ID.nl logo
Eurobike 2024: hét fietsnieuws voor seizoen 2024/2025
© Sergo321
Mobiliteit

Eurobike 2024: hét fietsnieuws voor seizoen 2024/2025

Op Eurobike, de grootste fietsbeurs ter wereld, toonden in juli ruim 1900 exposanten hun fietsproducten voor het seizoen 2024/2025. Hoewel er weinig écht spannende innovaties waren, zagen we toch voldoende noviteiten. Bovendien is de fietsindustrie weer optimistisch over de toekomst.

Wat is Eurobike? Eurobike begon in 1990 in de Duitse stad Friedrichshafen en was in eerste instantie een samenkomst van de Europese mountainbike-scene. In de loop der jaren ontwikkelde Eurobike zich echter als een toonaangevende vakbeurs voor de wereldwijde fietsindustrie, gesteund door de opkomst van de elektrische fiets. In 2022 verhuisde Eurobike naar Frankfurt am Main waar grotere beurshallen en een nog professionelere opzet een garantie zijn voor een verdere uitbreiding van deze fietsbeurs. In dit artikel doet ID.nl een greep uit het meest interessante Eurobikenieuws van de Eurobike-beursvloer.

Lees ook: De e-bike: van revolutie tot laatste trends

Meer weten? Hier vind je alles over e-bikes

DJI Avinox: van drone naar e-bikesysteem

Het merk DJI dat we vooral kennen van de productie van drones verraste vriend en vijand op de beurs met de introductie van het Avinox-drive-system. Dit systeem bestaat uit een compacte middenmotor met een koppel van 105 Nm, een accu en een display. Voor de introductie van het Avinox-systeem is DJI een samenwerking aangegaan met het fietsmerk Amflow, een nieuwe speler op de markt voor elektrische mountainbikes.

Dankzij geavanceerde technologieën en precisiesensoren zorgt het Avinox-systeem voor een soepele en krachtige ondersteuning onder diverse omstandigheden. De accu kan razendsnel opgeladen worden en behoudt na 500 laadbeurten nog steeds 80% van zijn capaciteit. Voor de bediening is de Amflow PL uitgerust met een oled-touchscreen voor de bediening. Deze kan via bluetooth gekoppeld worden aan de Avinox-app, waarmee de berijder de rijeigenschappen zelf kan aanpassen. Tevens is de locatie van de fiets te monitoren.

©DJI

Schwalbe Clik Valve: nieuw ventiel gaat wereld veroveren

Schroef je oude ventiel los en monteer het nieuwe klikventiel en het oppompen van je fietsbanden zal een stuk eenvoudiger worden. Die belofte doet Schwalbe bij de introductie van het nieuwe Clik-ventiel. Volgens Schwalbe zal deze Clik Valve de standaard worden in de fietswereld. Bij het oppompen van een fietsband zal er geen lucht meer ontsnappen tussen het ventiel en de pompklem, en zal deze ook niet meer losschieten. Het Clik-ventiel werd ontworpen door een Amerikaan, Schwalbe zorgde vervolgens voor een licentie op de Europese markt. Met de Clik Valve-ombouwset kun je een bestaande fietspomp voorzien van een nieuwe pompkop, en de twee bandventielen losschroeven en vervangen door Clik-modellen.

Ook interessant: 4 tips waarmee je fietsbanden op rolletjes lopen

©Schwalbe

Abus Yardo fietsslot: ontgrendelen met vingerafdruk

Met het nieuwe Yardo-kettingslot van Abus gaat het bedrijf een stap verder dan fietssloten met sleutels en cijfercombinaties. Vanaf nu kun je een fietsslot openen met een simpele vingerafdruk. De basis van het Yardo-slot is een dikke ketting van zeven millimeter die een robuuste bescherming tegen diefstal biedt. De slotkast is uitgerust met een vingerafdruksensor die tot twintig gescande vingerafdrukken herkent. Als je een vinger op de sensor legt, gaat het slot in een oogwenk open.

Door meerdere vingerafdrukken te scannen, is het mogelijk om het fietsslot met meerdere personen te delen. Het vergrendelingsproces werkt uiterst eenvoudig, want het slot vergrendelt zich automatisch wanneer de sloteinden in de slotkast worden gestoken.

Om krassen op het fietsframe te voorkomen, is de slotkast omhuld met een siliconencover. Verder is de slotkast stof- en weerbestendig. De Abus Yardo is verkrijgbaar in lengtes van 85 en 110 cm.

Ook interessant: Slot? Uiteraard! Maar: zo beveilig je een elektrische fiets nog verder

©Abus

my Boo: compacte e-bike van bamboe

Met het nieuwe model Jamasi heeft bamboe-fietsfabrikant my Boo een handzame e-bike voor dagelijks gebruik aan de collectie toegevoegd. Een stijf frame en compacte 20inch-wielen geven de Jamasi een perfect rijgedrag met veel wendbaarheid. Qua motorisering heeft my Boo de gloednieuwe Shimano EP5-motor gemonteerd. De accu met een capaciteit van 504 Wh is achter de zadelbuis geplaatst. Schakelen verloopt via een Shimano Nexus 8-naafversnelling. De sterkte van bamboe wordt benadrukt met een maximaal toelaatbaar gewicht van 150 kilogram, iets meer dan een gemiddelde fiets.

