Opgevoerde fatbike: ouders moeten schade betalen

© Politie

Opgevoerde fatbike: ouders moeten schade betalen

Geplaatst: 29 maart 2024 - 10:24

Redactie ID.nl

Het kabinet gaat het bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen op de openbare weg verbieden. Vooral de populaire fatbikes worden vaak opgevoerd, waardoor ze soms snelheden tot 60 km/u kunnen halen. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook een dure grap zijn voor ouders: die zijn namelijk verantwoordelijk en moeten de schade vergoeden.

Rembrandt Groenewegen van DAS Rechtsbijstand benadrukt dat een opgevoerde e-bike, of een e-bike waarop je vooruit kunt komen zonder te trappen, niet is toegestaan op de openbare weg. "Je kunt deze niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan zul je de schade zelf moeten vergoeden. Bij een ongeval met letsel kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Dat realiseren veel jongeren zich niet."

Een meerderheid in de Tweede Kamer, bestaande uit VVD, GroenLinks-PvdA, NSC en BBB, steunt het verbod. "Die racen soms met 60 km per uur door de stad. Dat moet je voorkomen", aldus Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA. Ook VVD'er Hester Veltman noemt het "levensgevaarlijk" als e-bikes veel te hard rijden.

Op zoek naar een niet-opgevoerde e-bike?

Kijk & vergelijk

Wanneer zijn ouders aansprakelijk?

Groenewegen legt verder uit dat, afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder, ouders aansprakelijk kunnen zijn voor schade veroorzaakt door hun kind met een niet-toegestane fatbike. "Ouders zijn altijd aansprakelijk voor schade door kinderen jonger dan 14 jaar. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn in de eerste plaats zelf aansprakelijk, maar ouders kunnen dat ook zijn als zij niet alles hebben gedaan om de schade te voorkomen. Bij niet-toegestane fatbikes zal de ouder al snel medeverantwoordelijk zijn." 

Voor 16-jarigen en ouder geldt hoofdaansprakelijkheid voor de bestuurder zelf, tenzij de ouder het kind heeft uitgelokt schade te veroorzaken of niets heeft gedaan om schade te voorkomen terwijl bekend was dat dit zou gebeuren.

Verbod komt nog dit jaar

Het verbod op opvoersetjes moet nog officieel worden ingevoerd, maar minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag bekendgemaakt de regelgeving nog dit jaar aan te passen.

Lees ook: Politie gaat rollenbank voor e-bikes inzetten

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten