Slot? Uiteraard! Maar: zo beveilig je een elektrische fiets nog verder
Een fietsslot is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je je elektrische fiets wil beveiligen. Een slot is echter niet de enige manier om je e-bike te beschermen tegen diefstal. In dit artikel nemen we de opties met je door.
🔒 In dit artikel lees je: De opties die je naast een slot hebt om je elektrische fiets te beveiligen | Waar je nog meer rekening mee kunt houden om je e-bike te beschermen
Lees ook: Is een slim slot voor je e-bike een gimmick of een goed idee?
💡 Meteen doen! Zelfs met alle voorzorgsmaatregelen uit dit artikel kan je fiets nog altijd gestolen worden. Zowel voor je eventuele verzekering als voor aangifte is het belangrijk dat je de gegevens van je e-bike ergens vastgelegd hebt. Noteer naast het merk en model van je fiets ook het framenummer. Maak ook foto’s van je fiets, inclusief eventuele accessoires. Bewaar deze informatie het liefst op dezelfde plek als je aankoopbewijs. Op deze manier kun je, mocht dat nodig zijn, makkelijker en sneller aantonen dat de fiets van jou is.
Fietsalarm met bewegingssensor
Als aanvulling op een standaard fietsslot kun je een fietsalarm gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Alarmbox van Abus, die een sirene laat loeien als er beweging gedetecteerd wordt. Sommige van dit soort alarmen worden geleverd met een afstandsbediening, zodat je het fietsalarm op een afstand kunt in- en uitschakelen. Fietsalarmen hebben soms ook een SOS-functie, waarbij een hard geluid afgaat wanneer je fiets kantelt, zoals wanneer je bent gevallen met je elektrische fiets. Omstanders worden dan gealarmeerd zodat ze hulp kunnen aanbieden.
Tracker
Het plaatsen van een tracker op je elektrische fiets voorkomt waarschijnlijk geen diefstal, maar het zorgt er wel voor dat je jouw kostbare tweewieler sneller terugvindt als hij onverhoopt toch gestolen wordt. Sommige leveranciers, zoals Sparta, Gazelle en VanMoof leveren je nieuwe e-bike vaak al met geïntegreerde tracker. Als dit niet het geval is, kun je er zelf een (laten) plaatsen.
Er zijn verschillende soorten en maten trackers op de markt, al dan niet speciaal ontwikkeld voor e-bikes. Zo is het onder andere mogelijk om een gps-zender te gebruiken met een simkaart, die vervolgens zijn locatie doorgeeft aan een app op je smartphone. In enkele gevallen heeft alleen de leverancier van het track-and-trace-systeem toegang tot deze informatie. Het is noodzakelijk om een dergelijke tracker regelmatig op te laden, maar vaak gebeurt dit automatisch bij het opladen van de accu van je e-bike.
Sommige fietsverzekeraars bieden de optie aan om je e-bike te volgen via het long range-netwerk, oftewel LoRa. Je elektrische fiets is dan terug te vinden op basis van laagfrequente radiogolven. Deze methode vereist geen constante internetverbinding, maar geeft om de zoveel tijd een locatie door. Hierdoor is er minder stroom vereist dan bij een gps-tracker.
©zlajaphoto - stock.adobe.com
Fietsslotenmaker AXA heeft in samenwerking met beveiligingsbedrijf G4S een track-and-trace-systeem ontwikkeld, genaamd AXA-IN. Als de eigenaar van een e-bike met dit beveiligingssysteem zijn of haar fiets als gestolen opgeeft, kan beveiligingsbedrijf G4S de locatie van de fiets inzien om hem op te sporen. In samenwerking met de politie kan de elektrische fiets vervolgens worden teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar.
Daarnaast kun je een allround tracker gebruiken, zoals een Apple AirTag, Samsung Galaxy SmartTag of Tile Mate (of Sticker). Deze verstop je vervolgens onder het zadel of in het frame. Ook de fietsbel kan een goede verstopplek zijn. Via de bijbehorende app op je smartphone weet je dan precies waar je e-bike zich bevindt. Let wel op: verzekeraars nemen daar geen genoegen mee dus je kunt niet claimen en kwaadwillenden kunnen je fiets zelf scannen op tags. In het geval van de Apple AirTag krijgt de dief met een iPhone zelfs bericht dat er een AirTag met hem of haar meereist.
Tips voor het stallen van je elektrische fiets
De locatie waar je je elektrische fiets neerzet, kan bepalen hoe aantrekkelijk hij is om gestolen te worden. Het is verstandig om je e-bike waar mogelijk op een goed beveiligde locatie neer te zetten. Denk hierbij aan een bewaakte fietsenstalling of aan een fietskluis in de buurt van een treinstation. Als dit niet mogelijk is, plaats je elektrische fiets dan het liefst op een drukke locatie, ergens waar hij goed in het zicht is.
©Kees-Jan Bakker
Tref ook thuis maatregelen
Ook als je thuis bent, is het slim om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen voor je elektrische fiets. Zet je e-bike altijd op slot - het liefst met twee sloten - en plaats hem indien mogelijk in een berging of garage die op slot kan. Het kan ook verstandig zijn om je fiets te verankeren aan een vast object, zoals aan een grond- of muuranker.
Je kunt daarnaast camera’s en bewegingssensoren rondom je huis plaatsen. Deze hebben een afschrikkende werking voor inbrekers en zorgen ervoor dat je meteen actie kunt ondernemen als er sprake is van diefstal.
Een andere optie is het plakken van een sticker in de omgeving waar je je elektrische fiets thuis wegzet. Verschillende bedrijven maken stickers waarop wordt gewaarschuwd voor de aanwezigheid van een gps-tracker op je fiets. Zelfs als er geen tracker aanwezig is, heeft dit een afschrikkende werking.
©Oleksandr Kozak
Lees ook: Zo kies je het beste slot voor jouw (elektrische) fiets
Beveilig ook je accessoires en onderdelen
Niet alleen je elektrische fiets is in trek bij dieven. Ook verschillende accessoires en onderdelen kunnen worden gestolen - denk aan je accu, zadel en wielen. Voornamelijk de accu van e-bikes zijn gewild. Met een accuslot maak je het dieven lastiger om dit onderdeel te stelen. Verschillende merken leveren een accuslot voor elektrische fietsen, waaronder Lockride en AXA.
Het zadel van je e-bike kun je beschermen tegen diefstal door een zadelpenklem te bevestigen. Ook kun je een anti-diefstal asmoer bevestigen, zodat het lastiger is om het wiel van je fiets te demonteren.
In principe is het niet mogelijk om diefstal van je elektrische fiets en bijbehorende onderdelen voor de volle honderd procent te voorkomen, maar je kunt het met de bovenstaande tips wel een stuk lastiger maken!