Xiaomi Poco F2 Pro - Meer voor minder
De kans bestaat dat de naam Poco geen belletje doet rinkelen. Het is een relatief onbekend submerk van het Chinese Xiaomi. De Poco F2 Pro is een smartphone met topspecificaties, voor een scherpe prijs. Toch zijn er wel een paar addertjes onder het gras.
De eerste smartphone van Poco was de Pocophone F1 uit 2018, wat destijds een ware budgettopper was voor zo’n 350 euro. Eigenlijk waren de enige concessies die je moest maken op het gebied van de bouwkwaliteit, camera en Androidskin. Ook de verkrijgbaarheid was een probleempje. Deze tweede generatie is qua prijs wel een flinke stap omhoog gegaan: zo’n 550 euro. Omdat Xiaomi nu wel officieel in Nederland zijn hardware verkoopt, is de Poco F2 Pro gelukkig breed verkrijgbaar.
Wanneer je de specs erbij pakt en het toestel in handen krijgt, kun je niet veel anders dan diep onder de indruk zijn wat je voor deze prijs krijgt. Allereerst het uiterlijk: de smartphone oogt alsof hij twee keer zo duur is, met een stevige bouwkwaliteit en een fraai ontwerp. Ook de kleur van ons te testen model sprak me zeer aan, een soort metaalgrijs. De Poco F2 Pro is gemaakt van glas en heeft een metalen rand rondom. De smartphone weegt redelijk zwaar en heeft geen waterdichtheidscertificering. Waterschade valt dus niet binnen de garantie, hoewel Xiaomi wel intern wat rubbertjes en lijm heeft gebruikt om water buiten te houden.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Vol(waardig) scherm
Ook het scherm springt in het oog - in figuurlijke zin. De Poco F2 is een groot toestel, waarvan de gehele voorzijde (op enkele dunne schermranden na) uit een 6,7 inch scherm bestaat, met een redelijk langwerpige schermverhouding van 20 bij 9. Er is geen scherminkeping of cameragat aanwezig, de frontcamera schuift uit de linkerbovenzijde van het toestel. Een pop-upcamera is redelijk zeldzaam vandaag de dag, en hoewel ik aanvankelijk altijd sceptisch was over de duurzaamheid van deze camera’s, is het toch een fijne feature. Apps kunnen niet ongemerkt je frontcamera benaderen, wat een geruststelling is. De mechaniek van deze pop-upcamera voelt ook stevig en degelijk aan.
Het amoledscherm heeft geen hogere verversingssnelheid of resolutie en houdt het respectievelijk dus bij 60 hertz en 1080P. Persoonlijk mis ik daar niks aan, vooral niet omdat de weergavekwaliteit van het scherm bijzonder hoog is. Het scherm is helder en de kleuren zijn goed gekalibreerd. Maar wie waarde hecht aan de vloeiender lopende beelden van smartphones met schermen met hogere verversingssnelheid, is wellicht beter af bij een smartphone van OnePlus.
Achter het scherm zit de vingerafdrukscanner verwerkt. Helaas herkende deze scanner mijn duim vaker niet dan wel. Dat werkte erg frustrerend, omdat het net als de meeste vingerafdrukscanners achter het scherm aanvoelt als een stap achteruit ten opzichte van fysieke vingerafdrukscanners op bijvoorbeeld de achter- of zijkant van de smartphone.
Laat je niet misleiden door de 5G icoontjes op het toestel en de doos.
-
Krachtig
Ook de specificaties maken diepe indruk. De smartphone beschikt over de krachtigste Snapdragon chipset. De Poco F2 komt in een uitvoering van 128GB opslag en 6GB werkgeheugen en eentje met 256 en 8GB. De variant met meer werk- en opslaggeheugen is zo’n 50 euro duurder. Ga vooral even goed na hoeveel opslag je nodig hebt, want dit kun je niet uitbreiden met een geheugenkaart.
De chipset in de Poco F2 Pro ondersteunt officieel 5G. Ben je echter in de markt voor een smartphone die gebruikmaakt van deze nieuwe netwerktechnologie, dan kun je deze smartphone beter links laten liggen. Deze zomer worden de eerste 5G-netwerken aangezet op een bandbreedte van 700 mHz. Die band wordt niet ondersteund, alleen de 3,5 Ghz-band, die Nederlandse 5G-netwerken de komende jaren nog niet in gebruik gaan nemen. Laat je dus absoluut niet misleiden door 5G-icoontjes op het toestel of op het doosje.
Concessies en extra’s
Er ontbreken dus wel een paar dingetjes aan de Poco F2 Pro, zoals de eerder genoemde 5G-ondersteuning, een scherm met hoge verversingssnelheid en waterdichtheid. Ook draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden. Maar hier valt eigenlijk prima mee te leven, gezien de prijs van de smartphone. Verder hoef je eigenlijk geen concessies te doen met deze smartphone. Er is een koptelefoonpoort aanwezig en zelfs een infraroodlichtje zodat je de smartphone als afstandsbediening gebruikt. Prettig is ook dat er een relatief grote accu aanwezig is (4.700 mAh), die je met een 33 watt lader behoorlijk vlot voltankt. Een volle accu zorgt ervoor dat je een dag of twee mee kunt, hoewel dit natuurlijk afhangt van je gebruik.
©PXimport
Camera
Aan de achterzijde van het toestel is een veelzijdige camera geplaatst. Deze zit fraai verwerkt in een cirkelvormig camera-eiland. Hierin zie je vier lenzen. De primaire lens is een 64 megapixelsensor (Sony IMX686). Daarnaast beschikt de Poco F2 Pro over een 13 megapixel groothoeklens en een 5 megapixel zoomlens. De vierde lens is een dieptesensor, die gebruikt wordt voor het vastleggen van scherptediepte, voor bijvoorbeeld de portretmodus. In praktijk komt het er dus op neer dat je dankzij de groothoeklens 0,6x ‘zoomt’, en de zoomlens tot 2x.
De zoomlens is met name geschikt voor macrofoto’s. Maar de kwaliteit van deze lens is echt merkbaar lager dan de primaire- en groothoekcamera. Gebruik deze dan ook vooral als je van heel dichtbij gedetailleerd objecten wilt fotograferen, zoals bloemen. Gebruik deze daarom ook beter niet als zoomlens, wanneer je een stapje terug kunt zetten ben je veel beter af met de primaire camera.
De primaire- en groothoeklens ontlopen elkaar niet bijzonder veel in fotokwaliteit. Verschil begin je pas te merken wanneer je foto’s maakt in moeilijke lichtomstandigheden. Denk aan weinig licht, veel tegenlicht of op zwaarbewolkte buitenomgevingen. In dat soort gevallen kun je toch het beste terugvallen op de primaire lens, die daarmee beter overweg kan. Verschil met cameratoppers zoals Samsung’s toptoestellen of duurdere iPhones is er echter wel. Qua kleurvastlegging, details en scherptediepte liggen deze toestellen behoorlijk voor. Wanneer er helemaal weinig licht voorhanden is, dan kun je helaas relatief weinig vastleggen met de camera van de Poco F2 Pro. Ook de nachtmodus biedt dan geen soelaas.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: de telelens, primaire lens en groothoeklens. N.B. vergeet niet (zoals ik) het vreemde watermerk in de camera-instellingen uit te zetten.
MIUI 11
Misschien heb je je afgevraagd waarom een smartphone die zoveel te bieden heeft, toch een slag goedkoper weet te zijn dan de concurrentie. Wanneer je de Poco F2 Pro aanzet merk je dat Xiaomi andere inkomstenbronnen aanboort in de vorm van advertenties in z’n Androidskin MIUI. Vergeet daarom bij de eerste configuratie het vinkje bij gepersonaliseerde advertenties uit te zetten.
Verder brengt MIUI je op een verkeerde manier ver weg van de prima basis van Android 10. Kinderlijke kleuren, icoontjes en geluiden zijn overal aanwezig. Ook krijg je veel bloatware voor je kiezen, waarin ook nog eens advertenties zitten. Vooral de RAM Jet en ingebouwde antivirus zijn storend onnodig - en als systeemapp vermomd, zodat ze onverwijderbaar zijn. Tevens is het systeem tamelijk rigoureus als het aankomt op het afkappen van achtergrondprocessen, waardoor apps soms instabiel draaien.
Het is dus zeker aan te bevelen om veel voorgeïnstalleerde apps te verwijderen en een aparte launcher als Nova Launcher te installeren.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
MIUI zit vol met reclame en bloatware.
Alternatieven voor de Poco F2 Pro
De Poco F2 Pro doet me erg denken aan de Xiaomi Mi 9T Pro van vorig jaar, maar dan opgevoerd met betere specificaties, scherm en een wat hogere prijs. De 9T Pro is nog altijd verkrijgbaar en een prima (goedkoper) alternatief. Als we het dan toch over oudere toestellen hebben die op het moment van schrijven ongeveer hetzelfde kosten: de Galaxy S10+ (betere camera en software) en de OnePlus 7T (betere software) zijn ook uitstekende alternatieven.
Het grootste manco van de Poco F2 Pro is toch wel de software. Vind je dit ook belangrijk, dan is de iPhone SE (2020) het overwegen waard, of kun je wellicht beter nog even wachten op de Pixel 4A van Google.
Conclusie: Poco F2 Pro kopen?
De Poco F2 Pro is een van de beste deals die je op smartphone-gebied kunt krijgen momenteel. Je krijgt topspecificaties, een bijzonder luxe toestel met pop-upcamera, veelzijdige camera, fraai scherm en een uitstekende accuduur. Toch zijn er wel addertjes onder het gras waar je rekening mee moet houden. Allereerst is Androidskin MIUI, inclusief de bloatware een klap in het gezicht. Ook is het 5G-stempeltje op het toestel gewoonweg misleidend.
**Prijs** vanaf € 549,- **Kleur** Grijs **OS** Android 10 (MIUI 11) **Scherm** 6,7 inch amoled (2400 x 1080) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 6 of 8GB **Opslag** 128 of 256GB **Batterij** 4.700 mAh **Camera** 64, 13, 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 219 gram **Overig** dualsim, infraroodpoort, 3,5mm jack, pop-up camera **Website** [www.poco.net](https://www.poco.net/global)
- Prijs/kwaliteitsverhouding
- Accuduur
- Scherm
- Ontwerp
- Krachtige specificaties
- 5G-misleiding
- MIUI