ID.nl logo
Review Punkt MP02 - Helpt je telefoon meer met rust te laten
Huis

Review Punkt MP02 - Helpt je telefoon meer met rust te laten

Met de Punkt MP02-telefoon kun je op een eigen manier ontkoppelen van een drukke samenleving. Deze zogenaamde dumbphone biedt een hoop dingen niet aan (en dat is in veel gevallen maar goed ook), en dankzij de focus op privacy heeft die een mooie troef achter de hand. De telefoon kost 329 euro.

Uitstekend
Conclusie

Met een accuduur van twee tot drie dagen (afhankelijk van gebruik), een minimalistische interface en een doeltreffend design kunnen we de telefoon aan iedereen aanbevelen die wil ontkoppelen van de digitale wereld. De verouderde Android-versie baart nog wat zorgen, maar het lijkt er in elk geval op dat Punkt er alles aan doet om de telefoon veilig te houden. Het typen is even wennen, je hebt geen routenavigatie en het is jammer dat er geen volumeknoppen zijn, maar dat zijn de grootste struikelblokken. Voor de rest zorgt het toestel ervoor dat je minder met je telefoon bezig bent.

Plus- en minpunten
  • Minimalistische benadering
  • Ondersteuning voor Signal (Pigeon)
  • Basisfuncties
  • Bediening met één hand
  • Accuduur
  • Geen fysieke volumeknoppen
  • Geen gps-navigatie
  • T9-typen is even wennen
  • Prijs
  • Oude Android-versie

Het is geen geheim dat we allemaal te vaak en te lang met onze smartphones bezig zijn. Als je dat zat bent, kun je daar wat aan doen. Je kunt je smartphone op specifieke manieren instellen of bijvoorbeeld investeren in toestellen als de Light Phone II of deze Punkt MP02. Dit toestel is al een tijdje verkrijgbaar; maar omdat we met ID.nl aandacht willen besteden aan alle facetten van de techwereld, en daarin niemand willen overslaan, leggen we deze dumbphone nu onder de loep. Een dumbphone is een telefoon waar je mee kunt bellen, sms’en en simpele taken mee uitvoert.

De Punkt-telefoon doet denken aan een DECT-telefoon.

Punkt MP02 laat een positieve eerste indruk achter

De Punkt MP02 doet precies dat. Je kunt geen apps voor dit toestel downloaden, maar dat betekent niet dat er helemaal geen extra functionaliteit aanwezig is. Naast de bel- en sms-functies, kun je ook rekenen op een rekenmachine, een notitieblok (helaas zonder stemaansturing), agenda en een klok. Je gaat dus echt terug naar de basis. Wanneer je het toestel inschakelt en naar het thuisscherm gaat, zie je alleen de tijd en datum staan – meer niet. Het is ontzettend rustig voor je ogen en je hersenen en je wordt niet constant verleid om bepaalde handelingen uit te voeren. Want je kunt niets.

Je kunt geen games opstarten. Je kunt geen browser gebruiken. Je kunt niet snel even iets opzoeken of stiekem je mail checken op vakantie of in het weekend. Dat kan allemaal niet. En als je dit toestel op het oog hebt, dan wil je dat waarschijnlijk niet. In de dagelijkse ervaring laat Punkt MP02 meteen een positieve indruk achter. De software, gebaseerd op Android 8.1, is opgeruimd, netjes en rustig en laat witte letters zien op een zwarte achtergrond. Het scherm kan kleuren weergeven, maar die zie je alleen wanneer iemand je een foto of afbeelding stuurt via een berichtje.

Lees ook: smartphone detox, een maand zonder smartphone

Watch on YouTube

Oude Android-versie baart zorgen

Nu baart de Android-versie nog veel zorgen. Dit is inmiddels een flink verouderde versie, dus hoe veilig kan het systeem dan zijn? Nou, we hebben navraag gedaan bij Punkt en die legt uit dat het met de online veiligheid wel goed zit. De telefoon beschikt niet over een browser of andere manier waarop je ongecontroleerd het internet kunt bereiken. Daarnaast ziet de fabrikant de software-omgeving als een soort afgesloten tuin. Los van de weinige apps die je kunt downloaden (zoals Signal-vork Pigeon) is er geen manier om aan extra content op het toestel te komen.

Het besturingssysteem is goed dichtgetimmerd. Je kunt als gebruiker geen ontwikkelaarsopties (en daarmee experimentele functies) aanzetten, je kunt geen data aanpassen en kunt ook geen apps side-loaden (een methode waarbij je apps buiten een app store om installeert). Verder is het zo dat de communicatie tussen de server van Punkt en het toestel versleuteld is en dat elke software-update wordt gescand op malware en virussen, voordat die bij gebruikers aankomt. Tot slot kun je ook geen phishing-linkjes openen die eventueel via sms binnenkomen, vanwege het gebrek aan een browsers.

“De MP02 begon met Android 8.1, maar beschikt inmiddels over een op maat gemaakte, afgesloten besturingssysteem”, aldus een ontwikkelaar van Punkt. “Mettertijd heeft de software veel updates gehad, waardoor die kon groeien en veiliger geworden is. Je zou het systeem daarom niet als achterhaald of oud moeten bestempelen, maar meer als een oud en wijs systeem.” Voor nu is het in elk geval uitgesloten dat de Android-versie er ooit op vooruitgaat. Maar een opvolger van de telefoon sluit de fabrikant niet uit. Daar heeft het bedrijf echter nog niets over bekendgemaakt.

Minimalistisch design

Naast een minimalistische benadering ten aanzien van de software, zien we hetzelfde bij de hardware. Belangrijke specificaties zijn de usb-c-poort onderop, waardoor je ook andere opladers kunt gebruiken, en de 4g-verbinding voor het bellen. Daarmee is de Punkt MP02 modern op de punten die ertoe doen. Oudere g-netwerken houden op een gegeven moment op te bestaan, en dan is elke telefoon zonder 4g nagenoeg waardeloos. Verder kom je lekker ouderwetse knoppen tegen, en moet je meerdere keren op hetzelfde cijfers drukken om een bepaalde letter te kunnen gebruiken.

Typen via T9, zoals je dat noemt, is voor een oudere generatie prima. Maar ik kan me voorstellen dat jongere mensen hier flink aan moeten wennen. Hoewel de knopjes lekker klikken, duurt het wel even voordat je een bericht ingetikt hebt. Daardoor ben je sneller geneigd iemand even snel een belletje te geven. Links van het toetsenbord zitten nog navigatieknoppen, waarmee je door het menu scrolt of snel toegang krijgt tot je berichten of contacten. Wat ik wel echt mis zijn fysieke volumeknoppen. Als je iets of iemand harder wil horen, dan moet je het menu induiken en de opties opzoeken.

De Punkt MP02 ligt lekker in de hand en is perfect met één hand te bedienen. Zeker wanneer je simpelweg een telefoongesprek aanneemt of even iets wil instellen. Typen met één hand gaat wat langzaam. De telefoon is niet breed genoeg om comfortabel met twee handen vast te houden; en de knoppenindeling werkt daar ook niet aan mee. Het is duidelijk dat de ontwerper wil dat je dit ding zo weinig als mogelijk gebruikt. Je kunt dit zien als nadelen, maar hiermee behaal je wel het doel van die telefoon links te laten liggen. Je hoeft er immers niet mee bezig te zijn.

Twee moderne functies

De Punkt MP02 heeft twee moderne functies waar ik blij mee ben. Je kunt dit apparaat als een hotspot voor andere devices gebruiken, zoals een laptop. Toegegeven, de internetverbinding is ontzettend traag, maar je bent in elk geval niet overgeleverd aan openbare wifi-netwerken als je even iets op je laptop moet doen en je onderweg bent. Ook goed om te weten overigens: de dumbphone ondersteunt bluetooth, waardoor je er headsets op kunt aansluiten. Er is geen koptelefoonaansluiting, maar je kunt nog steeds handsfree bellen indien nodig.

