ID.nl logo
Wanneer moet je een 5G smartphone kopen?
© PXimport
Huis

Wanneer moet je een 5G smartphone kopen?

5G smartphone kopen, of toch niet? Dat is wellicht de vraag die je jezelf stelt bij het zoeken naar een nieuwe smartphone. Enerzijds lijk je dan met je nieuwe toestel klaar voor de toekomst, anderzijds is de 5G-technologie nog lang niet relevant genoeg om mee te wegen in de keuze voor je smartphone. Wanneer kun je het beste wel een 5G-abonnement en -smartphone kopen?

De eerste smartphones die verbinding kunnen maken met een 5G-netwerk verschijnen mondjesmaat in de markt. Vooral Samsung, Oppo, Huawei en OnePlus zijn van plan heel veel marketing-aandacht te besteden aan de mogelijkheden van de nieuwe netwerken.

De techniek van deze netwerken zijn dan ook veelbelovend, theoretisch zouden snelheden van 800 Gbit per seconde gehaald worden. Maar ga in praktijk uit van een snelheid van ongeveer een Gbit per seconde. Dat is flink hoger dan 4G, dat uiterlijk tot 225 Mbit gaat. Wellicht denk je dat zo’n enorm snelheidsverschil onnodig is, maar het is natuurlijk een kip-ei-verhaal. Ontwikkelingen maken dankbaar gebruik van de hogere snelheid, zo bleek ook in het verleden met de hogere data-snelheden die 4G bereikte. Videostreamen heeft bijvoorbeeld een enorme vlucht genomen sinds de opkomst van 4G, of het nu YouTube, Netflix of social media is. Dit was in tijden van 3G nog frustrerend traag en onscherp.

Natuurlijk zal 5G niet alleen voor grote verandering zorgen in smartphone-gebruik, maar ook smart home en iOT-apparatuur zal een vlucht nemen. Veel meer producten zullen van een 5G-chip en app worden voorzien. Omdat de snelheid zo hoog ligt, is de verwachting ook dat 5G vaste internetverbindingen op termijn vervangt.

©PXimport

5G-frequenties

5G-netwerken maken gebruik van meerdere frequentiebanden voor een optimale verbinding, die zowel snel als stabiel is: 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Hoe hoger de gebruikte frequentie, hoe hoger de maximale snelheid. Maar ook het bereik van deze frequenties is lager en de betrouwbaarheid is minder omdat de verbinding makkelijker beïnvloed wordt door externe factoren. De aanleg van een dekkend 5G-netwerk heeft daardoor nogal wat voeten in de aarde, want om de hoge frequenties overal bereikbaar te maken zijn er nogal wat zenders nodig, die ook in bijvoorbeeld bushokjes en lantaarnpalen geplaatst zullen worden. Niet alleen is de aanleg een hels karwei, ook het veranderende straatbeeld en (vooralsnog ongefundeerde) zorgen om de gezondheid roepen verzet op.

5G-smartphones

Maar ook de modems die verbinding maken met het 5G-netwerk moeten worden vernieuwd. Met je huidige smartphone kun je niet de hogere snelheid van 5G verkrijgen. Je smartphone zal dus niet alleen vervangen moeten worden, ook fabrikanten moeten meer gaan bieden dan ze nu doen: snelheden met deze frequentiebanden kosten meer energie. Een hoge accucapaciteit is daardoor hard nodig om een volle dag met je smartphone-accu door te komen en niet na een jaar al met een versleten accu te zitten.

Er zijn intussen chipsets die klaar zijn voor 5G. Qualcomm’s Snapdragon-processors zijn de chipsets die je het meest in smartphones aantreft. Dit bedrijf heeft ook een 5G-uitvoering van zijn nieuwste chipset Snapdragon 865 uitgebracht. Nadeel is echter dat ook deze chipsets nog in de kinderschoenen lijken te staan. De Snapdragon 865 heeft namelijk een traditioneel 4G-modem én een 5G chip. Blijkbaar lukte het Qualcomm nog niet om beide chips te integreren, wat niet alleen leidt tot meer warmte, maar ook nog hogere energieconsumptie - zelfs als je niet met een 5G-netwerk verbonden bent. Ook neemt het extra ruimte in beslag, die beter gebruikt kan worden voor andere doeleinden, zoals een grotere accu.

©PXimport

5G in Nederland

De aanleg van 5G heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Het ziet ernaar uit dat Nederland flink achterop raakt met de aanleg van een volwaardig 5G-netwerk. De uitrol van 5G zal stap-voor-stap plaatsvinden, allereerst met de 700Mhz-band. Deze band moet nog worden geveild voor providers, die tot 6 april de tijd hebben om zich hiervoor aan te melden. Voor 30 juni vindt de daadwerkelijke veiling plaats, waarna de providers daadwerkelijk kunnen beginnen met het aanbieden van ‘5G’, hoewel er dus in praktijk nog maar één band wordt gebruikt. Hiermee worden wel al flink hogere snelheden bereikt dan 4G, met maximaal zo’n 600Mbit per seconde. In praktijk zal dit een stuk lager liggen.

De 3,5GHz-band zal pas echt een groot merkbaar snelheidsverschil opleveren. We moeten echter nog flink geduld hebben voordat providers deze band kunnen inzetten. Nederland heeft namelijk een unieke uitdaging ten opzichte van andere landen: de 3,5GHz-band is al in gebruik. Een satellietgrondstation in het Friese Burum gebruikt deze band om militaire en economische gegevens te vergaren voor de AIVD en MIVD. Hierdoor is de band niet beschikbaar boven de lijn Amsterdam-Zwolle, een groot deel van Nederland. Het plan is om het satellietgrondstation te verplaatsen naar het buitenland, zodat de band vrij komt en de veiling hiervan uiterlijk begin 2022 kan starten. Hierdoor loopt Nederland achter op andere landen, waar de 3,5Ghz-band wel direct beschikbaar is. Hoe het beleid van de 26GHz-band er uit komt te zien is nog onbekend.

We moeten nog flink geduld hebben voordat providers de 3,5GHz-band kunnen inzetten.

-

5G-smartphone kopen?

De komende maanden zul je veel over 5G gaan horen, vooral na de veiling op 30 juni zullen providers veel moeite doen om je over te halen via het snellere 5G-netwerk het internet op te gaan. Naar verwachting zal vooral T-Mobile flink inzetten en het netwerk direct na de veiling beschikbaar maken. Maar loont het om er direct op in te gaan? Vooralsnog lijkt het een behoorlijk kinderschoenen verhaal. De chipsets in smartphones kunnen nog wat optimalisatie gebruiken en mogelijk zal ook je accuduur een knauw krijgen. Bovendien is 5G voorlopig nog op slechts één band te gebruiken, wat wel een snelheidsverschil maakt, maar nog niet zo baanbrekend is. Kom je echter ook vaak in het buitenland, waar de overige banden wel al ingezet kunnen worden, dan zou roaming op een 5G-netwerk wel interessant kunnen zijn.

Vooralsnog lijkt geduld nog de verstandigste optie. Wanneer meerdere banden en betere chipsets verkrijgbaar zijn, dan wordt 5G écht interessant. Maar dat zal niet in 2020 zijn, laat je dus niet afleiden door het marketinggeweld van smartphone-fabrikanten en providers.

▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een Android-tablet met een prijskaartje variërend van 199,90 tot 249,90 euro. Het verschil zit hem niet alleen in de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte, maar ook of je hem met of zonder 4G-verbinding koopt. In de basis haal je echter dezelfde tablet in huis, met hetzelfde design en dezelfde chipset.

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een prima budgettablet met een strak design, groot scherm en lange accuduur. Hij is snel genoeg voor dagelijks gebruik en lichte games, al zijn de camera’s en accessoires beperkt. Voor wie vooral wil streamen of browsen, is dit een uitstekende koop vanaf zo'n 200 euro.

Plus- en minpunten
  • Prima scherm
  • Capabele processor
  • Lange accuduur
  • Premium uitstraling
  • Kan nog weleens stotteren
  • Matig updatebeleid
  • Camera's zijn basic
  • Geen splitscreen

Welke variant je ook in huis haalt, de Xiaomi Redmi Pad 2 kenmerkt zich door een strak en minimalistisch ontwerp. De metalen unibody-behuizing voelt zowel robuust als hoogwaardig aan. Dankzij de materialen en beschikbare kleuren (Graphite Gray en Mint Green) heeft de budgettablet een onverwachte premium uitstraling. Met een gewicht van ongeveer 475 gram en een slank formaat houd je de tablet bovendien comfortabel vast. De platte zijkanten en de subtiel afgeronde hoeken dragen bij aan een moderne uitstraling en verbeteren de grip.

Het 11inch-scherm is een van de hoogtepunten van de Redmi Pad 2. Het lcd-display levert scherpe beelden en levendige kleuren, wat ideaal is voor het kijken van films en series. De 90Hz-verversingssnelheid zorgt daarnaast voor vloeiende scrolbewegingen. De helderheid is niet super, maar prima voor binnenshuis. Verder heeft de tablet een forse accu van 9000 mAh die het lang volhoudt en vier luidsprekers. Onder de motorkap zit de MediaTek Helio G100-Ultra, die op papier net even minder scoort dan de high-end Snapdragon 865 uit 2019.

©Wesley Akkerman

Beter geoptimaliseerd

Die processor is misschien al zes jaar oud, maar hoef je nog niet te onderschatten. De G100-Ultra zelf komt uit 2024 en is de opvolger van de eveneens prima Helio G99-processor. De specificaties van beide processors verschillen amper, maar het nieuwe model is wel iets beter geoptimaliseerd. Voor dagelijkse taken presteert het systeem dan ook meer dan prima, al kan het wel zijn dat je hier en daar op wat gestotter stuit (zelfs de duurdere variant met 8 GB werkgeheugen). Het is daarom niet bepaald een gamemachine, maar lichtere en oudere games draaien er acceptabel op.

De software op Xiaomi-apparaten was voorheen soms een struikelblok, maar de overgang naar HyperOS 2, gebaseerd op Android 15, is een hele verbetering. Een handige functie is bijvoorbeeld de vaste taakbalk onderin met favoriete en recente apps. De tablet wordt geleverd met een paar voorgeïnstalleerde apps, waarvan je het gros gelukkig makkelijk verwijdert. Je moet het helaas wel zonder splitscreen-multitasking doen – wat ons betreft een dealbreaker. Verwacht twee jaar OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates, dat weinig maar gebruikelijk is in dit prijssegment.

©Wesley Akkerman

Camera en accessoires

De camera's op de Redmi Pad 2 zijn niet zijn sterkste punt, maar komen soms toch van pas. Xiaomi heeft de betere camera aan de achterkant geplaatst, wat onhandig is voor videobellen (waar je dit soort tablets doorgaans voor gebruikt). De frontcamera is zelfs afgewaardeerd naar 5 megapixel. Hoewel de kwaliteit bij goede belichting voldoende is voor videochats, kun je de verwachtingen het best laag houden. De achtercamera is bruikbaar voor basisfoto's, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met die van oudere telefoons. Handig voor documenten inscannen, meer niet.

Tot slot is het goed om te weten dat je de Xiaomi Redmi Pad 2 kunt uitrusten met verschillende accessoires, waaronder een screenprotector, een cover en de Redmi Smart Pen. De stylus is handig voor notities en schetsen, en is drukgevoelig. Helaas is er geen magnetische bevestiging en moet je hem apart opladen via usb-c. De Redmi Pad 2 Cover is een aanrader: die beschermt het scherm en fungeert als standaard. Handig wel, maar ook hier missen we een stylushouder. Ook sluit de cover niet magnetisch, wat minder ideaal is voor onderweg.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Pad 2 kopen?

De Xiaomi Redmi Pad 2, met adviesprijzen tussen 199,90 en 249,90 euro, is een prima budgettablet. Het strakke metalen design, het scherpe 11inch-scherm en de 9000mAh-batterij zijn fijne pluspunten, die de tablet de allure van duurdere modellen geven. Hoewel de MediaTek Helio G100-Ultra-processor niet geschikt is voor de zwaarste taken, presteert hij prima voor dagelijks gebruik, al kunnen er af en toe wat haperingen optreden. Voor gamers is het goed om rekening te houden met beperkingen, maar minder veeleisende titels draaien hier soepel op.

Of je nu gaat voor het goedkoopste of juist het duurste model, dat maakt niet uit. We vinden dat de tablet zijn prijskaartje waard is. De duurste versie heb je gelukkig alleen nodig als je per se de 4G-verbinding wilt hebben. Houd wel rekening met compromissen: de camera's zijn basaal en het ontbreken van splitscreen-multitasking is een gemis. Ook stellen de accessoires weinig voor. Maar als je een betaalbare tablet zoekt voor entertainment en lichte taken, dan is de Redmi Pad 2 een acceptabel alternatief voor de tablets die minimaal het dubbele kosten.