ID.nl logo
Zo haal je ook 's winters genoeg bereik uit je fietsaccu
Mobiliteit

Zo haal je ook 's winters genoeg bereik uit je fietsaccu

In het winterseizoen verdient een e-bike-accu extra aandacht. Waar vroeger de kou veel invloed had op de werking van lood- en nikkel-metaalhydrideaccu’s, doen de huidige lithiumversies het veel beter. Toch is het verstandig om ook een lithiumaccu in de winter te vertroetelen. Dan haal je voldoende bereik uit je accu en blijft hij jarenlang optimaal werken.

Met onderstaande tips loodst ID.nl je fietsaccu de winter door:

  • Je fietsaccu op de juiste plek opladen
  • Gebruik je e-bike ook tijdens de wintermaanden
  • Accu voor langere tijd opslaan
  • Koop een accu met meer capaciteit
  • Neem een oplader mee
  • Laat je accu acclimatiseren
  • Bescherm je accu met een hoes

De winter is ook een goed moment voor wat extra fietsonderhoud. Lees daarom ook: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen

Je fietsaccu op de juiste plek opladen

Vaak staat een e-bike in een onverwarmde schuur, garage of inpandige berging. Op zich is dit geen enkel probleem aangezien onze winters tegenwoordig mild en redelijk aangenaam zijn. Een lithiumaccu kan relatief lage temperaturen makkelijk verdragen, het opladen van de accu kan dus ook in de winter gewoon op genoemde locaties plaatsvinden.

Toch kan het gebeuren dat de temperatuur ineens meerdere dagen dik onder nul daalt. Dan is het verstandig om de e-bike-accu binnenshuis op te laden en te bewaren. Wat betreft de veiligheid heeft dit niet de voorkeur, maar voor de levensduur van de accu is dit wel de juiste oplossing. Bewaar de accu in dit geval op een veilige plek in huis en bij voorkeur in een daarvoor bestemde veiligheidskoffer. Belangrijk: laad de accu nooit ‘s nachts op (en ook niet als er niemand thuis is) en voorzie de oplaadruimte van een rookmelder.

Ook interessant voor jou: De accu van je e-bike veilig opladen en veilig gebruiken: zo doe je dat!

Gebruik je e-bike ook tijdens de wintermaanden

In de winter zijn er genoeg zonnige en droge dagen om er met de e-bike op uit te gaan. Blijven fietsen is voor de accu van wezenlijk belang. Omdat het proces van ontladen en daarna weer opladen in stand wordt gehouden, blijft de accu optimaal presteren en worden de accucellen steeds weer geprikkeld.

Toch merk je tijdens koude dagen dat de capaciteit van de accu terugloopt. Bij doorsnee gebruik kan de accucapaciteit tot wel 25 tot 30 procent terugvallen. Gelukkig is dit van tijdelijke aard, want met het oplopen van de temperatuur neemt de actieradius weer toe.

©Angela Buzzi

Accu voor langere tijd opslaan

Wie door omstandigheden enige weken of zelf maanden van huis is, moet voorzorgsmaatregelen nemen omtrent de opslag van de accu. Bewaar in zo’n geval de accu in een droge ruimte die niet kouder wordt dan 10 graden. Zorg ervoor dat bij vertrek de accu tussen de 40 en 60 procent is opgeladen. Aangezien een accu door zelfontlading langzaam leeg loopt , kun je een familielid of kennis vragen om de accu na een aantal weken iets bij te laden.

Wanneer je een lege accu in een koude ruimte voor langere tijd opslaat, kan er een diepontlading plaatsvinden waardoor de accu permanent schade oploopt of zelf onbruikbaar wordt.