De andere functie waar ik heel blij mee ben, is ondersteuning voor Signal (met een omweg). Signal is een beveiligde communicatiedienst waarmee je berichten kunt versturen en ontvangen, en mee kunt bellen. De verbinding is altijd versleuteld en dus veilig. Sms’jes kunnen bijvoorbeeld onderschept worden. Maar bij berichten die je via Signal verstuurt, gebeurt dat niet zomaar. Signal is niet als app beschikbaar op deze telefoon, maar je kunt hiervoor wel Pigeon activeren. Dit doe je via simpelweg via het menu. Na een korte installatie kun je communiceren met mensen die de Signal-app gebruiken.

Je contactpersonen gebruiken Signal waarschijnlijk op een smartphone en kunnen je daardoor foto’s en afbeeldingen sturen. Zelf kun je dat niet, maar je kunt die wel bekijken op het kleurendisplay. Naast berichten en telefoontjes, kun je ook stemberichten inspreken en zelfs berichten naar jezelf versturen. Daarmee verandert de Punkt MP02 in één klap in een soort digitale kluis voor je communicatie en persoonlijke notities. Het bedrijf heeft dus niet alleen minimalisme hoog in het vaandeel staan, maar hecht ook ontzettend veel waarde aan digitale privacy. Heel fijn.

Voorlopig blijft Signal, in de vorm van Pigeon, nog actief op de Punkt MP 02. Eén van de eisen is dat Signal Android 5.0 nodig heeft; en het lijkt er niet op dat die voorwaarde snel verandert. Mocht dit wel het geval zijn, dan zal Punkt een benodigde software-update klaarstomen.

Missende functies op de Punkt MP02

Dat gezegd hebbende, mis ik toch wat functies op de Punkt MP02. Zo kun je geen qr-codes weergeven (net als op de Light Phone II, overigens). Als je naar een concert of festival gaat en je liever geen dure smartphone meeneemt, of dit je standaardtelefoon is, dan moet je dus kaartjes printen. Ook zou het fijn zijn als de telefoon iets van een navigatiesysteem heeft, voor de momenten waarop je even niet weet waar je heen moet gaan. Er is een gps-chip aanwezig, dus dit had qua hardware gekund. Verder is het jammer dat er geen cloudsynchronisatie voor je agenda of contacten is.

Toegegeven, dit zijn al behoorlijk luxe dingen die ik opnoem. Maar ik merk wel dat het in de weg zit voor het dagelijkse gebruik. Aan de andere kant is dit misschien een soort stuiptrekking die ik ervaar. Want ik vind het blijkbaar belangrijk om constant m’n agenda te kunnen checken, helemaal als je iets wil afspreken. Terwijl je natuurlijk ook nog ergens later op kunt terugkomen, of even achter de computer kunt duiken om je planning te bekijken. Het grappige aan dit soort telefoons is: je wordt heel bewust van de manier waarop je je smartphone al die jaren gebruikt hebt.

Punkt MP02 kopen of niet?

Met een accuduur van twee tot drie dagen (afhankelijk van gebruik), een minimalistische interface en een doeltreffend design kunnen we de telefoon aan iedereen aanbevelen die wil ontkoppelen van de digitale wereld. De verouderde Android-versie baart nog wat zorgen, maar het lijkt er in elk geval op dat Punkt er alles aan doet om de telefoon veilig te houden. Het typen is even wennen, je hebt geen routenavigatie en het is jammer dat er geen volumeknoppen zijn, maar dat zijn de grootste struikelblokken. Voor de rest zorgt het toestel ervoor dat je minder met je telefoon bezig bent.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: