ID.nl logo
De e-bike: van revolutie tot laatste trends
© Reany Bikes
Mobiliteit

De e-bike: van revolutie tot laatste trends

De e-bike is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Wie had kunnen bedenken dat de elektrische fiets in een betrekkelijk korte tijd zo populair zou worden, zowel onder senioren als jonge mensen. En daarbij gaf de coronapandemie de e-bike nog een extra zetje naar absolute heerschappij in de fietswereld.

In dit artikel lees je:

  • Waarom de verkoop van e-bikes in een dip kwam
  • Hoe de e-bike opgang maakte in de hele wereld
  • De voordelen van een e-bike
  • Trends in 2024: riemaandrijving, crossovers en carbon

Meer weten? Hier vind je alles over e-bikes

In 2023 maakte de e-bikerevolutie echter voor het eerst in twintig jaar een pas op de plaats; de explosieve groei stagneerde. Door overproductie ontstond er een stuwmeer aan e-bikes bij fabrikanten en fietsenwinkels, wat overigens gunstig uitpakte voor de consument die op zoek was naar een goede aanbieding in het lage- en middenprijssegment. Daarentegen bleven de prijzen in het hogere segment stabiel, want de echte liefhebbers waren en zijn nog steeds bereid om forse bedragen neer te leggen voor de nieuwste technologische snufjes. 

Een terugblik

De eerste e-bikes voor de consument kwamen rond het jaar 2000 op de markt. In 1998 had de Japanse fabrikant Yahama al de Pedelec geïntroduceerd, de afkorting van Pedal Electric Cycle. Dit model met trapondersteuning stond aan de wieg van de nieuwe trend in fietsen. De e-bike maakte fietsen gemakkelijker en was plotsklaps voor iedere senior met minder kracht in de benen een uitkomst. Fietsers merkten al snel dat een e-bike eigenlijk niet anders reed dan een normale fiets. Niet alleen personen op leeftijd gingen rap overstag, ook jongvolwassenen en jeugd ontdekten het gemak van elektrisch fietsen. In 2021 werden er voor het eerst meer e-bikes verkocht dan normale fietsen en was de hegemonie van de elektrische fiets een feit. 

©Yamaha Motor Europe N.V.

Praktisch en verslavend

Het bezit van een elektrische fiets kent veel voordelen. Je kunt een e-bike simpelweg opladen via het stopcontact, thuis of onderweg. En sinds 1 januari 2007 wordt een e-bike volgens de wet niet meer gezien als een motorvoertuig. Dit betekent geen verzekeringsplicht, geen helm, geen kenteken en geen minimumleeftijd. Bovendien kun je een e-bike meenemen in de trein.

 Toch kent de fiets ook nadelen. E-bikes zijn aanzienlijk duurder dan gewone fietsen. Dit komt met name doordat de aandrijftechniek en de accu de nodige extra kosten met zich meebrengen. Een doorsnee e-bike kost tussen de 2000 en 3500 euro. Ook is de fiets door alle ballast aan techniek zwaarder. Daar merk je tijdens het fietsen weinig van, omdat de motor stevig meedoet.

Ook interessant: E-bike: dit zijn de 10 meest gestelde vragen aan de fietsenmaker

De laatste e-biketrends voor 2025

De enorme verkoopaantallen hebben de research bij de fabrikanten van e-bikes op een laag pitje gezet. De afgelopen drie jaar waren er weinig opwindende nieuwigheden te melden. Er zit inmiddels beweging in de zaak en een aantal trends tekenen zich af.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Riemaandrijving zet door

Een paar jaar geleden klopte riemaandrijving al voorzichtig op de deur. De opmars is niet meer te stuiten en de riem wint op e-bikes steeds meer terrein ten opzichte van de ketting. En dat is best logisch, want riemaandrijving is niet alleen stiller maar ook schoner. Bovendien is het onderhoud te verwaarlozen en is het een duurzaam onderdeel dat minimaal twee- tot driemaal zo lang meegaat als een ketting. 

 Lees ook: Aandrijfdilemma: ketting of riem op je e-bike?

©Hans de Looij

Mooie fiets? Zorg dat hij van jou blijft

Zet hem dubbel vast met een stevig slot

Crossovers

De term crossover is overgewaaid uit de auto-industrie en heeft zijn intrede nu ook gedaan binnen de fietswereld. Door de overstap naar intube modellen zijn e-bikes robuuster geworden en schuren ze qua looks tegen scooters en lichte motoren aan. Zeker fatbikes kunnen we als een echte crossover bestempelen. Vaak zijn ze uitgerust met een buddysit en heeft de fabrikant qua vormgeving een lichte motorfiets voor ogen gehad. Om legaal met een fatbike de weg op te gaan, moet je wel zelf blijven trappen en mag de fiets maximaal 25 kilometer per uur gaan.

©Dikke Fiets

Automatisch schakelen

Rijden op een e-bike betekent dat je alert moet blijven. Schakelen tussen de versnellingen leidt vaak af, vandaar dat er steeds meer automatische versnellingssystemen worden ontwikkeld. Voor de gebruiker ideaal want je hoeft niet meer na te denken in welke versnelling je rijdt. Zodra je stopt schakelt het systeem terug, bij het wegrijden wordt er vloeiend opgeschakeld naar een steeds grotere versnelling.

Carbon frames

Carbon doet voorzichtig zijn intrede in de e-bikewereld. Hét grote voordeel van carbon is, dat het veel lichter is dan aluminium. Zo breng je het gewicht van een e-bike snel een aantal kilo’s terug. Carbon scoort niet alleen in stijfheid, maar is ook erg sterk in de lengterichting. De e-bike zal daardoor stabiel aanvoelen en zeer nauwkeurig sturen.

Maar carbon heeft nog meer voordelen, zo is het in iedere vorm te maken en zijn lasnaden overbodig. Het resultaat is een vloeiende vormgeving zonder lasnaden. Onderweg filtert een carbonframe bovendien trillingen weg en kun je genieten van een comfortabele rit. Helaas hangt er wel een pittig prijskaartje aan een carbon uitgevoerde e-bike.

Ook leuk voor jou: 10 handige accessoires voor je e-bike 


 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.

▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit
© TheVisualsYouNeed
Huis

Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit

Tegenwoordig bestaan er een hoop muziekstreamingdiensten, die allemaal net even een ander aanbod hebben of andere prijzen hanteren. Hoe bepaal je nou welke dienst de beste voor jou is? Met de tips in dit artikel moet dat een stuk gemakkelijker worden.

Hier moet je op letten om jouw ideale muziekstreamingdienst te vinden:

  1. De kosten
  2. Exclusieve muziek of artiesten
  3. Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?
  4. De audiokwaliteit
  5. Apps op verschillende platformen
  6. Andersoortige content beschikbaar?

Lees ook: Zo vind je de ideale Spotify-playlist voor elke gelegenheid

Aangezien je maandelijks moet betalen voor een muziekstreamingdienst is het handig om zeker te weten dat je achter je keuze staat. Bij de meeste diensten kun je meestal een proefabonnement afnemen, maar mogelijk is dat niet genoeg tijd om te bepalen of dit dé dienst voor jou is. En je wilt ook niet 'gewoon voor Spotify' gaan, omdat iedereen dat doet – je wilt een dienst hebben die voldoet aan jouw verwachtingen. Met de tips in dit artikel kun je een gedegen keuze maken. Dat begint natuurlijk bij de maandelijkse kosten van een abonnement.

De kosten

Met een muziekstreamingdienst is het mogelijk naar miljoenen nummers te luisteren. Soms kun je dat doen met een abonnement dat met advertenties ondersteund wordt en waar je verder dus niet voor hoeft te betalen, maar in de meeste gevallen moet je rekenen op maandelijkse kosten van tussen de 10 en 15 euro. Let ook eventueel op gezinsabonnementen: die zijn iets duurder, maar die kun je wellicht delen met familie of vrienden. Sommige abonnementen bieden allerlei extra's aan. Met YouTube Music krijg je toegang tot YouTube Premium (en andersom) en ook Amazon heeft een optie waar Prime bij inbegrepen zit.

©StockPhotoPro

Exclusieve muziek of artiesten

Wat je betaalt is belangrijk, maar waar je naar luistert is van groter belang. Met exclusieve artiesten en nummers kunnen muziekstreamingdiensten zich onderscheiden. Probeer daarom eerst te achterhalen of de muziek van jouw favoriete artiesten wel aanwezig is bij de dienst die je op het oog hebt. Daarnaast speelt de grootte van de catalogus een rol. Spotify heeft bijvoorbeeld meer dan 100 miljoen nummers in de catalogus, terwijl Tidal opschept met meer dan 110 miljoen liedjes. De kans is groot dat daar iets tussen zit waar je graag naar luistert.

Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?

Natuurlijk is luisteren naar je favoriete artiesten prima, maar zo nu en dan iets nieuws ontdekken kan ontzettend waardevol zijn. De grootte van een catalogus is bovendien ook alleen belangrijk als je daar iets mee kunt. Biedt een dienst persoonlijke aanbevelingen aan? Maakt het afspeellijsten op basis van je luistergedrag? En is de interface wel intuïtief en toegankelijk genoeg voor het ontdekken van nieuwe muziek? Iets om mee te nemen in je keuze dus!

De audiokwaliteit

De audiokwaliteit is niet voor iedereen even belangrijk. Voor sommigen klinkt Spotify prima, terwijl anderen de voorkeur geven aan diensten als Tidal of Qobuz. Wil je hierop letten, kijk dan naar het aantal kbit/s: hoe hoger dat getal, hoe beter de kwaliteit. Ook de resolutie speelt een belangrijke rol. 16-bit en 44.1 kHz staat gelijk aan cd-kwaliteit, wat vaak als minimale standaard wordt beschouwd. Voor hogere kwaliteit kun je kijken naar resoluties zoals 24-bit en 96 kHz of 192 kHz, die meer detail en dynamiek bieden. Zorg wel dat je audioapparatuur hebt die deze hogere resoluties en bandbreedtes aankan.

©Proxima Studio

Apps op verschillende platformen

Voordat je ergens een abonnement afsluit, kan het handig zijn te kijken naar het appaanbod. Biedt de muziekstreamingdienst die jij wilt uitproberen wel een app aan op het platform dat je wilt gebruiken? Dan bedoelen we niet alleen op systemen als Android en iOS, maar ook op verschillende mediaspelers, home cinema-systemen of je soundbar. Meestal tref je die informatie aan op de website van een fabrikant, en anders staat het op de doos.

Andersoortige content beschikbaar?

Bedenk ook hoeveel waarde je hecht aan extra content op een muziekstreamingdienst. Misschien wil je gewoon muziek luisteren, afspeellijsten maken en af en toe wat nieuws horen – en dat is helemaal prima. Maar sommige gebruikers willen ook podcasts beluisteren in dezelfde app, of audioboeken. Dan kun je tijdens een lange autorit bijvoorbeeld luisteren naar de epische gevechten van Lord of the Rings.