Meer grip op de weg met winterbanden voor e-bikes

Meer grip op de weg met winterbanden voor e-bikes

Elektrische fiets

Geplaatst: 17 januari 2023 - 11:32

Aangepast: 7 februari 2023 - 01:27

Maikel Dijkhuizen

Zodra de temperatuur het vriespunt nadert, kan het op fietspaden en autowegen soms verraderlijk glad zijn. Bovendien veroorzaakt een regenbui onder die omstandigheden glibberige wegdelen, bijvoorbeeld zebrapaden en putdeksels. Met speciale winterbanden voor e-bikes verklein je de kans dat je een pijnlijke smakker maakt. Je hebt daarmee namelijk veel meer grip op de weg. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van deze speciale banden?

Uit onderzoekscijfers van het kenniscentrum VeiligheidNL blijkt dat het aantal fietsongelukken met ernstig letsel toeneemt. Met name bij enkelvoudige fietsongevallen is er in de afgelopen jaren een stijgende trend zichtbaar. Het is dan ook zaak om jezelf onderweg zo goed mogelijk te beschermen. Denk hierbij aan duidelijke verlichting voor ritten in het donker, het dragen van een helm én het gebruik van goede banden. In de koudste en natste maanden van het jaar zijn speciale winterbanden voor e-bikes een interessante optie.

Banden voor je e-bike nodig?

Hier vind je alle soorten en maten – ook winterbanden!

Winterband versus reguliere fietsband

Vergeleken met reguliere fietsbanden heeft het (lamellen)profiel van een winterband een fijnere en ruwere structuur. Het gebruikte rubber is bovendien zachter, elastischer en stroever. De genoemde eigenschappen resulteren in meer grip op de weg. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens het remmen: je komt namelijk sneller tot stilstand. Verder is het loopvlak van de band beter bestand tegen lage temperaturen, en dat bevordert de levensduur van het product.

Maar met winterbanden profiteer je natuurlijk vooral tijdens ijzel, hagel, sneeuw en regen van een stabielere wegligging. Je verkleint daarnaast de kans op slipgevaar, zodat je comfortabeler door bochten rijdt. Ten opzichte van traditionele fietsbanden zijn winterbanden vaak wel iets zwaarder. Tot slot bestaan er ook speciale winterbanden met spikes. Deze stalen pinnen zorgen bij ijzige omstandigheden voor extra grip.

Zoek je een fietsband met bovenmatig veel grip? Tijdens een strenge winter met veel ijzel en sneeuw is een zogeheten spijkerband het overwegen waard.

Welke winterband voor e-bikes kopen?

Er zijn verschillende winterbanden voor e-bikes verkrijgbaar. De meerprijs ten opzichte van een reguliere luchtband valt gelukkig mee. Je betaalt in de regel een paar tientjes meer. Het bekende merk Continental ontwikkelt bijvoorbeeld de Top Contact Winter II Premium-buitenband. Volgens de specificaties biedt dit product voldoende grip bij een maximale snelheid van 50 kilometer per uur, dus ook speed pedelecs kunnen ermee uit de voeten. Mooi meegenomen is de anti-lekfunctie, zodat je niet zo gauw lek rijdt.

Schwalbe heeft eveneens winterbanden voor (elektrische) fietsen in zijn gamma, namelijk de Marathon Winter Plus. Naast een speciaal profiel bevat deze band maar liefst 240 spikes. Verkort hiermee de remweg en fiets comfortabel door gladde bochten. Onder de productnaam Marathon Winter is er als alternatief een goedkopere uitvoering verkrijgbaar. Die heeft de helft minder spikes. Gebruik je liever een band met veel grip zonder stalen pinnen? De onlangs uitgebrachte vierseizoenenband Schwalbe Johnny Watts 365 is eveneens speciaal ontwikkeld voor e-bikes.

De breed verkrijgbare Continental Top Contact Winter II Premium is een e-bikeband met een winterprofiel.

Winterbanden op je e-bike, wel of niet doen?

Gebruik je een e-bike voor woon-werkverkeer en ga je dagelijks ‘s ochtends de weg op? Kies dan tijdens de koudste maanden van het jaar voor winterbanden. Blijkt het onderweg onverwachts glad, dan profiteer je van meer grip op de weg. Recreatieve e-bikerijders die hun tweewieler tijdens winterse dagen hoofdzakelijk laten staan, hebben niet per se winterbanden nodig. Een reguliere bandenset met een goed profiel voldoet in dat geval prima.

Ben je van plan om de buitenbanden van een elektrische fiets te verwisselen, dan kun je hiervoor natuurlijk terecht bij de plaatselijke fietsenmaker. Houd naast de aanschaf van winterbanden dan wel rekening met arbeidsloon. Als je een beetje handig bent, kun je dit klusje wellicht zelf klaren, zodat je geen geld aan arbeidskosten kwijt bent.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000