ID.nl logo
Xiaomi Poco F2 Pro - Meer voor minder
© PXimport
Huis

Xiaomi Poco F2 Pro - Meer voor minder

De kans bestaat dat de naam Poco geen belletje doet rinkelen. Het is een relatief onbekend submerk van het Chinese Xiaomi. De Poco F2 Pro is een smartphone met topspecificaties, voor een scherpe prijs. Toch zijn er wel een paar addertjes onder het gras.

De eerste smartphone van Poco was de Pocophone F1 uit 2018, wat destijds een ware budgettopper was voor zo’n 350 euro. Eigenlijk waren de enige concessies die je moest maken op het gebied van de bouwkwaliteit, camera en Androidskin. Ook de verkrijgbaarheid was een probleempje. Deze tweede generatie is qua prijs wel een flinke stap omhoog gegaan: zo’n 550 euro. Omdat Xiaomi nu wel officieel in Nederland zijn hardware verkoopt, is de Poco F2 Pro gelukkig breed verkrijgbaar.

Wanneer je de specs erbij pakt en het toestel in handen krijgt, kun je niet veel anders dan diep onder de indruk zijn wat je voor deze prijs krijgt. Allereerst het uiterlijk: de smartphone oogt alsof hij twee keer zo duur is, met een stevige bouwkwaliteit en een fraai ontwerp. Ook de kleur van ons te testen model sprak me zeer aan, een soort metaalgrijs. De Poco F2 Pro is gemaakt van glas en heeft een metalen rand rondom. De smartphone weegt redelijk zwaar en heeft geen waterdichtheidscertificering. Waterschade valt dus niet binnen de garantie, hoewel Xiaomi wel intern wat rubbertjes en lijm heeft gebruikt om water buiten te houden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Vol(waardig) scherm

Ook het scherm springt in het oog - in figuurlijke zin. De Poco F2 is een groot toestel, waarvan de gehele voorzijde (op enkele dunne schermranden na) uit een 6,7 inch scherm bestaat, met een redelijk langwerpige schermverhouding van 20 bij 9. Er is geen scherminkeping of cameragat aanwezig, de frontcamera schuift uit de linkerbovenzijde van het toestel. Een pop-upcamera is redelijk zeldzaam vandaag de dag, en hoewel ik aanvankelijk altijd sceptisch was over de duurzaamheid van deze camera’s, is het toch een fijne feature. Apps kunnen niet ongemerkt je frontcamera benaderen, wat een geruststelling is. De mechaniek van deze pop-upcamera voelt ook stevig en degelijk aan.

Het amoledscherm heeft geen hogere verversingssnelheid of resolutie en houdt het respectievelijk dus bij 60 hertz en 1080P. Persoonlijk mis ik daar niks aan, vooral niet omdat de weergavekwaliteit van het scherm bijzonder hoog is. Het scherm is helder en de kleuren zijn goed gekalibreerd. Maar wie waarde hecht aan de vloeiender lopende beelden van smartphones met schermen met hogere verversingssnelheid, is wellicht beter af bij een smartphone van OnePlus.

Achter het scherm zit de vingerafdrukscanner verwerkt. Helaas herkende deze scanner mijn duim vaker niet dan wel. Dat werkte erg frustrerend, omdat het net als de meeste vingerafdrukscanners achter het scherm aanvoelt als een stap achteruit ten opzichte van fysieke vingerafdrukscanners op bijvoorbeeld de achter- of zijkant van de smartphone.

Laat je niet misleiden door de 5G icoontjes op het toestel en de doos.

-

Krachtig

Ook de specificaties maken diepe indruk. De smartphone beschikt over de krachtigste Snapdragon chipset. De Poco F2 komt in een uitvoering van 128GB opslag en 6GB werkgeheugen en eentje met 256 en 8GB. De variant met meer werk- en opslaggeheugen is zo’n 50 euro duurder. Ga vooral even goed na hoeveel opslag je nodig hebt, want dit kun je niet uitbreiden met een geheugenkaart.

De chipset in de Poco F2 Pro ondersteunt officieel 5G. Ben je echter in de markt voor een smartphone die gebruikmaakt van deze nieuwe netwerktechnologie, dan kun je deze smartphone beter links laten liggen. Deze zomer worden de eerste 5G-netwerken aangezet op een bandbreedte van 700 mHz. Die band wordt niet ondersteund, alleen de 3,5 Ghz-band, die Nederlandse 5G-netwerken de komende jaren nog niet in gebruik gaan nemen. Laat je dus absoluut niet misleiden door 5G-icoontjes op het toestel of op het doosje.

Concessies en extra’s

Er ontbreken dus wel een paar dingetjes aan de Poco F2 Pro, zoals de eerder genoemde 5G-ondersteuning, een scherm met hoge verversingssnelheid en waterdichtheid. Ook draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden. Maar hier valt eigenlijk prima mee te leven, gezien de prijs van de smartphone. Verder hoef je eigenlijk geen concessies te doen met deze smartphone. Er is een koptelefoonpoort aanwezig en zelfs een infraroodlichtje zodat je de smartphone als afstandsbediening gebruikt. Prettig is ook dat er een relatief grote accu aanwezig is (4.700 mAh), die je met een 33 watt lader behoorlijk vlot voltankt. Een volle accu zorgt ervoor dat je een dag of twee mee kunt, hoewel dit natuurlijk afhangt van je gebruik.

©PXimport

Camera

Aan de achterzijde van het toestel is een veelzijdige camera geplaatst. Deze zit fraai verwerkt in een cirkelvormig camera-eiland. Hierin zie je vier lenzen. De primaire lens is een 64 megapixelsensor (Sony IMX686). Daarnaast beschikt de Poco F2 Pro over een 13 megapixel groothoeklens en een 5 megapixel zoomlens. De vierde lens is een dieptesensor, die gebruikt wordt voor het vastleggen van scherptediepte, voor bijvoorbeeld de portretmodus. In praktijk komt het er dus op neer dat je dankzij de groothoeklens 0,6x ‘zoomt’, en de zoomlens tot 2x.

De zoomlens is met name geschikt voor macrofoto’s. Maar de kwaliteit van deze lens is echt merkbaar lager dan de primaire- en groothoekcamera. Gebruik deze dan ook vooral als je van heel dichtbij gedetailleerd objecten wilt fotograferen, zoals bloemen. Gebruik deze daarom ook beter niet als zoomlens, wanneer je een stapje terug kunt zetten ben je veel beter af met de primaire camera.

De primaire- en groothoeklens ontlopen elkaar niet bijzonder veel in fotokwaliteit. Verschil begin je pas te merken wanneer je foto’s maakt in moeilijke lichtomstandigheden. Denk aan weinig licht, veel tegenlicht of op zwaarbewolkte buitenomgevingen. In dat soort gevallen kun je toch het beste terugvallen op de primaire lens, die daarmee beter overweg kan. Verschil met cameratoppers zoals Samsung’s toptoestellen of duurdere iPhones is er echter wel. Qua kleurvastlegging, details en scherptediepte liggen deze toestellen behoorlijk voor. Wanneer er helemaal weinig licht voorhanden is, dan kun je helaas relatief weinig vastleggen met de camera van de Poco F2 Pro. Ook de nachtmodus biedt dan geen soelaas.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Van links naar rechts: de telelens, primaire lens en groothoeklens. N.B. vergeet niet (zoals ik) het vreemde watermerk in de camera-instellingen uit te zetten.

MIUI 11

Misschien heb je je afgevraagd waarom een smartphone die zoveel te bieden heeft, toch een slag goedkoper weet te zijn dan de concurrentie. Wanneer je de Poco F2 Pro aanzet merk je dat Xiaomi andere inkomstenbronnen aanboort in de vorm van advertenties in z’n Androidskin MIUI. Vergeet daarom bij de eerste configuratie het vinkje bij gepersonaliseerde advertenties uit te zetten.

Verder brengt MIUI je op een verkeerde manier ver weg van de prima basis van Android 10. Kinderlijke kleuren, icoontjes en geluiden zijn overal aanwezig. Ook krijg je veel bloatware voor je kiezen, waarin ook nog eens advertenties zitten. Vooral de RAM Jet en ingebouwde antivirus zijn storend onnodig - en als systeemapp vermomd, zodat ze onverwijderbaar zijn. Tevens is het systeem tamelijk rigoureus als het aankomt op het afkappen van achtergrondprocessen, waardoor apps soms instabiel draaien.

Het is dus zeker aan te bevelen om veel voorgeïnstalleerde apps te verwijderen en een aparte launcher als Nova Launcher te installeren.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

MIUI zit vol met reclame en bloatware.

Alternatieven voor de Poco F2 Pro

De Poco F2 Pro doet me erg denken aan de Xiaomi Mi 9T Pro van vorig jaar, maar dan opgevoerd met betere specificaties, scherm en een wat hogere prijs. De 9T Pro is nog altijd verkrijgbaar en een prima (goedkoper) alternatief. Als we het dan toch over oudere toestellen hebben die op het moment van schrijven ongeveer hetzelfde kosten: de Galaxy S10+ (betere camera en software) en de OnePlus 7T (betere software) zijn ook uitstekende alternatieven.

Het grootste manco van de Poco F2 Pro is toch wel de software. Vind je dit ook belangrijk, dan is de iPhone SE (2020) het overwegen waard, of kun je wellicht beter nog even wachten op de Pixel 4A van Google.

Conclusie: Poco F2 Pro kopen?

De Poco F2 Pro is een van de beste deals die je op smartphone-gebied kunt krijgen momenteel. Je krijgt topspecificaties, een bijzonder luxe toestel met pop-upcamera, veelzijdige camera, fraai scherm en een uitstekende accuduur. Toch zijn er wel addertjes onder het gras waar je rekening mee moet houden. Allereerst is Androidskin MIUI, inclusief de bloatware een klap in het gezicht. Ook is het 5G-stempeltje op het toestel gewoonweg misleidend.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** vanaf € 549,- **Kleur** Grijs **OS** Android 10 (MIUI 11) **Scherm** 6,7 inch amoled (2400 x 1080) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 6 of 8GB **Opslag** 128 of 256GB **Batterij** 4.700 mAh **Camera** 64, 13, 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 219 gram **Overig** dualsim, infraroodpoort, 3,5mm jack, pop-up camera **Website** [www.poco.net](https://www.poco.net/global)

Plus- en minpunten
  • Prijs/kwaliteitsverhouding
  • Accuduur
  • Scherm
  • Ontwerp
  • Krachtige specificaties
  • 5G-misleiding
  • MIUI
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING