De tactiek van Samsung? Bombardeer de smartphone- en tabletmarkt met zoveel mogelijk toestellen. Een tactiek die resultaat oplevert, gezien Samsungs aandeel op de smartphonemarkt.

Samsung verkoopt ook steeds meer tablets, al lijkt het met de Galaxy Note 8.0 toch niet helemaal te weten wat het wil. Op het eerste gezicht lijkt deze tablet een uit de kluiten gewassen smartphone. De pictogrammen zijn op dezelfde manier gesorteerd en de TouchWiz-interface voert ook hier de boventoon. Buiten het infraroodoog vinden we geen enkele vernieuwing of aanpassing terug. Jammer, want bij een groter scherm verwachten we toch een interface die beter is afgestemd op tablets.

Samsung blijft in zijn Galaxy-reeks trouwens zweren bij plastic. Bij deze tablet is dat niet anders. Sterker nog: geef de Galaxy S III een 8-inch scherm en je hebt de Note 8.0. Samsung stapt wel af van zijn eigen tablet-connector en kiest opnieuw voor micro-usb.

Ook qua functies is er weinig nieuws ten opzichte van de Galaxy Note II en de Note 10.1. En zelfs de hardware is zo goed als identiek, met de eigen Exynos 412 quadcoreprocessor en 2 GB ram. Ook aan de schermresolutie is niets veranderd. Wel heeft Samsung het amoled-scherm ingeruild voor een pls-paneel.

Wat onderscheidt de Note 8.0 dan eigenlijk van al die andere 7- en 8-inch tablets? Zijn stylus. Dankzij de geïntegreerde Wacom-digitizer reageert de pen heel accuraat. Van de drie toestellen met een stylus werkt de Note 8.0 het best. De Note II is immers te klein om de stylus op een fatsoenlijke manier te kunnen gebruiken, terwijl de Note 10.1 te groot is om met één hand comfortabel vast te houden.

Ondanks de snelle hardware hebben we niet het gevoel dat de interface altijd vlot reageert. Heeft dit iets te maken met Samsungs eigen TouchWiz? Op de Note II ondervinden we namelijk geen enkel probleem, ook al is de hardware bijna dezelfde. Hopelijk wordt dit euvel met een softwareupdate opgelost.

Deze tablet weet te charmeren met zijn formaat, maar we vragen ons toch af of de Note 8.0 niet te laat op de markt komt. De Nexus 7 krijgt weldra een scherm in full-hd – zonder dat er iets aan de prijs verandert – en ook de nieuwe iPad Mini staat in de steigers. In hoeverre is het zware prijskaartje van de Note 8.0 dan nog te verantwoorden? Het pennetje weegt als argument toch net iets te licht. Daarom dit advies aan Samsung: werk met betere materialen, voorzie een full-hd-scherm, hou de prijs even hoog en je hebt een winnaar in huis. Voor deze premium-prijs smaakt de Galaxy Note 8.0 maar matig.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

accurate stylus

dun en licht

Minpunten

beperkt nut

dikke schermrand

matige schermresolutie

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000