Dit zijn de voor- en nadelen van een trekhaak op je auto
Niet iedereen denkt bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto na over de aanwezigheid van een trekhaak. Het hebben van een trekhaak heeft zowel voordelen als nadelen. In dit artikel vertellen we je over het nut van een trekhaak op je auto en wanneer je er juist niet zo veel aan hebt.
In dit artikel vertellen we je:
- Wat de voordelen zijn van een auto met trekhaak
- Welke nadelen je in overweging moet nemen
De voordelen van een trekhaak op je auto
Een trekhaak is met name handig om de functionaliteit van je auto te vergroten. Met een trekhaak kun je immers een aanhanger, caravan of fietsendrager met je meenemen. In principe zijn er dan ook twee doelgroepen voor wie een trekhaak interessant kan zijn: verhuizers/klussers en vakantiegangers.
Met een aanhanger is het namelijk eenvoudig om meer of grotere voorwerpen te vervoeren, zonder een bestelbus of verhuiswagen te hoeven lenen of huren. Wie op vakantie wil met een caravan of fietsen wil meenemen naar de bestemming, is het hebben van een trekhaak onvermijdelijk.
Wie van plan is om zijn auto in de toekomst te verkopen, voegt met de installatie van een trekhaak mogelijk extra waarde toe aan de wagen. Het kan potentiële kopers aanspreken als er een trekhaak beschikbaar is, al dan niet inklapbaar. Het is bij de meeste auto's uiteraard ook mogelijk om op een later moment een trekhaak te installeren.
Een trekhaak geeft daarnaast ook flexibiliteit als een vriend of familielid autopech heeft. Met een trekhaak is het namelijk mogelijk om een andere auto te slepen. Bijvoorbeeld wanneer een ander voertuig vast is komen te zitten in modder. Ook is het mogelijk om objecten te verwijderen van de weg, zoals een omgevallen boom. Het is echter verstandiger om in dit soort situaties hulp in te schakelen van bijvoorbeeld de gemeente, Rijkswaterstaat, de brandweer of de wegenwacht.
Meer meenemen op reis dan alleen je fietsen?
In een dakkoffer kun je al je bagage gemakkelijk kwijt
De nadelen van een auto met trekhaak
Een trekhaak weegt meestal tussen de 10 en 25 kilo. Dat gewicht kan een auto zonder moeite dragen, maar het is belangrijk om te weten dat extra gewicht het brandstofverbruik iets kan verhogen. Heb je de trekhaak niet of nauwelijks nodig, dan ben je mogelijk iets meer kwijt aan brandstof dan zonder trekhaak. Als je echter een auto met trekhaak of een (kleine) verhuiswagen moet huren, ben je ook het nodige geld kwijt. In hoeverre het extra brandstofverbruik dus een nadeel is, hangt af van hoe vaak je een betaald alternatief moet regelen.
In principe kan een trekhaak op zowat iedere auto worden geïnstalleerd, al zijn kleinere (lichtere) auto's minder tot niet geschikt om het extra gewicht van een aanhanger of caravan met zich mee te dragen. Dat geldt overigens ook regelmatig voor elektrische auto's, die hebben doorgaans een minder hoge trekcapaciteit dan vergelijkbare auto's met een verbrandingsmotor.
🚲Lees ook: Welke fietsendrager is geschikt voor mijn elektrische auto?
Hoewel het vaak wel mogelijk is om op een later moment een trekhaak aan te brengen, kost het installeren uiteraard geld. Je betaalt gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro, afhankelijk van het soort trekhaak. Een afneembare trekhaak en een elektrisch wegklapbare trekhaak zijn doorgaans duurder dan een vaste trekhaak. De prijzen verschillen echter ook per installateur. Het is dan ook slim om een offerte op te vragen bij meerdere aanbieders.
Wie voor een standaard vaste trekhaak kiest, moet voortaan iets beter opletten bij het doen van bijzondere verrichtingen in het verkeer. De trekhaak steekt doorgaans zo'n 10 tot 20 centimeter uit aan de achterkant van de auto, waardoor je iets minder ruimte hebt bij het parkeren of manoeuvreren. Ook is het mogelijk dat de achteruitrijsensor niet goed meer werkt als er een trekhaak geplaatst is. De trekhaak kan door de sensoren namelijk worden aangezien als obstakel, wat kan leiden tot valse alarmen of een constant piepgeluid tijdens het achteruitrijden. Bij een afneembare trekhaak is dit probleem overigens niet van toepassing. Ook is het soms mogelijk om de sensoren (tijdelijk) uit te schakelen als er een trekhaak aanwezig is.
🚙Leestip: Fietsendragers: trekhaak, dak of achterklep? Dit moet je weten