ID.nl logo
Rij-impressie XPENG G6: dit is de doorbraak van de Chinese auto
Mobiliteit

Rij-impressie XPENG G6: dit is de doorbraak van de Chinese auto

Een paar maanden geleden maakte Irwin van InstaAutoVlog kennis met de XPENG G6. Zijn eerste indruk na een paar uur rijden? Deze auto zou weleens een geduchte concurrent voor de Tesla Model Y kunnen worden. Inmiddels is de auto bij de dealers te vinden en heeft Irwin er opnieuw mee gereden – dit keer maar liefst 1250 kilometer. Zijn bevindingen staan in dit artikel en de bijbehorende video.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Onze testauto Voor de test is gereden met wat waarschijnlijk de populairste variant zal zijn: de Long Range RWD, de middelste uitvoering. Het testmodel kostte uiteindelijk 49.980 euro, inclusief de optionele lakkleur Graphite Grey (800 euro) en een trekhaak van 1.190 euro. De auto was uitgerust met standaard 19-inch lichtmetalen wielen. Standaard is deze Long Range G6 uitgerust met een 87,5 kWh grote batterij, een 11kW-boordlader en state-of-the-art 800V-snellaadtechnologie.

De XPENG G6 valt binnen het D-SUV segment en is daarmee een directe concurrent van de Tesla Model Y, maar ook van modellen zoals de IONIQ 5, de Kia EV6 en de Renault Scenic E-Tech Electric, de Auto van het Jaar 2024. Hoewel de buitenafmetingen van de XPENG identiek zijn aan die van de Tesla, onderscheidt hij zich visueel door de opvallende dagrijverlichting aan zowel de voor- als achterkant.

Bekijk onderaan dit artikel een video van de XPENG G6!

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Keurig interieur

Binnenin de G6 is de hernieuwde kennismaking aangenaam. De hoge instap is comfortabel en het interieur is keurig en degelijk afgewerkt. De stoelen zitten comfortabel, zelfs na een lange rit. Qua opbergruimte is alles goed geregeld, op de wat krappe bekerhouders na. Een fijn detail zijn de twee draadloze opladers, die je telefoon tijdens het laden actief koelen.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Slim en snel infotainmentsysteem

De G6 is uitgerust met twee lcd-schermen: een digitaal instrumentenpaneel voor de bestuurder en een 15-inch horizontaal geplaatst infotainment- en navigatiesysteem. Tijdens de test viel vooral de snelheid van het systeem op. Met name het gebrek aan opstarttijd bleek op Tesla-niveau te liggen. Er zijn nog wel wat bugs, zoals de Spotify-app die af en toe stopt met afspelen, maar het ijverige merk kennende zal dit in no-time worden opgelost. De EV-routeplanning werkt naar behoren, net als de voorspelling van de resterende accucapaciteit na aankomst op je bestemming.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Opbergruimte zou beter kunnen

Passagiers op de achterbank, twee volwassen personen, waardeerden de comfortabele zit, de vlakke vloer en het efficiënte ventilatiesysteem. Het standaard glazen dak zorgt voor veel lichtinval. Een leuke bonus is dat XPENG je qua bekleding gratis de keuze biedt tussen een zwart of wit interieurthema. De kofferruimte is ruim genoeg voor de bagage van een gezin van vijf, maar het ontbreken van een groot extra vak onder de vloer, zoals bij de Tesla Model Y, is jammer. Ook een 'frunk' ontbreekt.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Van 10 tot 80 procent in 20 minuten!

Standaard zien we een 11kW-boordlader en geavanceerde 800V-snellaadtechnologie, waarmee een piek van maar liefst 280 kW mogelijk wordt gemaakt. Of hij dat ook daadwerkelijk haalt? Nou en of! Zodra een snellader in het navigatiesysteem werd ingesteld werd de batterij opgewarmd en wist de G6 binnen iets meer dan 20 minuten 80 procent SoC (state of charge) te bereiken. Vooral de indrukwekkende laadcurve viel op: zelfs bij 75 procent SoC leverde de lader nog een vermogen van 167 kW.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Gemiddeld energieverbruik verrassend efficiënt

En hoe ver je daar dan mee kunt rijden? Over een afstand van 1250 km noteerden we een gemiddeld energieverbruik van 16,7 kWh/100 km, wat verrassend efficiënt is. Zeker gezien het feit dat er veel kilometers 's avonds na zevenen zijn gereden en er ongeveer 200 km lang twee fietsen op de trekhaak stonden. Rijd je dagelijks in de spits, dan kun je rekenen op verbruikswaarden rond de 15 kWh/100 km, terwijl je bij 130 km/u op zo'n 23 à 24 kWh/100 km uitkomt. Opmerking: het gemiddelde energieverbruik is daadwerkelijk gemeten en niet alleen van de boordcomputer afgelezen.