Koop een accu met meer capaciteit

Wanneer je het hele jaar door je e-bike gebruikt, valt het in de wintermaanden op dat er vaak een behoorlijke dip qua actieradius ontstaat. Zeker als je flink wat woon-werkkilometers moet maken, kan dit weleens tegen je werken. Stuit je op dit probleem, overweeg dan de aankoop van een accu met meer capaciteit. Of desnoods een tweede accu van vergelijkbare capaciteit, die je dan meeneemt. Dit zijn uiteraard een betere oplossingen dan een nieuwe e-bike.

Neem je oplader mee

Vind je het fijn om ook in de winter af en toe een flinke toertocht te maken en loop je tegen dezelfde kortere actieradius aan als hierboven? Dan is het verstandig om de oplader mee te nemen. Tijdens een koffiepauze of lunchstop is het dikwijls mogelijk de accu bij te laden. En een uurtje laden is vaak genoeg om flink wat kilometers bij te tanken.

©Karol Gajewski

Laat je accu acclimatiseren

Wanneer je in de winter thuiskomt van een fietsrit is het verstandig om de accu niet direct met de lader te verbinden. De accu is door de fietsrit behoorlijk afgekoeld en moet eerst op kamertemperatuur komen in een verwarmde, droge ruimte. Wacht minimaal een uur of langer voordat je de accu weer gaat opladen. Doe je dit niet, dan kan een accu snel een deel van zijn capaciteit verliezen.

Lees ook: De accu van je e-bike controleren: hoe, wat en wanneer

Bescherm je accu met een hoes

Om de fietsaccu tijdens de winterdagen optimaal tegen de kou te beschermen, zijn er speciale hoezen in de handel. Verwacht van een hoes niet direct wonderen, maar tijdens gure kou kan dit zomaar 5 tot 10 kilometer actieradius schelen. En dat kan net het verschil tussen een comfortabele ondersteuning of zelf trappen. Zo’n neopreen hoes zorgt ervoor dat de accu de warmte beter vast houdt. Zo verhinder je onderkoeling van de cellen in de accu en dit bevordert de levensduur en capaciteit van de accu. De hoezen zijn verkrijgbaar voor de meeste accusystemen van Bosch, Shimano, Bafang en Yamaha.

Blijf warm op de fiets in de winter

Met speciale kleding geschikt voor de kou

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
5 redenen om nú een nieuwe e-bike te kopen
Mobiliteit

5 redenen om nú een nieuwe e-bike te kopen

Je wilt een e-bike, maar twijfelt nog: kies je voor een nieuwe of toch een tweedehands? De keuze lijkt lastig, maar er zijn veel redenen om juist nú voor een nieuwe e-bike te gaan. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, en dat vertaalt zich in meer comfort en een lange levensduur van je fiets. Bovendien is het najaar het moment om interessante kortingen te scoren in de uitverkoop. Waarom zou je nog wachten?

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

  • 5 redenen om nu een e-bike te kopen
  • Waar vind je de koopjes?
  • Dit moet je weten over de garantie van je nieuwe e-bike

Lees ook: Tijd voor een nieuwe e-bike? Hier kun je op letten

1: Langere levensduur en meer comfort

Met een nieuwe e-bike haal je de nieuwste technologie in huis. De ontwikkelingen gaan snel: accu's zijn strak weggewerkt in het frame, de actieradius wordt steeds groter, en bij veel modellen kun je het display koppelen aan je telefoon voor navigatie. Via een app kun je zelfs vanaf de bank zien hoe vol de batterij nog is. Sommige modellen hebben zelfs een diefstalverklikker, die je een melding stuurt zodra je fiets wordt verplaatst. Dankzij deze geavanceerde technologieën gaat je e-bike niet alleen langer mee, maar profiteer je ook van meer comfort en gemak in het dagelijks gebruik.

2: Geld besparen

De aanschaf van een nieuwe e-bike kan in eerste instantie aanvoelen als een grote uitgave, vergelijkbaar met het kopen van een tweedehandsauto. Maar de gebruikskosten van een e-bike liggen veel lager. Geen benzinekosten, geen wegenbelasting en het opladen van de batterij is goedkoop – de kosten daarvan zijn verwaarloosbaar in vergelijking met wat je per kilometer kwijt bent aan brandstof voor een auto.

