Waarom de iPad niet overal oplaadt

© CIDimport

Waarom de iPad niet overal oplaadt

Geplaatst: 11 juli 2011 - 07:05

Aangepast: 13 december 2022 - 12:51

Redactie Computer!Totaal

Als je een trotse bezitter van een iPad 1 of iPad 2 bent, zal het je zijn opgevallen dat het apparaat bij gebruik van de USB-poort op sommige computers meldt dat er niet opgeladen kan worden.

Het zal je niet verrassen dat de iPad meer eisen stelt aan een oplaadpunt dan iPods en iPhones. Sommige USB-poorten - vooral deze op oudere computers en op de meeste USB-hubs - bieden niet genoeg stroom om een iPad in gebruik op te laden. Of de iPad opgeladen kan worden - en hoe snel dat gebeurt - hangt af van hoe je de iPad gebruikt.

Lees ook:

iPad aansluiten op een extern scherm

13 Onmisbare iPad 2 accessoires

iPad zakelijk gebruiken wordt interessanter

9 Typische iPad-problemen

Verwarrend? Klopt. Hier is een lijstje met opties gebaseerd op onze ervaringen, Apple's officiële support website en de informatie die Apple aan onze zustersite Macworld.com doorstuurde:

[list]De iPad wordt het snelst opgeladen met de meegeleverde 10 watt USB-adapter. Deze laadt de iPad binnen een paar uur op, zelfs als je de iPad tegelijkertijd gebruikt.

Wanneer je verbonden bent met een high-power USB-poort - zoals je die terugvindt op recente Macs en de officiële stroomadapter van de iPhone - dan laadt je iPad ook op, maar trager. (Hoeveel trager precies is niet bekend.) Sommige USB-hubs bieden high-power USB-poorten, maar de meesten niet. Ook de USB-poorten van de meeste Windows pc's en laptops bieden niet genoeg stroom.

Wanneer je de iPad verbindt met een reguliere USB-poort - die van oudere Macs, USB-hubs en Windows pc's - wordt de iPad niet opgeladen wanneer deze aan staat, maar wel (traag) in slaapstand. Wat verwarrend werkt is dat je de mededeling 'Opladen uit' te zien krijgt, waardoor je kunt denken dat de iPad nooit wordt opgeladen via een gewone USB-poort. Apple verzekert ons dat de tablet wel degelijk wordt opgeladen. (Vergelijk het met het lampje in de koelkast die je nooit uit ziet gaan, maar die wel degelijk uit gaat bij het sluiten van de deur.)[/list]

Als je de specifieke verschillen tussen oudere en nieuwe Macs wilt weten, kun je hier te rade gaan naar het antwoord op vragen over jouw specifieke situatie. Het komt erop neer dat Intel-gebaseerde Macs en MacBooks sinds eind 2007 over poorten beschikken die in plaats van 500mA (milliampère) op 5V (volt) doorgeven, zijn uitgerust met poorten die 1200mA op 12V kunnen leveren. Dit is voldoende om het apparaat op te laden terwijl het gebruikt wordt.

Uit tests blijkt dat de iPad inderdaad niet wordt opgeladen als deze aan een Windows pc of hub hangt, maar dat het niveau van de batterij ook niet daalt. Je hoeft bij gebruik van een iPad op je computer dus nooit bang te zijn dat je de batterij daarmee leegzuigt.

De iPad is een zuinig apparaat, maar vereist desondanks meer energie dan de gemiddelde USB-poort kan bieden. Daarin verschilt de tablet niet van veel externe USB-harde schijven, die ook niet genoeg hebben aan de standaard 500mA.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000