3 tips om veilig te fietsen in het donker

3 tips om veilig te fietsen in het donker

Geplaatst: 23 november 2022 - 08:59

Aangepast: 16 december 2022 - 09:01

Maikel Dijkhuizen

Tijdens de donkerste maanden van het jaar heb je ’s ochtends vroeg, aan het einde van de middag en ’s avonds deugdelijke fietsverlichting nodig. Natuurlijk hebben de meeste fietsen al een voor- en achterlicht, maar je kunt nog veel meer doen om je zichtbaarheid te verbeteren. We geven drie tips. Fiets voortaan in het donker veiliger dan ooit!

Veilig Verkeer Nederland publiceerde in 2021 de uitkomsten van een onderzoek over fietsverlichting. Van de duizend respondenten kreeg vijf procent ooit een fietsongeluk in het donker, terwijl vijftien procent weleens bijna werd aangereden. Vanzelfsprekend speelt de zichtbaarheid van de fietser hierbij een cruciale rol. Helaas hebben met name veel jongeren en jongvolwassenen hun fietsverlichting niet op orde.

De redenen voor fietsen zonder licht lopen uiteen. Zo raakt de standaardfietsverlichting van een stads- of bakfiets in de praktijk vaak snel defect. Of het is lastig om het batterijtje te verwisselen. Gelukkig is er volop vervangbare fietsverlichting verkrijgbaar. Eenvoudige fietslampjes zijn bij de plaatselijke prijsvechter bijvoorbeeld snel gekocht. Helaas gaan dergelijke goedkope ledproducten geregeld vroegtijdig stuk. Kies daarom liever voor een permanentere oplossing om je zichtbaarheid in het donker te verbeteren.

campagne fietsverlichting aan in het donker

Vorig jaar bracht de overheid met de campagne AAN in het donker de verkeersveiligheid van fietsers onder de aandacht.

Tip 1: Gebruik slimme fietsverlichting

Reguliere fietsverlichting schakel je handmatig in. Veel mensen doen dat te laat, want bij schemering dien je al voor- en achterlicht te gebruiken. Doe daarom bij voorkeur een beroep op slimme fietsverlichting. Die hebben een lichtsensor, waarna de lampen bij schemering en in het donker automatisch aanspringen. Zo kun je dat niet vergeten. Uiteraard dien je wel zelf te controleren of het daadwerkelijk werkt.

 

Veel nieuwe fietsen en e-bikes hebben al automatische fietsverlichting. Is dat bij jouw tweewieler niet het geval, dan monteer je geschikte lampen achteraf op de fiets. Bekende merken als Axa en Sigma ontwikkelen bijvoorbeeld volop geschikte producten. Je kunt een los voor- en achterlicht kopen, maar er bestaan ook sets met twee lampen. Verder bieden de betere achterlichten remlicht via een bewegingssensor. Hierdoor kunnen overige verkeersdeelnemers jouw fietsgedrag beter inschatten. Let verder op de energievoorziening (oplaadbare accu of batterijen) en lichtsterkte van de koplamp. Overigens zijn de beste fietslampen voorzien van het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF).

Sigma Aura 100 + Blaze Link van Sigma

De Sigma Aura 100 + Blaze Link zijn onderling draadloos verbonden en gebruiken een lichtsensor.

Tip 2: Draag een fietshelm met verlichting

Het dragen van een helm tijdens fietstochten is een verstandige keuze. Vang twee vliegen in één klap en overweeg een exemplaar met geïntegreerde fietsverlichting. Aan de hand van een rode lamp op de achterkant van het hoofddeksel ben je in het donker goed zichtbaar. Daarnaast bestaan er ook modellen met aan de voorzijde verlichting. De uitgebreidste types bevatten remlicht via een bewegingssensor. Tot slot ontwikkelt de fabrikant Livall zelfs fietshelmen met richtingaanwijzers. Gebruik hierbij een bedieningspaneel op het stuur. De bekende merken ABUS, AGU en Specialized fabriceren uiteenlopende fietshelmen met een ingebouwde ledlamp.

Livall-helm met achterlicht en richtingaanwijzers

Wees met het rode achterlicht en de richtingaanwijzers van deze Livall-helm extra goed zichtbaar.

Tip 3: Overweeg richtingaanwijzers voor de fiets

Sla je af naar links of rechts, dan steek je als fietser altijd je hand uit. Helaas is een uitgestoken hand voor overige verkeersdeelnemers in het donker niet altijd duidelijk te zien. Verhoog met speciale richtingaanwijzers voor de fiets de rijveiligheid. Dit hulpmiddel is ook nuttig voor mensen die liever twee handen aan het stuur houden. Er zijn verschillende richtingaanwijzers voor de fiets te koop. Veel modellen bestaan uit handvaten waarin een oranje lampje is verwerkt. Met een knopje geef je vervolgens richting aan. In diverse webwinkels zijn er ook andere richtingaanwijzersets verkrijgbaar. Monteer de richtinglampjes bijvoorbeeld onder het zadel of op de voorvork.

CKB Signal Pod V2 richtingaanwijzers

Bevestig de CKB Signal Pod V2 onder het zadel en geef met het bedieningspaneel op het stuur richting aan.

Nog meer veiligheidstips  

Natuurlijk kun je nog meer doen om de fietsveiligheid in het donker te verbeteren. Zo ligt de aanwezigheid van meerdere reflectoren op de fiets voor de hand. Gebruik bij voorkeur banden met witte en trappers met gele reflectoren. Verder hebben de meeste stadsfietsen een rode reflector op de achterzijde. Overweeg daarnaast het dragen van reflecterende kleding. Als laatste is het slim om altijd reservelampjes mee te nemen. In geval van een lege batterij of accu is vervangbare verlichting namelijk wel zo veilig.

"Helemaal goed opvallen? Doe dan lichtgekleurde kleding of een reflecterend hesje aan!"

- Peter, bezoeker van ID.nl

Watch on YouTube

Nog meer video's over e-bikes bekijken? Klik hier voor onze e-bike collectie.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten