ID.nl logo
Meer grip op de weg met winterbanden voor e-bikes
© SeagullNady
Mobiliteit

Meer grip op de weg met winterbanden voor e-bikes

Wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt, wordt het op fiets- en autowegen vaak gevaarlijk glad. Regen kan in deze omstandigheden zorgen voor extra gladheid. Door winterbanden voor e-bikes te gebruiken, verminder je de kans op een vervelende val. Deze banden bieden namelijk betere grip op de weg. Wat zijn nu de voornaamste voordelen en nadelen van deze winterbanden?

Na het lezen van dit artikel weet je:

• Waarom winterbanden voor elektrische fietsen nuttig zijn • Welke eigenschappen winterbanden voor e-bikes hebben • Welke winterbanden voor e-bikes je kunt kopen • Misschien is het artikel De (on)zin van anti-lekbanden ook interessant voor jou.

Uit onderzoekscijfers van het kenniscentrum VeiligheidNL blijkt dat het aantal fietsongelukken met ernstig letsel toeneemt. Met name bij enkelvoudige fietsongevallen is er in de afgelopen jaren een stijgende trend zichtbaar. Het is dan ook belangrijk om jezelf onderweg zo goed mogelijk te beschermen. Denk hierbij aan duidelijke verlichting voor ritten in het donker, het dragen van een helm én het gebruik van goede banden. In de koudste en natste maanden van het jaar zijn speciale winterbanden voor e-bikes een interessante optie.

Lees ook: Gladde wegen en donkere dagen: 7 tips voor veilig fietsplezier

Banden voor je e-bike nodig?

Hier vind je alle soorten en maten – ook winterbanden!

Winterband versus reguliere fietsband

Het profiel van winterbanden voor fietsen, vaak voorzien van lamellen, heeft een fijnere en ruwere structuur dan die van gewone fietsbanden. Het rubber van deze banden is zachter, elastischer en stroever, wat leidt tot meer grip op de weg. Dit is vooral merkbaar bij het remmen, waarbij je sneller stilstaat. De winterbanden zijn ook beter bestand tegen lage temperaturen, wat de levensduur ten goede komt.

Vooral bij ijzel, hagel, sneeuw en regen bieden winterbanden een stabielere wegligging en verminderen ze de kans op slippen. Hierdoor kun je comfortabeler door bochten rijden. Winterbanden zijn vaak iets zwaarder dan traditionele fietsbanden. Er zijn ook speciale winterbanden met spikes beschikbaar. Deze stalen pinnen bieden extra grip bij ijzige omstandigheden.

Spikes op asfalt Spikes op fietsbanden zijn voornamelijk ontworpen voor gebruik op sneeuw en ijs, maar zijn ook geschikt voor droog asfalt. Echter, vanwege de hogere rolweerstand vereist het trappen wel meer inspanning. Als het geluid van spikes op asfalt of straatstenen storend is, probeer dan de bandenspanning te verhogen om dit te verminderen.

©Sergey Ryzhov

Zoek je een fietsband met bovenmatig veel grip? Tijdens een strenge winter met veel ijzel en sneeuw is een zogeheten spijkerband het overwegen waard.

Welke winterband voor e-bikes kopen?

Er zijn verschillende winterbanden voor e-bikes op de markt. Je betaalt er in de regel een paar tientjes meer voor dan voor een reguliere luchtband. Het bekende merk Continental ontwikkelt bijvoorbeeld de Top Contact Winter II Premium-buitenband. Volgens de specificaties biedt dit product voldoende grip bij een maximale snelheid van 50 kilometer per uur, dus ook speed pedelecs kunnen ermee uit de voeten. Ook fijn is de anti-lekfunctie, zodat je niet zo gauw lek rijdt.

Schwalbe heeft eveneens winterbanden voor (elektrische) fietsen in het assortiment, namelijk de Marathon Winter Plus. Naast een speciaal profiel bevat deze band maar liefst 240 spikes. Hiermee verkort je de remweg en wordt het makkelijk om (gladde) bochten te maken. Onder de productnaam Marathon Winter is er als alternatief een goedkopere uitvoering verkrijgbaar, met de helft minder spikes. Wil je liever een band met veel grip maar zonder stalen pinnen? De Schwalbe Johnny Watts 365 is eveneens speciaal ontwikkeld voor e-bikes.

Bandenspanning verlagen in de winter In de winter is het aan te raden je fietsbanden niet te hard op te pompen. Zachtere banden maken meer contact met het wegdek, wat zorgt voor extra grip, vooral op gladde wegen met regen, ijs of sneeuw. Als je banden al te hard zijn opgepompt, kun je wat lucht laten ontsnappen via het ventiel.

©Continental

De Continental Top Contact Winter II Premium is een e-bikeband met een winterprofiel.

Winterbanden op je e-bike, wel of niet doen?

Als je een e-bike gebruikt voor je dagelijkse woon-werkverkeer, overweeg dan in de koudste maanden winterbanden. Deze bieden meer grip als je onverwacht op een gladde weg terechtkomt. Voor recreatieve e-bikers die hun fiets voornamelijk laten staan tijdens winterdagen, zijn winterbanden minder noodzakelijk. Een normale bandenset met goed profiel is dan vaak voldoende.

Wil je de buitenbanden van je elektrische fiets vervangen? Dit kun je laten doen bij je lokale fietsenmaker, maar houd dan rekening met de kosten voor arbeidsloon. Als je handig bent, kun je overwegen om het zelf te doen en zo te besparen op de arbeidskosten.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube