ID.nl logo
Zo kies je het beste slot voor jouw (elektrische) fiets
© Oleksandr Kozak - stock.adobe.com
Mobiliteit

Zo kies je het beste slot voor jouw (elektrische) fiets

Elektrische fietsen zijn een populair doelwit voor dieven. Het loont daarom de moeite om te investeren in een goed slot. Uit welke sloten voor e-bikes en gewone fietsen kun je kiezen en wat is voor jouw tweewieler de beste keuze?

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Waarom een goed slot voor een e-bike een absolute must is.
  • Wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij aanschaf van een nieuw fietsslot.
  • Welke sloten je voor de (elektrische) fiets allemaal kunt kopen.
  • Misschien is het artikel Zo bescherm je de e-bike optimaal tegen diefstal ook interessant voor jou.

Uit recente cijfers van de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2021 meer dan honderdduizend e-bikes in Nederland zijn gestolen. Het totaal aantal gestolen tweewielers komt zelfs uit op 735.000. Het is dan ook belangrijk om je geliefde (elektrische) fiets grondig te beveiligen. Gebruik op openbare plekken om die reden een tweede slot, zodat dieven jouw elektrische fiets overslaan. Criminelen verspillen tenslotte liever geen tijd aan het kraken van meerdere sloten.

Aandachtspunten bij aanschaf van een nieuw slot

Fietssloten zijn in diverse grote webshops voor een habbekrats te verkrijgen, maar je eigen vertrouwde e-bike, stadsfiets, mountainbike of bakfiets verdient natuurlijk beter. Schaf voor je tweewieler altijd een gecertificeerd ART-slot aan. Daarmee is het vervoersmiddel goed beveiligd tegen diefstal. Je hebt hierbij keuze tussen producten van 1 tot en met 5 sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. Overigens zijn producten met vier of vijf sterren voornamelijk bedoeld voor brom- en motorfietsen. Die zijn namelijk behoorlijk zwaar.

Heb je een fietsverzekering afgesloten (meer daarover lees je in het artikel Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed), dan is zo'n gecertificeerd slot zelfs verplicht. De meeste verzekeraars van e-bikes vereisen het gebruik van een ART-2-slot of hoger. Verder verplichten bepaalde verzekeraars het gebruik van een tweede slot, bijvoorbeeld wanneer de cataloguswaarde boven een bepaald bedrag uitkomt. Check daarom altijd grondig de polisvoorwaarden van je (elektrische) fietsverzekering.

Ook binnen op slot Stal je de e-bike veilig in een tuinhuis, schuur of garage? Zet de tweewieler dan evengoed op slot. Inbrekers slaan namelijk geregeld toe op afgelegen bergingsplaatsen. Bovendien is je e-bike zonder gebruik van een gecertificeerd slot onverzekerd.

Het ART-logo op een slot vermeldt altijd het aantal sterren

5 verschillende soorten fietssloten

Fietssloten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. We zetten ze voor je op een rij, waarbij we de belangrijkste voor- en nadelen belichten:

1. Ringslot

Een ringslot behoeft nauwelijks introductie. Bij veruit de meeste e-bikes en fietsen is dit onderdeel namelijk vanuit de fabriek al op het frame gemonteerd. Blokkeer hiermee de spaken van het achterwiel, zodat niemand kan wegrijden. Een ringslot geldt als een goede basisbeveiliging die je altijd bij je hebt. Een nadeel is dat een ringslot kwetsbaar is voor de Poolse sleutelmethode. Lees daarover meer in dit artikel. Combineer een gecertificeerd ringslot van bijvoorbeeld AXA of ABUS bij voorkeur met een insteekketting. Een capabel ringslot heeft voor deze insteekketting een aparte ingang, zodat je de tweewieler aan een vast object kunt bevestigen.

