Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm

Geplaatst: 14 september 2023 - 17:31

Aangepast: 15 september 2023 - 06:12

Rens Blom

Met de Samsung Galaxy Z Fold 5 koop je een toestel met twee schermen: één voorop en een nog grotere aan de binnenkant. Een uniek toestel dus, maar ook met een uniek prijskaartje. In deze Samsung Galaxy Z Fold 5-review lees je wat je met de smartphone kunt en of hij zijn geld waard is.

De Z Fold 5 volgt de Z Fold 4 op, die vorig jaar uitkwam. Ten opzichte van zijn voorganger is de adviesprijs met 100 euro verhoogd, waardoor de goedkoopste versie van de Z Fold 5 maar liefst 1899 euro kost.

Uniek ontwerp verder verbeterd

Een smartphone die grofweg evenveel kost als een 65inch-oled-televisie of twee exemplaren van de Galaxy S23 mag je heel wat verwachten. Samsung levert qua ontwerp in ieder geval een bijzondere interessante telefoon af. De Z Fold 5 is gemaakt van glas, voelt robuust aan en is met zijn gewicht van 253 gram tien gram lichter dan het vorige model. De telefoon kan ook dit jaar weer maximaal dertig minuten onder water blijven op maximaal 1,5 meter diepte, maar is niet stofbestendig. Pas dus erg op als je de Z Fold 5 op het strand gebruikt.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617556

© Rens Blom

De voorkant van de Galaxy Z Fold 5.

Dichtgevouwen kijk je op de voorkant tegen een hoog en smal 6,2inch-scherm aan. Vouw je het apparaat als een boek open, dan heb je plotseling een vierkanter scherm van 7,6 inch tot je beschikking. Het vouwmechanisme werkt na een korte wenperiode erg soepel en het is prettig dat het vernieuwde scharnier platter dichtgeklapt kan worden. Zo is de Z Fold 5 minder kwetsbaar voor vuil dat in het scharnier kruipt. Vanwege zijn formaat en hoge scherm voorop is de Z Fold 5 géén smartphone die je comfortabel met één hand bedient.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617558

© Rens Blom

En de binnenkant van de smartphone.

Het toestel komt veel beter tot zijn recht met tweehandig gebruik. Hoewel de hele smartphone-ervaring prima werkt op het zogeheten coverscreen, vinden we dit scherm te smal om langere berichten op te typen. We vouwen de smartphone dan liever open om op het brede scherm te typen. Slim is dat Samsung het toetsenbord in die modus automatisch met ruimte in het midden toont, zodat de toetsen zich aan de zijkanten bevinden. Dat typt natuurlijker.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617562

© Rens Blom

De Z Fold 5 uitgevouwen vanaf de achterkant.

Kwetsbaar

Goed om te weten is dat beide schermen van de Galaxy Z Fold 5 niet een-op-een vergelijkbaar zijn met het scherm van je huidige toestel. Dat zie je meteen (ze hebben allebei een plastic screenprotector die je niet mag verwijderen), voel je meteen (de schermen voelen minder glad aan) en merk je ook (de schermen krassen sneller). Om die redenen toont Samsung je bij de installatie van de telefoon een duidelijk overzicht met waarschuwingen om voorzichtig te doen met je spiksplinternieuwe smartphone. En ja, de verticale vouw in het midden van het grote scherm zie je aardig en voel je zeker ook bij dagelijks gebruik. Als je daar allergisch voor bent, is de Z Fold 5 niet jouw droomsmartphone.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617567

© Rens Blom

Het scherm van de Z Fold 5 is kwetsbaar, waarschuwt Samsung.

Schermen gebruiken

De vraag is natuurlijk: wat is de meerwaarde van het grotere scherm aan de binnenkant, behalve dat typen – volgens ons – fijner is? We denken niet dat er één gebruikersscenario, app of game is die het bestaan van de Z Fold 5 rechtvaardigt. Verschillende toepassingen komen simpelweg beter tot hun recht op een groter scherm. Van het kijken van een YouTube-video en het fotograferen van je kat tot multitasken; je ziet gewoon meer op een groter scherm.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617572

© Rens Blom

Fotografeer jij liever zo?

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617577

© Rens Blom

Of zo?

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617580

© Rens Blom

Of toch zo?

Samsung speelt logischerwijs in op de multitaskingmogelijkheden van de Z Fold 5. De Android 13-software met Samsung-schil (vier jaar versie-updates, vijf jaar beveiligingsupdates) kan eenvoudig twee, drie of vier apps tegelijk op het grote scherm tonen. Het ene scenario vinden wij nuttiger dan het andere. Videobellen in WhatsApp op de ene schermhelft en op de andere schermhelft een routebeschrijving naar het restaurant opzoeken beviel ons bijvoorbeeld goed. Op onderstaande foto’s zie je verschillende scenario’s voor multitasken.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 smartphones met een groot scherm

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617584

© Rens Blom

YouTube boven en browser onder.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617586

© Rens Blom

Bellen en blijven YouTube-kijken.

Samsung levert de Z Fold 5 met een S Pen-stylus, waar je (aan)tekeningen op het scherm mee kunt maken. Die werkt prima, maar voelt echt aan als een losse accessoire omdat je hem niet in de telefoon kunt schuiven. Daar heeft Samsung een slim verdienmodel op bedacht: de fabrikant verkoopt voor maar liefst 100 euro een hoesje waar je zowel de Z Fold 5 als de S Pen in kunt opbergen.

Schone handen en schoon scherm: gebruik een stylus

Voor elk device een andere of overal dezelfde: de keus is aan jou!

Specificaties

Enthousiast zijn we over de technische kwaliteiten van de Galaxy Z Fold 5. Het toestel heeft dezelfde snelle processor als de Galaxy S23-serie, aangevuld met een royale 12 GB werkgeheugen. Haperingen zijn we niet tegengekomen, alle apps en games draaien als een zonnetje. Ook de opslagcapaciteit is ruim: 256 GB in het instapmodel. Omdat de telefoon geen microSD-kaartslot heeft, wil je misschien meer opslagcapaciteit. Je kunt dan eenmalig meer betalen voor een versie met 512 GB of 1 TB opslag. Dat is evenveel als in een dure laptop.

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617588

© Rens Blom

De Z Fold 5 is uitgevouwen veel breder dan de 6,7inch Google Pixel 7 Pro.

De schermen zijn kwalitatief ook dik in orde. Het gaat in beide gevallen om een oled-scherm met een scherpe beeldresolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz voor soepel beeld.

De accuduur van de Galaxy Z Fold 5 is goed te noemen, maar langer dan een dag gebruik zit er niet in. Logisch gezien de relatief kleine accucapaciteit (4400 mAh) en het grote scherm aan de binnenkant. De Galaxy S23+ en S23 Ultra bieden een langere accuduur, de Apple iPhone 14 Pro Max gaat nog langer mee.

Opladen doet de Z Fold 5 via een usb-c-poort met maximaal 25 watt of draadloze oplader met maximaal 15 watt. Samsung levert alleen een usb-c-kabel mee, een geschikte adapter moet je dus zelf regelen. In onze test duurt het bekabeld opladen van de accu van 0 naar 100 procent ongeveer een uur en drie kwartier. Dat is nogal lang voor een moderne smartphone, maar voor Samsung-begrippen gebruikelijk. Draadloos opladen duurt langer.

De camera’s van de Z Fold 5 zijn praktisch identiek aan die van de Z Fold 4, wat betekent dat je foto’s en video’s maakt met een 50megapixel-hoofdcamera, 12megapixel-groothoeklens en 10megapixel-zoomcamera voor drie keer echte zoom. De foto’s bevallen ons goed. Hieronder zie je een serie van normale, groothoek- en zoom-foto’s uit de camera’s van de Z Fold 5.

Ook interessant om te weten: Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617592

© Rens Blom

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617591

© Rens Blom

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm-70617589

© Rens Blom

Conclusie: Samsung Galaxy Z Fold 5 kopen?

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een indrukwekkende smartphone voor een zeer beperkte doelgroep. Lang niet iedereen is namelijk in staat en/of bereid om bijna 2000 euro voor een nieuw toestel te betalen. Ben je dat wel, dan koop je met de Z Fold 5 een telefoon met een groot scherm, krachtige hardware en gegarandeerd veel reacties op verjaardagen en je werk. Spreekt een vouwbare Samsung-telefoon je aan maar hoef je niet per se het nieuwste model, dan kun je honderden euro’s besparen door de – ook fijne – Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar te nemen.

8,5

Ons oordeel

Samsung Galaxy Z Fold 5

Pluspunten

Innovatief

Multitaskingfuncties en vijf jaar updates

Stevig, waterdicht

Hardware

Minpunten

Kwetsbare schermen

Kan niet tegen stof

Extreem prijzig

Conclusie

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een indrukwekkende smartphone voor een zeer beperkte doelgroep. Lang niet iedereen is namelijk in staat en/of bereid om bijna 2000 euro voor een nieuw toestel te betalen. Ben je dat wel, dan koop je met de Z Fold 5 een telefoon met een groot scherm, krachtige hardware en gegarandeerd veel reacties op verjaardagen en je werk. Spreekt een vouwbare Samsung-telefoon je aan maar hoef je niet per se het nieuwste model, dan kun je honderden euro’s besparen door de – ook fijne – Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar te nemen....
Lees meer

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000