Review Nokia 8210 4G – dumbphone met te veel slimme functies
De Nokia 8210 4G is een zogenaamde dumbphone: een smartphone die is ontworpen zodat je zo min mogelijk met je telefoon bezig bent. Dat kan soms een frustrerende ervaring opleveren, omdat je als moderne gebruiker een stap terug doet. Maar dat kan ook andere redenen hebben…
De Nokia 8210 4G weet niet wat het wil zijn. Is het een dumbphone voor mensen die minder met hun smartphone bezig willen zijn? Dat predicaat kunnen we hem niet geven, vanwege de games, de browser en de camera. Ook missen we helaas een notitiefunctie en routenavigatie. Pluspunten zijn het scherm, de accu (die drie, vier dagen mee kan gaan) en de software, evenals het design, de knoppen en de prijs. Want voor minder dan 80 euro haal je behoorlijk wat in huis – maar waarschijnlijk net niet wat je zoekt.
- Ontwerp
- Display
- Ruimte voor twee simkaarten
- Accuduur
- Prijs
- Geen navigatiesysteem
- Geen notitiefunctie
- Te veel slimme functies
- Micro-usb-poort
Wanneer je in de markt bent voor een domme smartphone (ook wel een dumbphone genoemd), dan heb je tegenwoordig heel veel opties. Op ID.nl hebben we bijvoorbeeld de Light Phone II en Punkt MP02 getest, twee dumbphones die in de smaak vallen. HMD Global, het bedrijf dat tegenwoordig Nokia-smartphones uitbrengt, doet ook al een tijdje mee aan deze trend, onder meer met de Nokia 8210 4G. Dit is een domme smartphone met een prijs van ongeveer tachtig euro, die behoorlijk wat slimme functies aanbiedt; maar of dat wenselijk is, is weer een tweede.
Nokia 8210 4G heeft zelfs Facebook
Je voelt de bui wellicht al een beetje hangen. De Nokia 8210 4G wil een soort Zwitsers zakmes zijn onder de dumbphones, maar excelleert eigenlijk nergens in. We hebben ook genoeg aan te merken op de eerdergenoemde Light Phone II en Punkt MP02, maar achter die telefoons zat tenminste nog een idee. Een filosofie, waar passende en goed uitgewerkte functies bij aansluiten. Diezelfde conclusie kunnen we helaas niet trekken over de Nokia 8210 4G. Deze dumbphone wil simpelweg te veel doen, om wellicht het eventuele gemis van moderne gemakken op te vangen.
Wil je meer video's zien?
Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nlMaar… dat is nou juist de reden om een dumbphone te nemen. Op de Nokia 8210 4G komen we een hoop apps tegen die we liever niet hadden willen zien. Wat te denken van Facebook (daar is soms echt geen ontkomen aan) of verschillende games (die je tijdelijk kunt uitproberen en daarna moet kopen). Nu snappen we nog dat dat HMD Global een flink gemoderniseerde) versie van Snake wil aanbieden, want daarmee speel je goed in op de gevoelens van weleer, maar al het andere achten we overbodig. Deze dumbphone biedt zelfs een browser aan, waarom zou je dat willen?
Niet alleen omdat die browser een suboptimale ervaring aanbiedt (websites zijn hier niet meer voor gebouwd), maar ook omdat je juist van dat soort onderdelen wil ontsnappen. Het meest opvallende is dan ook nog dat de Nokia 8210 4G simpele basisfuncties als een notitieblok mist, al kun je wel berichten voor jezelf inspreken via een stemrecorder. Daarnaast is het jammer om te zien dat er geen navigatiesysteem aanwezig is. Ik bedoel: je biedt allerlei moderne gemakken aan, dan kan zo’n systeem eigenlijk niet ontbreken. Dit levert echt een ervaring met gemengde gevoelens op.