2. Kabelslot

Een kabelslot is meestal voorzien van staaldraad. Mits de dikte voldoende is, knippen dieven zo’n slot niet zomaar door. Een voordeel is dat je zo’n lichtgewicht slot gemakkelijk meeneemt. Veel fabrikanten leveren een kunststof houder mee die je op het frame kunt monteren. De lengte varieert doorgaans van zo’n 1,2 tot 1,8 meter. Zet de tweewieler hiermee gemakkelijk ergens aan vast. Een gecertificeerd kabelslot fungeert prima als tweede slot. Kies voor de beveiliging een exemplaar met een sleutel of cijfercode.

3. Kettingslot

Een kettingslot bestaat uit meerdere schakels van stevig staal. Hoe dikker deze schakels, hoe moeilijker dieven het slot kunnen openbreken. Over het algemeen is een kettingslot robuuster dan een kabelslot. Gebruik dit type dan ook bij voorkeur in stedelijke gebieden waar fietsdiefstal vaak voorkomt. Een minpunt is het behoorlijke gewicht. Stop je een kettingslot bijvoorbeeld in een fietstas, dan verstoort dat mogelijk de balans op de fiets.

4. Beugelslot

In tegenstelling tot de eerder besproken sloten bestaat een beugelslot altijd uit twee delen. Steek het U-vormige deel door een wiel of het frame en klik de rechte bevestigingsmodule hierop vast. Maak de tweewieler op die manier bijvoorbeeld vast aan een fietsrek. Met de sleutel ontkoppel je beide delen van elkaar. Een beugelslot bestaat uit gehard staal, zodat dieven het niet zomaar kunnen doorknippen. Sommige fabrikanten leveren een framehouder mee.

5. Vouwslot

Vind je het vervelend om een zwaarlijvig fietsslot mee te nemen? Overweeg dan een vouwslot. Zoals de naam al prijsgeeft, kun je dit type op- en openvouwen. Fijn, want hierdoor nemen dergelijke producten weinig ruimte in beslag. Net als van de andere besproken sloten zijn er ook van vouwsloten diverse ART-goedgekeurde producten verkrijgbaar.

Vast aan de vaste wereld Een e-bike of fiets veranker je het beste tijdelijk aan de ‘vaste wereld’. Denk bijvoorbeeld aan een fietsrek, lantaarnpaal of brugleuning. Voorkom daarmee dat een dief de tweewieler (in een busje) meeneemt en vervolgens thuis het slot openbreekt. Een ringslot in combinatie met een bijbehorende insteekketting is hiervoor bij uitstek geschikt.

©Budimir Jevtic - stock.adobe.com

Gebruik naast het reguliere ringslot nog een tweede methode om je e-bike of fiets voor diefstal te behoeden.

Handige snufjes voor fietssloten

De ontwikkelingen op het gebied van fietssloten zijn voortdurend in beweging. Zo bestaan er fietssloten met een alarm. Zodra een detector gerommel aan de tweewieler constateert, klinkt er een oorverdovend lawaai van zo’n honderd decibel. De kans is groot dat de dief vervolgens de benen neemt. Onder andere ABUS fabriceert alarmsloten voor fietsen.

Verder ontwikkelen verschillende innovatieve bedrijven ring-, kabel- en kettingsloten met een app. In plaats van een sleutel of cijfercode maak je die met je smartphone open. Zo kun je geen sleutel kwijtraken, terwijl je een mobiel toestel normaliter altijd op zak hebt. Overigens zijn er wel twee belangrijke valkuilen. Is de batterij van je smartphone onverhoopt leeg, dan kun je het slot niet openen. Bovendien zijn veel slimme sloten momenteel niet ART-gecertificeerd. De Linka en Re-Lock gelden op dit gebied als uitzonderingen, want deze ringsloten bevatten een ART-2-certificaat.

Muuranker Zet je een prijzige fiets of e-bike thuis altijd op dezelfde plek? Overweeg dan het gebruik van een speciaal muuranker. Met de meegeleverde bouten bevestig je dit onderdeel stevig aan de wand, waarna je de tweewieler voortaan eenvoudig vastzet. AXA, Pro-tect en ABUS produceren verschillende ART-gecertificeerde muurankers.

Dit vouwslot van ABUS bevat een bewegingssensor met een alarm van honderd decibel.

P.S. Ook je huis goed beveiligen? 👇

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

â–¼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: