ID.nl logo
Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm
Huis

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm

Met de Samsung Galaxy Z Fold 5 koop je een toestel met twee schermen: één voorop en een nog grotere aan de binnenkant. Een uniek toestel dus, maar ook met een uniek prijskaartje. In deze Samsung Galaxy Z Fold 5-review lees je wat je met de smartphone kunt en of hij zijn geld waard is.

De Z Fold 5 volgt de Z Fold 4 op, die vorig jaar uitkwam. Ten opzichte van zijn voorganger is de adviesprijs met 100 euro verhoogd, waardoor de goedkoopste versie van de Z Fold 5 maar liefst 1899 euro kost.

Uniek ontwerp verder verbeterd

Een smartphone die grofweg evenveel kost als een 65inch-oled-televisie of twee exemplaren van de Galaxy S23 mag je heel wat verwachten. Samsung levert qua ontwerp in ieder geval een bijzondere interessante telefoon af. De Z Fold 5 is gemaakt van glas, voelt robuust aan en is met zijn gewicht van 253 gram tien gram lichter dan het vorige model. De telefoon kan ook dit jaar weer maximaal dertig minuten onder water blijven op maximaal 1,5 meter diepte, maar is niet stofbestendig. Pas dus erg op als je de Z Fold 5 op het strand gebruikt.

©Rens Blom

De voorkant van de Galaxy Z Fold 5.

Dichtgevouwen kijk je op de voorkant tegen een hoog en smal 6,2inch-scherm aan. Vouw je het apparaat als een boek open, dan heb je plotseling een vierkanter scherm van 7,6 inch tot je beschikking. Het vouwmechanisme werkt na een korte wenperiode erg soepel en het is prettig dat het vernieuwde scharnier platter dichtgeklapt kan worden. Zo is de Z Fold 5 minder kwetsbaar voor vuil dat in het scharnier kruipt. Vanwege zijn formaat en hoge scherm voorop is de Z Fold 5 géén smartphone die je comfortabel met één hand bedient.

©Rens Blom

En de binnenkant van de smartphone.

Het toestel komt veel beter tot zijn recht met tweehandig gebruik. Hoewel de hele smartphone-ervaring prima werkt op het zogeheten coverscreen, vinden we dit scherm te smal om langere berichten op te typen. We vouwen de smartphone dan liever open om op het brede scherm te typen. Slim is dat Samsung het toetsenbord in die modus automatisch met ruimte in het midden toont, zodat de toetsen zich aan de zijkanten bevinden. Dat typt natuurlijker.

©Rens Blom

De Z Fold 5 uitgevouwen vanaf de achterkant.

Kwetsbaar

Goed om te weten is dat beide schermen van de Galaxy Z Fold 5 niet een-op-een vergelijkbaar zijn met het scherm van je huidige toestel. Dat zie je meteen (ze hebben allebei een plastic screenprotector die je niet mag verwijderen), voel je meteen (de schermen voelen minder glad aan) en merk je ook (de schermen krassen sneller). Om die redenen toont Samsung je bij de installatie van de telefoon een duidelijk overzicht met waarschuwingen om voorzichtig te doen met je spiksplinternieuwe smartphone. En ja, de verticale vouw in het midden van het grote scherm zie je aardig en voel je zeker ook bij dagelijks gebruik. Als je daar allergisch voor bent, is de Z Fold 5 niet jouw droomsmartphone.

©Rens Blom

Het scherm van de Z Fold 5 is kwetsbaar, waarschuwt Samsung.

Schermen gebruiken

De vraag is natuurlijk: wat is de meerwaarde van het grotere scherm aan de binnenkant, behalve dat typen – volgens ons – fijner is? We denken niet dat er één gebruikersscenario, app of game is die het bestaan van de Z Fold 5 rechtvaardigt. Verschillende toepassingen komen simpelweg beter tot hun recht op een groter scherm. Van het kijken van een YouTube-video en het fotograferen van je kat tot multitasken; je ziet gewoon meer op een groter scherm.

©Rens Blom

Fotografeer jij liever zo?

©Rens Blom

Of zo?

©Rens Blom

Of toch zo?

Samsung speelt logischerwijs in op de multitaskingmogelijkheden van de Z Fold 5. De Android 13-software met Samsung-schil (vier jaar versie-updates, vijf jaar beveiligingsupdates) kan eenvoudig twee, drie of vier apps tegelijk op het grote scherm tonen. Het ene scenario vinden wij nuttiger dan het andere. Videobellen in WhatsApp op de ene schermhelft en op de andere schermhelft een routebeschrijving naar het restaurant opzoeken beviel ons bijvoorbeeld goed. Op onderstaande foto’s zie je verschillende scenario’s voor multitasken.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 smartphones met een groot scherm

©Rens Blom

YouTube boven en browser onder.

