ID.nl logo
Review Motorola Razr 50 Ultra – Verfijnde fliptelefoon
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Razr 50 Ultra – Verfijnde fliptelefoon

De opkomst van de vouwbare smartphone werd een paar jaar geleden nog omarmd als een frisse wind in een muffe markt. Inmiddels lijkt de rek er een beetje uit bij de flipphones. De Motorola Razr 50 Ultra brengt geen revolutionaire veranderingen, maar richt zich meer op het verfijnen van het bestaande concept.

Uitstekend
Conclusie

Als je de Razr 40 Ultra hebt, dan zien we niet meteen redenen om te upgraden. Maar vergis je niet: dit is de beste Razr die Motorola tot dusver heeft uitgebracht en het is misschien ook wel de meest handige en veelzijdige flipphone van dit moment. Het is even afwachten hoe de Samsung Galaxy Z Flip 6 straks in de praktijk bevalt, maar die smartphonereeks heeft vaak een beperkter frontscherm. Daarnaast is dat schermpje voorop veel kleiner. Met een redelijk updatebeleid, een verbeterd camerasysteem (dat zeer degelijke foto's maakt), heldere schermen en een grotere accucapaciteit biedt de Razr 50 Ultra een verfijnde flipphone-ervaring aan. Daar krijg je fijne software bij, waar Motorola een delicaat balans heeft gevonden tussen waardige toevoegingen aan het Android-systeem en de software verder zo kaal als mogelijk houden. 1200 euro is een hoop geld voor een smartphone en je haalt daar weliswaar niet de allerbeste hardware voor in huis, maar als flipphone wordt het niet snel beter.

Plus- en minpunten
  • Kleurrijk en helder oled-scherm
  • Vouw bijna niet te zien
  • Mooie kleurenopties
  • Telelens met 2x optische zoom
  • Waterdicht
  • Android-ervaring met handige toevoegingen
  • Groter scherm voorop
  • Grotere accu
  • Prima processor
  • Reflecterend scherm
  • Speakers klinken schel
  • Updatebeleid kan beter
  • Vingerafdrukken op scherm
  • Geen grote update
  • Slecht bereikbare toetsen

Tussen de Motorola Razr 50 Ultra en 40 Ultra bespeuren we weinig echt grote verschillen. We nemen ze even kort met je door. Het oled-schermpje voorop is gegroeid van 3,6 naar 4 inch, heeft een iets hogere verversingssnelheid (165 Hertz) en helderheid (1400 nits). Er zijn nu twee vijftig megapixelcamera's en de ultragroothoeklens is ingeruild voor een telelens. Het grote poled-scherm binnenin heeft een hogere helderheid (3000 nits vs 1400 nits). De accu heeft meer vermogen (4000 mAh) en laadt sneller op (45 watt). Tot slot is de processor sneller.

Als je het puur en alleen vanuit een update-principe bekijkt, dan is er weinig veranderd. De genoemde verbeteringen geven dan ook weinig redenen om direct een upgrade aan te bevelen wanneer je de Razr 40 Ultra al op zak hebt. Maar als je nog geen flipphone hebt en interesse hebt in de 50 Ultra, wat staat je dan precies te wachten? Nou, gelukkig geen prijsverhoging. De introductieprijs van de 40 Ultra bedroeg 1199 euro, en dat is ook meteen de prijs van de Razr 50 Ultra. Uiteraard kun je de 40 Ultra nu voor minder vinden, maar die gaat wel uit de verkoop.

©Wesley Akkerman

Premium en toch goedkoop

Het ontwerp van de Motorola Razr 50 Ultra huisvest weinig geheimen. Het is een vouwtelefoon met een langwerpig design die je horizontaal dichtklapt. Hoewel het toestel een aluminium frame heeft en premium aanvoelt, kijk je opengeklapt tegen een plastic voorkant aan. Van het scherm weten we het, maar de schermranden hebben zelf ook een laag kunststof. Gecombineerd met de dikte van die randen geeft dat het toestel een goedkoop karakter mee. Maar hij klapt wel heel fijn dicht; je hoeft je geen zorgen te maken om beschadigingen.

Dat goedkopere karakter staat haaks op de ervaring die we hebben met de rest van het toestel. Want dat veel grotere schermpje voorop biedt niet alleen meer ruimte voor allerlei apps en games, ook kijk je daar tegen dunne randen en het aluminium frame aan. Samsung doet dit toch iets beter, door die premium ervaring door te trekken naar beide displays. In tegenstelling tot bij Samsung kun je op de Motorola wél alle apps voorop gebruiken. Niet alles is altijd even handig, maar dat is het punt niet. Het punt is dat je zo zelf kunt bepalen wat je uiteindelijk doet.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Opvallende kleurenopties

Opvallend ook aan het ontwerp is dat de knoppen slecht bereikbaar zijn. Als we het toestel vasthouden, rust de duim op het scharnier. We moeten het toestel dus fysiek verschuiven om bij de volume- en powerknoppen te komen. Inherent aan het ontwerp wellicht, maar toch iets om even scherp op te zijn. Klap je het toestel dicht, dan heb je daar geen last van. Dit geeft misschien een beetje het idee dat de ervaring met het frontdisplay beter is dan met het 6,9 inch-scherm aan de binnenkant, maar niets is minder waar. Daar tref je natuurlijk de volledige ervaring aan.

Noemenswaardig zijn ook de verschillende kleurenopties. Dat is iets waarin Motorola zich altijd onderscheidt ten opzichte van de concurrentie, zagen we ook onlangs bij de Motorola Edge 50 Pro. Wij testen de Spring Green-variant, maar je kunt ook gaan voor Peach Fuzz, Hot Pink en Midnight Blue. Deze kleuren zijn gemaakt in samenwerking met Pantone.

Pantone-kleuren Pantone is een bedrijf dat zich specialiseert in kleuren. Bij het Pantone-systeem krijgt elke kleur een unieke code. Dit is handig voor bedrijven die precies dezelfde kleur willen gebruiken in verschillende producten of op verschillende plekken. Stel je voor: je koopt een shirt in een winkel en later wil je schoenen in precies dezelfde kleur. Met de Pantone-code kun je er zeker van zijn dat de kleuren perfect matchen. Motorola maakt slim gebruik van dit systeem voor hun telefoons. Ze werken samen met Pantone om bijzondere kleuren te kiezen voor hun toestellen. Op de doos van je nieuwe Motorola-telefoon vind je de Pantone-code van de kleur. Dit betekent dat de kleur van je telefoon altijd precies is zoals bedoeld – of je hem nu online ziet, in de winkel bekijkt, of thuis uit de doos haalt. Geen verrassingen, gewoon de kleur die je verwacht.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Weinig te klagen over het scherm

Het scherm binnenin biedt met een maximale helderheid van 3000 nits altijd een goede kijkervaring, ongeacht de omgeving. Hoe zonnig de omgeving ook is, we hebben het display altijd goed kunnen bekijken. En hoewel het scharnier de laatste jaren steeds meer naar de achtergrond is verdwenen, is het nog zodanig aanwezig dat we het voelen tijdens het scrollen. We zien hem wel steeds minder en dat is supertof. Alleen vanuit bepaalde hoeken valt het scharnier nog op. Maar als je recht naar het scherm kijkt, valt het niet snel op.

Verder hebben we niets te klagen over dat plastic oled-scherm. De resolutie is hoog genoeg voor films, series, games en alle andere content, terwijl die hoge verversingsnelheid alles zeer soepel voorbij laat komen (mits apps de verversingssnelheid ondersteunen). Wat we wel een beetje jammer vinden is de hoeveelheid vingerafdrukken die het scherm aantrekt. Ook kan het scherm, eenmaal gedimd, wat reflecteren. De speakers zijn daarnaast te dun voor een fijne geluidsweergave, waardoor content al snel schel kan klinken. Alsof de audio opgeblazen is opgenomen, zo klinkt het een beetje.

©Wesley Akkerman

Niet de beste cpu, maar nou en

Onder de motorkap treffen we de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 aan. Dit is een nieuwe cpu die zich met name focust op AI-toepassingen. Qua kracht komt hij in de buurt van het Qualcomm-topmodel van 2023 (de 8 Gen 2). Technisch gezien is dit niet de beste processor die de maker aanbiedt, maar dat betekent niet dat hij niet krachtig genoeg is. Want er zit behoorlijk wat pit in de Motorola Razr 50 Ultra. Tijdens onze weken met het toestel hebben we geen gekke dingen meegemaakt, en hebben we gewoon alles kunnen doen – zonder gedoe of gestotter.

De processor wordt vergezeld door 12 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Er is helaas geen microSD-kaartsleuf, maar met zoveel opslagruimte heb je die extra kaartjes mogelijk niet nodig. Qua batterij kunnen we melden dat we met gemak een dag doorkomen, met nog wat ruimte aan het begin van de avond. In vergelijking met 'normale' smartphones valt dit misschien een beetje tegen, maar gezien het ontwerp en de dikte van de 50 Ultra vinden we dat een indrukwekkende prestatie. Opladen gaat met 45 watt gelukkig ook relatief snel.

Er iets moois van maken

Zoals altijd zijn we ook blij met hoe Motorola de software behandelt. Hoewel het bedrijf redelijk wat apps vooraf installeert (het gaat daarbij voornamelijk om apps van Motorola zelf) zitten er wel handige opties tussen. Zo is er een focusapp, kun je moeiteloos bestanden uitwisselen met je computer en is er een familieruimte. Verder voegt Motorola vooral handige opties toe waarmee je met allerlei bewegingen dingen voor elkaar krijgt, zoals de camera openen of de zaklamp activeren. Veel opties staan in het begin uit, maar gedurende het gebruik zal het toestel je op van alles wijzen.

Normaliter zijn we een beetje huiverig als het gaat om opties die vanuit de fabrikant 'opgelegd' worden. Maar als het bij dit soort apps en dergelijke handige opties blijft, en Android verder niet tot op het bot aangepast wordt, dan zien we er geen kwaad in. Het toestel wordt verder geleverd met Android 14 en krijgt drie Android-upgrades en vier beveiligingsupdates. Dat is een beetje karig, maar al meer dan gemiddeld. Tot slot is het tof om allerlei widgets op het frontscherm te plaatsen of daar speciaal ontwikkelde games op te spelen. Motorola maakt er iets moois van.

Nu met een telelens  

Datzelfde kunnen we zeggen over het camerasysteem. Ja, de ultragroothoeklens is verdwenen, maar Razr-gebruikers maken vaker – zo blijkt uit onderzoek – portretfoto's. En in dat opzicht is de toevoeging van een telelens met twee keer optische zoom logisch. Zo kun je immers een prettig en natuurlijk ogen bokeh-effect toevoegen. De camera's maken over het algemeen prettig ogende foto's met een degelijk contrast en prima kleurenweergave. De kwaliteit is niet van de bovenste plank, maar dat hebben we tot nu toe ook nog niet gezien bij flipphones.

Daglicht is wel de grootste vriend van de Motorola Razr 50 Ultra. In de avond verlies je al snel wat details, maar dan nog kunnen we ons voorstellen dat die foto's prima werken op sociale media. De camera-app biedt allerlei handige opties aan waarmee je uit de voeten kunt, waaronder een avondmodus. Ook is er Auto Focus Tracking (waarmee je een onderwerp scherp in beeld houdt) en natuurlijk scene-optimalisatie waarmee op basis van kunstmatige intelligentie de beelden opgepoetst worden. Een schoonheidsprijs krijgt de 50 Ultra niet, maar beter dan dit wordt het niet snel.

Motorola Razr 50 Ultra kopen?

We hebben het al aan het begin van de review vermeld: als je de Razr 40 Ultra hebt, dan zien we niet meteen redenen om te upgraden. Maar vergis je niet: dit is de beste Razr die Motorola tot dusver heeft uitgebracht en het is misschien ook wel de meest handige en veelzijdige flipphone van dit moment. Het is even afwachten hoe de Samsung Galaxy Z Flip 6 straks in de praktijk bevalt, maar die smartphonereeks heeft vaak een beperkter frontscherm. Daarnaast is dat schermpje voorop veel kleiner.

Met een redelijk updatebeleid, een verbeterd camerasysteem (dat zeer degelijke foto's maakt), heldere schermen en een grotere accucapaciteit biedt de Razr 50 Ultra een verfijnde flipphone-ervaring aan. Daar krijg je fijne software bij, waar Motorola een delicaat balans heeft gevonden tussen waardige toevoegingen aan het Android-systeem en de software verder zo kaal als mogelijk houden. 1200 euro is een hoop geld voor een smartphone en je haalt daar weliswaar niet de allerbeste hardware voor in huis, maar als flipphone wordt het niet snel beter.

▼ Volgende artikel
Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen
© Sara Winter
Huis

Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

In dit artikel lees je:

  • Pannetjes schoonmaken
  • Bakplaat schoonmaken
  • Luchtjes verwijderen (video)
  • Eettafel schoonmaken

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Vroeger gebruikten we een gourmetstel vooral met de pannetjes. Tegenwoordig kun je meer: op de bovenplaat kun je vlees en groenten grillen, terwijl je op de verdieping daaronder bijvoorbeeld kleine omeletten of pannenkoekjes bakt in de pannetjes. Beide oppervlakken zijn gelukkig vrij makkelijk schoon te maken. Dat is niet alleen hygiënisch, maar houdt je gourmetstel ook netjes. Ingebrande vetvlekken of etensresten zien er tenslotte niet zo fris uit.

©Patrick

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten kunnen de pannetjes er flink gebruikt uitzien. Vul de gootsteen of een teiltje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Leg de pannetjes erin en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Maak ze daarna schoon met een zachte doek, zoals een microvezeldoekje. Droog de pannetjes goed af en laat ze nog even aan de lucht drogen, bij voorkeur met de handvatten omhoog. Let op: hebben je pannetjes houten handgrepen? Die mogen vaak niet volledig onder water. Reinig deze pannetjes voorzichtig in een sopje, waarbij de handgrepen uit het water blijven steken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Gourmetten met Oud & Nieuw?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Begin met schoonmaken als de bakplaat nog handwarm is. Met keukenpapier verwijder je eenvoudig de vettige resten die nog niet zijn gestold. Neem daarna een vochtige doek om het oppervlak helemaal schoon te maken. Vermijd schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol, want die kunnen de coating beschadigen of krassen veroorzaken.

Als het apparaat volledig is afgekoeld, kun je de buitenkant en randen schoonmaken met een licht vochtige doek. Vergeet het snoer niet, want daar zitten vaak vetspetters op. Spray een dubbelgevouwen stuk keukenpapier licht in met een ontvetter en veeg het snoer daarmee schoon. Zorg ervoor dat de stekker droog blijft om risico op kortsluiting te voorkomen..

©Lukassek

Watch on YouTube

Eettafel schoonmaken

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd om de gourmetlucht uit huis te krijgen, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij. Idealiter heb je een werptafelkleed gebruikt, want dat kan meteen na het eten de vuilnisbak in. Hoe je vetvlekken kunt verwijderen uit stoffen tafelkleden en servetten, lees je hieronder. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

TAFELKLEED VAN STOF?

Als je een stoffen tafellaken of servetten hebt gebruikt, kun je vetspetters eenvoudig behandelen voordat je ze wast. Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek en laat het een paar uur intrekken. Dit helpt om het vet op te nemen. Schud het poeder er daarna af en behandel de vlek met een ontvetter of wat afwasmiddel. Masseer dit voorzichtig in de stof en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het tafellaken of de servetten in de wasmachine doen op het programma dat geschikt is voor de stof.

▼ Volgende artikel
Zo kies je een parfum dat echt bij je past
© ranczandras
Gezond leven

Zo kies je een parfum dat echt bij je past

Een parfum is meer dan een geur; het is een verlengstuk van wie je bent. Het juiste parfum kan je stemming versterken, je zelfvertrouwen boosten en een blijvende indruk achterlaten. Maar hoe vind je een geur die echt bij jouw persoonlijkheid past? In dit artikel krijg je praktische tips om een parfum te kiezen dat perfect bij jou aansluit.

In dit artikel lees je:

  • Welke geuren goed passen bij welke persoonlijkheden
  • Hoe je een geur vindt die echt bij jou past

Lees ook: Parfum, eau de parfum of eau de toilette: wat is eigenlijk het verschil?

Geuren hebben de kracht om emoties op te roepen en herinneringen te activeren. Denk maar aan hoe de geur van vers gebakken brood je naar een warme keuken kan brengen of hoe een frisse bloesemgeur je doet denken aan de lente. Parfums werken op dezelfde manier. Ze kunnen iets over jouw persoonlijkheid vertellen zonder dat je een woord hoeft te zeggen.

Elke geur is opgebouwd uit noten die samen een bepaalde indruk creëren. Citrusgeuren stralen energie uit, bloemige geuren roepen zachtheid op en houtachtige tonen worden vaak geassocieerd met kracht en stabiliteit. Door een parfum te kiezen dat overeenkomt met jouw karaktereigenschappen, kun je een geur vinden die naadloos bij jou past.

Persoonlijkheidstypen en bijpassende geuren

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende persoonlijkheidstypen en welke geuren daar goed bij aansluiten.

1. Romantisch en dromerig

Als je gevoelig, creatief en een tikkeltje nostalgisch bent, passen bloemige en poederachtige geuren goed bij jou. Ze roepen een zachte, romantische sfeer op die jouw persoonlijkheid onderstreept.

Voorbeeldnoten: roos, jasmijn, viooltje, vanille.

2. Krachtig en zelfverzekerd

Heb je een sterke aanwezigheid en straal je vertrouwen uit? Houtachtige en kruidige geuren versterken deze eigenschappen. Ze hebben een warme, diepe basis die jouw kracht benadrukt.

Voorbeeldnoten: sandelhout, cederhout, patchouli, peper.

3. Mysterieus en sensueel

Ben je iemand die graag een beetje raadselachtig blijft en houdt van subtiele verleiding? Oriëntaalse geuren met exotische kruiden en warme, zoete tonen passen hier goed bij. Deze geuren hebben een rijke, gelaagde samenstelling die je een tikkeltje mysterieus maakt.

Voorbeeldnoten: amber, wierook, kardemom, muskus.

4. Speels en spontaan

Ben je altijd vrolijk, ongecompliceerd en een beetje eigenzinnig? Frisse, fruitige geuren passen bij jouw vrolijke uitstraling. Deze geuren zijn licht en uitnodigend, perfect voor een ongedwongen sfeer.

Voorbeeldnoten: perzik, appel, framboos, zwarte bes.

5. Avontuurlijk en energiek

Houd je van spanning en ben je altijd op zoek naar nieuwe ervaringen? Kies dan voor frisse, energieke geuren zoals citrus, aquatische tonen of groene accenten. Deze geuren geven een gevoel van vitaliteit en passen perfect bij een actieve levensstijl.

Voorbeeldnoten: bergamot, grapefruit, munt, zeewater.

©colnihko

Zo vind je jouw perfecte parfum

Nu je weet welke geuren bij jouw persoonlijkheid passen, is het tijd om een parfum te kiezen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Ken je favoriete geurnoten

Noteer geuren waar je je prettig bij voelt. Dit kunnen geuren zijn die je al eerder hebt gebruikt, of natuurlijke geuren waar je van houdt, zoals lavendel of citroen. Probeer parfums met vergelijkbare noten uit.

2. Neem de tijd

Probeer niet te veel geuren tegelijk. Spray een parfum op je huid en wacht minstens een paar uur om te zien hoe de geur zich ontwikkelt. Topnoten vervliegen snel, maar de hart- en basisnoten blijven langer hangen.

Topnoten, hartnoten en basisnoten

Topnoten, hartnoten en basisnoten vormen samen de verschillende lagen van een parfum. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt zodra je het parfum aanbrengt, vaak fris en licht, maar ze vervliegen snel. Na enkele minuten komen de hartnoten naar voren, die het ‘hart’ van de geur vormen en meestal bloemig, kruidig of fruitig zijn. Deze laag blijft langer hangen en bepaalt de kern van het parfum. De basisnoten verschijnen als laatste en zijn het meest blijvend. Ze geven diepte en warmte aan het parfum, vaak met houtachtige, muskusachtige of vanille-achtige geuren.

3. Laat je niet leiden door trends

Wat populair is, past niet altijd bij jou. Kies een parfum dat goed voelt, ook als het niet ‘in de mode’ is. Je parfum is een persoonlijke keuze.

4. Vraag om hulp

Parfumeriemedewerkers kunnen je helpen met het vinden van een geur die bij je past. Vertel iets over je voorkeuren en persoonlijkheid, zodat ze gericht advies kunnen geven.

5. Denk aan verschillende gelegenheden

Net zoals je kleding aanpast aan een situatie, kun je ook je parfum variëren. Kies een lichte geur voor overdag en een intensere geur voor speciale gelegenheden.

Je geur als visitekaartje

Een parfum vertelt veel over wie je bent. Besteed dus wat tijd aan het vinden van een geur die goed bij je past. Met de tips in dit artikel moet dat zeker lukken!

Geur gevonden? Dan weet je nu...

...altijd wat je als cadeau kunt vragen!