ID.nl logo
Review Nokia 8210 4G – dumbphone met te veel slimme functies
Huis

Review Nokia 8210 4G – dumbphone met te veel slimme functies

De Nokia 8210 4G is een zogenaamde dumbphone: een smartphone die is ontworpen zodat je zo min mogelijk met je telefoon bezig bent. Dat kan soms een frustrerende ervaring opleveren, omdat je als moderne gebruiker een stap terug doet. Maar dat kan ook andere redenen hebben…

Oké
Conclusie

De Nokia 8210 4G weet niet wat het wil zijn. Is het een dumbphone voor mensen die minder met hun smartphone bezig willen zijn? Dat predicaat kunnen we hem niet geven, vanwege de games, de browser en de camera. Ook missen we helaas een notitiefunctie en routenavigatie. Pluspunten zijn het scherm, de accu (die drie, vier dagen mee kan gaan) en de software, evenals het design, de knoppen en de prijs. Want voor minder dan 80 euro haal je behoorlijk wat in huis – maar waarschijnlijk net niet wat je zoekt.

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Display
  • Ruimte voor twee simkaarten
  • Accuduur
  • Prijs
  • Geen navigatiesysteem
  • Geen notitiefunctie
  • Te veel slimme functies
  • Micro-usb-poort

Wanneer je in de markt bent voor een domme smartphone (ook wel een dumbphone genoemd), dan heb je tegenwoordig heel veel opties. Op ID.nl hebben we bijvoorbeeld de Light Phone II en Punkt MP02 getest, twee dumbphones die in de smaak vallen. HMD Global, het bedrijf dat tegenwoordig Nokia-smartphones uitbrengt, doet ook al een tijdje mee aan deze trend, onder meer met de Nokia 8210 4G. Dit is een domme smartphone met een prijs van ongeveer tachtig euro, die behoorlijk wat slimme functies aanbiedt; maar of dat wenselijk is, is weer een tweede.

Nokia 8210 4G heeft zelfs Facebook

Je voelt de bui wellicht al een beetje hangen. De Nokia 8210 4G wil een soort Zwitsers zakmes zijn onder de dumbphones, maar excelleert eigenlijk nergens in. We hebben ook genoeg aan te merken op de eerdergenoemde Light Phone II en Punkt MP02, maar achter die telefoons zat tenminste nog een idee. Een filosofie, waar passende en goed uitgewerkte functies bij aansluiten. Diezelfde conclusie kunnen we helaas niet trekken over de Nokia 8210 4G. Deze dumbphone wil simpelweg te veel doen, om wellicht het eventuele gemis van moderne gemakken op te vangen.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien?

Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl

Maar… dat is nou juist de reden om een dumbphone te nemen. Op de Nokia 8210 4G komen we een hoop apps tegen die we liever niet hadden willen zien. Wat te denken van Facebook (daar is soms echt geen ontkomen aan) of verschillende games (die je tijdelijk kunt uitproberen en daarna moet kopen). Nu snappen we nog dat dat HMD Global een flink gemoderniseerde) versie van Snake wil aanbieden, want daarmee speel je goed in op de gevoelens van weleer, maar al het andere achten we overbodig. Deze dumbphone biedt zelfs een browser aan, waarom zou je dat willen?

Niet alleen omdat die browser een suboptimale ervaring aanbiedt (websites zijn hier niet meer voor gebouwd), maar ook omdat je juist van dat soort onderdelen wil ontsnappen. Het meest opvallende is dan ook nog dat de Nokia 8210 4G simpele basisfuncties als een notitieblok mist, al kun je wel berichten voor jezelf inspreken via een stemrecorder. Daarnaast is het jammer om te zien dat er geen navigatiesysteem aanwezig is. Ik bedoel: je biedt allerlei moderne gemakken aan, dan kan zo’n systeem eigenlijk niet ontbreken. Dit levert echt een ervaring met gemengde gevoelens op.

An sich weinig mis mee

Want an sich is er weinig mis met de telefoon zoals die is. Als we even de moderne functies achterwege laten en letten op gebruik en design, dan slaagt HMD Global erin een prettige ervaring voor te schotelen. De telefoon ligt lekker in de hand en biedt een mooi, helder en kleurrijk scherm aan. Het besturingssysteem is overzichtelijk en de verschillende functies staan allemaal op de plekken waar je ze zou verwachten. Mocht je een bepaalde app of dienst in het standaardoverzicht missen, dan kun je die via de instellingen – en een paar keer klikken – heel snel toevoegen.

De knopjes typen heel fijn. Je hoeft ze niet zo hard in te drukken. Bovendien krijg je een bevestigende toon te horen wanneer je iets intikt, maar die is niet zo betrouwbaar. Soms typ je wel een letter in, maar dan hoor je dat geluid niet. En als je dan blind typt, kan het zijn dat je een letter te veel of te weinig gebruikt hebt (dat weet je dan niet), waardoor de tekstvoorspelling z’n werk niet goed kan doen. Typ je niet blind? Ook dan laat de voorspelling wat te wensen over. Hoe langer het woord wordt, hoe groter de kans dat het woordenboek er uiteindelijk niets meer mee doet.

Verder is het goed om te weten dat je de Nokia 8210 4G prima met één hand kunt bedienen. De knoppen zitten dicht op elkaar (maar staan ver genoeg uit elkaar om niet per ongeluk op een andere toets te drukken) en voelen allemaal merkbaar anders aan. Je kunt tot twee nano-simkaarten én een micro-sd-kaart in dit toestel gebruiken. Zo ben je nog best flexibel qua opties en dat is dan één van de weinige moderne gemakken die we kunnen waarderen. Je zou dit toestel dus zowel privé als voor je werk kunnen gebruiken, zonder dat je daarvoor handmatig hoeft te wisselen van simkaart.

Geen wifi, wel een camera

De Nokia 8210 4G beschikt niet over wifi, maar dat is niet erg. Je kunt niets downloaden en de functies die internet ondersteunen werken via de simkaart. Het toestel biedt een 3,5mm-aansluiting en bluetooth 5.0 aan en opladen gaat via een micro-usb-poort. Dat laatste is dan weer jammer, omdat je altijd een aparte oplader voor dit toestel nodig hebt. Usb-c is de toekomst en gezien de andere, moderne toevoegingen begrijpen we niet waarom HMD Global dan weer voor micro-usb kiest. Wellicht is het wat goedkoper, maar daardoor is het toestel ook snel achterhaald.

Die koptelefoonaansluiting kun je gebruiken in combinatie met de ingebouwde fm-radio. Dat is dan weer wel een handige functie, zeker als je dit toestel in huis haalt omdat je van retro houdt. Zo kun je toch op de hoogte blijven van het nieuws, door geregeld naar de bulletins te luisteren. Een onderdeel dat beter achterwege kon blijven, is de camera. Ja, leuk dat die erop zit en het bracht ons heel even terug naar de camera-ervaring van begin 2000, maar – wederom – dit is niet waarom je een dumbphone in huis haalt. De Nokia 8210 wil te veel doen, maar is eigenlijk nergens supergoed in.

Conclusie: Nokia 8210 4G kopen?

En dat laatste is eigenlijk de gedachte die het meeste blijft hangen. De Nokia 8210 4G weet niet wat het wil zijn. Is het een dumbphone voor mensen die minder met hun smartphone bezig willen zijn? Dat predicaat kunnen we hem niet geven, vanwege de games, de browser en de camera. Ook missen we helaas een notitiefunctie en routenavigatie. Pluspunten zijn het scherm, de accu (die drie, vier dagen mee kan gaan) en de software, evenals het design, de knoppen en de prijs. Want voor minder dan 80 euro haal je behoorlijk wat in huis – maar waarschijnlijk net niet wat je zoekt.

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.