Zo maak je de beste foto's met je iPhone 14

© PXimport

Zo maak je de beste foto's met je iPhone 14

Smartphone & tablet

Geplaatst: 9 januari 2023 - 08:28

Justin Doornekamp

Met elke nieuwe iPhone voert Apple weer wat verbeteringen aan de camera's van de telefoon door, en dat is ook het geval bij de iPhone 14. Hoe maak je optimaal gebruik van de laatste cameramogelijkheden? Wij zetten een paar tips voor je op een rij om de beste foto’s te maken en vooral hoe je bewuster mooie plaatjes kunt schieten.

Verschillende lenzen gebruiken

Met een iPhone schiet je zonder al te veel moeite de mooiste foto’s, mede dankzij de verschillende lenzen op het toestel. Je schakelt gemakkelijk tussen de groothoek-, ultragroothoek- en de telelens, maar wanneer gebruik je precies welke lens? Dat is een belangrijke vraag, want dat bepaalt de compositie van je foto. Bedenk dus voordat je een foto schiet welke elementen in het beeld van belang zijn.

iPhone 14 Pro

Bekijk hier de beste deals!

Probeer je bijvoorbeeld een standbeeld of indrukwekkend gebouw op de foto te zetten, maar staan daar bomen, verkeersborden of lantaarnpalen omheen die je eigenlijk niet in beeld wilt hebben? Dan kun je met een iPhone 14 Pro tot 3x optisch inzoomen vanaf de reguliere groothoeklens om alleen het gebouw of standbeeld op de foto te zetten.

Of misschien vind je juist dat die bomen en verkeerslichten extra sfeer aan het beeld geven. In dat geval gebruik je de standaardlens of zelfs de ultragroothoeklens om nog meer van de omgeving op de foto te krijgen. Let er uiteraard wel op dat het onderwerp van je foto niet te veel in de omgeving verdwijnt.

Een iPhone 14 heeft meerdere lenzen. Probeer ze allemaal te gebruiken!

© PXimport

Kies een ander moment van de dag

De camera van de iPhone 14 Pro maakt het mogelijk om mooiere foto’s bij weinig licht te schieten. Maak daar handig gebruik van. Zo is de telefoon in staat om prachtige beelden te maken bij zonsopkomst of zonsondergang, waardoor je mooie kleurrijke plaatjes krijgt. Ben je dus niet helemaal tevreden over een foto die je overdag hebt gemaakt, kom dan vooral op een later moment terug naar dezelfde plek om het nog eens te proberen.

Wees niet bang voor het donker

Deze tip speelt eveneens in op de mogelijkheden van de nieuwe iPhone om foto’s te schieten bij weinig licht. De iPhone 14 Pro biedt een van de beste camera’s voor nachtfotografie, waardoor je na zonsondergang nog steeds mooie foto’s kunt maken. Winkeltjes, straatverlichting en de koplampen van langsrijdende auto’s kunnen zorgen voor een mooie compositie. En heeft het geregend, dan zul je zien dat deze lichtjes een prachtige reflectie vormen op de natte straten. Een aanrader dus!

Ook in het donker kun je met een iPhone 14 mooie foto's maken.

© PXimport

Schiet foto’s in ProRaw

Soms heeft je foto toch wat nabewerking nodig en dan loont het om foto’s te schieten in ProRaw-formaat. Hoewel je foto’s hierdoor veel meer ruimte innemen op je telefoon, kun je wel specifiekere bewerkingen doorvoeren aan bijvoorbeeld de witbalans of aan de kleuren. Ook zul je zien dat je meer details krijgt in donkere of juist lichtere aspecten van je foto.

Om foto’s in ProRaw-kwaliteit te maken, ga je naar de Instellingen-app op je telefoon en tik je op Camera en vervolgens op Bestandsstructuren. Hier schakel je Apple ProRAW in onder Foto-opname. Als je voortaan een foto maakt, kun je in de Camera-app op het RAW-knopje tikken. Alleen als je een iPhone 12 Pro of een nieuwer Pro-model hebt, kun je foto’s in ProRaw maken.

Gebruik een raster

Zijn je foto’s vaak niet helemaal recht, dan kun je ze in de Foto’s-app wat bijdraaien door bij de betreffende foto te tikken op Wijzig en dan op het rechtericoontje (Maak recht). Het makkelijkst is echter om je foto’s meteen zo recht mogelijk te schieten. Daar helpt het raster bij. Als je een raster aanzet, wordt het scherm opgedeeld in negen vakken. De lijnen helpen je om de compositie van de foto optimaal vast te leggen. De optie Raster vind je eveneens via de Instellingen-app in het menu Camera.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000