©Rens Blom

Bellen en blijven YouTube-kijken.

Samsung levert de Z Fold 5 met een S Pen-stylus, waar je (aan)tekeningen op het scherm mee kunt maken. Die werkt prima, maar voelt echt aan als een losse accessoire omdat je hem niet in de telefoon kunt schuiven. Daar heeft Samsung een slim verdienmodel op bedacht: de fabrikant verkoopt voor maar liefst 100 euro een hoesje waar je zowel de Z Fold 5 als de S Pen in kunt opbergen.

Schone handen en schoon scherm: gebruik een stylus

Voor elk device een andere of overal dezelfde: de keus is aan jou!

Specificaties

Enthousiast zijn we over de technische kwaliteiten van de Galaxy Z Fold 5. Het toestel heeft dezelfde snelle processor als de Galaxy S23-serie, aangevuld met een royale 12 GB werkgeheugen. Haperingen zijn we niet tegengekomen, alle apps en games draaien als een zonnetje. Ook de opslagcapaciteit is ruim: 256 GB in het instapmodel. Omdat de telefoon geen microSD-kaartslot heeft, wil je misschien meer opslagcapaciteit. Je kunt dan eenmalig meer betalen voor een versie met 512 GB of 1 TB opslag. Dat is evenveel als in een dure laptop.

©Rens Blom

De Z Fold 5 is uitgevouwen veel breder dan de 6,7inch Google Pixel 7 Pro.

De schermen zijn kwalitatief ook dik in orde. Het gaat in beide gevallen om een oled-scherm met een scherpe beeldresolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz voor soepel beeld.

De accuduur van de Galaxy Z Fold 5 is goed te noemen, maar langer dan een dag gebruik zit er niet in. Logisch gezien de relatief kleine accucapaciteit (4400 mAh) en het grote scherm aan de binnenkant. De Galaxy S23+ en S23 Ultra bieden een langere accuduur, de Apple iPhone 14 Pro Max gaat nog langer mee.

Opladen doet de Z Fold 5 via een usb-c-poort met maximaal 25 watt of draadloze oplader met maximaal 15 watt. Samsung levert alleen een usb-c-kabel mee, een geschikte adapter moet je dus zelf regelen. In onze test duurt het bekabeld opladen van de accu van 0 naar 100 procent ongeveer een uur en drie kwartier. Dat is nogal lang voor een moderne smartphone, maar voor Samsung-begrippen gebruikelijk. Draadloos opladen duurt langer.

De camera’s van de Z Fold 5 zijn praktisch identiek aan die van de Z Fold 4, wat betekent dat je foto’s en video’s maakt met een 50megapixel-hoofdcamera, 12megapixel-groothoeklens en 10megapixel-zoomcamera voor drie keer echte zoom. De foto’s bevallen ons goed. Hieronder zie je een serie van normale, groothoek- en zoom-foto’s uit de camera’s van de Z Fold 5.

Ook interessant om te weten: Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

Conclusie: Samsung Galaxy Z Fold 5 kopen?

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een indrukwekkende smartphone voor een zeer beperkte doelgroep. Lang niet iedereen is namelijk in staat en/of bereid om bijna 2000 euro voor een nieuw toestel te betalen. Ben je dat wel, dan koop je met de Z Fold 5 een telefoon met een groot scherm, krachtige hardware en gegarandeerd veel reacties op verjaardagen en je werk. Spreekt een vouwbare Samsung-telefoon je aan maar hoef je niet per se het nieuwste model, dan kun je honderden euro’s besparen door de – ook fijne – Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar te nemen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een indrukwekkende smartphone voor een zeer beperkte doelgroep. Lang niet iedereen is namelijk in staat en/of bereid om bijna 2000 euro voor een nieuw toestel te betalen. Ben je dat wel, dan koop je met de Z Fold 5 een telefoon met een groot scherm, krachtige hardware en gegarandeerd veel reacties op verjaardagen en je werk. Spreekt een vouwbare Samsung-telefoon je aan maar hoef je niet per se het nieuwste model, dan kun je honderden euro’s besparen door de – ook fijne – Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar te nemen.

Plus- en minpunten
  • Innovatief
  • Multitaskingfuncties en vijf jaar updates
  • Stevig, waterdicht
  • Hardware
  • Kwetsbare schermen
  • Kan niet tegen stof
  • Extreem prijzig

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.