Zo kies je het beste slot voor jouw (elektrische) fiets

© Oleksandr Kozak - stock.adobe.com

Zo kies je het beste slot voor jouw (elektrische) fiets

Geplaatst: 19 december 2022 - 13:02

Aangepast: 19 december 2022 - 13:48

Maikel Dijkhuizen

Elektrische fietsen zijn een populair doelwit voor dieven. Het loont daarom de moeite om te investeren in een goed slot. Uit welke sloten voor e-bikes en gewone fietsen kun je kiezen en wat is voor jouw tweewieler de beste keuze?

Uit recente cijfers van de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2021 meer dan honderdduizend e-bikes in Nederland zijn gestolen. Het totaal aantal gestolen tweewielers komt zelfs uit op 735.000. Het is dan ook belangrijk om je geliefde (elektrische) fiets grondig te beveiligen. Gebruik op openbare plekken om die reden een tweede slot, zodat dieven jouw elektrische fiets overslaan. Criminelen verspillen tenslotte liever geen tijd aan het kraken van meerdere sloten.

Aandachtspunten bij aanschaf van een nieuw slot

Fietssloten zijn in diverse grote webshops voor een habbekrats te verkrijgen, maar je eigen vertrouwde e-bike, stadsfiets, mountainbike of bakfiets verdient natuurlijk beter. Schaf voor je tweewieler altijd een gecertificeerd ART-slot aan. Daarmee is het vervoersmiddel goed beveiligd tegen diefstal. Je hebt hierbij keuze tussen producten van 1 tot en met 5 sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. Overigens zijn producten met vier of vijf sterren voornamelijk bedoeld voor brom- en motorfietsen. Die zijn namelijk behoorlijk zwaar.

Heb je een fietsverzekering afgesloten (meer daarover lees je in het artikel Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed), dan is zo'n gecertificeerd slot zelfs verplicht. De meeste verzekeraars van e-bikes vereisen het gebruik van een ART-2-slot of hoger. Verder verplichten bepaalde verzekeraars het gebruik van een tweede slot, bijvoorbeeld wanneer de cataloguswaarde boven een bepaald bedrag uitkomt. Check daarom altijd grondig de polisvoorwaarden van je (elektrische) fietsverzekering.

ART-2-gecertificeerd ringslot van AXA met een aansluiting voor een insteekketting

Het ART-logo op een slot vermeldt altijd het aantal sterren

5 verschillende soorten fietssloten

Fietssloten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. We zetten ze voor je op een rij, waarbij we de belangrijkste voor- en nadelen belichten:

1. Ringslot

Een ringslot behoeft nauwelijks introductie. Bij veruit de meeste e-bikes en fietsen is dit onderdeel namelijk vanuit de fabriek al op het frame gemonteerd. Blokkeer hiermee de spaken van het achterwiel, zodat niemand kan wegrijden. Een ringslot geldt als een goede basisbeveiliging die je altijd bij je hebt. Een nadeel is dat een ringslot kwetsbaar is voor de Poolse sleutelmethode. Lees daarover meer in dit artikel. Combineer een gecertificeerd ringslot van bijvoorbeeld AXA of ABUS bij voorkeur met een insteekketting. Een capabel ringslot heeft voor deze insteekketting een aparte ingang, zodat je de tweewieler aan een vast object kunt bevestigen.

2. Kabelslot

Een kabelslot is meestal voorzien van staaldraad. Mits de dikte voldoende is, knippen dieven zo’n slot niet zomaar door. Een voordeel is dat je zo’n lichtgewicht slot gemakkelijk meeneemt. Veel fabrikanten leveren een kunststof houder mee die je op het frame kunt monteren. De lengte varieert doorgaans van zo’n 1,2 tot 1,8 meter. Zet de tweewieler hiermee gemakkelijk ergens aan vast. Een gecertificeerd kabelslot fungeert prima als tweede slot. Kies voor de beveiliging een exemplaar met een sleutel of cijfercode.

3. Kettingslot

Een kettingslot bestaat uit meerdere schakels van stevig staal. Hoe dikker deze schakels, hoe moeilijker dieven het slot kunnen openbreken. Over het algemeen is een kettingslot robuuster dan een kabelslot. Gebruik dit type dan ook bij voorkeur in stedelijke gebieden waar fietsdiefstal vaak voorkomt. Een minpunt is het behoorlijke gewicht. Stop je een kettingslot bijvoorbeeld in een fietstas, dan verstoort dat mogelijk de balans op de fiets.

4. Beugelslot

In tegenstelling tot de eerder besproken sloten bestaat een beugelslot altijd uit twee delen. Steek het U-vormige deel door een wiel of het frame en klik de rechte bevestigingsmodule hierop vast. Maak de tweewieler op die manier bijvoorbeeld vast aan een fietsrek. Met de sleutel ontkoppel je beide delen van elkaar. Een beugelslot bestaat uit gehard staal, zodat dieven het niet zomaar kunnen doorknippen. Sommige fabrikanten leveren een framehouder mee.

5. Vouwslot

Vind je het vervelend om een zwaarlijvig fietsslot mee te nemen? Overweeg dan een vouwslot. Zoals de naam al prijsgeeft, kun je dit type op- en openvouwen. Fijn, want hierdoor nemen dergelijke producten weinig ruimte in beslag. Net als van de andere besproken sloten zijn er ook van vouwsloten diverse ART-goedgekeurde producten verkrijgbaar.

Man die fiets op slot zet met cijferslot

© Budimir Jevtic - stock.adobe.com

Gebruik naast het reguliere ringslot nog een tweede methode om je e-bike of fiets voor diefstal te behoeden.

Handige snufjes voor fietssloten

De ontwikkelingen op het gebied van fietssloten zijn voortdurend in beweging. Zo bestaan er fietssloten met een alarm. Zodra een detector gerommel aan de tweewieler constateert, klinkt er een oorverdovend lawaai van zo’n honderd decibel. De kans is groot dat de dief vervolgens de benen neemt. Onder andere ABUS fabriceert alarmsloten voor fietsen.

Verder ontwikkelen verschillende innovatieve bedrijven ring-, kabel- en kettingsloten met een app. In plaats van een sleutel of cijfercode maak je die met je smartphone open. Zo kun je geen sleutel kwijtraken, terwijl je een mobiel toestel normaliter altijd op zak hebt. Overigens zijn er wel twee belangrijke valkuilen. Is de batterij van je smartphone onverhoopt leeg, dan kun je het slot niet openen. Bovendien zijn veel slimme sloten momenteel niet ART-gecertificeerd. De Linka en Re-Lock gelden op dit gebied als uitzonderingen, want deze ringsloten bevatten een ART-2-certificaat.

ABUS Bordo Big Alarm 6000KA vouwslot met alarm van 100 decibel

Dit vouwslot van ABUS bevat een bewegingssensor met een alarm van honderd decibel.

0

Powered by

logo

P.S. Ook je huis goed beveiligen? 👇

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000