ID.nl logo
Dit is de beste bakfiets voor jouw (gezins)situatie
© JdV | ID.nl
Mobiliteit

Dit is de beste bakfiets voor jouw (gezins)situatie

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, overweeg je misschien wel een bakfiets om je kinderen veilig naar school of de opvang te brengen. Ga je voor een elektrisch exemplaar of zet je liever je benen volop aan het werk? Bakfietsen zijn er in allerlei soorten en maten. We zetten de voornaamste types op een rij en bespreken de belangrijkste verschillen.

Dit artikel in het kort: We bespreken de voor- en nadelen van tweewielers en driewielers, inclusief hun wendbaarheid en stabiliteit. We helpen je bij de keuze van de transportbak, met aandacht voor materialen en waterdichtheid.

Lees ook: Hoeveel kinderen passen er in een bakfiets?

Met een bakfiets ervaar je voortaan geen gedoe met voor- en achterzitjes. Bovendien nemen de meeste kinderen maar al te graag in de transportbak plaats. Besluit je eenmaal om een nieuwe bakfiets te kopen, dan valt er heel wat te kiezen.

Een tweewieler als bakfiets

Een slanke bakfiets met twee wielen is erg wendbaar. Zeker in een drukke stad ben je daarmee in het voordeel. Je kunt namelijk gemakkelijker door bochten manoeuvreren en vlot op onvoorspelbare situaties reageren. Denk aan een voetganger die plotseling oversteekt of een roekeloze flitsbezorger die de weg afsnijdt. Verder is dit vervoersmiddel relatief licht. Zo kun je bij een stoplicht bijvoorbeeld gemakkelijk wegfietsen.

Daarentegen is een bakfiets met twee wielen logischerwijs onstabieler dan een driewieler. Zeker bij een zware belasting is dat wel een aandachtspuntje. Moet je stoppen, dan zet je minimaal één voet aan de grond. Bedenk ook dat een tweewieler altijd een fietsstandaard vereist. Het kost redelijk wat kracht om de bakfiets op de standaard te zetten.

Een driewieler als bakfiets

Er bestaan ook bakfietsen met drie wielen. Hierbij bevinden zich twee wielen aan de voorzijde. Het voordeel hiervan is dat je heel eenvoudig kunt parkeren. Zet de bakfiets stil bij het schoolplein en laat de kinderen direct uitstappen. Een fietsstandaard is niet nodig. Zeker bij een hoog gewicht is dat erg comfortabel. Verder heeft een driewieler veelal meer ruimte in de transportbak. Neem hierdoor gemakkelijker meerdere kinderen of extra spullen mee. In de grootste modellen passen wel zes kinderen!

Een brede driewieler stuurt wel een stuk logger dan een bakfiets met twee wielen. Dat ervaar je met name in de bochten. Bovendien reageert een driewieler heftiger op oneffenheden van het wegdek. Dat merken de jonge passagiers vooral op hobbelige wegen. Een driewieler vergt iets meer trapkracht om voldoende snelheid te ontwikkelen. De drie wielen zorgen tenslotte voor meer weerstand.

Leestip: Bakfiets kopen? Hier moet je op letten

Neem je kind(eren) veilig mee op de fiets

Een goed passende fietshelm beschermt ze mocht er iets misgaan

Elektrische bakfietsen

Er bestaan ook elektrische bakfietsen. In dat geval levert de ingebouwde aandrijfmotor trapondersteuning. Voor de energievoorziening bevat elke elektrische bakfiets een accu. De aanwezige elektronica maakt de bakfiets zo’n zeven à tien kilo zwaarder. Dat merk je onder meer bij het stallen van de fiets. De betere modellen hebben een loophulp. Hierbij houdt de motor rekening met je wandeltempo. Hierdoor loop je met het stuur in de hand moeiteloos naar de fietsenstalling, de garage of het tuinhuis.

De ondersteuningsmotor zit bij de trapas, in het achterwiel of in het voorwiel. Vanwege een ‘onzichtbaar duwtje’ in de rug trek je soepel op. Dat kost nauwelijks inspanning. Kom hierdoor niet-bezweet bij het schoolplein of de kinderopvang aan. Je houdt de bakfiets bovendien moeiteloos op de gewenste snelheid. Met name in open gebieden met veel tegenwind is een elektrische bakfiets geen overbodige luxe. Daarnaast is het fijn wanneer je bij lange afstanden, viaducten en heuvels trapondersteuning kunt aanspreken.

Een elektrisch exemplaar is vanzelfsprekend een stuk duurder dan een gewone bakfiets. De goedkoopste modellen beginnen bij zo’n 2200 euro. Zijn je kinderen groot en ziet het vervoersmiddel er nog goed uit? De elektrische bakfiets heeft dan nog een redelijke restwaarde.   

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

De motor van je elektrische bakfiets

Een elektrische bakfiets heeft een aantal elektrische componenten, zoals de motor, de accu en het display. Net als bij reguliere elektrische fietsen is in de regel één merk verantwoordelijk voor al deze onderdelen. Zo voorzien populaire fietsmerken als Batavus, Urban Arrow en Cube hun elektrische bakfietsen van Bosch-middenmotoren. Bij de wat goedkopere producten is het vervoersmiddel veelal afgemonteerd met componenten van Bafang. Dit Chinese merk staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Verder produceren GWA Energy, Shimano en Yamaha geschikte elektromotoren voor bakfietsen.

Watch on YouTube

De beste transportbak kiezen

Weet je precies welk type (elektrische) bakfiets je wilt kopen? Verdiep je dan goed in de transportbak. Sommige modellen zijn waterdicht, zodat kinderen en spullen droog op de bestemming aankomen. Verder speelt de bakgrootte een belangrijke rol. In de specificaties van de bakfiets staat meestal hoeveel liter inhoud de transportbak bevat, zodat je bakfietsen op dit aspect kunt vergelijken.

Houd ten slotte rekening met het materiaal van de transportbak. Veel modellen hebben er een van kunststof. Een goede keuze, want dat materiaal kan wel tegen een stootje. Wil je een lichtgewicht bakfiets, dan kun je een exemplaar met een bak van industrieel piepschuim overwegen. Dat materiaal is immers sterk én licht. Daarnaast bestaan er ook zeer robuuste transportbakken van hout.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.