Smartphone-detox (1): hoe serieus is jouw smartphone-verslaving?

Smartphone-detox (1): hoe serieus is jouw smartphone-verslaving?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 7 februari 2023 - 18:30

Aangepast: 16 februari 2023 - 07:39

Redactie

De discussie over smartphone-verslaving komt steeds meer op gang. Er gaan stemmen op om smartphones op school te verbieden en steeds meer mensen raken zich bewust van hun schermtijd. Ook bij ID.nl gaan we de uitdaging aan om van deze smartphone-verslaving af te komen.

In de videoserie over smartphone detox, neemt Marit van ID.nl de proef om de som, door ‘cold turkey’ de smartphone te vervangen met een ouderwetse Nokia dumbphone die niet meer kan dan bellen, sms’en… en Snake.

Hoe is het zover gekomen dat Marit besloot de smartphone weg te leggen? En hoe ervaart zij dat? Dat vertellen we je in het eerste deel van deze video-serie. Bovendien laten we een neurowetenschapper aan het woord, die alles vertelt over hoe het kan dat smartphones zo verslavend werken.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

 

In de komende weken verschijnen meer video’s, waarin Marit haar ervaringen deelt.

 

Smartphone-verslaving

In de instellingen van je smartphone kun je zelf inzien hoe het is gesteld met jouw smartphone-gewoontes. Schrik je van het gemiddelde aantal uur dat je per dag naar je smartphonescherm tuurt? Wellicht is het dan ook een goed idee om van de verslaving af te kicken. Je smartphone wegleggen is natuurlijk een paardenmiddel, maar je kunt ook subtielere maatregelen nemen. Door bijvoorbeeld meldingen te temmen met de Niet Storen-modus en meldingen uit te schakelen van social media-apps. Ook kun je de apps van Instagram, Tiktok en Facebook verwijderen en alleen bezoeken via je mobiele browser, een extra drempeltje voordat de aandacht af kan dwalen naar de app.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000