Dit is de beste bakfiets voor jouw (gezins)situatie
Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, overweeg je misschien wel een bakfiets om je kinderen veilig naar school of de opvang te brengen. Ga je voor een elektrisch exemplaar of zet je liever je benen volop aan het werk? Bakfietsen zijn er in allerlei soorten en maten. We zetten de voornaamste types op een rij en bespreken de belangrijkste verschillen.
Dit artikel in het kort: We bespreken de voor- en nadelen van tweewielers en driewielers, inclusief hun wendbaarheid en stabiliteit. We helpen je bij de keuze van de transportbak, met aandacht voor materialen en waterdichtheid.
Lees ook: Hoeveel kinderen passen er in een bakfiets?
Met een bakfiets ervaar je voortaan geen gedoe met voor- en achterzitjes. Bovendien nemen de meeste kinderen maar al te graag in de transportbak plaats. Besluit je eenmaal om een nieuwe bakfiets te kopen, dan valt er heel wat te kiezen.
Een tweewieler als bakfiets
Een slanke bakfiets met twee wielen is erg wendbaar. Zeker in een drukke stad ben je daarmee in het voordeel. Je kunt namelijk gemakkelijker door bochten manoeuvreren en vlot op onvoorspelbare situaties reageren. Denk aan een voetganger die plotseling oversteekt of een roekeloze flitsbezorger die de weg afsnijdt. Verder is dit vervoersmiddel relatief licht. Zo kun je bij een stoplicht bijvoorbeeld gemakkelijk wegfietsen.
Daarentegen is een bakfiets met twee wielen logischerwijs onstabieler dan een driewieler. Zeker bij een zware belasting is dat wel een aandachtspuntje. Moet je stoppen, dan zet je minimaal één voet aan de grond. Bedenk ook dat een tweewieler altijd een fietsstandaard vereist. Het kost redelijk wat kracht om de bakfiets op de standaard te zetten.
Een driewieler als bakfiets
Er bestaan ook bakfietsen met drie wielen. Hierbij bevinden zich twee wielen aan de voorzijde. Het voordeel hiervan is dat je heel eenvoudig kunt parkeren. Zet de bakfiets stil bij het schoolplein en laat de kinderen direct uitstappen. Een fietsstandaard is niet nodig. Zeker bij een hoog gewicht is dat erg comfortabel. Verder heeft een driewieler veelal meer ruimte in de transportbak. Neem hierdoor gemakkelijker meerdere kinderen of extra spullen mee. In de grootste modellen passen wel zes kinderen!
Een brede driewieler stuurt wel een stuk logger dan een bakfiets met twee wielen. Dat ervaar je met name in de bochten. Bovendien reageert een driewieler heftiger op oneffenheden van het wegdek. Dat merken de jonge passagiers vooral op hobbelige wegen. Een driewieler vergt iets meer trapkracht om voldoende snelheid te ontwikkelen. De drie wielen zorgen tenslotte voor meer weerstand.
Leestip: Bakfiets kopen? Hier moet je op letten
Neem je kind(eren) veilig mee op de fiets
Een goed passende fietshelm beschermt ze mocht er iets misgaanElektrische bakfietsen
Er bestaan ook elektrische bakfietsen. In dat geval levert de ingebouwde aandrijfmotor trapondersteuning. Voor de energievoorziening bevat elke elektrische bakfiets een accu. De aanwezige elektronica maakt de bakfiets zo’n zeven à tien kilo zwaarder. Dat merk je onder meer bij het stallen van de fiets. De betere modellen hebben een loophulp. Hierbij houdt de motor rekening met je wandeltempo. Hierdoor loop je met het stuur in de hand moeiteloos naar de fietsenstalling, de garage of het tuinhuis.
De ondersteuningsmotor zit bij de trapas, in het achterwiel of in het voorwiel. Vanwege een ‘onzichtbaar duwtje’ in de rug trek je soepel op. Dat kost nauwelijks inspanning. Kom hierdoor niet-bezweet bij het schoolplein of de kinderopvang aan. Je houdt de bakfiets bovendien moeiteloos op de gewenste snelheid. Met name in open gebieden met veel tegenwind is een elektrische bakfiets geen overbodige luxe. Daarnaast is het fijn wanneer je bij lange afstanden, viaducten en heuvels trapondersteuning kunt aanspreken.
Een elektrisch exemplaar is vanzelfsprekend een stuk duurder dan een gewone bakfiets. De goedkoopste modellen beginnen bij zo’n 2200 euro. Zijn je kinderen groot en ziet het vervoersmiddel er nog goed uit? De elektrische bakfiets heeft dan nog een redelijke restwaarde.
Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
De motor van je elektrische bakfiets
Een elektrische bakfiets heeft een aantal elektrische componenten, zoals de motor, de accu en het display. Net als bij reguliere elektrische fietsen is in de regel één merk verantwoordelijk voor al deze onderdelen. Zo voorzien populaire fietsmerken als Batavus, Urban Arrow en Cube hun elektrische bakfietsen van Bosch-middenmotoren. Bij de wat goedkopere producten is het vervoersmiddel veelal afgemonteerd met componenten van Bafang. Dit Chinese merk staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Verder produceren GWA Energy, Shimano en Yamaha geschikte elektromotoren voor bakfietsen.
De beste transportbak kiezen
Weet je precies welk type (elektrische) bakfiets je wilt kopen? Verdiep je dan goed in de transportbak. Sommige modellen zijn waterdicht, zodat kinderen en spullen droog op de bestemming aankomen. Verder speelt de bakgrootte een belangrijke rol. In de specificaties van de bakfiets staat meestal hoeveel liter inhoud de transportbak bevat, zodat je bakfietsen op dit aspect kunt vergelijken.
Houd ten slotte rekening met het materiaal van de transportbak. Veel modellen hebben er een van kunststof. Een goede keuze, want dat materiaal kan wel tegen een stootje. Wil je een lichtgewicht bakfiets, dan kun je een exemplaar met een bak van industrieel piepschuim overwegen. Dat materiaal is immers sterk én licht. Daarnaast bestaan er ook zeer robuuste transportbakken van hout.