© CIDimport

Waar is dat logboek van iOS?

Geplaatst: 31 augustus 2019 - 07:39

Aangepast: 24 november 2022 - 13:41

Ronald Smit

Zolang je iOS apparaat doet wat het moet doen is er niks aan de hand natuurlijk. Maar als bijvoorbeeld een bepaalde app er steeds weer uitklapt tijdens het gebruik, dan is een beetje foutzoeken soms best handig. En net als ieder ander besturingssysteem bevat ook iOS een logboek. Al is het wel op een vreemde plek verstopt.

Geen enkel besturingssysteem is foutloos. Er gebeuren altijd onverwachte dingen waardoor ergens iets misloopt. In negen van de tien gevallen merk jij als eindgebruiker daar niets van. Het meeste is zelfherstellend. Het meest voorkomende verschijnsel van áls er iets mis gaat is een crashende app. In het geval van iOS verdwijnt deze dan gewoon uit beeld. Gebeurt dat eens een heel enkele keer, dan valt daarmee te leven. Het hoort niet, maar ok. Gebeurt het regelmatig (of zelfs altijd), dan is er meestal iets mis met een app. Soms helpt verwijderen en opnieuw installeren. Maar als een programmeur echt een bug in z'n app heeft 'geïmplementeerd' doe je daar als eindgebruiker niks aan. Het is in dat geval zaak om contact met de leverancier of programmeur van de app contact op te nemen. Het is dan praktisch om alvast een crash report mee te sturen. Zo'n crash report vind je terug in de logboeken van iOS. Voordat we daarin duiken alvast een waarschuwing: je vindt hier ongetwijfeld (behalve misschien als je net een nieuw nog nauwelijks gebruikt apparaat in handen hebt) een lange lijst aan 'events'. Laat je daardoor niet afschrikken: als je er tijdens het gebruik van je apparaat niks van merkt: lekker zo laten. Bovendien geldt dat een flink deel van de meldingen die je ziet geen fouten zijn, maar gewoon systeemgebeurtenissen als bijvoorbeeld het opschonen van RAM enzovoorts. Waar je straks naar op zoek moet is de naam van je dwarsliggende app.

Verstopt

Waarschijnlijk om de gemiddelde gebruiker niet onterecht ongerust te maken, heeft Apple het iOS logboek een beetje verstopt. Je vindt het door de app Instellingen te starten. Tik daarin op - hoe logisch - Privacy, dan op Analyse en vervolgens op Analysegegevens. De beloofde lange rij met gebeurtenissen wordt nu getoond, netjes op alfabetische volgorde. Zoek naar de naam van de dwarsliggende app en tik hierop. Pak bij voorkeur het meest recente crash report (want dat is het meestal). Je ziet nu een nieuw paneel met voor jou weinig zeggende gegevens. Als het goed is zetten ze een programmeur echter rap op het goede spoor betreffende de oorzaak van de fout. Om het crash report te mailen, klik je op de deelknop rechtsboven en daarna op E-mail. Het rapport wordt netjes als bijlage aan een nog lege mail toegevoegd en je kunt de overige zaken zelf verder invullen. Het logboek van iOS komt mogelijk ook van pas als je eens contact opneemt met de Apple helpdesk in geval van een meer serieus probleem. In principe wordt alles wat afwijkend is hier opgeslagen. Maar nogmaals: ga je er ook niet druk over maken als je aan de oppervlakte (ofwel tijdens dagelijks gebruik) niks merkt. Dat is zinloos!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000