Wat het rijden betreft, blijft de G6 een fijne en comfortabele reisgenoot. De rechtuitstabiliteit is uitstekend, zelfs bij snelheden boven de 130 km/u. Het enige minpunt is de soms wat te slappe demping en vering, waardoor de auto soms onrustig aanvoelt.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Wil je meer weten over de XPENG G6? Bekijk dan de video hieronder!

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit
Huis

Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine waarmee je weer járen vooruit kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken wasmachines goedkoper dan ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense WF5V163BW

Deze goedkope wasmachine van Hisense heeft een vulcapaciteit van maar liefst tien kilo. Om die reden leent de WF5V163BW zich perfect voor gezinnen. Kies op het overzichtelijke bedieningspaneel Sportkleding, Baby Care, Anti-Allergy, Katoen Wit, Katoen Kleur of een ander (supersnel) programma. Daarnaast kun je ook een speciaal reinigingsprogramma draaien. Zie je nog ergens een vuile trui of broek liggen? Geen probleem, want tijdens de wascyclus voeg je nog een kledingstuk toe. Als je deze slimme wasmachine met je thuisnetwerk verbindt, volg je de voortgang in de ConnectLife-app. Zo zie je op je smartphone wanneer de was klaar is en ontvang je bij een eventuele foutmelding gedetailleerde informatie.

Pluspunten zijn de ruime deuropening en trommelverlichting. Dankzij een hoog toerental van 1600 rotaties per minuut komt het wasgoed al relatief droog uit de trommel. Hierdoor profiteer je van een kortere droogtijd. Ondanks de hoge centrifugesnelheid is het energieverbruik nogal laag. Volgens het toegekende A-energielabel vereist de WF5V163BW jaarlijks 42 kilowattuur stroom bij gebruik van het Eco 40-60-programma. Vergeleken met andere wasmachines maakt dit exemplaar wel wat meer geluid. Ga tijdens het centrifugeren uit van een volumeniveau van 77 decibel.

Bosch WGG246Z0NL

Bosch vraagt in zijn eigen webshop voor deze degelijke wasmachine weliswaar 959 euro, maar enkele webshops duiken op het moment van schrijven ruimschoots onder dit bedrag. De specificaties zijn dik in orde. Zo past er negen kilo kleding in de trommel. Daarnaast ondersteunt de WGG246Z0NL een maximale centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut. Hierbij maakt de wasmachine geen oorverdovend kabaal, want het geluidsniveau blijft steken op 74 decibel. Mooi meegenomen is het lage energieverbruik. Ga bij honderd wasjes uit van 49 kilowattuur. Dat is erg weinig!

Het Nederlandstalige bedieningspaneel spreekt eigenlijk voor zich. Alle gangbare wasprogramma's zijn beschikbaar, waaronder Sport, Jeans/Donkere was, Katoen en Wol. Je kunt ook nog voor een hygiënische of snelle cyclus kiezen. Verder verwijdert de WGG246Z0NL desgewenst vlekken en kreukels uit de kleding. Als de wasmachine eenmaal een programma is gestart, kun je ondertussen evengoed nog kledingstukken toevoegen. Nuttig voor het geval je nog ergens vuil wasgoed ziet liggen.

Whirlpool W7 89 SILENCE BE

Zoek je een goedkope wasmachine? Dit prijsvriendelijke model van Whirlpool is geschikt voor huishoudens tot zo'n drie à vier personen. Zoals de productnaam al aangeeft, maakt de W7 89 SILENCE BE relatief weinig geluid. Reken tijdens het centrifugeren op een snelheid van 1400 toeren per minuut op een volumeniveau van 72 decibel. Een ander speerpunt is het lage energieverbruik van 33 kilowattuur per honderd wasbeurten. In de verlichte trommel past maximaal acht kilo textiel, maar een lager gewicht kan uiteraard ook. Aan de hand van een laadsensor kiest dit witgoedproduct op eigen houtje een optimale wastijd.

