. Naast een speciaal profiel bevat deze band maar liefst 240 spikes. Hiermee verkort je de remweg en wordt het makkelijk om (gladde) bochten te maken. Onder de productnaam Marathon Winter is er als alternatief een goedkopere uitvoering verkrijgbaar, met de helft minder spikes. Wil je liever een band met veel grip maar zonder stalen pinnen? De Schwalbe Johnny Watts 365 is eveneens speciaal ontwikkeld voor e-bikes.
Bandenspanning verlagen in de winter In de winter is het aan te raden je fietsbanden niet te hard op te pompen. Zachtere banden maken meer contact met het wegdek, wat zorgt voor extra grip, vooral op gladde wegen met regen, ijs of sneeuw. Als je banden al te hard zijn opgepompt, kun je wat lucht laten ontsnappen via het ventiel.
©Continental
Winterbanden op je e-bike, wel of niet doen?
Als je een e-bike gebruikt voor je dagelijkse woon-werkverkeer, overweeg dan in de koudste maanden winterbanden. Deze bieden meer grip als je onverwacht op een gladde weg terechtkomt. Voor recreatieve e-bikers die hun fiets voornamelijk laten staan tijdens winterdagen, zijn winterbanden minder noodzakelijk. Een normale bandenset met goed profiel is dan vaak voldoende.
Wil je de buitenbanden van je elektrische fiets vervangen? Dit kun je laten doen bij je lokale fietsenmaker, maar houd dan rekening met de kosten voor arbeidsloon. Als je handig bent, kun je overwegen om het zelf te doen en zo te besparen op de arbeidskosten.