ID.nl logo
Review Punkt MP02 - Helpt je telefoon meer met rust te laten
Huis

Review Punkt MP02 - Helpt je telefoon meer met rust te laten

Met de Punkt MP02-telefoon kun je op een eigen manier ontkoppelen van een drukke samenleving. Deze zogenaamde dumbphone biedt een hoop dingen niet aan (en dat is in veel gevallen maar goed ook), en dankzij de focus op privacy heeft die een mooie troef achter de hand. De telefoon kost 329 euro.

Uitstekend
Conclusie

Met een accuduur van twee tot drie dagen (afhankelijk van gebruik), een minimalistische interface en een doeltreffend design kunnen we de telefoon aan iedereen aanbevelen die wil ontkoppelen van de digitale wereld. De verouderde Android-versie baart nog wat zorgen, maar het lijkt er in elk geval op dat Punkt er alles aan doet om de telefoon veilig te houden. Het typen is even wennen, je hebt geen routenavigatie en het is jammer dat er geen volumeknoppen zijn, maar dat zijn de grootste struikelblokken. Voor de rest zorgt het toestel ervoor dat je minder met je telefoon bezig bent.

Plus- en minpunten
  • Minimalistische benadering
  • Ondersteuning voor Signal (Pigeon)
  • Basisfuncties
  • Bediening met één hand
  • Accuduur
  • Geen fysieke volumeknoppen
  • Geen gps-navigatie
  • T9-typen is even wennen
  • Prijs
  • Oude Android-versie

Het is geen geheim dat we allemaal te vaak en te lang met onze smartphones bezig zijn. Als je dat zat bent, kun je daar wat aan doen. Je kunt je smartphone op specifieke manieren instellen of bijvoorbeeld investeren in toestellen als de Light Phone II of deze Punkt MP02. Dit toestel is al een tijdje verkrijgbaar; maar omdat we met ID.nl aandacht willen besteden aan alle facetten van de techwereld, en daarin niemand willen overslaan, leggen we deze dumbphone nu onder de loep. Een dumbphone is een telefoon waar je mee kunt bellen, sms’en en simpele taken mee uitvoert.

Punkt MP02 laat een positieve eerste indruk achter

De Punkt MP02 doet precies dat. Je kunt geen apps voor dit toestel downloaden, maar dat betekent niet dat er helemaal geen extra functionaliteit aanwezig is. Naast de bel- en sms-functies, kun je ook rekenen op een rekenmachine, een notitieblok (helaas zonder stemaansturing), agenda en een klok. Je gaat dus echt terug naar de basis. Wanneer je het toestel inschakelt en naar het thuisscherm gaat, zie je alleen de tijd en datum staan – meer niet. Het is ontzettend rustig voor je ogen en je hersenen en je wordt niet constant verleid om bepaalde handelingen uit te voeren. Want je kunt niets.

Je kunt geen games opstarten. Je kunt geen browser gebruiken. Je kunt niet snel even iets opzoeken of stiekem je mail checken op vakantie of in het weekend. Dat kan allemaal niet. En als je dit toestel op het oog hebt, dan wil je dat waarschijnlijk niet. In de dagelijkse ervaring laat Punkt MP02 meteen een positieve indruk achter. De software, gebaseerd op Android 8.1, is opgeruimd, netjes en rustig en laat witte letters zien op een zwarte achtergrond. Het scherm kan kleuren weergeven, maar die zie je alleen wanneer iemand je een foto of afbeelding stuurt via een berichtje.

Lees ook: smartphone detox, een maand zonder smartphone

Watch on YouTube

Oude Android-versie baart zorgen

Nu baart de Android-versie nog veel zorgen. Dit is inmiddels een flink verouderde versie, dus hoe veilig kan het systeem dan zijn? Nou, we hebben navraag gedaan bij Punkt en die legt uit dat het met de online veiligheid wel goed zit. De telefoon beschikt niet over een browser of andere manier waarop je ongecontroleerd het internet kunt bereiken. Daarnaast ziet de fabrikant de software-omgeving als een soort afgesloten tuin. Los van de weinige apps die je kunt downloaden (zoals Signal-vork Pigeon) is er geen manier om aan extra content op het toestel te komen.

Het besturingssysteem is goed dichtgetimmerd. Je kunt als gebruiker geen ontwikkelaarsopties (en daarmee experimentele functies) aanzetten, je kunt geen data aanpassen en kunt ook geen apps side-loaden (een methode waarbij je apps buiten een app store om installeert). Verder is het zo dat de communicatie tussen de server van Punkt en het toestel versleuteld is en dat elke software-update wordt gescand op malware en virussen, voordat die bij gebruikers aankomt. Tot slot kun je ook geen phishing-linkjes openen die eventueel via sms binnenkomen, vanwege het gebrek aan een browsers.

“De MP02 begon met Android 8.1, maar beschikt inmiddels over een op maat gemaakte, afgesloten besturingssysteem”, aldus een ontwikkelaar van Punkt. “Mettertijd heeft de software veel updates gehad, waardoor die kon groeien en veiliger geworden is. Je zou het systeem daarom niet als achterhaald of oud moeten bestempelen, maar meer als een oud en wijs systeem.” Voor nu is het in elk geval uitgesloten dat de Android-versie er ooit op vooruitgaat. Maar een opvolger van de telefoon sluit de fabrikant niet uit. Daar heeft het bedrijf echter nog niets over bekendgemaakt.

Minimalistisch design

Naast een minimalistische benadering ten aanzien van de software, zien we hetzelfde bij de hardware. Belangrijke specificaties zijn de usb-c-poort onderop, waardoor je ook andere opladers kunt gebruiken, en de 4g-verbinding voor het bellen. Daarmee is de Punkt MP02 modern op de punten die ertoe doen. Oudere g-netwerken houden op een gegeven moment op te bestaan, en dan is elke telefoon zonder 4g nagenoeg waardeloos. Verder kom je lekker ouderwetse knoppen tegen, en moet je meerdere keren op hetzelfde cijfers drukken om een bepaalde letter te kunnen gebruiken.

Typen via T9, zoals je dat noemt, is voor een oudere generatie prima. Maar ik kan me voorstellen dat jongere mensen hier flink aan moeten wennen. Hoewel de knopjes lekker klikken, duurt het wel even voordat je een bericht ingetikt hebt. Daardoor ben je sneller geneigd iemand even snel een belletje te geven. Links van het toetsenbord zitten nog navigatieknoppen, waarmee je door het menu scrolt of snel toegang krijgt tot je berichten of contacten. Wat ik wel echt mis zijn fysieke volumeknoppen. Als je iets of iemand harder wil horen, dan moet je het menu induiken en de opties opzoeken.

De Punkt MP02 ligt lekker in de hand en is perfect met één hand te bedienen. Zeker wanneer je simpelweg een telefoongesprek aanneemt of even iets wil instellen. Typen met één hand gaat wat langzaam. De telefoon is niet breed genoeg om comfortabel met twee handen vast te houden; en de knoppenindeling werkt daar ook niet aan mee. Het is duidelijk dat de ontwerper wil dat je dit ding zo weinig als mogelijk gebruikt. Je kunt dit zien als nadelen, maar hiermee behaal je wel het doel van die telefoon links te laten liggen. Je hoeft er immers niet mee bezig te zijn.

Twee moderne functies

De Punkt MP02 heeft twee moderne functies waar ik blij mee ben. Je kunt dit apparaat als een hotspot voor andere devices gebruiken, zoals een laptop. Toegegeven, de internetverbinding is ontzettend traag, maar je bent in elk geval niet overgeleverd aan openbare wifi-netwerken als je even iets op je laptop moet doen en je onderweg bent. Ook goed om te weten overigens: de dumbphone ondersteunt bluetooth, waardoor je er headsets op kunt aansluiten. Er is geen koptelefoonaansluiting, maar je kunt nog steeds handsfree bellen indien nodig.

De andere functie waar ik heel blij mee ben, is ondersteuning voor Signal (met een omweg). Signal is een beveiligde communicatiedienst waarmee je berichten kunt versturen en ontvangen, en mee kunt bellen. De verbinding is altijd versleuteld en dus veilig. Sms’jes kunnen bijvoorbeeld onderschept worden. Maar bij berichten die je via Signal verstuurt, gebeurt dat niet zomaar. Signal is niet als app beschikbaar op deze telefoon, maar je kunt hiervoor wel Pigeon activeren. Dit doe je via simpelweg via het menu. Na een korte installatie kun je communiceren met mensen die de Signal-app gebruiken.

Je contactpersonen gebruiken Signal waarschijnlijk op een smartphone en kunnen je daardoor foto’s en afbeeldingen sturen. Zelf kun je dat niet, maar je kunt die wel bekijken op het kleurendisplay. Naast berichten en telefoontjes, kun je ook stemberichten inspreken en zelfs berichten naar jezelf versturen. Daarmee verandert de Punkt MP02 in één klap in een soort digitale kluis voor je communicatie en persoonlijke notities. Het bedrijf heeft dus niet alleen minimalisme hoog in het vaandeel staan, maar hecht ook ontzettend veel waarde aan digitale privacy. Heel fijn.

Voorlopig blijft Signal, in de vorm van Pigeon, nog actief op de Punkt MP 02. Eén van de eisen is dat Signal Android 5.0 nodig heeft; en het lijkt er niet op dat die voorwaarde snel verandert. Mocht dit wel het geval zijn, dan zal Punkt een benodigde software-update klaarstomen.

Missende functies op de Punkt MP02

Dat gezegd hebbende, mis ik toch wat functies op de Punkt MP02. Zo kun je geen qr-codes weergeven (net als op de Light Phone II, overigens). Als je naar een concert of festival gaat en je liever geen dure smartphone meeneemt, of dit je standaardtelefoon is, dan moet je dus kaartjes printen. Ook zou het fijn zijn als de telefoon iets van een navigatiesysteem heeft, voor de momenten waarop je even niet weet waar je heen moet gaan. Er is een gps-chip aanwezig, dus dit had qua hardware gekund. Verder is het jammer dat er geen cloudsynchronisatie voor je agenda of contacten is.

Toegegeven, dit zijn al behoorlijk luxe dingen die ik opnoem. Maar ik merk wel dat het in de weg zit voor het dagelijkse gebruik. Aan de andere kant is dit misschien een soort stuiptrekking die ik ervaar. Want ik vind het blijkbaar belangrijk om constant m’n agenda te kunnen checken, helemaal als je iets wil afspreken. Terwijl je natuurlijk ook nog ergens later op kunt terugkomen, of even achter de computer kunt duiken om je planning te bekijken. Het grappige aan dit soort telefoons is: je wordt heel bewust van de manier waarop je je smartphone al die jaren gebruikt hebt.

Punkt MP02 kopen of niet?

Met een accuduur van twee tot drie dagen (afhankelijk van gebruik), een minimalistische interface en een doeltreffend design kunnen we de telefoon aan iedereen aanbevelen die wil ontkoppelen van de digitale wereld. De verouderde Android-versie baart nog wat zorgen, maar het lijkt er in elk geval op dat Punkt er alles aan doet om de telefoon veilig te houden. Het typen is even wennen, je hebt geen routenavigatie en het is jammer dat er geen volumeknoppen zijn, maar dat zijn de grootste struikelblokken. Voor de rest zorgt het toestel ervoor dat je minder met je telefoon bezig bent.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen