ID.nl logo
Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm
Huis

Review Samsung Galaxy Z Fold 5 - Smartphone met het grootste scherm

Met de Samsung Galaxy Z Fold 5 koop je een toestel met twee schermen: één voorop en een nog grotere aan de binnenkant. Een uniek toestel dus, maar ook met een uniek prijskaartje. In deze Samsung Galaxy Z Fold 5-review lees je wat je met de smartphone kunt en of hij zijn geld waard is.

De Z Fold 5 volgt de Z Fold 4 op, die vorig jaar uitkwam. Ten opzichte van zijn voorganger is de adviesprijs met 100 euro verhoogd, waardoor de goedkoopste versie van de Z Fold 5 maar liefst 1899 euro kost.

Uniek ontwerp verder verbeterd

Een smartphone die grofweg evenveel kost als een 65inch-oled-televisie of twee exemplaren van de Galaxy S23 mag je heel wat verwachten. Samsung levert qua ontwerp in ieder geval een bijzondere interessante telefoon af. De Z Fold 5 is gemaakt van glas, voelt robuust aan en is met zijn gewicht van 253 gram tien gram lichter dan het vorige model. De telefoon kan ook dit jaar weer maximaal dertig minuten onder water blijven op maximaal 1,5 meter diepte, maar is niet stofbestendig. Pas dus erg op als je de Z Fold 5 op het strand gebruikt.

©Rens Blom

De voorkant van de Galaxy Z Fold 5.

Dichtgevouwen kijk je op de voorkant tegen een hoog en smal 6,2inch-scherm aan. Vouw je het apparaat als een boek open, dan heb je plotseling een vierkanter scherm van 7,6 inch tot je beschikking. Het vouwmechanisme werkt na een korte wenperiode erg soepel en het is prettig dat het vernieuwde scharnier platter dichtgeklapt kan worden. Zo is de Z Fold 5 minder kwetsbaar voor vuil dat in het scharnier kruipt. Vanwege zijn formaat en hoge scherm voorop is de Z Fold 5 géén smartphone die je comfortabel met één hand bedient.

©Rens Blom

En de binnenkant van de smartphone.

Het toestel komt veel beter tot zijn recht met tweehandig gebruik. Hoewel de hele smartphone-ervaring prima werkt op het zogeheten coverscreen, vinden we dit scherm te smal om langere berichten op te typen. We vouwen de smartphone dan liever open om op het brede scherm te typen. Slim is dat Samsung het toetsenbord in die modus automatisch met ruimte in het midden toont, zodat de toetsen zich aan de zijkanten bevinden. Dat typt natuurlijker.

©Rens Blom

De Z Fold 5 uitgevouwen vanaf de achterkant.

Kwetsbaar

Goed om te weten is dat beide schermen van de Galaxy Z Fold 5 niet een-op-een vergelijkbaar zijn met het scherm van je huidige toestel. Dat zie je meteen (ze hebben allebei een plastic screenprotector die je niet mag verwijderen), voel je meteen (de schermen voelen minder glad aan) en merk je ook (de schermen krassen sneller). Om die redenen toont Samsung je bij de installatie van de telefoon een duidelijk overzicht met waarschuwingen om voorzichtig te doen met je spiksplinternieuwe smartphone. En ja, de verticale vouw in het midden van het grote scherm zie je aardig en voel je zeker ook bij dagelijks gebruik. Als je daar allergisch voor bent, is de Z Fold 5 niet jouw droomsmartphone.

©Rens Blom

Het scherm van de Z Fold 5 is kwetsbaar, waarschuwt Samsung.

Schermen gebruiken

De vraag is natuurlijk: wat is de meerwaarde van het grotere scherm aan de binnenkant, behalve dat typen – volgens ons – fijner is? We denken niet dat er één gebruikersscenario, app of game is die het bestaan van de Z Fold 5 rechtvaardigt. Verschillende toepassingen komen simpelweg beter tot hun recht op een groter scherm. Van het kijken van een YouTube-video en het fotograferen van je kat tot multitasken; je ziet gewoon meer op een groter scherm.

©Rens Blom

Fotografeer jij liever zo?

©Rens Blom

Of zo?

©Rens Blom

Of toch zo?

Samsung speelt logischerwijs in op de multitaskingmogelijkheden van de Z Fold 5. De Android 13-software met Samsung-schil (vier jaar versie-updates, vijf jaar beveiligingsupdates) kan eenvoudig twee, drie of vier apps tegelijk op het grote scherm tonen. Het ene scenario vinden wij nuttiger dan het andere. Videobellen in WhatsApp op de ene schermhelft en op de andere schermhelft een routebeschrijving naar het restaurant opzoeken beviel ons bijvoorbeeld goed. Op onderstaande foto’s zie je verschillende scenario’s voor multitasken.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 smartphones met een groot scherm

©Rens Blom

YouTube boven en browser onder.

©Rens Blom

Bellen en blijven YouTube-kijken.

Samsung levert de Z Fold 5 met een S Pen-stylus, waar je (aan)tekeningen op het scherm mee kunt maken. Die werkt prima, maar voelt echt aan als een losse accessoire omdat je hem niet in de telefoon kunt schuiven. Daar heeft Samsung een slim verdienmodel op bedacht: de fabrikant verkoopt voor maar liefst 100 euro een hoesje waar je zowel de Z Fold 5 als de S Pen in kunt opbergen.

Schone handen en schoon scherm: gebruik een stylus

Voor elk device een andere of overal dezelfde: de keus is aan jou!

Specificaties

Enthousiast zijn we over de technische kwaliteiten van de Galaxy Z Fold 5. Het toestel heeft dezelfde snelle processor als de Galaxy S23-serie, aangevuld met een royale 12 GB werkgeheugen. Haperingen zijn we niet tegengekomen, alle apps en games draaien als een zonnetje. Ook de opslagcapaciteit is ruim: 256 GB in het instapmodel. Omdat de telefoon geen microSD-kaartslot heeft, wil je misschien meer opslagcapaciteit. Je kunt dan eenmalig meer betalen voor een versie met 512 GB of 1 TB opslag. Dat is evenveel als in een dure laptop.

©Rens Blom

De Z Fold 5 is uitgevouwen veel breder dan de 6,7inch Google Pixel 7 Pro.

De schermen zijn kwalitatief ook dik in orde. Het gaat in beide gevallen om een oled-scherm met een scherpe beeldresolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz voor soepel beeld.

De accuduur van de Galaxy Z Fold 5 is goed te noemen, maar langer dan een dag gebruik zit er niet in. Logisch gezien de relatief kleine accucapaciteit (4400 mAh) en het grote scherm aan de binnenkant. De Galaxy S23+ en S23 Ultra bieden een langere accuduur, de Apple iPhone 14 Pro Max gaat nog langer mee.

Opladen doet de Z Fold 5 via een usb-c-poort met maximaal 25 watt of draadloze oplader met maximaal 15 watt. Samsung levert alleen een usb-c-kabel mee, een geschikte adapter moet je dus zelf regelen. In onze test duurt het bekabeld opladen van de accu van 0 naar 100 procent ongeveer een uur en drie kwartier. Dat is nogal lang voor een moderne smartphone, maar voor Samsung-begrippen gebruikelijk. Draadloos opladen duurt langer.

De camera’s van de Z Fold 5 zijn praktisch identiek aan die van de Z Fold 4, wat betekent dat je foto’s en video’s maakt met een 50megapixel-hoofdcamera, 12megapixel-groothoeklens en 10megapixel-zoomcamera voor drie keer echte zoom. De foto’s bevallen ons goed. Hieronder zie je een serie van normale, groothoek- en zoom-foto’s uit de camera’s van de Z Fold 5.

Ook interessant om te weten: Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

Conclusie: Samsung Galaxy Z Fold 5 kopen?

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een indrukwekkende smartphone voor een zeer beperkte doelgroep. Lang niet iedereen is namelijk in staat en/of bereid om bijna 2000 euro voor een nieuw toestel te betalen. Ben je dat wel, dan koop je met de Z Fold 5 een telefoon met een groot scherm, krachtige hardware en gegarandeerd veel reacties op verjaardagen en je werk. Spreekt een vouwbare Samsung-telefoon je aan maar hoef je niet per se het nieuwste model, dan kun je honderden euro’s besparen door de – ook fijne – Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar te nemen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een indrukwekkende smartphone voor een zeer beperkte doelgroep. Lang niet iedereen is namelijk in staat en/of bereid om bijna 2000 euro voor een nieuw toestel te betalen. Ben je dat wel, dan koop je met de Z Fold 5 een telefoon met een groot scherm, krachtige hardware en gegarandeerd veel reacties op verjaardagen en je werk. Spreekt een vouwbare Samsung-telefoon je aan maar hoef je niet per se het nieuwste model, dan kun je honderden euro’s besparen door de – ook fijne – Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar te nemen.

Plus- en minpunten
  • Innovatief
  • Multitaskingfuncties en vijf jaar updates
  • Stevig, waterdicht
  • Hardware
  • Kwetsbare schermen
  • Kan niet tegen stof
  • Extreem prijzig

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.