Hier moet je op letten bij het kopen van een fatbike (voor je kind)
Fatbikes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld; vooral bij jongeren zijn ze immens populair. Tegelijkertijd hebben deze stoere elektrische fietsen nu niet bepaald een goed imago. Overweeg je een fatbike te kopen voor jezelf of voor je kind? Wij leggen je uit waar je allemaal rekening mee kunt houden.
In dit artikel vertellen we je: • Waarom fatbikes een slecht imago hebben. • Waar je op moet letten bij de aanschaf van een fatbike (voor jezelf of voor je kind). • Wat je moet weten over een mogelijke helmplicht.
Lees ook: Wat zijn de verschillen tussen e-bikes en fatbikes?
Slecht imago
De fatbike heeft in rap tempo een slecht imago verkregen. Dat komt voornamelijk doordat een steeds grotere groep bestuurders hun fatbike opvoert of een opgevoerd model koopt via bijvoorbeeld AliExpress. Daardoor kan de fiets harder rijden dan de wettelijk toegestane maximumsnelheid van 25 kilometer per uur (die voor alle e-bikes geldt). Dat zorgt met name voor gevaarlijke situaties in het verkeer, soms met ongelukken tot gelukken. Ook verzekeraars willen hun handen er niet meer aan branden.
Pas op: dit zijn de gevolgen als je jouw fatbike laat opvoeren!
Een fatbike kopen? Let hier op!
Wie ondanks het slechte imago een fatbike wil aanschaffen, kan met de volgende punten rekening houden. Allereerst is het belangrijk dat je kiest voor een fiets van goede kwaliteit. Voor een kwalitatieve fatbike ben je al snel minstens 2.000 euro kwijt. Goedkopere fatbikes (vaak van Chinese makelij) zijn regelmatig gemaakt van slechtere materialen en hebben een goedkopere accu en motor. Dat kost je op termijn niet alleen geld aan reparaties, maar is ook nog eens erg gevaarlijk. Op niet-werkende remmen of een accubrand zit je immers niet te wachten. Zorg er daarom voor dat de onderdelen en met name de accu gemaakt zijn door gerenommeerde merken. Kies bij voorkeur voor een fatbike met hydraulische schijfremmen in plaats van mechanische schijfremmen.
Een goede fatbike (net als iedere andere e-bike) is dus duidelijk niet goedkoop. Door de populariteit en de hoge prijs ligt diefstal dan ook op de loer. Een aantal verzekeraars is daarom gestopt met het verzekeren van fatbikes, waaronder de ANWB. Dit geldt overigens ook voor bepaalde andere e-bikemodellen die in trek zijn bij dieven. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn op de weg en je fatbike goed moet beveiligen. Gebruik bijvoorbeeld een gps-tracker, zet de fiets dubbel op slot en plaats de fiets bij voorkeur niet in het zicht van voorbijgangers. Houd er daarnaast rekening mee dat je ook mét verzekering niets uitgekeerd krijgt als je op een illegale fatbike rijdt, bijvoorbeeld omdat de fiets is opgevoerd.
©Politie
Koop je een fatbike voor je kind of geef je je kind toestemming om er een te kopen? Zorg er dan voor dat je het gesprek met hem of haar aangaat over de potentiële risico's van het rijden met een fatbike en maak hier afspraken over. Help je kind daarnaast bij het kiezen van een veilig model, om ervoor te zorgen dat de onderdelen van goede kwaliteit zijn en de accu betrouwbaar is. Een schuurbrand kan zich immers makkelijk verspreiden naar het huis. Bovendien kun je als ouders aansprakelijk gesteld worden voor de schade die je minderjarige kinderen aanbrengen met een fatbike.
Nederlandse fatbike-makers zeggen nee tegen opvoeren De Nederlandse fatbike-fabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap zijn het Convenant Veilige Fatbikes Nederland gestart. Speerpunt is het tegengaan van onveilige fatbikes. Dit willen de fabrikanten onder meer doen door het boycotten van fietsdealers die zich niet aan de wettelijke regels houden. Niels Willems van Brekr: “De import door andere partijen van fatbikes die niet voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving, moet stoppen. De illegale fatbikes worden opgevoerd en dit brengt veiligheids- en financiële risico's met zich mee voor consumenten.” Fabrikanten die zich aansluiten Veilige Fatbikes Nederland verklaren zich wél aan alle regels en wetten te houden.
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Komt er nu wel of geen helmplicht?
Op dit moment kent Nederland geen helmplicht voor bestuurders van (elektrische) fietsen, dus ook niet voor fatbikerijders. Toch is het mogelijk dat dit in de toekomst gaat veranderen. VVD-Kamerlid Hester Veltman-Kamp heeft bijvoorbeeld een voorstel ingediend om een helm en rijbewijs verplicht te stellen om op een fatbike te mogen fietsen. Veltman wil dan ook dat het nieuwe kabinet de fatbike als een bromfiets gaat beschouwen en dat alleen mensen van 16 jaar en ouder een fatbike mogen besturen.
Of die helmplicht er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Niet alle partijen zijn het namelijk eens met een minimumleeftijd of helmplicht voor fatbikebestuurders. Bovendien is de fatbike in beginsel gewoon een stoerder ogende e-bike met brede banden. Dat roept de vraag op in hoeverre je een goed onderscheid kunt maken tussen fatbikes en e-bikes. Ook laatstgenoemde categorie kan worden opgevoerd, maar bij de fatbike gebeurt dit in de praktijk echter veel vaker.
Als er een helmplicht komt, is het dan ook logischer dat deze voor alle elektrische fietsen geldt. Ook daar is de afgelopen jaren al de nodige discussie over. Door de hogere snelheid van e-bikes is er namelijk een grotere kans op ernstig hoofdletsel. Het dragen van een helm kan dit voorkomen of beperken. Tot dusver liggen er nog geen concrete plannen om een helmplicht voor e-bikes in te voeren, maar het is mogelijk dat dit over enkele jaren verandert. Dan zul je er ook met een fatbike aan moeten geloven.
Lees ook: Hoe gevaarlijk is de fatbike-hype?
Op zoek naar een goede fietshelm?
Kijk en vergelijk