Met behulp van de draaiknop en het display kies je tussen diverse gangbare wasprogramma's. Een goede toevoeging is de geïntegreerde stroomfunctie. Volgens de fabrikant ruikt de gewassen kleding hierdoor frisser. Je gebruikt deze functie optioneel om muf ruikende kleding in slechts twintig minuten op te frissen. Tot slot kun je ook een hygiënisch stoomprogramma starten. Whirlpool claimt dat daarmee nagenoeg alle bacteriën worden gedood.

Lees ook: Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

Miele WSA 033 WCS Active

Wie denkt dat Miele-producten per definitie altijd erg duur zijn, heeft het mis. De hier besproken WSA033 WCS Active heeft namelijk een schappelijk prijskaartje. Hiermee haal je een wasmachine met een lange verwachte levensduur in huis. Diverse onderdelen zijn naar eigen zeggen getest op een gebruik van twintig jaar. Het Duitse kwaliteitsmerk richt zich met dit product op kleine huishoudens tot hoogstens drie personen. De trommel ondersteunt een vulgewicht van maximaal zeven kilo.

Je bepaalt op het aanraakdisplay op welke snelheid deze wasmachine centrifugeert. De maximale waarde bedraagt 1400 omwentelingen per minuut. Verder kun je op maximaal negentig graden wassen. Ten opzichte van andere wasmachines telt de WSA033 WCS Active iets minder programma's, want je kunt bijvoorbeeld geen sport of synthetica selecteren. Wel start je onder meer een energiezuinige of snelle cyclus. Dit apparaat heeft een energieverbruik van 51 kilowattuur per honderd wasbeurten en een geluidsproductie van 72 decibel.

Siemens WG44G2FONL

Voor Siemens-begrippen is de WG44G2FONL momenteel erg betaalbaar. Wegens het bescheiden geluidsniveau van 70 decibel maakt deze wasmachine ten opzichte van veel andere witgoedproducten niet zoveel lawaai. Overigens is deze waarde alleen van toepassing tijdens het centrifugeren op maximaal 1400 rotaties per minuut. Dit product is gecertificeerd met energielabel A. Het stroomverbruik van 49 kilowattuur per honderd wasjes is dan ook erg laag. Deze wasmachine is geschikt voor gezinnen, want de trommel heeft een riante capaciteit van negen kilo.

Je kiest op het Nederlandstalige bedieningspaneel het beoogde wasprogramma, zoals Hygiëne, Outdoor, Katoen, Eco 40-60, Fijne was of Wol. Je kunt ook nog vlekken en/of kreukels verwijderen. Als je iets snel nodig hebt, was je twee kilo kleding in slechts een kwartier schoon. Zie je na aanvang van een programma nog een vuile onderbroek of sok liggen? Stop dit kledingstuk dan gewoon tussentijds in de trommel. Afhankelijk van de belading voegt de WG44G2FONL precies genoeg wasmiddel toe.

▼ Volgende artikel
E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan
Mobiliteit

E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan

E-bikefabrikant Stella heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd, doordat het bedrijf te maken kreeg met aanzienlijke financiële verliezen.

Het nieuws werd bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf, na berichtgeving van het FD. De eigenaar van Stella, investeringsmaatschappij DMEP, heeft aangegeven dat het 'niet verantwoord' is om nog meer geld in het bedrijf te investeren.

Stella, opgericht in 2011, is uitgegroeid tot het bekendste e-bikemerk in Nederland en heeft momenteel 48 filialen in Nederland en België, met ongeveer 440 werknemers. Het bedrijf heeft echter al eerder te maken gehad met reorganisaties, waarbij tientallen banen verloren gingen en activiteiten in andere landen, zoals Duitsland, werden stopgezet.

Ondanks optimistische signalen van DMEP begin september, is het Stella niet gelukt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Binnenkort zal een bewindvoerder worden aangesteld om te bepalen hoe het bedrijf verder moet.