Volgens de ANWB moet je voor elke kilometer die je op een e-bike rijdt 7,5 Wh laden. Stel dat je 200 dagen per jaar de fiets pakt en dan telkens 10 kilometer fiets. In totaal ben je dan op jaarbasis 200 x 10 x 7,5 Wh kwijt, oftewel 15 kWh. Bij een gemiddelde stroomprijs van 0,32 euro per kWh (september 2024) kost je dat dus 4,80 euro per jaar.

Ter vergelijking: volgens de ANWB kan een elektrische auto met die 15 kWh ongeveer 80 kilometer rijden. En zou je benzine rijden, dan kun je voor die 4,80 euro net iets meer dan 2 liter tanken. Daarmee kom je, in het beste geval, niet verder dan een kilometer of veertig.

Natuurlijk ben je ook met een tweedehands e-bikes een stuk voordeliger uit dan met de auto, maar daar kunnen kosten bij komen die je bij een nieuwe e-bike niet hebt. De kans dat je onderdelen moet vervangen is groter, en dat kan – vooral wanneer het om de accu gaat – al snel om vele honderden euro’s gaan. Ook zit er vaak geen garantie meer op tweedehands e-bikes, waardoor je eigenlijk zelf voor alle kosten opdraait.

3: Meer tijd, minder frustratie

Met de aangekondigde prijsstijgingen in het openbaar vervoer wordt het kopen van een e-bike steeds aantrekkelijker. Maar het gaat niet alleen om geld – ook het feit dat je bij het OV vaak te maken kunt krijgen met vertragingen (zo waren er afgelopen jaar alleen al bij de NS dagelijks gemiddeld 15 storingen maakt dat de e-bike een keus is waarmee je echt tijdswinst kunt boeken. Denk je: 15 storingen per dag, dat valt toch wel mee? Nou nee: opgeteld duurde dit in 2023 2 jaar, 6 maanden, 29 dagen, 6 uur, 11 minuten aan oponthoud. En het zijn vooral werkdagen waarop de meeste storingen voorkomen. Het zal maar net elke keer jouw trein zijn die te laat komt...

Reis je vooral met de auto? Ondanks het positieve nieuws dat in het tweede deel van 2024 de files met 2 procent zijn afgenomen, blijft fileleed voor veel automobilisten een dagelijks terugkerend probleem.

Hoef je geen tientallen kilometers per dag te forenzen, dan is een e-bike dus echt een slimme keuze. Waarbij een nieuwe e-bike meer tijdwinst oplevert dan een tweedehands: nieuwe e-bikes hebben een grotere actieradius, waardoor je minder vaak hoeft op te laden. En moet je toch laden, dan kun je dat steeds vaker met een snellader doen, zoals bijvoorbeeld de Fast Charger van Bosch.

©jovo | aerogondo

4: (Nóg) beter voor je gezondheid

Hoewel het fietsen op een e-bike minder inspanning kost dan op een traditionele fiets, blijf je toch in beweging. Dit draagt niet alleen bij aan je fysieke gezondheid, maar ook aan je mentale welzijn. Doordat je je dagelijkse beweging krijgt, kun je met een gerust hart je avondrondje hardlopen overslaan. Zeker als je wat verder van je werk woont, bespaar je bovendien tijd, omdat je met minder inspanning grotere afstanden aflegt en meer energie overhoudt voor andere activiteiten. En ja, of je een tweedehands e-bike hebt of een nieuwe maakt daarbij niet zo heel veel uit. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat je, als je een nieuwe hebt, er net toch wat vaker naar grijpt. Omdat hij comfortabeler fiets. Omdat de accu langer meegaat. Of omdat je hem, bijvoorbeeld door een slimme app als de eBike Flow-app van Bosch, koppelt aan je Strava-account. Hoe nieuwe je fiets, hoe meer (sportieve) mogelijkheden je vaak hebt.

