Review Nokia 5710 XpressAudio - Dumbhone inclusief oortjes
De Nokia 5710 XpressAudio is een dumbphone die de nadruk op een muziekbeleving legt. Het toestel heeft dus een leuke gimmick die je wellicht over de streep kan trekken. Rechtenhouder HMD Global levert hier standaard een setje oordopjes bij, voor een prijs van pakweg 90 euro.
Al met al kan ik zeggen dat de Nokia 5710 XpressAudio veel dezelfde nadelen heeft als de Nokia 8210 4G (zoals een micro-usb-poort en een rare appsselectie) en het ontbreekt aan een aantal positieve punten van de Nokia 2660 Flip (zoals fijne knoppen en seniorenopties). De meegeleverde oordopjes klinken redelijk op z’n best, maar moeten maar net goed passen in je oren. Het is echter een leuke extra, maar gezien het gebrek aan een audiodienst (naast de radio, waardoor je dus zelf je muziek moet verzorgen) geen echte doorslaggevende factor om dit toestel boven een ander te verkiezen.
- Display
- Meegeleverde oordopjes
- Oordopjes koppelen is zo gepiept
- Ruimte voor twee simkaarten
- Micro-sd-kaartondersteuning (voor muziek)
- Micro-usb-poort
- Te veel slimme onderdelen
- Oordopjes stellen wat teleur
- Geen fijne toetsen
- Geen muziekstreamer
De Nokia 5710 XpressAudio is een leuke dumbphone. Dat is het type smartphone dat eigenlijk over weinig tot geen slimme functies beschikt. In de afgelopen weken hebben we er een aantal getest op op ID.nl, zoals de Light Phone II en Punkt MP02. Die telefoons hebben zo hun eigen sterke en zwakke punten, maar behalen één belangrijk doel: minder met je smartphone bezig zijn. Datzelfde geldt voor de Nokia 8210 4G en Nokia 2660 Flip, die je ook prima kunt geven aan de wat oudere gebruikers onder ons. Maar hoe zit het precies met de Nokia 5710 XpressAudio?
Lees ook: Smartphone-detox, hoe serieus is jouw smartphone-verslaving?
Nokia 5710: duurste van de drie
Van de drie Nokia-telefoons die we in korte tijd getest hebben, is dit het duurste model. Dat komt doordat rechtenhouder HMD Global ervoor gekozen heeft een setje oordoppen in de behuizing te verwerken. Zo vaak zien we dit soort dingen niet gebeuren, dus dat is een leuke extra. Mocht je al wat langer meelopen, dan weet je waarschijnlijk dat dit toestel een iteratie is op de Nokia 5800 XpressMusic. Dit was eveneens een telefoon die de nadruk op muziek legde. Je betaalt ongeveer 90 euro voor deze plastic smartphone. De vraag is dan: is die zijn prijs wel waard?
Wil je meer video's zien?
Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nlAangezien de Nokia 5710 XpressAudio werkt op hetzelfde systeem als de twee eerdergenoemde Nokia-smartphones, moeten we er opnieuw rekening mee houden dat je hier apps aantreft waar je mogelijk niet op zit te wachten. Denk dan aan Facebook, verschillende games (waar je voor moet betalen) en een webbrowser. Handige toevoegingen, zoals een navigatie-app of misschien zelfs iets als Spotify, ontbreken dan weer. Waarom zou je wel sociale media toevoegen (waar je juist aan wil ontsnappen) en geen muziekstreamingdienst, op deze telefoon? Ik begrijp het niet zo goed.
Eén van de extra apps op de Nokia 5710 XpressAudio is Oordopjes. Dat is natuurlijk handig, aangezien je die er gewoon bij krijgt. Wanneer je de app opent, zie je de accustatus staan. Ook zie je of je er verbinding mee maakt of niet. En als dat niet het geval is, kun je er met een paar keer klikken snel verbinding mee maken. Opvallend is dat je ze wel eerst handmatig moet koppelen voordat je ze kunt gebruiken. Maar aangezien het een eenmalig proces is en het redelijk pijnloos gaat, weegt dat niet te zwaar. Zodra je ze uit de houder haalt en bluetooth staat aan, maken ze meteen verbinding.
Oordopjes op de Nokia 5710 XpressAudio
De oordopjes hebben een gladde buitenkant en geen siliconen tips. Dat betekent dat ze dus redelijk gemakkelijk uit je oren glijden. Niet alleen omdat het omhulsel zo glad is, maar ook omdat het een one size fits all is. Nu mag je voor deze prijs geen uitgebreide selectie aan siliconen oordoppen verwachten die een pasvorm voor allerlei soorten gehoorgangen aanbieden, maar toch voelt het goedkoop aan. Als je echter gewoon stilzit achter een bureau of het openbaar vervoer, dan blijven ze op zich goed zitten, maar het kan zijn dat jouw ervaring, door de vorm van je oren, anders is.
De oordopjes hebben geen bedieningselementen. Je zult alles dus via je telefoon moeten regelen. Dat is geen groot probleem. Tenminste, we testen dit toestel met het idee zo min mogelijk met onze telefoons bezig te willen zijn. Muziek en volume bedienen vereist dus wederom een smartphone in de hand. Gezien de prijs ligt dat in de lijn der verwachtingen. Een groot voordeel is dat de Nokia vijf handige, extra knoppen aanbiedt (naast het scherm) waarmee je snel van nummer wisselt, muziek pauzeert en het volume bedient. Je moet het toestel daarvoor wel (gelukkig) ontgrendelen.
De audiokwaliteit van de oordopjes is… redelijk. Wanneer ze goed zitten, dan is er een duidelijke baslaag aanwezig, maar die is niet echt warm te noemen. De hogere tonen worden snel afgemeten, waardoor er niet echt sprake is van een breed bereik. De Nokia 5710 XpressAudio heeft verder geen opties binnen de software om de muziekervaring te verbeteren, dus dat is jammer. Maar goed, dan komt die prijs dus weer om de hoek kijken. Ik wil niet alles constant snel wegwuiven vanwege die lage prijs, maar je kunt nou eenmaal niet hoge kwaliteit verwachten. Het is simpelweg degelijk.
Fijne dikte, mooi scherm
Op andere fronten scoort de Nokia 5710 XpressAudio in principe ook prima. Hij heeft een mooie dikte en ligt daardoor lekker in de hand (beter dan bijvoorbeeld de Nokia 8210 4G). Sms’jes typen op deze smartphone is wat mijn fijn, omdat de knoppen redelijk klein zijn. Reden te meer om wat minder berichten te versturen gedurende de dag. Daarnaast is dit toestel minder geschikt voor senioren. Dat komt doordat – net als op de 8210 – er minder opties zijn voor mensen die wat slechter kunnen zien. Zo kun je bijvoorbeeld de icoontjes in beeld niet vergroten, maar de teksten gelukkig wel.
Aangezien het scherm iets compacter is dan op de Nokia 8210 4G en Nokia 2660 Flip, is de kwaliteit wat hoger. De resolutie op deze drie toestellen is hetzelfde, waardoor de pixeldichtheid (het aantal pixels per inch) groter is. Dergelijke verschillen vallen helaas alleen maar op wanneer je de telefoons naast elkaar zou leggen. Qua kleuren en kijkhoek scoort de XpressAudio hetzelfde als de andere twee, dus daar win je dan weer niets mee. Verder blijft het top dat HMD Global ruimte aanbiedt voor twee simkaarten (voor werk en privé, bijvoorbeeld) evenals een micro-sd-kaart, voor je muziek!
Je zult dus je eigen muziek moeten aanleveren. Ik heb er een oude harde schijf bij moeten pakken waar mijn muziekcollectie van pakweg tien jaar geleden op stond, aangezien de Nokia 5710 XpressMusic werkt met ouderwetse en betrouwbare mp3’tjes. Die heb komen van cd’s af die ik jaren geleden ingescand heb. Dit was een ware trip down memory lane. Heb je die niet, dan zul je daar zelf dus werk van moeten maken; dat kun je als een groot nadeel zien. Verder is het raar dat er geen usb-c-poort is en dat die camera niets voorstelt (maar goed, daar haal je hem ook niet voor in huis).
Conclusie: Nokia 5710 XpressAudio kopen?
Al met al kan ik zeggen dat de Nokia 5710 XpressAudio veel dezelfde nadelen heeft als de Nokia 8210 4G (zoals een micro-usb-poort en een rare appsselectie) en het ontbreekt aan een aantal positieve punten van de Nokia 2660 Flip (zoals fijne knoppen en seniorenopties). De meegeleverde oordopjes klinken redelijk op z’n best, maar moeten maar net goed passen in je oren. Het is echter een leuke extra, maar gezien het gebrek aan een audiodienst (naast de radio, waardoor je dus zelf je muziek moet verzorgen) geen echte doorslaggevende factor om dit toestel boven een ander te verkiezen.