©Gerhard Schmidt, my Boo

Eenvoudig van zadel wisselen met SQlab ClipOn

Met het ClipOn-systeem presenteert SQlab een universele zadelbasis waarop verschillende zadels vastgeklikt kunnen worden. Deze unieke oplossing maakt een moeiteloze montage van verschillende zadelbreedtes en modellen op één zadelbasis mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een comfort zadel afwisselen met een meer sportief model. Bepaal dus het doel van je fietstrip en pas het zadel daarop aan met één simpele klik.

©SQlab

Tenways Cargo One

Het populaire fietsmerk Tenways kon niet achterblijven met de introductie van een bakfiets. Met de nieuwe Cargo One brengt Tenways een gestroomlijnde bakfiets op de markt, ideaal voor het vervoer van kinderen of huisdieren. De krachtige Bafang-middenmotor zorgt voor een stevige ondersteuning onder alle omstandigheden. Daarbij schakel je traploos tussen de versnellingen met een Enviolo-versnellingsnaaf. De bak is uitgerust met twee vijfpuntsgordels en aan de voorzijde is de Cargo One voorzien van ledverlichting die zowel overdag als ‘s avonds voor een uitstekende zichtbaarheid zorgt. Wat de overige veiligheid betreft, is de bakfiets voorzien van hydraulische schijfremmen en extra dikke banden van Schwalbe. Met de geïntegreerde knipperlichten geef je eenvoudig richting aan terwijl je handen aan het stuur blijven.

Ook interessant: Best, beter, bakfiets: 20 tips voor meer plezier, gemak en veiligheid

©Tenways

Ortlieb Quick-Rack: transformeer sportfiets naar vakantiefiets

Met de Quick-Rack van Ortlieb verander je in een oogwenk een lichte sportfiets in een toermodel voor lange fietstrips. Het praktische bagagerek kan in slechts vijftien seconden worden gemonteerd en in vijf seconden weer worden gedemonteerd. De constructie met een buisdiameter van 10 millimeter kan een belasting tot 20 kilogram aan waarbij de Quick-Rack goed te combineren is met iedere fietstas van Ortlieb.

De Quick-Rack is er ook in een XL-versie met een draagvermogen tot 27 kilogram. Ook voor fiets met steekassen heeft Ortlieb een passende oplossing. Het geheel kan ook nog uitgerust worden met spatborden waardoor alles droog en schoon blijft.

©Ortlieb

Velo de Ville Loady: stijlvolle longtail-fiets

Velo de Ville gaat mee in de longtail-hype met het model Loady. Zeker voor consumenten die op zoek zijn naar een e-bike met functionele transportoplossingen is deze longtail echt het overwegen waard. Dankzij de op-maat-aanpak zijn er diverse configuratiemogelijkheden, zoals gepolsterde zitbankjes en voetsteunen voor het vervoeren van kinderen, en verschillende bevestigingsopties voor tassen. Ondanks de robuuste aluminium frameconstructie met een maximum toelaatbaar gewicht van 180 kilogram is de Loady indrukwekkend licht: slechts 31 kilogram.

©Velo de Ville

Pegasus Famulo: longtail met handige functies

Het in Nederland goed scorende Duitse fietsmerk Pegasus heeft met de Famulo een gloednieuwe aanwinst in het longtail-segment. Deze compacte longtail wordt standaard geleverd met twee zitplaatsen voor kinderen en een veiligheidskooi. De kids kunnen de voeten laten rusten op voetsteunen die uit het frame worden geklapt. Bovendien worden de benen beschermd door zijafdekkingen. Ook kan er achterop een kinderzitje gecombineerd worden met een bagagebox en is de montage van een bagagerek aan de voorzijde mogelijk.

Ook interessant: Longtail-fiets kopen – waar moet je op letten?

©ZEG IT-Service

Shimano: Nieuwe EP5-motor voor de instapklasse

Shimano presenteerde op Eurobike 2024 een nieuwe middenmotor, die vooral gericht is op de beginnende e-biker en de forens. De EP5-motor weegt drie kilogram en heeft een koppel van 60 Nm. Daarbij ondersteunt de nieuwe middenmotor automatisch schakelen en is hij compatibel met Di2-versnellingen, zoals de XT Di2- of de INTER-5E Di2-naafversnelling. Bovendien kan de EP5 volledig worden geconfigureerd via de E-Tube-app van Shimano en kun je vijftien eigen ondersteuningsprofielen maken.

©Shimano

Decathlon: vouwen met een slimme scharniervergrendeling

De Franse sportgigant Decathlon introduceert met de B’Twin E-Folding Bike 900 een vouwfiets met automatische scharniervergrendeling. De vouwfiets is uitgerust met een achterwielmotor van Vision Industry met 35 Nm en een zadelbuisaccu met een inhoud van 252 Wh. Door middel van drie scharnieren vouw je de fiets samen tot een formaat van 82 × 73 × 56 cm. Genoemde scharnieren sluiten automatisch, wat het in- en uitklappen enorm vergemakkelijkt. De ondersteuning van de achterwielmotor heeft drie standen en wordt gecombineerd met een versnellingsnaaf met zeven versnellingen van Shimano.

©Decathlon

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.