Is het al tijd om een elektrische auto te kopen?

© "GREGOR JERIC gjeric@gmail.com"

Is het al tijd om een elektrische auto te kopen?

Geplaatst: 9 november 2022 - 11:33

Aangepast: 27 juli 2023 - 12:00

Justin Doornekamp

De toekomst is elektrisch. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er vanaf 2030 enkel nog elektrische auto’s nieuw worden verkocht. Maar is het al tijd om een elektrische auto te kopen of kun je beter nog even wachten?

Kosten

 

Een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een elektrische auto is natuurlijk de aanschafprijs. En die ligt voor elektrische auto’s hoger dan voor auto’s die op benzine rijden. De verwachting is dat, naarmate de jaren verstrijken, elektrische auto’s in de aanschaf goedkoper worden. Het tweedehandsaanbod zal dan ook een stuk groter zijn. De goedkoopste, nieuwe modellen, beginnen nu nog vaak vanaf 20.000 euro en dat heeft niet iedereen liggen. Bovendien wil je vermoedelijk je auto thuis kunnen opladen - dat is immers wel zo goedkoop. Maar ook een laadpaal is niet enorm goedkoop. De ANWB raamt de aanschafprijs van een paal tussen de 1000 en 2500 euro. Dat zijn al aardig wat tankbeurten voor je benzineauto. Bij een partij als Coolblue ligt de aanschafprijs trouwens wat lager: het instapmodel kost daar vanaf 899 euro.

 Tegenover de hogere aanschafprijs staan wel lagere verbruikskosten. Door de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen door het dak geschoten en dat maakt elektrisch rijden nog veel goedkoper. In rekenmodellen van de ANWB wordt rekening gehouden met oplaadkosten van circa 1428 euro per jaar bij een mix van 60 procent thuisladen, 30 procent laden via een openbare laadpaal en 10 procent snelladen. Dat is beduidend goedkoper dan de bijna 2130 euro aan tankkosten van een benzineauto die 1 op 15 rijdt. Let wel: de ANWB rekent hier met een gemiddelde prijs voor 1 kWh bij een vast contract. Heb je een variabel contract, dan is het bij een eigen laadpaal raadzaam om na te gaan welk elektriciteitstarief je hebt. Hierdoor kan het goedkoper zijn om een openbaar laadpunt te gebruiken dan je eigen laadpaal aan huis. 

Verder zijn elektrische auto’s in het onderhoud wat goedkoper, terwijl je ook nog in aanmerking kunt komen voor de nodige fiscale voordelen.

 

Auto aan laadpaal

© David Schunack

Een laadpaal thuis is in gebruik goedkoper dan langs de snelweg, maar de aanschafprijs van een eigen paal loopt al snel in de duizenden euro's.

Ontwikkeling

 

Tesla domineert nog altijd de markt voor elektrische auto’s en we weten allemaal dat aan deze auto’s een hoog prijskaartje hangt. Het wachten is vooral op twee of drie andere grote spelers die serieus kunnen concurreren met Tesla, wat de weg zal vrijmaken voor meer autobouwers om met een concurrerend model te komen. Dit is bij de ontwikkeling van andere techproducten ook het geval geweest. Er waren in het begin vooral Samsung- en Apple-telefoons, maar inmiddels is het aanbod telefoons dat kan tippen aan een iPhone of Galaxy-telefoon enorm gegroeid. Hetzelfde geldt voor televisies.  

Nog niet heel duurzaam

 

Een elektrische auto koop je wellicht om op langere termijn geld te besparen en het milieu minder te belasten, maar in de eerste jaren na aanschaf van een auto is de schadelijke uitstoot juist hoger. Er moet namelijk een gigantische accu gebouwd en verscheept worden voor je auto en dat proces is eigenlijk nog helemaal niet zo duurzaam.

 

Het wachten is vooral op de zogenoemde vastestofbatterijen, die naar verwachting tegen 2025 op grote schaal geproduceerd kunnen worden en de CO2-voetafdruk van een EV-batterij met bijna 40 procent kunnen verlagen. Bovendien kunnen deze batterijen efficiënter worden opgeladen: in 15 minuten kun je 80 procent opladen. Dat duurt nu nog 30 minuten. De batterijen zouden ook beduidend langer meegaan, waardoor auto’s minder snel hun waarde verliezen.

Conclusie

Elektrische auto’s zijn dus nog vol in ontwikkeling en het ligt voor de hand dat we over enkele jaren veel efficiëntere en duurzamere modellen voor lagere prijzen op de markt zullen zien. Er hangen nu zowel voor- als nadelen aan de aanschaf van een elektrische auto. Met de huidige hoge olieprijzen is elektrisch rijden een stuk voordeliger, zelfs gezien het feit dat ook de energieprijzen in de laatste maanden flink zijn aangetrokken. Heb je een variabel energiecontract, dan wordt het verschil kleiner. Daar staat tegenover dat de aanschafprijs van een elektrische auto hoger ligt en dat je daarnaast waarschijnlijk nog een laadpaal wil aanschaffen.

🚘Wil je een laadpaal thuis laten plaatsen? Vraag de vrijblijvende offerte aan!

Vraag een offerte aan voor laadpalen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten