ID.nl logo
Review Motorola Razr 50 Ultra – Verfijnde fliptelefoon
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Razr 50 Ultra – Verfijnde fliptelefoon

De opkomst van de vouwbare smartphone werd een paar jaar geleden nog omarmd als een frisse wind in een muffe markt. Inmiddels lijkt de rek er een beetje uit bij de flipphones. De Motorola Razr 50 Ultra brengt geen revolutionaire veranderingen, maar richt zich meer op het verfijnen van het bestaande concept.

Uitstekend
Conclusie

Als je de Razr 40 Ultra hebt, dan zien we niet meteen redenen om te upgraden. Maar vergis je niet: dit is de beste Razr die Motorola tot dusver heeft uitgebracht en het is misschien ook wel de meest handige en veelzijdige flipphone van dit moment. Het is even afwachten hoe de Samsung Galaxy Z Flip 6 straks in de praktijk bevalt, maar die smartphonereeks heeft vaak een beperkter frontscherm. Daarnaast is dat schermpje voorop veel kleiner. Met een redelijk updatebeleid, een verbeterd camerasysteem (dat zeer degelijke foto's maakt), heldere schermen en een grotere accucapaciteit biedt de Razr 50 Ultra een verfijnde flipphone-ervaring aan. Daar krijg je fijne software bij, waar Motorola een delicaat balans heeft gevonden tussen waardige toevoegingen aan het Android-systeem en de software verder zo kaal als mogelijk houden. 1200 euro is een hoop geld voor een smartphone en je haalt daar weliswaar niet de allerbeste hardware voor in huis, maar als flipphone wordt het niet snel beter.

Plus- en minpunten
  • Kleurrijk en helder oled-scherm
  • Vouw bijna niet te zien
  • Mooie kleurenopties
  • Telelens met 2x optische zoom
  • Waterdicht
  • Android-ervaring met handige toevoegingen
  • Groter scherm voorop
  • Grotere accu
  • Prima processor
  • Reflecterend scherm
  • Speakers klinken schel
  • Updatebeleid kan beter
  • Vingerafdrukken op scherm
  • Geen grote update
  • Slecht bereikbare toetsen

Tussen de Motorola Razr 50 Ultra en 40 Ultra bespeuren we weinig echt grote verschillen. We nemen ze even kort met je door. Het oled-schermpje voorop is gegroeid van 3,6 naar 4 inch, heeft een iets hogere verversingssnelheid (165 Hertz) en helderheid (1400 nits). Er zijn nu twee vijftig megapixelcamera's en de ultragroothoeklens is ingeruild voor een telelens. Het grote poled-scherm binnenin heeft een hogere helderheid (3000 nits vs 1400 nits). De accu heeft meer vermogen (4000 mAh) en laadt sneller op (45 watt). Tot slot is de processor sneller.

Als je het puur en alleen vanuit een update-principe bekijkt, dan is er weinig veranderd. De genoemde verbeteringen geven dan ook weinig redenen om direct een upgrade aan te bevelen wanneer je de Razr 40 Ultra al op zak hebt. Maar als je nog geen flipphone hebt en interesse hebt in de 50 Ultra, wat staat je dan precies te wachten? Nou, gelukkig geen prijsverhoging. De introductieprijs van de 40 Ultra bedroeg 1199 euro, en dat is ook meteen de prijs van de Razr 50 Ultra. Uiteraard kun je de 40 Ultra nu voor minder vinden, maar die gaat wel uit de verkoop.

©Wesley Akkerman

Premium en toch goedkoop

Het ontwerp van de Motorola Razr 50 Ultra huisvest weinig geheimen. Het is een vouwtelefoon met een langwerpig design die je horizontaal dichtklapt. Hoewel het toestel een aluminium frame heeft en premium aanvoelt, kijk je opengeklapt tegen een plastic voorkant aan. Van het scherm weten we het, maar de schermranden hebben zelf ook een laag kunststof. Gecombineerd met de dikte van die randen geeft dat het toestel een goedkoop karakter mee. Maar hij klapt wel heel fijn dicht; je hoeft je geen zorgen te maken om beschadigingen.

Dat goedkopere karakter staat haaks op de ervaring die we hebben met de rest van het toestel. Want dat veel grotere schermpje voorop biedt niet alleen meer ruimte voor allerlei apps en games, ook kijk je daar tegen dunne randen en het aluminium frame aan. Samsung doet dit toch iets beter, door die premium ervaring door te trekken naar beide displays. In tegenstelling tot bij Samsung kun je op de Motorola wél alle apps voorop gebruiken. Niet alles is altijd even handig, maar dat is het punt niet. Het punt is dat je zo zelf kunt bepalen wat je uiteindelijk doet.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Opvallende kleurenopties

Opvallend ook aan het ontwerp is dat de knoppen slecht bereikbaar zijn. Als we het toestel vasthouden, rust de duim op het scharnier. We moeten het toestel dus fysiek verschuiven om bij de volume- en powerknoppen te komen. Inherent aan het ontwerp wellicht, maar toch iets om even scherp op te zijn. Klap je het toestel dicht, dan heb je daar geen last van. Dit geeft misschien een beetje het idee dat de ervaring met het frontdisplay beter is dan met het 6,9 inch-scherm aan de binnenkant, maar niets is minder waar. Daar tref je natuurlijk de volledige ervaring aan.

Noemenswaardig zijn ook de verschillende kleurenopties. Dat is iets waarin Motorola zich altijd onderscheidt ten opzichte van de concurrentie, zagen we ook onlangs bij de Motorola Edge 50 Pro. Wij testen de Spring Green-variant, maar je kunt ook gaan voor Peach Fuzz, Hot Pink en Midnight Blue. Deze kleuren zijn gemaakt in samenwerking met Pantone.

Pantone-kleuren Pantone is een bedrijf dat zich specialiseert in kleuren. Bij het Pantone-systeem krijgt elke kleur een unieke code. Dit is handig voor bedrijven die precies dezelfde kleur willen gebruiken in verschillende producten of op verschillende plekken. Stel je voor: je koopt een shirt in een winkel en later wil je schoenen in precies dezelfde kleur. Met de Pantone-code kun je er zeker van zijn dat de kleuren perfect matchen. Motorola maakt slim gebruik van dit systeem voor hun telefoons. Ze werken samen met Pantone om bijzondere kleuren te kiezen voor hun toestellen. Op de doos van je nieuwe Motorola-telefoon vind je de Pantone-code van de kleur. Dit betekent dat de kleur van je telefoon altijd precies is zoals bedoeld – of je hem nu online ziet, in de winkel bekijkt, of thuis uit de doos haalt. Geen verrassingen, gewoon de kleur die je verwacht.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Weinig te klagen over het scherm

Het scherm binnenin biedt met een maximale helderheid van 3000 nits altijd een goede kijkervaring, ongeacht de omgeving. Hoe zonnig de omgeving ook is, we hebben het display altijd goed kunnen bekijken. En hoewel het scharnier de laatste jaren steeds meer naar de achtergrond is verdwenen, is het nog zodanig aanwezig dat we het voelen tijdens het scrollen. We zien hem wel steeds minder en dat is supertof. Alleen vanuit bepaalde hoeken valt het scharnier nog op. Maar als je recht naar het scherm kijkt, valt het niet snel op.

Verder hebben we niets te klagen over dat plastic oled-scherm. De resolutie is hoog genoeg voor films, series, games en alle andere content, terwijl die hoge verversingsnelheid alles zeer soepel voorbij laat komen (mits apps de verversingssnelheid ondersteunen). Wat we wel een beetje jammer vinden is de hoeveelheid vingerafdrukken die het scherm aantrekt. Ook kan het scherm, eenmaal gedimd, wat reflecteren. De speakers zijn daarnaast te dun voor een fijne geluidsweergave, waardoor content al snel schel kan klinken. Alsof de audio opgeblazen is opgenomen, zo klinkt het een beetje.

©Wesley Akkerman

Niet de beste cpu, maar nou en

Onder de motorkap treffen we de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 aan. Dit is een nieuwe cpu die zich met name focust op AI-toepassingen. Qua kracht komt hij in de buurt van het Qualcomm-topmodel van 2023 (de 8 Gen 2). Technisch gezien is dit niet de beste processor die de maker aanbiedt, maar dat betekent niet dat hij niet krachtig genoeg is. Want er zit behoorlijk wat pit in de Motorola Razr 50 Ultra. Tijdens onze weken met het toestel hebben we geen gekke dingen meegemaakt, en hebben we gewoon alles kunnen doen – zonder gedoe of gestotter.

De processor wordt vergezeld door 12 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Er is helaas geen microSD-kaartsleuf, maar met zoveel opslagruimte heb je die extra kaartjes mogelijk niet nodig. Qua batterij kunnen we melden dat we met gemak een dag doorkomen, met nog wat ruimte aan het begin van de avond. In vergelijking met 'normale' smartphones valt dit misschien een beetje tegen, maar gezien het ontwerp en de dikte van de 50 Ultra vinden we dat een indrukwekkende prestatie. Opladen gaat met 45 watt gelukkig ook relatief snel.

1x.

Portretmodus.

Er iets moois van maken

Zoals altijd zijn we ook blij met hoe Motorola de software behandelt. Hoewel het bedrijf redelijk wat apps vooraf installeert (het gaat daarbij voornamelijk om apps van Motorola zelf) zitten er wel handige opties tussen. Zo is er een focusapp, kun je moeiteloos bestanden uitwisselen met je computer en is er een familieruimte. Verder voegt Motorola vooral handige opties toe waarmee je met allerlei bewegingen dingen voor elkaar krijgt, zoals de camera openen of de zaklamp activeren. Veel opties staan in het begin uit, maar gedurende het gebruik zal het toestel je op van alles wijzen.

Normaliter zijn we een beetje huiverig als het gaat om opties die vanuit de fabrikant 'opgelegd' worden. Maar als het bij dit soort apps en dergelijke handige opties blijft, en Android verder niet tot op het bot aangepast wordt, dan zien we er geen kwaad in. Het toestel wordt verder geleverd met Android 14 en krijgt drie Android-upgrades en vier beveiligingsupdates. Dat is een beetje karig, maar al meer dan gemiddeld. Tot slot is het tof om allerlei widgets op het frontscherm te plaatsen of daar speciaal ontwikkelde games op te spelen. Motorola maakt er iets moois van.

1x.

2x.

Nu met een telelens  

Datzelfde kunnen we zeggen over het camerasysteem. Ja, de ultragroothoeklens is verdwenen, maar Razr-gebruikers maken vaker – zo blijkt uit onderzoek – portretfoto's. En in dat opzicht is de toevoeging van een telelens met twee keer optische zoom logisch. Zo kun je immers een prettig en natuurlijk ogen bokeh-effect toevoegen. De camera's maken over het algemeen prettig ogende foto's met een degelijk contrast en prima kleurenweergave. De kwaliteit is niet van de bovenste plank, maar dat hebben we tot nu toe ook nog niet gezien bij flipphones.

Daglicht is wel de grootste vriend van de Motorola Razr 50 Ultra. In de avond verlies je al snel wat details, maar dan nog kunnen we ons voorstellen dat die foto's prima werken op sociale media. De camera-app biedt allerlei handige opties aan waarmee je uit de voeten kunt, waaronder een avondmodus. Ook is er Auto Focus Tracking (waarmee je een onderwerp scherp in beeld houdt) en natuurlijk scene-optimalisatie waarmee op basis van kunstmatige intelligentie de beelden opgepoetst worden. Een schoonheidsprijs krijgt de 50 Ultra niet, maar beter dan dit wordt het niet snel.

4x.

40x.

Motorola Razr 50 Ultra kopen?

We hebben het al aan het begin van de review vermeld: als je de Razr 40 Ultra hebt, dan zien we niet meteen redenen om te upgraden. Maar vergis je niet: dit is de beste Razr die Motorola tot dusver heeft uitgebracht en het is misschien ook wel de meest handige en veelzijdige flipphone van dit moment. Het is even afwachten hoe de Samsung Galaxy Z Flip 6 straks in de praktijk bevalt, maar die smartphonereeks heeft vaak een beperkter frontscherm. Daarnaast is dat schermpje voorop veel kleiner.

Met een redelijk updatebeleid, een verbeterd camerasysteem (dat zeer degelijke foto's maakt), heldere schermen en een grotere accucapaciteit biedt de Razr 50 Ultra een verfijnde flipphone-ervaring aan. Daar krijg je fijne software bij, waar Motorola een delicaat balans heeft gevonden tussen waardige toevoegingen aan het Android-systeem en de software verder zo kaal als mogelijk houden. 1200 euro is een hoop geld voor een smartphone en je haalt daar weliswaar niet de allerbeste hardware voor in huis, maar als flipphone wordt het niet snel beter.

▼ Volgende artikel
De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis
© DragonImages
Huis

De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis

Je staat klaar om een foto te maken. Alles klopt: het licht, het moment, je onderwerp. En dan... kaart vol. Of erger: je camera herkent 'm niet eens. Het kiezen van de juiste geheugenkaart is dus heel belangrijk. Maar met al die formaten en capaciteiten kan dat nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je de juiste kaart kiest – eentje die past bij je camera én bij hoe jij fotografeert.

Om de juiste kaart voor jouw camera te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel kijken we naar: 📸 Kaartformaat 📸 Snelheid 📸 Merk 📸 Capaciteit 📸 Formatteren 📸 Veelvoorkomende fouten 📸 Onderhoud

Lees ook: 20 tips om de mooiste foto's te maken met je compactcamera

Welk type past bij jouw camera?

Niet elke kaart past bij elke camera. Het formaat moet kloppen, de snelheid moet aansluiten op wat je ermee doet, en het merk kan het verschil maken tussen probleemloos werken en verlies van data. En dan is er natuurlijk ook nog de capaciteit. Hieronder lees je daar meer over.

Kaartformaat

De ene geheugenkaart is de andere niet. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je camera. De meest voorkomende kaartformaten zijn SD (Secure Digital), CompactFlash (CF), XQD en de nieuwere CFexpress-kaarten.

Voor compactcamera's en instapmodel systeemcamera's is SD het meest gebruikte formaat, waarbij je onderscheid maakt tussen SDHC (tot 32GB) en SDXC (boven 32GB). Welke je nodig hebt, check je eenvoudig in je handleiding of via Menu > Instellingen > Geheugenkaart.

Voor professionele systeemcamera's en spiegelreflexen heb je vaak snellere kaarten zoals UHS-II SD-kaarten, XQD of CFexpress nodig, zeker als je 4K-video opneemt of in burst-modus fotografeert.

Snelheid

De snelheidsklasse van een kaart is minstens zo belangrijk als het formaat. Op SD-kaarten vind je aanduiding zoals Class 10, UHS-I of UHS-II, en een getal met een 'U' (bijvoorbeeld U3) of een 'V' (bijvoorbeeld V60). Hoe hoger het getal, hoe sneller de kaart. Voor 4K-video heb je minimaal V30 nodig, terwijl voor 8K-video V60 of V90 wordt aangeraden. Voor het controleren van de compatibiliteit kun je op je camera naar Bestandsinfo gaan en op de INFO-knop drukken terwijl je een foto bekijkt. Hier zie je welke schrijfsnelheid jouw camera gebruikt.

Supersnelle USH-II-kaart nodig?

Dan supersnel even naar

Merk

Merken maken ook verschil. SanDisk, Lexar, Kingston, Sony en Transcend staan goed bekend. Minder bekende kaartjes zijn goedkoper, maar je loopt meer risico op fouten. En een gemiste foto kun je niet terughalen.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Dat hangt af van je camera en je manier van fotograferen. Een RAW-bestand van 24 megapixel neemt gemiddeld 30MB in beslag. Een JPEG van dezelfde camera rond de 8MB. En video? Reken voor 4K op zo'n 350MB per minuut. Even rekenen dus: hoeveel foto's of minuten video maak je op een gemiddelde dag? Tel die bij elkaar op en neem daar nog eens de helft extra als veiligheidsmarge.

Wie af en toe foto's maakt met een compactcamera, heeft aan 32GB of 64GB meestal genoeg. Gebruik je een systeemcamera en schiet je in RAW, dan is 128GB een logische keuze. Ga je voor reportages of video-opnames, dan kom je al snel uit op 256GB of meer. Maar: één grote kaart is niet altijd beter dan meerdere kleinere. Mocht er iets misgaan, dan ben je niet meteen álles kwijt.

©Jimmyi23

Je kaart formatteren Zodra je een kaart in gebruik neemt, formatteer je die in de camera zelf, Druk op de Menu-knop van je camera en navigeer daarvoor naar Formatteren. Dit doe je bij voorkeur na elke shoot, uiteraard nadat je de beelden veilig hebt opgeslagen. Belangrijk: formatteren wist alles, dus maak altijd eerst een back-up via Bestandsoverdracht naar je computer of externe schijf.

Dit kan er misgaan – en zo voorkom je dan

Een fout die vaak gemaakt wordt: de kaart verwijderen terwijl de camera nog bezig is met schrijven. Dat kun je zien aan het knipperende lampje. Wacht altijd tot dat uit is voordat je de kaart verwijdert of de camera uitschakelt.

Ga er ook niet vanuit dat geheugenkaarten eindeloos meegaan. Ze hebben een beperkt aantal schrijfcycli. Gebruik je je kaart intensief, dan is vervangen om de twee tot drie jaar verstandig.

Onderhoud verlengt de levensduur. Formatteer je kaart eens per maand via het menu van de camera – niet op je computer. Camera's gebruiken een specifieke bestandsstructuur, en die raakt snel in de war als je via een computer formatteert.

Bewaar je kaarten op een droge plek, bij voorkeur in een beschermend doosje. Houd ze uit de buurt van magnetische velden van bijvoorbeeld speakers of telefoons. Werkt een kaart niet goed? Maak de contactpunten dan schoon met een droge, zachte doek.

©PheelingsMedia

Zekerheid zit in de voorbereiding

Een goede geheugenkaart maakt het verschil tussen zorgeloos fotograferen en frustratie achteraf. Kijk verder dan alleen de opslagcapaciteit. Snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met je camera zijn minstens zo belangrijk. Kies voor kwaliteit, stem af op je manier van werken en verzorg je kaart goed. Dan kun je blijven focussen op wat er echt toe doet: het vastleggen van het juiste moment.

▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.