Zo haal je ook 's winters genoeg bereik uit je fietsaccu
In het winterseizoen verdient een e-bike-accu extra aandacht. Waar vroeger de kou veel invloed had op de werking van lood- en nikkel-metaalhydrideaccu’s, doen de huidige lithiumversies het veel beter. Toch is het verstandig om ook een lithiumaccu in de winter te vertroetelen. Dan haal je voldoende bereik uit je accu en blijft hij jarenlang optimaal werken.
Met onderstaande tips loodst ID.nl je fietsaccu de winter door:
- Je fietsaccu op de juiste plek opladen
- Gebruik je e-bike ook tijdens de wintermaanden
- Accu voor langere tijd opslaan
- Koop een accu met meer capaciteit
- Neem een oplader mee
- Laat je accu acclimatiseren
- Bescherm je accu met een hoes
De winter is ook een goed moment voor wat extra fietsonderhoud. Lees daarom ook: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen
Je fietsaccu op de juiste plek opladen
Vaak staat een e-bike in een onverwarmde schuur, garage of inpandige berging. Op zich is dit geen enkel probleem aangezien onze winters tegenwoordig mild en redelijk aangenaam zijn. Een lithiumaccu kan relatief lage temperaturen makkelijk verdragen, het opladen van de accu kan dus ook in de winter gewoon op genoemde locaties plaatsvinden.
Toch kan het gebeuren dat de temperatuur ineens meerdere dagen dik onder nul daalt. Dan is het verstandig om de e-bike-accu binnenshuis op te laden en te bewaren. Wat betreft de veiligheid heeft dit niet de voorkeur, maar voor de levensduur van de accu is dit wel de juiste oplossing. Bewaar de accu in dit geval op een veilige plek in huis en bij voorkeur in een daarvoor bestemde veiligheidskoffer. Belangrijk: laad de accu nooit ‘s nachts op (en ook niet als er niemand thuis is) en voorzie de oplaadruimte van een rookmelder.
Ook interessant voor jou: De accu van je e-bike veilig opladen en veilig gebruiken: zo doe je dat!
Gebruik je e-bike ook tijdens de wintermaanden
In de winter zijn er genoeg zonnige en droge dagen om er met de e-bike op uit te gaan. Blijven fietsen is voor de accu van wezenlijk belang. Omdat het proces van ontladen en daarna weer opladen in stand wordt gehouden, blijft de accu optimaal presteren en worden de accucellen steeds weer geprikkeld.
Toch merk je tijdens koude dagen dat de capaciteit van de accu terugloopt. Bij doorsnee gebruik kan de accucapaciteit tot wel 25 tot 30 procent terugvallen. Gelukkig is dit van tijdelijke aard, want met het oplopen van de temperatuur neemt de actieradius weer toe.
©Angela Buzzi
Accu voor langere tijd opslaan
Wie door omstandigheden enige weken of zelf maanden van huis is, moet voorzorgsmaatregelen nemen omtrent de opslag van de accu. Bewaar in zo’n geval de accu in een droge ruimte die niet kouder wordt dan 10 graden. Zorg ervoor dat bij vertrek de accu tussen de 40 en 60 procent is opgeladen. Aangezien een accu door zelfontlading langzaam leeg loopt , kun je een familielid of kennis vragen om de accu na een aantal weken iets bij te laden.
Wanneer je een lege accu in een koude ruimte voor langere tijd opslaat, kan er een diepontlading plaatsvinden waardoor de accu permanent schade oploopt of zelf onbruikbaar wordt.
Koop een accu met meer capaciteit
Wanneer je het hele jaar door je e-bike gebruikt, valt het in de wintermaanden op dat er vaak een behoorlijke dip qua actieradius ontstaat. Zeker als je flink wat woon-werkkilometers moet maken, kan dit weleens tegen je werken. Stuit je op dit probleem, overweeg dan de aankoop van een accu met meer capaciteit. Of desnoods een tweede accu van vergelijkbare capaciteit, die je dan meeneemt. Dit zijn uiteraard een betere oplossingen dan een nieuwe e-bike.
Neem je oplader mee
Vind je het fijn om ook in de winter af en toe een flinke toertocht te maken en loop je tegen dezelfde kortere actieradius aan als hierboven? Dan is het verstandig om de oplader mee te nemen. Tijdens een koffiepauze of lunchstop is het dikwijls mogelijk de accu bij te laden. En een uurtje laden is vaak genoeg om flink wat kilometers bij te tanken.
©Karol Gajewski
Laat je accu acclimatiseren
Wanneer je in de winter thuiskomt van een fietsrit is het verstandig om de accu niet direct met de lader te verbinden. De accu is door de fietsrit behoorlijk afgekoeld en moet eerst op kamertemperatuur komen in een verwarmde, droge ruimte. Wacht minimaal een uur of langer voordat je de accu weer gaat opladen. Doe je dit niet, dan kan een accu snel een deel van zijn capaciteit verliezen.
Lees ook: De accu van je e-bike controleren: hoe, wat en wanneer
Bescherm je accu met een hoes
Om de fietsaccu tijdens de winterdagen optimaal tegen de kou te beschermen, zijn er speciale hoezen in de handel. Verwacht van een hoes niet direct wonderen, maar tijdens gure kou kan dit zomaar 5 tot 10 kilometer actieradius schelen. En dat kan net het verschil tussen een comfortabele ondersteuning of zelf trappen. Zo’n neopreen hoes zorgt ervoor dat de accu de warmte beter vast houdt. Zo verhinder je onderkoeling van de cellen in de accu en dit bevordert de levensduur en capaciteit van de accu. De hoezen zijn verkrijgbaar voor de meeste accusystemen van Bosch, Shimano, Bafang en Yamaha.
Blijf warm op de fiets in de winter
Met speciale kleding geschikt voor de kou