An sich weinig mis mee
Want an sich is er weinig mis met de telefoon zoals die is. Als we even de moderne functies achterwege laten en letten op gebruik en design, dan slaagt HMD Global erin een prettige ervaring voor te schotelen. De telefoon ligt lekker in de hand en biedt een mooi, helder en kleurrijk scherm aan. Het besturingssysteem is overzichtelijk en de verschillende functies staan allemaal op de plekken waar je ze zou verwachten. Mocht je een bepaalde app of dienst in het standaardoverzicht missen, dan kun je die via de instellingen – en een paar keer klikken – heel snel toevoegen.
De knopjes typen heel fijn. Je hoeft ze niet zo hard in te drukken. Bovendien krijg je een bevestigende toon te horen wanneer je iets intikt, maar die is niet zo betrouwbaar. Soms typ je wel een letter in, maar dan hoor je dat geluid niet. En als je dan blind typt, kan het zijn dat je een letter te veel of te weinig gebruikt hebt (dat weet je dan niet), waardoor de tekstvoorspelling z’n werk niet goed kan doen. Typ je niet blind? Ook dan laat de voorspelling wat te wensen over. Hoe langer het woord wordt, hoe groter de kans dat het woordenboek er uiteindelijk niets meer mee doet.
Verder is het goed om te weten dat je de Nokia 8210 4G prima met één hand kunt bedienen. De knoppen zitten dicht op elkaar (maar staan ver genoeg uit elkaar om niet per ongeluk op een andere toets te drukken) en voelen allemaal merkbaar anders aan. Je kunt tot twee nano-simkaarten én een micro-sd-kaart in dit toestel gebruiken. Zo ben je nog best flexibel qua opties en dat is dan één van de weinige moderne gemakken die we kunnen waarderen. Je zou dit toestel dus zowel privé als voor je werk kunnen gebruiken, zonder dat je daarvoor handmatig hoeft te wisselen van simkaart.
Geen wifi, wel een camera
De Nokia 8210 4G beschikt niet over wifi, maar dat is niet erg. Je kunt niets downloaden en de functies die internet ondersteunen werken via de simkaart. Het toestel biedt een 3,5mm-aansluiting en bluetooth 5.0 aan en opladen gaat via een micro-usb-poort. Dat laatste is dan weer jammer, omdat je altijd een aparte oplader voor dit toestel nodig hebt. Usb-c is de toekomst en gezien de andere, moderne toevoegingen begrijpen we niet waarom HMD Global dan weer voor micro-usb kiest. Wellicht is het wat goedkoper, maar daardoor is het toestel ook snel achterhaald.
Die koptelefoonaansluiting kun je gebruiken in combinatie met de ingebouwde fm-radio. Dat is dan weer wel een handige functie, zeker als je dit toestel in huis haalt omdat je van retro houdt. Zo kun je toch op de hoogte blijven van het nieuws, door geregeld naar de bulletins te luisteren. Een onderdeel dat beter achterwege kon blijven, is de camera. Ja, leuk dat die erop zit en het bracht ons heel even terug naar de camera-ervaring van begin 2000, maar – wederom – dit is niet waarom je een dumbphone in huis haalt. De Nokia 8210 wil te veel doen, maar is eigenlijk nergens supergoed in.
Conclusie: Nokia 8210 4G kopen?
En dat laatste is eigenlijk de gedachte die het meeste blijft hangen. De Nokia 8210 4G weet niet wat het wil zijn. Is het een dumbphone voor mensen die minder met hun smartphone bezig willen zijn? Dat predicaat kunnen we hem niet geven, vanwege de games, de browser en de camera. Ook missen we helaas een notitiefunctie en routenavigatie. Pluspunten zijn het scherm, de accu (die drie, vier dagen mee kan gaan) en de software, evenals het design, de knoppen en de prijs. Want voor minder dan 80 euro haal je behoorlijk wat in huis – maar waarschijnlijk net niet wat je zoekt.