5: Uitverkoop!

In het najaar kan het kopen van een nieuwe e-bike extra aantrekkelijk zijn, omdat veel merken dan uitverkoop houden om ruimte te maken voor de nieuwste modellen. Showmodellen en overjarige fietsen gaan vaak tegen een scherpe prijs de deur uit. Een bijkomend voordeel is dat je meestal niet hoeft te wachten op je nieuwe fiets; je kunt hem vaak direct mee naar huis nemen en hebt dus geen last van lange levertijden.

©Hans de Looij

🛒 ZO VIND JE DE BESTE E-BIKE DEALS

Even wat rondkijken op het internet kan verrassend veel opleveren. Er zijn namelijk het hele jaar door outlets die oudere modellen aanbieden. Kortingsacties vind je zowel online als in fysieke winkels, en speciale dagen zoals Black Friday mogen ook niet worden vergeten. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt, is het slim om de officiële website van de fabrikant te raadplegen. Daar vind je informatie over het modeljaar en de exacte specificaties.

Online kopen is natuurlijk snel en makkelijk, maar het contact met een fysieke winkel kan vaak net dat beetje extra bieden. Misschien vind je daar niet dezelfde scherpe kortingen als op het internet, maar je krijgt vaak wel persoonlijk advies en een gratis onderhoudsbeurt voor je e-bike. En vergeet niet: je kunt altijd vragen om een extra korting of een gratis accessoire, zoals een fietstas of een comfortabel zadel. De kans is groot dat de verkoper bereid is om mee te denken, of dat er een demomodel is dat precies aansluit op jouw wensen.

Garantie op e-bikes: zo zit het

In Nederland is de garantie op e-bikes goed geregeld, zowel via wettelijke regels als door aanvullende fabrieksgaranties. Er is geen vaste termijn voor de wettelijke garantie, maar een product moet wel voldoen aan redelijke verwachtingen. Dit betekent dat als een e-bike binnen een redelijke periode defect raakt, je recht hebt op reparatie, vervanging of terugbetaling. Wat als redelijk wordt beschouwd, hangt af van de prijs en het type product, en kan dus soms langer dan twee jaar zijn.

Hoewel er geen vastgestelde termijn is voor wettelijke garantie, wordt er bij e-bikes vaak een periode van twee jaar aangehouden als standaardtermijn. Dit kan echter verschillen per merk en verkoper. Naast de wettelijke garantie bieden de meeste fabrikanten ook een fabrieksgarantie van één tot twee jaar op onderdelen, en merken zoals BOSCH en SHIMANO geven soms zelfs vier jaar garantie op motoren.

De garantie voor accu's ligt vaak tussen de één en twee jaar, terwijl frames doorgaans een langere garantieperiode hebben, vaak tussen de vijf en tien jaar, afhankelijk van het merk en model van de e-bike. Veel fabrikanten bieden daarnaast de mogelijkheid om de garantie tegen een extra vergoeding te verlengen. Dit kan vooral nuttig zijn voor dure of complexe onderdelen zoals de accu of motor.

Deze combinatie van wettelijke en fabrieksgarantie zorgt ervoor dat je als consument goed beschermd bent bij de aanschaf van een e-bike, met voldoende mogelijkheden om problemen op te lossen mocht er iets misgaan.

Dus? Een nieuwe e-bike is écht een goed idee

Het kopen van een nieuwe e-bike biedt niet alleen de nieuwste technologie en meer comfort, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn door de lagere gebruikskosten en interessante kortingen in het najaar. Daarnaast heb je het voordeel van een langere levensduur, betere garantievoorwaarden en meer geavanceerde functies, zoals snelladers en slimme apps. Kortom, met een nieuwe e-bike ben je verzekerd van zorgeloos fietsen, meer gemak en extra mogelijkheden om gezond en duurzaam te blijven bewegen.