Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?

© Wesley Akkerman

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?

Geplaatst: 30 juli 2024 - 17:38

Wesley Akkerman

Ondanks dat vouwtelefoons voor veel mensen nog als 'nieuw' aanvoelen, bestaat deze categorie in zijn huidige vorm alweer minimaal vijf jaar. Met de zesde generatie van de Samsung Galaxy Z Fold merk je dat de rek er een beetje uit is – maar is dat erg?

8,0

Samsung Galaxy Z Fold 6

Pluspunten

Dunner

Lichter

Sneller

Volwassen ontwerp

Verfijning van de ervaring

Minpunten

Camera's ondermaats

Laden gaat langzaam

Vouw nog steeds goed zichtbaar

Accuduur stelt teleur

Duurder

Conclusie

Samsung levert met de Galaxy Z Fold 6 zonder meer zijn beste Fold-smartphone af. Op bijna alle vlakken is het toestel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar de beperkingen van de vouwtelefoon in het algemeen neemt het bedrijf niet weg. Met ruim zeven jaar aan updates kun je gelukkig wel lang doen met dit toestel, en dat geeft hem een dikke voorsprong op de concurrentie. Maar het wordt tijd dat Samsung iets aan die vouw, de accuduur en de camera's gaat doen. Op andere vlakken hebben we echter weinig tot niets te klagen....
Lees meer

We kunnen het er lang en breed over hebben, maar de Samsung Galaxy Z Fold 6 maakt geen grote stap voorwaarts. Daar openen we bewust mee in deze review, zodat we het toestel verder zonder pretenties kunnen bespreken. In vergelijking met het voorgaande toestel zien we qua ontwerp vooral een verfijning plaatsvinden, net zoals het geval is bij de Z Flip 6 en de Motorola Razr 50 Ultra. Het toestel is dunner, lichter en volwassener dan voorheen en heeft nu geen ronde hoeken, maar juist een vierkante afwerking. Het speelse karakter is er daardoor vanaf.

Dat vinden we niet erg. Gecombineerd met het aluminium omhulsel levert dat een smartphone op dat er zowel stoer als robuust uitziet. Vergis je echter niet. Ondanks dat Samsung wel iets aan de duurzaam- en stevigheid gedaan heeft, kun je hem het beste niet meenemen naar het strand. Niet alleen vanwege de beperkte waterdichtheid, maar ook omdat er nog altijd een opening bij het scharnier zit. De schermen rusten, eenmaal dichtgeklapt, nog niet op elkaar, waardoor daar vuil en zand kan ophopen. Dat kan ten koste gaan van het scherm.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-EVUvtgcfTv6qaviqQOBzkA

© Wesley Akkerman

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-ejjnrNXgR-qY0v1Xqh-uHA

© Wesley Akkerman

Marginale verschillen

De twee amoled-schermen zijn net iets groter dan bij het voorgaande model. Maar net als met de afmetingen en het gewicht het geval is, zal dat niemand opvallen – tenzij je beide toestellen naast elkaar legt. En dan nog moet je goed opletten. Het belangrijkste verschil met de Z Fold 5 is dan ook de maximale helderheid. Die staat nu op 2600 nits. Dat is hoog. In de praktijk houdt dit in dat je zelfs op dagen met felle zon ziet wat er gebeurt op het scherm. Verder zijn de displays wat breder, maar ook nu geldt dat je weinig van de winst zult merken.

De veranderingen die Samsung doorvoerde zorgen er niet ineens voor dat de Samsung Galaxy Z Fold 6 dichtgevouwen aanvoelt als een volwaardige, 'normale' smartphone. Daarvoor is het display nog te smal en voor het oog te lang (ook al is een Pixel 8 Pro langwerpiger). Na zes generaties moet je inmiddels wel weten waar je aan begint. Deze schermopstelling is en blijft handig. Maar de conclusie is vaak dat je net geen tablet en net geen normale smartphone tot je beschikking hebt. In beide gevallen moet je dus in feite een soort concessie doen.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-POchGQNoSwmEkIHcBt0eSQ

© Wesley Akkerman

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-NyK3YvmySeu6Q3amETS1ew

© Wesley Akkerman

Die vouwlijn hè…

Die concessie, daar willen we nog wat over zeggen. Want dat voelt vooral aanvankelijk zo. Het is ook niet zozeer kritiek specifiek op dit toestel, maar meer op de verticale vouwtelefoon in het algemeen, zoals we hem tegenkomen bij niet alleen Samsung, maar ook bij OnePlus, Huawei en Xiaomi. Ben je er eenmaal aan gewend, dan is het juist fijn dat je altijd een net-niet-tablet bij je draagt. Niet alleen kun je veel beter wat foto's laten zien aan de mensen om je heen, ook kun je heel toegankelijk bestanden en mails beheren, omdat je het scherm kunt opdelen in twee delen. Foto's bewerken gaat dankzij de extra ruimte ook gewoon hartstikke lekker, laten we daar duidelijk over zijn.

Het enige wat ons echt tegenvalt is de vouwlijn. We snappen dat die er moet zijn. Maar OnePlus heeft laten zien dat die lijn veel subtieler kan. En ja, Samsung maakt ieder jaar stappen in het verbergen ervan, maar dit jaar is hij gewoon weer zichtbaar. Dat dat gebeurt na enkele maanden gebruik is nog tot daaraan toe. Maar wij hebben het toestel twee weken getest en hebben eigenlijk nooit om die lijn heen kunnen werken. Je vóelt hem niet alleen, je zíet hem ook gewoon duidelijk zitten.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-IOCCTpkmTvqZtx5HjKmOig

© Wesley Akkerman

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-fyJNBEH8QaqqWg2z-ELY7w

© Wesley Akkerman

En wederom de camera's

Wat bij de Samsung Galaxy Z Fold 6 ook niet is verbeterd, is de cameramodule. Dit is hetzelfde systeem als op de Galaxy S24, een toestel dat voor veel minder euro's aangeboden wordt. Het systeem an sich is niet verkeerd en bestaat uit een hoofdlens van 50 megapixel, ultragroothoeklens van twaalf megapixel (met een kijkveld van 123 graden) en een telelens van tien megapixel (en drie keer optische zoom). Over het algemeen kán de Fold 6 prima foto's maken, zeker met voldoende natuurlijk licht, maar dat laatste is wel een belangrijke voorwaarde.

De kleuren ogen vol en rijk, maar ook wat onnatuurlijk, zoals we vaker bij Samsung tegenkomen. Prima voor sociale media. Foto's in het donker zijn al van wat mindere kwaliteit, maar nog steeds acceptabel. Portretfotografie gaat dan weer voortreffelijk, maar macrofotografie is onmogelijk. De details die het systeem tussen 0,6 en 3x zoomen vastlegt zijn goed. Maar zodra je daar voorbij gaat, verschijnen er allerlei verlepte kleuren en artefacten.

Maar zo'n beoordeling vinden we niet echt passen bij een smartphone waar we gewoon minimaal 2000 euro voor moeten neerleggen. We snappen dat je ergens op moet bezuinigen om de prijs niet nog hoger te laten uitvallen, maar de resultaten zijn voor deze laag van de markt ondermaats. Het is gelukkig niet zo dat je helemaal niets met de foto's kunt, maar je mag simpelweg meer verwachten. In de praktijk is het camerasysteem prima bruikbaar, dus slecht is het niet – maar op dit niveau is 'prima bruikbaar' niet goed genoeg.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-d9CXARmcQc-3TXVFW6kKrA

30x digitaal.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-BdhtC-jcQPeUS55mPyA2Ew

10x digitaal.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-S43pt_b-R1iVFIIOG5Ji-g

3x optisch.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-Pvt1BbbKR2mXXzIGp2eOSQ

1x

Kunstmatige intelligentie in het kwadraat

Net zoals bij heel veel andere premium smartphones van dit moment (en zelfs in de lagere segmenten) zien we dat de vooruitgang vooral geboekt is op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zo krijg je toegang tot een aantal Google Gemini-functies, maar alleen de mogelijkheden die Google in Nederland uitgerold heeft. Waar Samsung vooral op inzet is een tekening omzetten tot kunstwerk en aanvulling op een foto. Zo kun je een simpele tekening van een auto maken, waarna het systeem een realistische auto voor je genereert.

Dat is heel cool gedaan. Hetzelfde geldt voor de afbeeldingen die je van jezelf kunt maken. Na het maken van een selfie, of het invoeren van een bestaande foto, kun je kiezen uit een aantal stijlen. Vervolgens zorgt de AI dat jouw foto die stijl heeft, en kun je die op je sociale media gebruiken. Het gaat om allemaal om expressie en creativiteit. Op het grotere scherm is hier gelukkig meer dan genoeg ruimte voor. En dankzij de processor, de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, is er meer dan genoeg rekenkracht (al vinden veel berekeningen in de cloud plaats…).

Daarnaast zijn er simpelweg nog steeds veel te veel functies niet in het Nederlands beschikbaar. Sinds de introductie van AI-opties horen we al dat de missende onderdelen “snel in het Nederlands beschikbaar komen”. Soms horen we ook nog “voor het einde van het jaar”, maar inmiddels hebben we er een hard hoofd in. Dit is dan weer niet specifiek kritiek op Samsung, maar op de industrie in het algemeen. Jammer is het wel, aangezien we ook als Nederlandse consument betalen voor het ontwikkelen of licenciëren van de kunstmatige intelligentie.

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-BHbx_h7qRHmpwFf5Fhv8pA

0,6x

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-Z89ZiFTPSVaJvlTzm4ltfg

1x

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-GGUumsAcQr-0hvPo0Pi3Fg

1x

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: dunner, lichter, sneller… beter?-NDl0jn_mQfOM78dakfFAsw

Portretmodus.

Samsung Galaxy Z Fold 6 kopen?

Werpen we nog even snel een blik onder de motorkap, dan zien we dat Samsung minimaal 256 GB aan opslagruimte en 12 GB aan werkgeheugen aanbiedt. Maar minder dan dit hadden we ook niet verwacht voor de prijs. De accu heeft een vermogen van 4400 mAh. Daarmee lost Samsung het probleem van tegenvallende accuduur van foldables nog niet op, maar wellicht is dat iets voor een volgende generatie. Na een dag vol gebruik is het wel nodig de Fold 6 aan de lader te leggen, en anders ben je aangewezen op een powerbank. Opladen duurt ongeveer anderhalf uur.

Samsung levert met de Galaxy Z Fold 6 zonder meer zijn beste Fold-smartphone af. Op bijna alle vlakken is het toestel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar de beperkingen van de vouwtelefoon in het algemeen neemt het bedrijf niet weg. Met ruim zeven jaar aan updates kun je gelukkig wel lang doen met dit toestel, en dat geeft hem een dikke voorsprong op de concurrentie. Maar het wordt tijd dat Samsung iets aan die vouw, de accuduur en de camera's gaat doen. Op andere vlakken hebben we echter weinig tot niets te klagen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem